MATHCOUNTS  Countdown Round. 1. A rectangular field is half as wide as it is long, and it is...

Click here to load reader

  • date post

    26-Dec-2015
  • Category

    Documents

  • view

    230
  • download

    9

Embed Size (px)

Transcript of MATHCOUNTS  Countdown Round. 1. A rectangular field is half as wide as it is long, and it is...

  • Slide 1
  • MATHCOUNTS Countdown Round
  • Slide 2
  • 1. A rectangular field is half as wide as it is long, and it is completely enclosed by 54 meters of fencing. What is the number of square meters in the area of the field?
  • Slide 3
  • Answer: 162 (square meters)
  • Slide 4
  • 2. What is the sum of the distinct prime factors of 735?
  • Slide 5
  • Answer: 15
  • Slide 6
  • 3. Compute:.
  • Slide 7
  • Answer: 11
  • Slide 8
  • 4. How many square inches are in the area of a square inscribed in a circle of radius 6 inches?
  • Slide 9
  • Answer: 72 (square inches)
  • Slide 10
  • 5. If 7 is placed to the right of a three-digit number to form a four-digit number, the new number is 7000 greater than the original number. What was the original number?
  • Slide 11
  • Answer: 777
  • Slide 12
  • 6. What is the 87 th odd positive integer?
  • Slide 13
  • Answer: 173
  • Slide 14
  • 7. Simplify: Express your answer as a common fraction.
  • Slide 15
  • Answer:
  • Slide 16
  • 8. A rectangle having integer length and width has a perimeter of 100 units. What is the number of square units in the least possible area?
  • Slide 17
  • Answer: 49 (square units)
  • Slide 18
  • 9. What is the units digit of ?
  • Slide 19
  • Answer: 2
  • Slide 20
  • 10. The Badgers play the Cougars in a series of seven basketball games. Each team has an equal chance of winning each game. What is the probability that the Badgers will win at least four games? Express your answer as a common fraction.
  • Slide 21
  • Answer:
  • Slide 22
  • 11. How many prime numbers less than 100 have a units digit of 3?
  • Slide 23
  • Answer: 7 (numbers)
  • Slide 24
  • 12. Brad is younger than 30. His age is a multiple of 5, and next year his age will be a multiple of 7. Brad is how many years old?
  • Slide 25
  • Answer: 20 (years)
  • Slide 26
  • 13. How many prime numbers between 30 and 65 have a prime remainder when divided by 10?
  • Slide 27
  • Answer: 4 (numbers)
  • Slide 28
  • 14. What is the smallest integer value of n such that ?
  • Slide 29
  • Answer: 10
  • Slide 30
  • 15. The degree measures of the interior angles of a pentagon form an arithmetic sequence. What is the middle term of this sequence?
  • Slide 31
  • Answer: 108 (degrees)
  • Slide 32
  • 16. How many numbers can be expressed as the sum of two or more distinct elements of the set {0, 1, 2, 4, 8, 16} ?
  • Slide 33
  • Answer: 31 (numbers)
  • Slide 34
  • 17. A photograph measuring 16 inches by 20 inches is reduced uniformly so that the greater measure becomes 5 inches. What is the number of inches in the perimeter of the reduced photo?
  • Slide 35
  • Answer: 18 (inches)
  • Slide 36
  • 18. How many distinct, natural-number factors does have?
  • Slide 37
  • Answer: 135 (factors)
  • Slide 38
  • 19. What is the sum of all integers x that satisfy ?
  • Slide 39
  • Answer: 10
  • Slide 40
  • 20. Compute:.
  • Slide 41
  • Answer: 105
  • Slide 42
  • 21. A standard die is rolled six times. What is the probability that the result of each roll is odd? Express your answer as a common fraction.
  • Slide 43
  • Answer:
  • Slide 44
  • 22. What is the sum of all values of x that are solutions to the equation ?
  • Slide 45
  • Answer: 7
  • Slide 46
  • 23. What is the smallest four- digit whole number divisible by 9 which has two even and two odd digits?
  • Slide 47
  • Answer: 1089
  • Slide 48
  • 24. If the endpoints of one side of a square are at (2, 3) and (5, 4), then how many square units are in the area of the square?
  • Slide 49
  • Answer: 58 (square units)
  • Slide 50
  • 25. The lengths of the sides of are 3 cm, 4 cm and 6 cm. Determine the number of centimeters in the least possible perimeter of a triangle similar to which has one side of length 12 cm.
  • Slide 51
  • Answer: 26 (centimeters)