MATHCOUNTS 2006 State Competition Countdown Round 

Click here to load reader

download MATHCOUNTS 2006 State Competition Countdown Round 

of 135

  • date post

    29-Dec-2015
  • Category

    Documents

  • view

    314
  • download

    14

Embed Size (px)

Transcript of MATHCOUNTS 2006 State Competition Countdown Round 

  • MATHCOUNTS2006 State CompetitionCountdown Round

  • 1. Bobby stands 10 feet from Sam, and Eric stands 8 feet from Bobby. What is the least number of feet that Eric could be from Sam?

  • Answer:243

  • 2. Two numbers have a difference of 3 and a sum of 31. What is the larger of the two numbers?

  • Answer:1320 kilometers

  • 3. Arthur walks six blocks east and then 12 blocks north. If each block is one-third of a mile, how many miles did he walk?

  • Answer:3.5 (quarts)

  • 4. Semicircles of diameter 2 are lined up as shown. What is the area, in square inches, of the shaded region in a 1-foot length of this pattern? Express your answer in terms of .

  • Answer:1/6

  • 5. If x 2x + 3x = 100, what is the value of x?

  • Answer:400

  • 6. A computer program reduces the length of each side of an 8 by 8 square photograph by 25%. What is the area, in square inches, of the reduced photo?

  • Answer:30 (students)

  • 7. In a set of four consecutive positive integers, the smallest integer is less than half the largest integer. What is the largest integer that could be in the set?

  • Answer:55 (miles per hour)

  • 8. Using the cost structure shown below, a customer must use more than x minutes per month for Tellfon to be the better deal. What is the value of x?CompanyMonthly ChargeCost per Minute of UseTellfon$6$0.05Celltell$0$0.10

  • Answer:18 (sq centimeters)

  • 9. What is the value of (43 + 23) (33 + 13)?

  • Answer:5 (9s)

  • 10. The 24th day of a particular month is a Saturday. On what day of the week was the first day of that month?

  • Answer:400 (cartons)

  • 11. Five friends went to a restaurant and agreed to share the bill equally. However, one person forgot his wallet so the other four friends portions of the bill went up by $4 each. How many dollars was the total bill?

  • Answer:20 (percent)

  • 12. What common fraction is equal to half of 80%?

  • Answer:6 (integers)

  • 13. What is the value of 99 99?

  • Answer:21 (units)

  • 14. Abbie, Ben and Cali will sit in a row in a theater. What is the probability that they will sit in alphabetical order, from left to right? Express your answer as a common fraction

  • Answer:90 (cubic inches)

  • 15. Starting on June 1, on each odd-numbered date Kirsten earns $1 and on each even-numbered date she earns $2. On what month and date will her total earnings first reach or exceed $50?

  • Answer:2012

  • 16. What is the product of the reciprocals of 5/4 and10/3, expressed as a percent?

  • Answer:2/3

  • 17. If a Y b is defined as a Y b = a2 2ab + b2, what is the value of 3 Y 2?

  • Answer:2.5 dollars or 2 dollars, 50 cents

  • 18. If 10% of the people polled who dislike radio also dislike music, and 30% of the 1200 people polled disliked radio, how many people polled disliked both?

  • Answer:12 (sequences)

  • 19. Analises resting heart rate is 75 beats per minute. When she sleeps, it slows to 60 beats per minute. What percent decrease is this?

  • Answer:36 (triangles)

  • 20. The surface area of a particular cube is 600 square inches. When the edges of the cube are doubled in length, what is the volume of the new cube, in cubic inches?

  • Answer:4

  • 33. A bottling plant fills 0.5-liter bottles from a 56-liter tank. A flat consists of 24 bottles. How many complete flats can be filled from a single tank?

  • Answer:4 (flats)

  • 34. What is the sum of all the prime numbers between 1 and 10?

  • Answer:17

  • 35. Express 1/(1+1/(1+3/4))as a common fraction.

  • Answer:7/11

  • 36. A tree grew from a height of 6 feet to 15 feet. By what percent did its height increase?

  • Answer:150 (percent)

  • 37. Suppose that 50! is written in the form N 10x, where N is an integer. What is the largest possible value of x?

  • Answer:12

  • 38. A ball is dropped from 10 feet high and always bounces back up half the distance it just fell. After how many bounces will the ball first reach a maximum height less than 1 foot?

  • Answer:4 (bounces)

  • 39. For the three identical squares shown, points A, B and C are vertices, and AB = 2 5 cm. What is the length of AC, in centimeters? Express your answer in simplest radical form.ABC

  • Answer:2

  • 40. What is the value of (x + 1 x)! (x x + 1)! in simplest form??

  • Answer:1

  • 41. What two-digit positive integer is one more than a multiple of 2, 3, 4, 5 and 6?

  • Answer:61

  • 42. In this figure, each pair of adjacent sides is perpendicular. The figure is to be divided into 12 equal pieces having the same size and shape. The area of one of these pieces can be expressed in the form ax. What is the product of a and n, expressed as a common fraction?XXX2X

  • Answer:1/2

  • 43. What is the value of 1/8 of 20% of 1/2 of 480?

  • Answer:6

  • 44. What is the value of 3! 3! expressed as a positive integer?

  • Answer:6

  • 45. What is the sum of the final three digits of the integer representation of 5100?

  • Answer:13

  • 46. A cell phone plan costs $50 per calendar month. At this rate, how many dollars does it cost for 10 years?

  • Answer:6000 (dollars)

  • 47. How many positive integers less than 200 are divisible by 2, 3 and 5?

  • Answer: 6 (integers)

  • 48. A patient takes one pill every 8 hours until the whole bottle of 30 pills is gone. How many hours elapsed between the time the first pill was taken and the time the last pill was taken?

  • Answer:232 (hours)

  • 49. The cost of five pencils and one pen is $2.50, and the cost of one pencil and two pens is $1.85. What is the cost of two pencils and one pen?

  • Answer:1.45 dollars

  • 50. January 1, 2007 was a Monday. In 2007, how many Fridays are there?

  • Answer:52 (Fridays)

  • 51. What is the total surface area, in square inches, of a closed, rectangular box 4 inches wide, 6 inches long and 3 inches tall?

  • Answer:108 (sq inches)

  • 52. A class of 40 children is 60% boys. How many boys would have to be replaced by girls to make a majority of the class girls?

  • Answer:5 (boys)

  • 53. If f (x) = |x + 3| and g(x) = x2 6 , what is the value of f (g(2))?

  • Answer:1

  • 54. A pitcher contains 4 1/2 cups of water. A 1/3 -cup scoop is used to transfer water from the pitcher to a bowl. How many scoops are needed until the bowl has more water than the pitcher?

  • Answer:7 (scoops)

  • 55. Grandma gave Bryce and Carter some raisins. Bryce received 6 more raisins than Carter, and Carter received half the number of raisins Bryce received. How many raisins did Bryce receive?

  • Answer:12 (raisins)

  • 56. Kyle has 112 unit cubes. If no unit cube may be cut into smaller pieces, what is the minimum number of additional unit cubes he needs in order to build a solid cube using all the unit cubes?

  • Answer:13 (cubes)

  • 57. When a positive number is multiplied by the sum of twice the number and half the number, the result is the original number. What is the number? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:2/5

  • 58. Given that 0.5 liters is approximately 1.05 pints, how many pints are in one liter? Express your answer as a decimal to the nearest tenth.

  • Answer:2.1 (pints)

  • 59. How many common fractions with a value between 0 and 1 have 6 as their denominator?

  • Answer:2 (fractions)

  • 60. The product of three different positive integers is equal to 7. What is the sum of the three integers?

  • Answer:57

  • 61. How many inches are in 2 1/6 yards?

  • Answer:78 (inches)

  • 62. A ferry trip departs from the ferry dock every 15 minutes. Yesterday the first ferry trip left at 8 a.m. and the last ferry trip left at 5 p.m. How many ferry trips left from the ferry dock yesterday?

  • Answer:37 (trips)

  • 63. The ones digit of the product of four consecutive positive integers is 4. If this product is greater than 1000, what is the sum of the four smallest such integers?

  • Answer:30

  • 64. A rectangular box has a volume of 108 cubic feet. How many cubic yards is the volume of this box?

  • Answer:4 (cubic yards)

  • 65. What is the positive difference between the greatest and the least member of the set { 3/7, 4/3, 11/8, 6/16 }? Express your answer in simplest form.

  • Answer:1

  • 66. A 2 inch by 2 inch square has its area increased by 21 square inches producing a new square. How many inches long is a side of the new square?

  • Answer:5 (inches)

  • 67. The radius of a circle is decreased by 10%. By what percent will the area be decreased?

  • Answer:19 (percent)

  • 69. What is the ratio of the volume of a cube with edge length six inches to the volume of a cube with edge length one foot? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:1/8

  • 70. Anne donates 4% of her total income each year to charity. If her 2005 donations totaled $1,308, what was her total 2005 income, in dollars?

  • An