MATHCOUNTS  2002 State Competition Countdown Round

Click here to load reader

  • date post

    31-Dec-2015
  • Category

    Documents

  • view

    288
  • download

    12

Embed Size (px)

Transcript of MATHCOUNTS  2002 State Competition Countdown Round

  • MATHCOUNTS2002 State CompetitionCountdown Round

  • 1.What is the slope of the line determined by any two solutions to the equation ? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:

  • 2.How many different prime factors does 20! have?

  • Answer: 8 (factors)

  • 3.Murphys sells notebooks at a cost of five for $2, Right-Ade sells six for $3 and Callahans sells twelve for $5. What is the number of cents in the cost per notebook for the least expensive store?

  • Answer: 40 (cents)

  • 4.Compute:

  • Answer:

  • 5.A rectangle has an area of 100 square units. Its dimensions are whole units. What is the number of units in the greatest possible perimeter?

  • Answer: 202 (units)

  • 6.What is the sum of the roots of 2x2 + 1 = 3x ? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:

  • 7.The circumference of a circle increases from 20 cm to 30 cm. By how many centimeters will the radius increase?

  • Answer: 5 (centimeters)

  • 8. is similar to . What is the number of centimeters in the length of ? Express your answer as a decimal to the nearest tenth.

    8cm5cmABC3cmDEF

  • Answer: 4.8 (centimeters)

  • 9.Warren buys limes at a cost of three for 50. He then sells them at a price of five for 90. How many limes must he sell to make a total profit of $2?

  • Answer: 150 (limes)

  • 10.Solve for x:

  • Answer:

  • 11.What is the length of the diagonal of a square with side length cm? Express your answer in simplest form.

  • Answer: 100 (centimeters)

  • 12.One leg of a right triangle is 12 inches, and the measure of the angle opposite that leg is 30. What is the number of inches in the hypotenuse of the triangle?

  • Answer: 24 (inches)

  • 13.Compute: 25 (1999 + 2000 + 2001 + 2002).

  • Answer: 200,050

  • 14.How many squares of area 4 square units have all four vertices on the points in the 6 x 6 grid of points below?5 units5 units

  • Answer: 16 (squares)

  • 15.For what integer n is

  • Answer: 6

  • 16.If 3% of 400 is equal to 5n + 2, then what is the value of n ?

  • Answer: 2

  • 17.Determine the area in square units of parallelogram ABCD with vertices A (-6, 2), B (12, 2), C (15, 8) and D (-3, 8).

  • Answer: 108 (square units)

  • 18.Determine the sum of all single-digit replacements for n such that the number 42,789,n37 is divisible by 3.

  • Answer: 15

  • 19.A large cube is made from unit cubes. The large cubes faces are then painted, and the unit cubes are separated. Twenty-seven unit cubes have no faces painted. How many unit cubes were used to make the large cube?

  • Answer: 125 (unit cubes)

  • 20.Lola had 7 bags. Each bag contained 7 mice. Each mouse had 7 pieces of cheese. How many pieces of cheese were in all of Lolas bags combined?

  • Answer: 343 (pieces)

  • 21.How many different integers can be written as the sum of two distinct members of the set {1, 3, 5, 7, 9, 11, 13}?

  • Answer: 11 (integers)

  • 22.For what value of b is the set { } equal to the set {4, 5, 6}?

  • Answer: 4

  • 23.Kristin has 5 different pairs of earrings. What is the probability that two randomly-selected earrings will be a matching pair? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:

  • 24.The digits 2, 3, 5 and 7 are arranged randomly to form a four-digit number. What is the probability that the number is odd? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:

  • 25.How many miles will a race car travel in 90 seconds at a rate of 80 miles per hour?

  • Answer: 2 (miles)

  • 26.Compute:

  • Answer: 60

  • 27.Three marbles are randomly selected, without replacement, from a bag containing two red, two blue and two green marbles. What is the probability that one marble of each color is selected? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:

  • 28.A snow plow clears 16 miles of roads per hour. If the plows rate remains constant, how many miles of roads can it clear in 4.5 hours?

  • Answer: 72 (miles)

  • 29.What is the largest prime factor of 2323?

  • Answer: 101

  • 30.What is 10% of 20% of 30% of 10,000 ?

  • Answer: 60

  • 31.How many factors of are perfect squares?

  • Answer: 12 (factors)

  • 32.Determine the number of square units in the area of the trapezoid whose bases are (5 - x) units and (13 + x) units and whose height is 10 units.

  • Answer: 90 (square units)

  • 33.What is the least four-digit whole number that is both a perfect square and a perfect cube?

  • Answer: 4096

  • 34.How many non-empty subsets containing only prime numbers does the set {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} have?

  • Answer: 15 (subsets)

  • 35.The following data was reported re-garding residential recycling in Tallahas-see, Florida. How many recycled products on the list below experienced at least a 100% increase from 1989 to 1999? 1989 1999Aluminum 37 tons 88 tons Tin 117 tons 184 tons Glass 801 tons 353 tons Newspaper 1664 tons 3726 tons Plastic 93 tons 266 tons

  • Answer: 3 (products)

  • 36.If what

    is the value of x ?

  • Answer: 6

  • 37.When is expressed as a

    repeating decimal of the form

    0.ababab..., what is the product

    of a and b ?

  • Answer: 5

  • 38.What decimal number is

    exactly of the way from .826

    to .827 ?

  • Answer: .82675

  • 39.School uniform parts are on sale. The $25 pair of slacks can be purchased at a 15% discount, and the $18 shirt can be purchased at a 20% discount. What is the total number of dollars spent to purchase 1 pair of slacks and 1 shirt during the sale? Express your answer to the nearest hundredth.

  • Answer: 35.65 (dollars)

  • 40.A drawing of a room uses a scale of 1 inch to 1.5 feet. How many square inches of area would be required on the drawing for a rectangular table that measures 6 feet by 2.25 feet?

  • Answer: 6 (square inches)

  • 41.Lon doubled a four-digit number and then subtracted 1275. The result was 3573. What four-digit number did Lon double?

  • Answer: 2424

  • 42.How many minutes are in 10% of a 24-hour day?

  • Answer: 144 (minutes)

  • 43.Each row of a seating arrangement seats 7 or 8 people. Forty-six people are to be seated. How many rows seat exactly 8 people if every seat is occupied?

  • Answer: 4 (rows)

  • 44.If a triangle has two sides of lengths 5 and 7 units, then how many different integer lengths can the third side be?

  • Answer: 9 (lengths)

  • 45.What is the least perfect square with 3 different prime factors?

  • Answer: 900

  • 46.For training, a cyclist rides the same distance 3 days a week, twice the distance 2 days a week and three times the distance 1 day a week. What portion of the weekly total distance did the cyclist ride the day she rode the farthest? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:

  • 47.How many of the following numbers are greater than 3 and less than 4?

  • Answer: 1 (number)

  • 48.The sum of ten consecutive odd numbers is 640. What is the greatest of these ten numbers?

  • Answer: 73

  • 49.Two integers have a sum of and a product of 54. What is the smaller of these two integers?

  • Answer:

  • 50.A number is defined as a falling number if each digit in the number is less than the digit to its left. What is the least falling number that is greater than 97,543 ?

  • Answer: 97,610

  • 51.The spinner below is designed so that landing in each of the five sectors is equally likely. What is the probability that the sum of the numbers determined in two spins is 10? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:

  • 52.Each of six softball teams is to play each other team once. How many games are needed?

  • Answer: 15 (games)

  • 53.The endpoints of a line segment are (2, 3) and (8, 15). What is the sum of the coordinates of the midpoint?

  • Answer: 14

  • 54.What is the probability that a randomly-selected two-digit number is a multiple of 14? Express your answer as a common fraction.

  • Answer:

  • 55.Nine different two-digit numbers can be formed with the digits 1, 3 and 7. How many of these numbers are prime?

  • Answer: 7 (numbers)

  • 56.A jar has 8 red, 9 blue and 10 green marbles. What is the least number of marbles you can remove from the jar to guarantee that you have three of the same color?

  • Answer: 7 (marbles)

  • 57.Three congruent squares are placed side-by-side to form a rectangle with a perimeter of 104 inches. What is the number of square inches in the area of one of the original squares?