Lluís Llach: Quadern de bitàcola

Click here to load reader

 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  267
 • download

  41

Embed Size (px)

description

Aquesta és una obra que recull, d’una manera original i com mai no s’havia explicat fins ara, la trajectòria professional del cantautor català més emblemàtic. L’autor, membre de l’equip de treball i home de confiança de Lluís Llach, ofereix un repàs exhaustiu, curosament detallat i il·lustrat, de la dilatada trajectòria del cantautor en el món de la cançó, en què es remarquen cronològicament els esdeveniments del dia a dia: els seus inicis, Els Setze Jutges, recitals, presentacions, enregistraments, concerts emblemàtics, la lluita, el compromís, etc. d’una manera no publicada mai abans en el nostre país. Molt més que una simple cronologia, aquest excel·lent llibre és la veritable crònica d’un viatge del qual tots som partícips. Bon viatge per als guerrers que al seu poble són fidels.

Transcript of Lluís Llach: Quadern de bitàcola

 • Quadern de bitcola Josep Maria VileuUna vida dedicada als escenaris i al comproms social

  efads

 • Tota forma de reproducci, distribuci, comunicaci pblica o transformaci daquesta obra noms pot ser realitzada amb lautoritzaci dels seus titulars, salvant lexcepci prevista per la llei. Si necessiteu fotocopiar o escanejar algun fragment daquesta obra, dirigiu-vos a CEDRO (Centre Espanyol de Drets Reprogrfics). www.cedro.org.

  Llus Llach. Quadern de bitcola Una vida dedicada als escenaris i al comproms social

  Primera edici: abril del 2014

  daquesta edici:Editorial Efads

  del text i de la selecci de documents: Josep Maria Vileu

  de la presentaci: Josep Maria Vileu

  de les lletres de les canons: Llus Llach

  de la fotografia de la coberta: Peter Godry

  de les fotografies: Adda, Carles Francesc, Carles Gin, Domnec Gavald, Elaine Jones, Elisa Cabot, Enrique Marco, Fina Durn, Gerardo Cortina, Gigi, Jordi Garcia Monte, Josep Moya-Angeler, Juan Miguel Morales, Kazuko Ueno, Llus Brunet, Llus Maim, Llus Zayas, Manel Armengol, Manel Mart, Miguel Gonzlez, Pere Manel Mula, Prats i Camps, Puri Mir, Rafael Jos Jover Clos, Ricard Cervantes, Roberto Coggiola, Roser Ortiz, Roser Vilallonga, Vronique Grasser, Vicen Abad, Victor Ovies

  Edici

  Editorial EfadsCarrer dEdison, 3 Nau A Pol. Ind. Les Torrenteres08754 El Papiol (Barcelona)Telfon 936 731 212efados@efados.catwww.efados.cat

  DissenyEditorial Efads

  Assessorament lingstic Maria Neus Doncel Saumell

  ISBN: 978-84-15232-63-6DL B. 5310-2014

  Imprs a Catalunya

  Procedncia de les illustracions, documents i fotografiesAcadmia Cinema Catal (CIN)

  Acci Cultural del Pas Valenci (ACPV)

  Agrupaci Artstica Musical de Dnia (AMD)

  Andras Claus (CLA)

  ngels Massagu (AAM)

  Arxiu Municipal de Girona (AMG)

  Arxiu Parlament de Catalunya (PAR)

  Assemblea Nacional Catalana (ANC)

  Carles Gin (GIN)

  Carme Esteve (EST)

  Celler Vall Llach (VAL)

  Domnec Gavald (GAV)

  Elaine Jones (JON)

  Elisa Cabot (ELI)

  Ferm Puig (PUI)

  Fina Durn (DUR)

  Fundaci Contra la Sida (FCS)

  Fundaci Llus Llach (FUN)

  Institut Ramon Llull (LLU)

  Jaume Gin (JGE)

  Joan Molas-Nria Batalla (MOL)

  Josep Maria Vileu (VIL)

  Josep-Miquel Servi (SER)

  Juan Miguel Morales (MOR)

  Kazuko Ueno (KAZ)

  Llus Brunet (BRU)

  Llus Llach (ALL)

  Llus Maim (MAI)

  Llus Marras (LLM)

  Manel Mart (MAR)

  Mediapro (MED)

  Nria Picas (PIC)

  Nria Santiago (SAN)

  mnium Cultural (OMN)

  Pere Manel Mula (MUL)

  Puri Mir (MIR)

  Rafael Jos Jover Clos (JOV)

  Ricard Cervantes (CER)

  Roser Vilallonga (RVI)

  Teatre Nacional (TNC)

  Teatre Romea (TEA)

  Vronique Grasser (AVG)

  Victor Ovies (OVI)

  Vicen Abad (VAD)

 • Els nvols sn passatges i la tempesta circumstancial.

  Josep Maria Vileu

  Agraeixo latenci i lajut que mhan prestat Llus Llach, Andras Claus, Joan Molas i Nria Batalla, Jordi Muoz, Joaquim Vilarnau, ngels Massagu, Carme Esteve, Llus Marrass, Puri Mir, Pep Albinyana, Roser Vilallonga, Vronique Grasser, Joan-Carles Doval, Elaine Jones, Roberto Coggiola, Ros Riba, Juan Miquel Morales, Josep-Miquel Servi, Ferm Puig, Ricard Cervantes, Acci Cultural del Pas Valenci, els Serveis de Documentaci de TV3, Catalunya Rdio i RTVE, lAjuntament de Verges, els amics i familiars que mhan esperonat, i totes aquelles persones, entitats, institucions i mitjans de comunicaci que dalguna manera han contribut a fer possible aquest llibre o que simplement shi han interessat.

  En definitiva..., als colleccionistes danhels i caadors de somnis...

  Als meus pares, germanes i famlia,i molt especialment a lAline, que ha suportat

  estoicament el procs de gestaci daquest llibre

 • 54

 • 54

  lus Llach s un artista molt estimat. Grcies a la seva obra i al seu tarann, ha esdevingut una gran figura en el mn de la can i segurament s un dels cantants ms internacionals que ha donat el nostre petit pas. Durant tota la seva carrera professional, a ms a ms de mostrar la seva vlua com a msic i compositor, en una constant progressi i mai sense aturador, Llach tamb ha deixat pals el seu esperit de lluita envers

  les injustcies socials i la defensa de la cultura catalana i de la idea dels Pasos Catalans, com tamb el seu suport a favor de les causes justes i la preservaci de les cultures minoritries.

  Les canons de Llus Llach han esdevingut un smbol i un referent en molts mbits. Amb les seves lletres i poesia, el cantant empordans ha expressat la disconformitat, les preocupacions i els anhels dun poble que ha convidat, amb fermesa, a revoltar-se i a lluitar per un mn millor i ms just. La seva nica arma ha estat la msica i les paraules, plenes de sensibilitat, tendresa i missat-ge. Les seves canons han representat alguna cosa ms que una msica i una lletra, i han provocat un fenomen quasi inexplicable en el mn de la comunica-ci, ja que han esdevingut un nexe quasi irracional i mgic.

  El comproms ideolgic de Llus Llach ha estat sempre fidel i no sha desviat mai del rumb traat en aquesta particular, i alhora collectiva, taca, fet que el seu admirat pblic sempre li ha sabut reconixer i apreciar. Per tot aix, el bagatge professional recorregut per Llach al llarg dels quaranta anys de professi, el seu pensament i el seu comproms fan que esdevingui un msic apreciat i irrepetible de la nostra cultura.

  Llus Llach. Quadern de bitcola t com a objectiu descriure pas a pas com sha anat traant i escrivint la histria de Llus Llach en la histria musical del pas i en el nostre esdevenir. Aquesta tasca no s fcil. Condensar en un nombre determinat i limitat de pgines la trajectria dun personatge com el que tractem s una feina complexa i implica una gran quantitat dhores de dedicaci i esfor.

  De Llus Llach shan escrit diverses biografies i de moltes menes, per mai no shavia fet com es recull en les pgines daquest llibre: diferent, indit i origi-nal. Llus Llach. Quadern de bitcola detalla el trajecte del nostre guerriller de la can en un particular tractament.

  Editat en clau de cronologia illustrada un recurs molt emprat en el mn an-glosax, aquesta obra sintetitza pas a pas, i amb el suport grfic, els fets ms

  Introducci

  L

  RO

  SE

  R V

  ILA

  LLO

  NG

  A (

  RV

  I)

 • 76

  rellevants i caracterstics del llarg i fructfer cam fet per Llus Llach. Hi trobem dates de concerts, denregistrament de discos, compareixences de premsa, ad-hesions, participacions en actes pblics, etc. que han anat succeint al llarg de tota la seva carrera artstica, ordenats cronolgicament, com si fos un dietari.

  Seria molt pretensis de la meva part pensar que a Llus Llach. Quadern de bitcola no hi manca cap dada; s evident que el meu desig era encabir-ho tot, per el pas del temps ha estat un obstacle en aquest projecte. Mhe trobat amb material malms, arxius incomplets, documents desapareguts, tot un ventall de problemes a superar. Malgrat lesfor per vncer aquests contratemps, ha estat complicat poder acaparar tota la informaci que no era al nostre abast, sobretot la vinculada als anys de la dictadura, de manera que algun recital no sha pogut documentar en aquest llibre. Malgrat aix, sha de dir que estem parlant dun percentatge realment petit i de dades poc rellevants en el sentit meditic del seu context. Potser aquests sn els neguits i les queixes dun autor que vol filar massa prim i sovint s massa meticuls. En tot cas, i si fos aix, aquest fet queda compensat, i de bon tros, en saber que lobra ha pogut reunir un volum de dades mai sintetitzades sobre Llus Llach.

  Lelaboraci de Llus Llach. Quadern de bitcola ha estat com obrir una capsa plena de documents malendreats i posar-hi ordre meticulosament i amb de-dicaci. Esdeveniments com el debut de Llus Llach amb Els Setze Jutges, els Palaus de la Msica, el gener del 76, el Camp del Bara, els concerts a Pars, els grans muntatges, els seus amics i collaboradors... Tot ha quedat registrat en el seva data correcta; fins i tot shan corregit errades que sarrossegaven dantuvi. Apuntar, contrastar, seleccionar, editar, corregir, contactar sn al-guns dels verbs operandis emprats en tot aquest procs.

  Cada captol del llibre inclou, a ms a ms, un destacat contingut fotogrfic que serveix per illustrar els textos. Moltes daquests instantnies sn indites, fet que dna a lobra un punt ms de laboriositat. Aquest material ens ha estat facilitat o cedit per arxius privats i institucionals, i per fotgrafs professionals i aficionats.

  Sense ser-ne gaire conscients, Llus Llach. Quadern de bitcola es va comenar a gestar fa molts anys. El pas del temps i les circumstncies han precipitat aquest entramat que tespera tot seguit. Tens a les mans lhomenatge a un cantant que ha sabut entrar en el cor de molta gent. Esperem que et pugui sorprendre i si, de passada, taporta alguna cosa diferent, lesfor haur val-gut la pena. El dia que Llus Llach baixava dels escenaris de cop i volta sobria el calaix dels records i calia posar-hi ordre.

  Espero que gaudeixis daquest viatge en el temps. ALIN

  E C

  ON

  Ch

  A (

  VIL

  ) R

  OS

  RIB

  A (

  CLA

  )

 • 76

 • 98

  TO

  TE

  S L

  E S

  IMA

  TG

  ES

  DA

  qU

  ES

  TA

  P

  GIN

  A, A

  UT

  OR

  DE

  SC

  ON

  EG

  UT

  (A

  LL).

 • 98

  Prembul 28 maig 1910Neix a Sant Mart Vell (Gi-rons), Josep Maria Llach i Llach (pare de Llus Llach). Fill duna nissaga de carlins per-tanyent a una famlia dantics terratinents, estudia medicina a Barcelona i comena a exer-cir els anys trenta a la Pera