litiaza renala

download litiaza renala

of 26

 • date post

  16-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  99
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Una dintre cele mai moderne tehnici (litotritie extracorporeala) consta in distrugerea acestor calculi cu ajutorul undelor electromagnetice, ultrasunete. Fragmentele mici rezultate sunt apoi eliminate pe cale naturală.Cea mai utilizata si eficienta metoda chirurgicala este nefrolitotomia percutana. Printr-o incizie de 1 centimetru se introduce in rinichi un aparat (nefroscop) cu care se sfarama calculii si apoi toate fragmentele sunt scoase. Aceasta metoda are avantajul de a putea fi aplicata de mai multe ori la acelasi bolnav. Se practica in caz de anurie sau infectii.

Transcript of litiaza renala

Aparatul renourinareste reprezentat dedoi rinichi, undeare loc formarea urinii,ureterecare transporta urina de la rinichi la vezica urinara,vezica urinaraunde urina este stocata temporar siuretra, prin care aceasta este eliminata in exterior.

In urmafiltrarii ce are loc la nivelul rinichilor,sangele se purifica, organismul scapand astfel de toxine. Un obstacol care impiedica acest proces determina grave afectiuni, chiar si decesul.Ce este litiaza renala?Litiaza renala, cunoscuta cu denumirea de pietre la rinichi" este o afectiune caracterizata prin prezenta sidezvoltareacalculilor(pietre rezultate din precipitarea sarurilor din organism) la nivelul rinichilor. Acestea se pot deplasa de lanivelul rinichilor sipotbloca traiectul urinii, respectivstagnarea ei care provoacainfectiedin cauza compozitiei sale.

Durerea lombaraprovocata de aceasta patologie destul de frecventa in ultima vreme aduce pacientul inurgentala medic, iar acesta din urma trebuie sa fi orientat spre a lua rapid decizia corecta in ce priveste diagnosticarea si tratamentul.Cauzele aparitiei calculilor renaliAparitiacalculului renaleste un proces complex cu un determinism multifactorial:-cresterea concentratiilor sarurilor urinare(calciu, fosfat, oxalati, cistina, urati) prin ingestia si absorbtia crescuta a alimentelor care le contin, anomalii ale functiilor renale-oligurie= scadere a cantitatii de urina eliminata in 24 h-aport de lichide scazut-deshidratare( climat cald, temperaturi ridicate ce provoaca transpiratie abundenta)-urina acida- formata in urma unui aport crescut de proteine de origine animala, grasimi animale, branzeturi asortat" cu unconsum exagerat de sare.-ereditatea; antecedentele familiale se pot asocia cu aparitia calculilor renali-infectia urinaracuanumitigermeni(Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Staphylococus) favorizeazalitogeneza(procesul de formare a calculilor) prin eliberarea a 2 enzime: ureaza si proteaza-staza urinara; depunerea sarurilor este mult mai facila cand urina stagneaza" sau curge mai lent decat este normal (din cauza unor disfunctii).Semnele si simptomele litiazei renaleColica renala(saucolica nefretica)estedurereacu caracter paroxistic, unilaterala, instalata brusc la nivelulregiunii lombare, cu iradiere spre abdominul inferior, coborand spre organele genitale externe si fata interna a coapsei. Este declansata de trepidatii, mersul pe teren accidentat, etc.Durata coliciieste variabila.

Hematuria(prezenta sangelui in urina) traduce migrarea calculului (lezand tesuturile si producand sangerari) si aparedupa colica,avand caracter provocat - hematurie de efort" (dupa practicarea sportului, dupa o calatorie cu un vehicul pe un drum cu denivelari).

Manifestari digestive:greturi, varsaturi, meteorism abdominal(balonare).Manifestari cardio-vasculare:tahicardie(accelerarea anormala a batailor inimii- peste 90 batai pe minut)sihipertensiune arteriala(cresterea tensiunii arteriale).Febra- semnaleaza retentia deurina infectatadeasupra obstacolului si evolutia sprestare septica(infectarea cu microbi a intregului organism).

Mai rar sunt prezentepolakiuria(urinari frecvente) siusturimile mictionale(in momentul urinarii).Diagnosticul de litiaza renalaPe langamanifestarile cliniceprezentate anterior sunt necesare urmatoareleinvestigatiile paraclinice:Sumarul de urina(analiza microscopica a urinei) si alteinvestigatii biochimice(analize ale sangelui).Ecografia- metoda imagisticaneinvazivace se poate realiza si in timpulcolicii nefreticesi afirmaprezenta si sediullitiazei.

Radiografia reno-vezicala simpla(RRVS) - investigatie necesara pentru certitudinea diagnosticului; ofera informatii despremarimea si pozitiacalculului,rasunetul litiazeiasupra rinichiului,functia renalasiconturul rinichiului. Este utila doar in cazul calculilor radioopaci. Calculii radiotransparenti nu pot fi vizualizati prin radiografie simpla.

Urografia intravenoasa- presupune injectarea intravenoasa de substante speciale de contrast care ajungand in rinichi se elimina, opacifiindcaile urinare(cai intrarenale, ureter) si vezica; nu se efectueaza incolicasi se interpreteaza in comparatie cu RRVS.

Tomografia computerizataspiralaeste o altamodalitatea imagisticautilizata incolica nefretica. Are avantajul de afi rapida, dar costul ridicat al investigatiei face ca aceasta sa nu fie utilizata des..Tipuri de litiaza renalaIn functie de numarul calculilor distingemlitiaza unicasilitiaza multipla(mai multi calculi situati la nivelul unui rinichi sau a ambilor).

Dupa prezenta sau absenta recidivelor vorbim desprelitiaza nerecidivanta,litiaza recidivantasilitiaza multipla recidivanta(care estemaligna).

Aspectul macroscopic prezintacalculi granulari,ovalari,radiari,coraliformi,aciculari.Dupa natura calcului, adica dupa compozitia lui, litiaza poate fi cu calculi radioopaci si radiotransparenti.Complicatii care pot aparea din cauza calculilor renaliLitiaza renalapoate genera:

A. complicatii mecanice:-hidronefroza= acumularea de urina in rinichi datorita unui obstacol in calea eliminarii acesteia. Rinichiul se destinde si se atrofiaza (degenereaza).-anurie= blocarea procesului de formare a uriniiB. complicatii infectioase:-pielonefrita= inflamatie a rinichiului-pionefroza= formare de puroi in cavitatea renalaTratamentul litiazei renaleTratamentulcolicii nefreticeare scopul de a inlatura durerea prin administrarea de medicamente:- AINS (antiinflamatorii nesteroidiene): Indometacin, Diclofenac, Ketoprofen,Celecoxib, Ketorolac- Spasmolitice (reduc spasmul,contractiile): Scobutil, No-Spa, Piafen- Antalgice (Paracetamol, Algocalmin)- Derivati opioizi (Tramadol)

Este interzis consumul de lichide in colica.

Daca nu se obtin rezultate se impunecateterismul ureteral(introducerea unui cateter=sonda pe uretra cu scopul de a elimina urina).

Daca si acesta esueaza se indicanefrostomia percutanata(interventie chirurgicala pentru devierea spre exterior a urinii din cavitatile renale).

Tratamentul medical allitiazei renaleurmareste:- mentinerea uneiconcentratii urinare scazute prinregim alimentarechilibrat (ingestia sporita de lichide - apa, ceaiuri diuretice, compoturi; restrictii pentru carnea rosie si alcool,) saumedicatie adecvata.- in functie decompozitia chimica a calculilorse impun masuri terapeutice specifice (evitarea anumitor alimente, administrarea unor medicamente);- calculii de acid uric puri sunt singurii care sub tratament strict supravegheat au sanse sa se dizolve complet si sa se elimine.

Litotritia extracorporeala(=metoda neinvaziva de sfaramare si eliminare a calculilor) cu unde de soc (ESWL) pentrucalcul renala intregit paleta terapeutica moderna, capabila sa rezolve nesangerand litiazele aparatului renal superior.

Terapia interventionala minim invaziva estelitotritia endoscopica(sfaramare si eliminare a calculilor cu ajutorul endoscopului-instrument utilizat pentru cercetarea organelor) alitiazei renale.

Nefrectomia(scoaterea rinichiului) este indicata in cazurile cu distructii importante ale rinichiului.Modalitati de prevenire a calculilor renaliNu este bine cunoscut mecanismul complex prin care iau nasterecalculii renalica sa putem evita formarea lor, dar daca avem unstil de viata sanatosvom putea sa-i tinem departe:-consumul de lichide, cel putin 2 litri pe zi- alimentatie variata (fructe, legume, carne de pui)- evitarea grasimilor, a carnii de porc, vita, miel, vanat- activitate fizica zilnica, evitarea sedentarismului- control medical periodic.Bibliografie:1. "Urologie" - Catalin Pricop, Dan Mischianu. Ed. Tehnopress, Iasi - 20052. Urologie" - V. Gheorghiu, C. Costache, V. Radu. UMF "Gr.T.Popa", Iasi - 20023. Tratat de Patologie Chirurgicala" - Nicolae Angelescu. Ed. Medicala, Bucuresti, 2003

Vezi galerie fotoLitiaza renala (calculii renali sau nefrolitiaza) reprezinta bucati de minerale care sunt localizate la nivelul rinichiului. Acestea pot ramane la nivel renal sau pot fi eliminate din organism pe caleatractului urinar(tubii care conecteaza rinichii cu vezica urinara, numiti uretere si cel care face legatura vezicii urinare cu exteriorul uretra).

Drumul calculilor (denumiti popular pietre la rinichi) poate fi asimptomatic sau poate produce o durere intensa sau alte simptome (asa numita colica renala). In mod normal, litiaza renala nu produce leziuni cronice (pe termen lung) ale tractului urinar. Aproximativ jumatate din cei cu cel putin un calcul renal vor dezvolta noi calculi in urmatorii 5 ani daca nu este urmat nici un tratament.Cuprins articol1. Generalitati2. Cauze3. Simptome4. Mecanism fiziopatogenetic5. Complicatii6. Litiaza renala la femeile insarcinate7. Litiaza renala la copii8. Consultul de specialitate9. Expectativa vigilenta10. Medici specialisti recomandati11. Investigatii12. Tratament - Generalitati13. Tratament initial14. Tratamentul recurentelor15. Profilaxie16. Tratament ambulatoriu17. Tratament medicamentos18. Tratament chirurgical19. Alte tratamenteCauzeSusCalculii renali se formeaza atunci cand balanta intre apa, sarurile, mineralele si alte substante din urina se modifica. Modul in care aceasta balanta este modificata determina tipul de calcul care se formeaza. Cei mai multi calculi renali sunt formati din calciu si apar atunci cand nivelul acestuia in urina se modifica. Factorii care determina modificarea balantei urinare sunt:

-lipsa unui aport suficient de lichide (deshidratare): in aceasta situatie, sarurile, mineralele si alte substante din urina precipita si formeaza calculul; aceasta este cea mai frecventa cauza de litiaza renala-afectiuni medicale: exista multe boli ce pot afecta balanta normala ducand astfel la formarea de calculi; persoanele care au o boala inflamatorie intestinala sau care au suferit interventii chirurgicale la nivelulintestinului,nu absorb normal grasimile de la acest nivel; aceste modificari interfera cu modul in care este metaboliz