Linkedin tips voor professionals

of 20 /20
17 TIPS VOOR PROFESSIONALS LEAD ERS ON LINE

Embed Size (px)

Transcript of Linkedin tips voor professionals

 • 17 TIPS VOOR PROFESSIONALS

  LEAD ERS ON LINE

 • LEADERS ONLINE

  Schakel activiteitsmeldingen uit. Wanneer deze aanstaat krijgen al je contacten meldingen van de wijzigingen die je aanbrengt. Soms kan dat strategisch handig zijn (bij een nieuwe baan, een afgeronde opleiding).

  Maar wanneer je jouw profiel aan het bijschaven bent, bijvoorbeeld een aangepaste foto plaatst of een typefout verwijdert, dan heb je dat liever niet!

  Ga naar Bewerk mijn profiel Check de button rechts onderaan Bericht je netwerk?: zorg dat die op Nee staat als je wilt dat je netwerk geen meldingen ontvangt van de wijzingen.

  VOOR JE BEGINT

 • LEADERS ONLINE

  Niet zo..

  Je hebt maar een kans voor een eerste indruk.

  LinkedIn is een zakelijk netwerk - plaats dus ook

  een zakelijke foto.

  Bron afbeelding: studentenwerk.nlMaar zo!

  TIP 1: PLAATS EEN PROFESSIONELE EN ZAKELIJKE FOTO

 • LEADERS ONLINE

  TIP 2: ZORG VOOR EEN DUIDELIJKE HEADLINE

  De headline is de tekst onder je naam en tevens het onderdeel dat in grijze lettertjes onder het zoekresultaat op Google verschijnt. Het is de eerste indruk die mensen van je krijgen. Voor veel mensen is de headline een belangrijke trigger om even je profiel te bekijken. Maak dus in de headline duidelijk waar jij voor staat. Wat doe je, wie help je? Wees specifiek en duidelijk. Maak op deze plek vooral gebruik van woorden die mensen intikken als ze op zoek zijn naar mensen in jouw branche, dan vinden ze je sneller.

  Ook kun je hier actuele berichten of een link in je headline plaatsen die bijvoorbeeld verwijst naar de organisatie waar je werkt of een blog dat je schrijft.

 • TIP 3: EEN HELDERE SAMENVATTING

  Vertel kort en bondig wat je doet en welke resultaten je daarmee behaalt. Maak dat niet te lang! Veel samenvattingen bevatten onnodige informatie en nodigen daarmee niet uit tot lezen. Introduceer eerst de organisatie waar je werkt, ga daarna in op jouw eigen rol en eindig met een persoonlijk stuk. In dat persoonlijke deel kun je ook je eigenschappen en ambities kwijt, iets dat bezoekers van jouw profiel niet zo snel terug kunnen zien in je ervaring.

  Bonustip: Wanneer mensen je op een smartphone of tablet bekijken, dan zien ze alleen de eerste drie regels van je summary. Zorg er dus voor dat dat knalt!

  LEADERS ONLINE

 • TIP 4: ERVARING

  In dit blokje vertel je wat voor werk je momenteel doet en waar je eerder actief bent geweest. Kwestie van regelmatig blijven controleren en aanpassen indien nodig.

  Gebruik de zoektermen waarop je wilt worden gevonden.Zet per functie duidelijk neer welke taken je uitvoert of uitvoerde en bij welke projecten je betrokken bent (geweest). Alleen een functie- en bedrijfsnaam zeggen niet zo veel. Van baan verwisseld? Klik op Voeg positie toe om je nieuwe functie een plekje te geven.

  Ambieer je iets nieuws? Overweeg dan om dat in je headline en/of hier aan te geven.

  LEADERS ONLINE

 • TIP 5: VERMELD PUBLICATIES

  Laat zien waarover je professioneel schrijft. Vermeld hier ook waar en wanneer je hebt gepubliceerd. Zo hebben wij het boek Leaders Online. Social media voor leiders die willen bijblijven erbij staan, en de handleiding Social media voor leiders

  LEADERS ONLINE

  Bonustip: Wil jij de Handleiding Social media voor leader ontvangen? Meld je dan hier aan!

  http://bit.ly/boekmgthttps://laposta.nl/f/ssdydc7iibtnhttps://laposta.nl/f/ssdydc7iibtnhttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttp://bit.ly/boekmgthttps://laposta.nl/f/ssdydc7iibtn

 • TIP 6 VERMELD JE VAARDIGHEDEN EN DESKUNDIGHEID

  Je kunt hier aangeven welke vaardigheden en deskundigheid je hebt. Zo kunnen anderen je makkelijker vinden. Bovendien kunnen je contacten deze vaardigheden vervolgens onderschrijven (endorsen). Daarmee geven ze een referentie voor jouw kwaliteiten.

  Je kunt zelf kiezen welke vaardigheden LinkedIn laat zien in je profiel. Ook hier: kies de woorden en vaardigheden waarop je wilt worden gevonden. Ga naar bewerk profiel, vaardigheden en aanbevelingen en kies daar de juiste termen.

  Bonustip: Geef een ander ook een aanbeveling - maar alleen als je er oprecht achter staat!

  LEADERS ONLINE

 • TIP 7 TOON EEN BREDE BLIK!

  Heb je ervaring in vrijwilligers- of liefdadigheidswerk? Dan kun je dat in het betreffende vak vermelden. Zegt ook via welke organisatie je dit hebt ondernomen en wat je hiermee (hebt) bereikt.

  LEADERS ONLINE

 • TIP 8 GEBRUIK DE JUISTE TREFWOORDEN

  LinkedIn is een belangrijke bron bij een Google-zoekopdracht. Dus als je wilt dat anderen je vinden, dan is het handig om de juiste woorden te kiezen: de woorden die iemand gebruikt bij het intypen van een zoekopdracht. Gebruik deze in je samenvatting, je headline en je overige aanvullingen. Niet ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging: geen opdrachtgever of headhunter die daarop zoekt. Wel: expert in logistiek, helpt organisaties hun logistieke vraagstukken effectief op te lossen.

  LEADERS ONLINE

 • TIP 9 PERSONALISEER JE PAGINA

  LinkedIn geeft je een standaard URL: bijvoorbeeld iets als www.linkedin.com/in/jansen15sbv71t6bhj6r536871678967896. Dat ziet er natuurlijk vreemd uit. Gelukkig kun je het aanpassen tot een link die er duidelijker uitziet en je bijvoorbeeld kunt gebruiken ter ondertekening van je mail of op visitekaartjes: Ga naar mijn profiel Kies bewerkt profiel Klik rechts op het pennetje bij jouw publieke URL en pas je link

  aan.

  Bovendien kun je de achtergrond van je profielpagina aanpassen, om zo je pagina persoonlijk te maken. Kies voor een afbeelding die past bij je organisatie en werk. Ga daarvoor naar bewerk mijn profiel en klik op de rand boven je pasfoto. Daar kun je een afbeelding plaatsen.

  LEADERS ONLINE

 • TIP 10 DEEL NIEUWE INZICHTEN

  LinkedIn kun je goed gebruiken om je netwerk op de hoogte te stellen van nieuws en kennis.

  Voor een persoonlijke touch stuur je een bericht naar je contacten.

  In je status update kun je korte berichten plaatsen: verandering van baan, een link naar een boeiend artikel, etc. Noem je daar een connectie bij (@naamconnectie)? Dan heb je meer kans dat hij jouw bericht deelt in zijn netwerk.

  In groepsdiscussies kun je een bijdrage leveren - alle andere leden van de groep kunnen die lezen, volgen en erop reageren.

  En je kunt bloggen op LinkedIn (wanneer je je instellingen op Engels) hebt staan. Ook mensen die geen relatie van je zijn kunnen je blog volgen. Ben je een beginnende blogger? Je vindt hier een paar tips.

  LEADERS ONLINE

  http://www.leadersonline.nl/gouden-tips-voor-beginnende-bloggers/http://www.leadersonline.nl/gouden-tips-voor-beginnende-bloggers/

 • TIP 11 BEHEER JE CONTACTEN

  Per persoon waarmee jij bent gelinkt kun je aanvullende informatie aangeven die alleen jij kunt zien: wanneer je iemand hebt ontmoet, herinneringen wanneer je iets moet doen of tags, een label met kenmerken waarmee je ze makkelijk kunt groeperen. Zo kun je eenvoudig een mail versturen naar iedereen met een bepaalde functie, locatie, of tag.

  Ga naar mijn contacten. Selecteer een of meerdere contacten. Klik op label en kies een van de bestaande labels of voeg

  een nieuwe toe.

  LEADERS ONLINE

 • TIP 12 ZIE WIE JE HEEFT BEKEKEN

  Wil je weten wie jouw profiel heeft bekeken? Klik dan op Profiel en ga naar Wie heeft mijn profiel bekeken?. Zo kom je er achter wie je heeft bekeken - wellicht zitten daar nuttige contacten bij.

  Bonustip: Als basis staat je profiel open: zo ben je zichtbaar voor iedereen op Linkedin. Wil je liever niet dat anderen merken dat jij hun profiel bekijkt? Zet het dan bij instellingen bij privacy op anoniem. Het nadeel hiervan: dan krijg je ook niet te zien wie jouw profiel heeft bekeken.

  LEADERS ONLINE

 • TIP 13 KOM IN CONTACT MET ANDEREN

  Wanneer je met iemand wilt linken, dan kun je hem of haar opzoeken in LinkedIn. Vervolgens kun je hem zelf een uitnodiging sturen (plaats er dan altijd een persoonlijke toelichting bij). Alleen, wanneer je elkaar niet kent komt zon uitnodiging wel uit de lucht vallen. Kijk dan eens of iemand je kan introduceren en kijk eens wie uit jouw netwerk hem of haar al kent. Dat is vaker dan je denkt! Klik dan op wordt gentroduceerd.

  Bonustip: Je netwerk breng je in kaart met social.com: een site waarmee je ziet hoe je netwerk is verdeeld.

  LEADERS ONLINE

  http://socilab.com/#home

 • TIP 14 BEWAAR CONTACTGEGEVENS!

  Stel je voor: LinkedIn wordt gehackt, en je bent al je contacten kwijt. Of je hebt tijdelijk geen internet. Dan zou je niet bij je contacten kunnen komen. Bewaar daarom regelmatig, bijvoorbeeld een keer per kwartaal je connecties. Kies mijn connecties Klik op instellingen klik op export LinkedIn connecties Kies het type bestand uit het dropdown

  menu Type de verificatiecode na. Klik op export.

  LEADERS ONLINE

 • TIP 15 LINKEDIN GROEPEN

  In LinkedIn-groepen delen mensen kennis en inzichten, nieuws en stellen ze vragen. Je vindt deze groepen onder de tab interesses op het hoofdmenu.

  Kies een of meerdere groepen die relevant voor je zijn en sluit je daarbij aan. Plaats af en toe een bijdrage om zichtbaar te worden en informatie te verspreiden. Liever geen reclame: de beheerder van de groep (of LinkedIn zelf!) verwijderen die regelmatig. Een inhoudelijke bijdrage met een link naar meer informatie heeft de voorkeur.

  LEADERS ONLINE

 • TIP 16 PLAATS EEN PRESENTATIE

  Op Slideshare - een dochteronderneming van LinkedIn - kun je presentaties plaatsen. Deze kun je eenvoudig opnemen in je profiel en delen met je netwerk. Zo hebben wij verschillende presentaties geplaatst, waaronder deze.

  Je vindt ze hier.

  LEADERS ONLINE

  http://www.slideshare.comhttp://www.slideshare.net/LeadersOnline/presentations

 • TIP 17 VOLG ORGANISATIES

  Niet alleen personen, ook organisaties hebben een pagina op LinkedIn. Je vindt ze onder de tab interesses bij het hoofdmenu.

  Kies de organisaties waarvoor je belangstelling hebt en volg ze. Zo ben je op de hoogte van het laatste nieuws en kun je reageren wanneer je daaraan behoefte hebt.

  LEADERS ONLINE

 • TOT SLOT Wacht niet langer, maar ga aan de slag en maak gebruik van de mogelijkheden die LinkedIn biedt. Veel dingen zijn duidelijk en wijzen zich vanzelf. En kom je er niet uit? Laat het ons weten!

  Yolanda van Heese en Lilian BezemerLeadersonline.nl

  LEADERS ONLINE

  mailto:[email protected]://www.leadersonline.nl