Leksion 12 -_gjetja_e_parave_per_biznesin_tuaj

of 31 /31

Embed Size (px)

Transcript of Leksion 12 -_gjetja_e_parave_per_biznesin_tuaj

 1. 1. Mbasi t keni lexuar kt kapitull ju do t jeni t aft t : 1. Vlersoni se si ndikon natyra e nj firme n burimet e financimit. 2. T vlersoni zgjedhjen ndrmjet financimit me borxh dhe financimit me kapital t vet. 3. T identifikoni burimet tipike t financimit pr siprmarrjet e reja. 4. Diskutoni proesin baz pr t krkuar kredi bankare. 5. Shpjegoni si prdoren marrdheniet e biznesit pr t financuar nj firm t vogl. 11 2
 2. 2. Faktort q prcaktojn financimin Potenciali ekonomik i firms Perspektiva e rritjes dhe prfitueshmria Madhsia e kompanis dhe maturimi Pozicioni i ciklit t jets n biznes Tipet e aseteve T prekshme ose t paprekshme Preferencat e pronarit pr borxhin ose kapitalin e vet Nga far duhet t hiqet dore pr borxhin ose kapitalin e vet 11 3
 3. 3. Prfitueshmria Potenciale Borxhi rrit mundsin pr norma m t larta kthimi; ekspozon firmn ndaj m shum risku financiar Kthimi mbi Aktivet Norma e kthimit mbi aktivet e investuara t firms Kthimi mbi Kapitalin e Vet Norma e kthimit mbi kapitalin e vet t investuar n firm 11 4
 4. 4. 11 5
 5. 5. 11 6 Kapitali i vet: Pronaret mbajne te gjitha fitimet duke qene se kane me shume risk. Borxhi eshte riskor: Kreditoret pretendojne te paret mbi fitimet dhe duhet te paguhen edhe po nuk pati fitime.
 6. 6. Risku Financiar Investimi me kapital t vet kufizon kthimin: ul riskun financiar pr firmn. Votimi Rritja e kapitalit nprmjet borxhit i krkon pronarit t ndaj kontrollin me investitor t jashtm. 11 7
 7. 7. 11 8
 8. 8. 11 9
 9. 9. Burimet e afrta Kursimet personale Kapitali i pronarit pritet nga investitor t tjer. Familja dhe shokt Huamarrja krijon risk pr t ardhurat personale. Kartat e kreditit Siguron akses t menjhershm tek fondet; Kartat duhet t jen mnyr pagese dhe jo burim fondesh. 11 10
 10. 10. 11 11
 11. 11. Bankat tregtare Linjat e kreditit Maksimumi i shums q banka e lejon firmn t marr Marrveshje krediti e prsritshme Maksimumi q nj bank i jep nj firme mbi baza t prsritshme Kredi me afat Kredi pr 5 deri 10 vjet pr t financuar pajisje 11 12
 12. 12. Shqetsimet e Bankave Sa do t fitoj banka mbi kredin? far probabiliteti ka q biznesi i vogl t jet i afte t paguaj kredin? Pes C-te e Kreditimit Karakteristikat e huamarrsit Kapaciteti pr t paguar kredin Kapitali i investuar nga huamarrsi Kushtet e industris dhe ekonomis Kolaterali i disponueshm pr t siguruar borxh 11 13
 13. 13. Pyetjet e Bankave A kan kuptim sasia dhe qllimi i marrjes s huas pr huamarsin dhe huadhnsin? A ka huamarrsi aftsi dhe karakter t fort? A ka nje burim kryesor pr t ripaguar huan? A ka nje burim dytsor pr t paguar huan n rast se burimi i par dshton? A mund t caktohet nj mim i prshtatshm si pr bankn dhe konsumatorin dhe a jan t prfitueshme pr t dyja palt? A mund t strukturohet n mnyr t qart kredia dhe a mund t dokumentohet? 11 14
 14. 14. 11 15 Sa paraSa para nevojitet?nevojitet? far do t bjfar do t bj siprmarrja me ktosiprmarrja me kto para?para? Kur dhe si doKur dhe si do t paguhet kjot paguhet kjo hua?hua? Kur do tKur do t nevojitet?nevojitet?
 15. 15. Informacion historik prej tre vitesh Bilanci, cash-flo, t ardhurat Deklaratat pro-forma t firms Koha dhe sasia e pagimit t borxhit si dhe parashikimet prkatse Deklaratat personale financiare Pasurime personale t pronarit si dhe parashikimet pr t ardhmen 11 16
 16. 16. Data e Maturimit Data e maturimit duhet t prkoj me prdorimin e fondeve Skeduli i Ripagimit Pagesa mujore/tremujore t njjta Pagesa mujore/tremujore q zvoglohen Kufizimet e Kredis Banka imponon kufizime q rrisin shanset e pagess n koh t kredis Dokumentim t deklaratave financiare, kufizime mbi pagat dhe huat e tjera personale 11 17
 17. 17. Kredia Tregtare (Llogarit e Pagueshme) Financim i siguruar nga furnitori i kompanis Financim i shkurtr (30 dit) Sasia e kredis varet nga lloji i firms dhe dshira pr t zgjeruar kredin 11 18
 18. 18. Kredi t bazuara n Aktive Linj krediti q sigurohet nga kapitali punues Faktoringu Sigurimi i paras nga shitja e llogarive tek firma t tjera Llogarit shiten me ulje Mund t refuzohen llogarit e dyshimta 11 19
 19. 19. Kapitali Siprmarrs jo-formal Fonde t siguruara nga individ t pasur pr siprmarrje me risk t lart Kapitali Siprmarrs formal Individ q krijojn bashkpronsi me prgjegjsi t kufizuar me qllim sigurimin e kapitalit nga investitor institucional Fitimet e pritshme n vitet n vazhdim Kthimi mbi investimin 11 20
 20. 20. 11 21 Nj biznes i vogl ka nevoj pr : Kapital t prhershm Krijimin Zgjerimin dhe zhvillimin Novacionin Ri-financimin Kapital qarkullues Debitor/kreditor Fluktacionet sezonale Asete afatshkurtra Financimi i aseteve Makinerit Pajisjet dhe mobilimi Ndertesa Makineri Financimi pr tregti nderkombtare Rritja nprmjet tregtis ndrkombtare Pr kt ka nevoj pr: Kapital t vet Financim afat-shkurtr (deri n tre vite) Financim afat-mesm deri n afatgjat Financim i specializuar dhe pr eksport Pr t cilat burimet kryesore jan: Investim personal Inst t kapitalit q rrezikohet Burime t sektorit publik Kredi bankare Kompani faktoringu Kompani leasing Burime t sektorit publik Kredi bankare Inst t kapitalit q rrezikohet Fondet e pensionit Kredi bankare Kompani t faktoringut Kompani eksportuese
 21. 21. Partnershipi tradicional Kompani t thjeshta me bashkpronsi Ortakri t manaxhuara profesionalisht Funksionojn si t parat por kan BoD Firmat bankare t investimeve (Invst Instit) Kompanit e sigurimit Diversifikim asetesh Organizma investitore 11 22
 22. 22. Shum firma e konsiderojn aksesin tek burimet financiare si nj barrier pr zhvillimin. Burimi i jashtm i financimit pr shum firma vazhdojn t mbeten bankat dhe kjo nuk do t ndryshoj n t ardhmen e afrt. N Evrop kosto e huas pr SME-t (norma e interesit) sht m e lart se pr bizneset e mdha. N disa shtete dhe disa sektor kredit tregtare jan m t rndsishme se kredit bankare. 11 23
 23. 23. Periudha efektive e pagimit varion nga shteti n shtet (Itali 87 dit, Suedi 34 dit) Ka norma t ndryshme t prdorimit t faktoringut (Franc 32%, Gjermani 2%) 80% e SME-ve Evropiane nuk i prdorin instrumentat financiare mbrojtse, 14% nuk e din pr ekzistencn e ktyre instrumentave. N t gjith Evropn, sygjerimi m i mir pr t prmirsuar disponueshmrin e financimit prfshin reduktimin e taksave. 11 24
 24. 24. Skema e garantimit t huave pr SME-t (92,000 hua per 88,000 biznese) Skema e investimit t siprmarrjeve (prfitime nga taksat) Trustet e kapitalit q rrezikohet (kuotohen n burs) Fonde t rritjes s hershme (7 lloje pr firma novatore) Fonde t kapitalit q rrezikohet rajonale (9 kompani rajonale) Rrjeti kombtar i ngjjve t biznesit 11 25
 25. 25. 11 26
 26. 26. 11 27
 27. 27. 11 28
 28. 28. 11 29
 29. 29. Seksioni financiar n planin e biznesit duhet t prfshij: Sasin dhe tipin e fondeve t krkuara pr biznesin PASH pr vitin e par n detaje dhe dy vitet n vazhdim n prgjithsi Bilanci pr vitin e par Politikat financiare dhe sistemet e kontrollit 11 30
 30. 30. Sa shum kapital i prhershm n formn e kapitalit t vet ose investimeve personale do t jet i disponueshm? Sa kapital afatshkurtr qarkullues nevojitet? Sa financim krkohet pr aktivet dhe nga do t vij? Nqs planifikoni exporte si do t realizohet? 11 31