leerlingbegeleiding secundair onderwijs

Click here to load reader

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  1

Embed Size (px)

description

aan de VIVES Hogeschool meer info hierover (20) campus Torhout

Transcript of leerlingbegeleiding secundair onderwijs

 • postgraduaat leerlingbegeleiding in het secundair onderwijscampus Torhoutacademiejaar 2014-2016

 • WAT?Marie (12 jaar) wil niet meer naar school. Ze staat elke dag te huilen op de speelplaats. Haar ouders merken dat ze veel te gespannen is wanneer er toetsen zijn.Pieter (14 jaar) is erg storend in de groep. Toch lijkt hij wel gemotiveerd en haalt hij goede cijfers. Moeten we Pieter straffen of ons zorgen maken?

  Bij wie kunnen leerlingen terecht als ze gepest worden? Op wie kunnen ze een beroep doen als ze moeilijk leren of als ze zich niet goed in hun vel voelen?Op school is dat steeds meer de interne leerlingbegeleider. Scholen investeren de laatste jaren steeds meer in de uitbouw van een eigen begeleidingsaanbod. Leerlingbegeleiders staan er klaar om leerlingen die problemen hebben op te vangen. Deze leerkrachten voelen zich evenwel niet altijd voldoende opgeleid voor deze begeleidingstaak.

  INHOUDDe postgraduaatopleiding bestaat uit vier inhoudelijke modules gespreid over twee opleidingsjaren en vertegenwoordigt 20 studiepunten. In elk opleidingsjaar zijn zes woensdagnamiddagen (van 13 u. - 16 u.) gepland voor de contacturen.

  MODULE 1basismoduleDe basismodule omvat adolescentiepsychologie waarbij we dieper ingaan op de ontwikkeling en eigenheid van jongeren. Daarnaast omvat de module een aantal modellen m.b.t. de organisatie en structuur van de leerlingenbegeleiding op school.

  MODULE 2preventieve leerlingenbegeleidingIn deze module focussen we op themas waar je in het secundair onderwijs aandacht voor moet hebben: veerkracht en weerbaarheid, positief

  zelfbeeld, hulp vragen, gezond kiezen, omgaan met emoties, veilig klimaat voor holebileerlingen en -leerkrachten op school en een positieve studiekeuze na de eerste graad.

  De themas hebben niet altijd exclusief met de adolescentie te maken maar hebben wel een grote invloed op de beleving van deze periode.

  MODULE 3curatieve leerlingenbegeleidingDe sessies van module 3 belichten we curatieve leerlingenbegeleiding. Hier gaan we dieper in op themas zoals o.a.pesten, depressie, agressie ...

  MODULE 4 gesprekstechnieken We leren gespreks- en begeleidingsvaardigheden kennen en oefenen deze in. Volgende gesprekken nemen we onder de loep: verkennend gesprek, begeleidend gesprek, motivatiegesprek, slecht-nieuwsgesprek.

 • DataDe eerste sessie start op 24 september. De volgende data worden later gecommuniceerd.

  DoelgroepLeerlingenbegeleiders en genteresseerde opvoeders of leraren die gemotiveerd zijn om de manier waarop ze leerlingen in het secundair onderwijs begeleiden verder te professionaliseren.

  KwalificatieDe deelnemers die deze postgraduaatopleiding met succes voltooien ontvangen een officieel getuigschrift dat wordt uitgereikt door de hogeschool VIVES. De evaluatie gebeurt o.a. via tussentijdse opdrachten.

  KostprijsVoor de tweejarige opleiding bedraagt deze 1500. In de prijs is een cursusmap inbegrepen. De betaling gebeurt na ontvangst van de factuur.We aanvaarden opleidingscheques binnen de geldende regelgeving. We verwijzen hiervoor naarhttp://www.vdab.be/opleidingscheques.

  AnnulatieWie inschrijft voor het postgraduaat, verbindt er zich toe het volledige programma te volgen. In geval van annulering van de inschrijving tot twee weken voor de start van de opleiding, wordt 10% van de inschrijfprijs in rekening gebracht voor administratiekosten. Bij annulering op minder dan twee weken voor de start van of tijdens de opleiding, blijft het volledige cursusbedrag verschuldigd.

  Annuleren kan enkel schriftelijk via brief of via email (t.a.v. ann-sophie.deloof@vives.be). Tot n week voor de start van de opleiding kan een ingeschreven cursist zich laten vervangen door een collega, mits deze vervanging goedgekeurd wordt door de opleidingsstaf.

 • BRUGGE

  KORTRIJK

  EXIT 10

  ROESELARE

  OOSTENDE

  BRUGGEJABBEKEAARTRIJKE

  RUDDERVOORDELICHTERVELDE

  KORTEMARK

  VIVEScampus Torhout

  N32

  TORHOUT

  R34

  E403

  N32

  N33

  campus TorhoutOnderwijs Sint-Jozefstraat 18820 Torhout

  vives.be

  CONCRETE INFORMATIE

  Evelien Geurts of Eveline Simpelaereevelien.geurts@vives.beeveline.simpelaere@vives.be

  BROCHURE EN INSCHRIJVINGEN

  tel. 050 30 10 30infomoment zaterdag 30 augustus 2014 van 9 - 12 u.