(jud. Timi). Raport preliminar

download (jud. Timi). Raport preliminar

of 17

 • date post

  01-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of (jud. Timi). Raport preliminar

 • ANALELE BANATULUI, S.N., Arheologie-Istorie, XII-XIII, 2004-2005http://www.infotim.ro/mbt/istorie/publicatii/ab.htm

  657

  CERCETRILE ARHEOLOGICEDE LA FOENI-SELITE (JUD. TIMI).

  RAPORT PRELIMINAR

  Alexandru Szentmiklosi, Clin Timoc

  Cuvinte-cheie: Romnia, Banat, Foeni, sondaj arheologic, aezare sec. III-IV, locuine, ceramic cenuie, fi bul, obiecte din fi er.

  Schlagwrter: Rumnien, Banat, Foeni, archologische Prfausgrabungen Siedlung von 3.-4. Jh. n.Chr., Wohnungen, graue Keramik, Fibel, Eisengegenstnde.

  Existena sitului arheologic de la Selite1, n hotarul comunei Foeni (jud. Timi), a fost semnalat n cadrul unor cercetri de teren2, unde, alturi de materialele ceramice aparinnd secolelor III-IV, s-au gsit i fragmente ceramice aparinnd sfritului epocii bronzului, respectiv culturii Cruceni Belegi3 (Pl. I/1-2). n cursul lunii iulie a anului 2004, a fost executat un sondaj arheologic care a avut ca obiectiv lmurirea situaiei stratigrafi ce4. n literatura arheologic de specialitate, comuna Foeni este cunoscut prin descoperirile sarmatice de la sfritul sec. II- prima jumtate a sec. al III-lea d.Chr., fcute n cadrul spturilor arheologice din punctul Cimitirul Ortodox5. Tot n hotarul localitii sunt semnalate numeroase descoperiri de materiale ceramice a cror ncadrare cronologic cuprinde perioada secolelor III-IV6.

  S-a trasat o seciune de control (S.1/2004) de 10 x 2 m, orientat SV-NE i, imediat sub artura adnc de aprox. 40 cm, s-au conturat cteva complexe, care au determinat extinderea sondajului cu o a doua seciune (S.2/2004) paralel cu seciune S.17. Pentru lmurirea complexului arheologic L.1, pe latura nordic a seciunii S.1, ntre metrii 1-7 a fost deschis o caset (C.1) cu dimensiunile de 6 x 5 m (Pl. II i V/1).

  n S.1/2004, ntre metrii 5,64 8,10, pe profi lul nordic al martorului care desparte S.1 de S.2, la adncimea de 0,40 m, s-a conturat, oblic n seciune, locuina L.1 (Pl. V/2). Locuina avea n mijloc drmtur din lut ars i fragmente ceramice de sec. III-IV. Sub drmtura de chirpici, nivelul cenuos, foarte fi n i de culoare roiatic, coninea fragmente ceramice de

 • 658

  ANALELE BANATULUI XII-XIII, 2004-2005

  secol III-IV, precum i un fragment dintr-o lam de cuit din fi er, extrem de corodat8 (Pl. III/2). Umplutura locuinei continu cu un nivel lutos negru-brun extrem de gros, n care s-au gsit materiale arheologice din aceeai perioad (sec. III-IV). Pe marginea locuinei au fost dezvelite gropi de stlp care indic o structur de lemn solid. Chirpiciul descoperit n partea superioar provine, foarte probabil, de la lutul cu care s-a tencuit mpletitura de nuiele dintre stlpi, acest lucru fi ind sugerat de urmele de nuiele pstrate. Locuina este de tip bordei, partea sud-estic adncindu-se foarte mult (-1,90 m). Intrarea se fcea dinspre nord-est, pe trepte spate n lut (n numr de patru), dispuse n spiral. Colul sud-estic al locuinei este tiat de groapa G.1 care este contemporan fi e cu locuina patrulater (L.4), fi e cu groapa G.3, care secioneaz colul nordic al acesteia din urm. Dimensiunile locuinei sunt: 4,80 x 2,40 m.

  Locuina L.2 a fost surprins parial n profi lul nordic al casetei C.1, fi ind de tip bordei (Pl.VI/1). S-a conturat la adncimea de 0,40 m, orientarea ei fi ind nord-sud. Forma locuinei este circular, spre partea inferioar devenind patrulater. Pe latura vestic a locuinei, la aceeai adncime, n lutul viu a fost spat o ni n dou trepte, cu acces dinspre sectorul patrulater. Nia a avut, probabil, rolul de a pstra temporar provizii sau oala cu jratic (precum cea fragmentar, descoperit n groapa G.1) pentru nclzirea locuinei. Pe fundul locuinei (n colul sudic al sectorului patrulater) a fost descoperit o groap de form circular (h = 1,62 m i diam. ntre 62 i 48 cm).

  Umplutura locuinei: la baza locuinei a existat un nivel de amenajare format din buci de chirpici i pmnt cenuos de culoare negru-glbui, cu o lentil masiv de culoare brun crmizie, avnd n compoziie fragmente ceramice de sec. III-IV. Aceast amenajare a fost cpcuit de un strat relativ gros de pmnt negru lutos deasupra cruia, ntr-un strat cenuos, de culoare brun-crmiziu, care indic un incendiu, s-au descoperit fragmente ceramice de sec. III-IV, fragmente de rni i un jeton. Diametrul locuinei L.2 (probabil limea) este de 2,40 m. Intrarea n locuin se fcea, foarte probabil, dinspre nord sau nord-est.

  Locuina L.3 a fost surprins parial n profi lul vestic al casetei C.1, fi ind conturat la adncimea de 0,40 m (Pl. VI/2). n jurul locuinei de tip bordei au fost surprinse gropi de stlp din care o parte fceau corp comun cu locuina. Orientarea bordeiului este nord-sud, la fel ca i la celelalte dou locuine (L.1 i L.2). Fundul locuinei are o amenajare din pmnt de culoare negru-glbui, gros de aprox. 50 60 cm, n care s-au gsit fragmente ceramice lucrate la roat i manual, de sec. III-IV, oase i chirpici de mici dimensiuni. Aceast umplutur a fost cpcuit de un strat

 • 659

  gros de pmnt de culoare neagr, deasupra creia a existat i o lutuial cu lut galben tare, bttorit. Deasupra acestei lentile de lut galben au fost gsite fragmente ceramice din aceeai perioad cu cele din amenajarea de pe fund (sec. III-IV), lucrate la roat, precum i oase masive. Fragmente ceramice descoperite pe aceast lutuial galben au fost dispuse orizontal, indicnd nivelul de clcare n bordei. Printre aceste fragmente ceramice, cteva de la un vas rentregibil a fost lucrat la roat, ns pasta este grosier, avnd ca degresant pietricele mrunte i nisip cu bobul mare. Vasul are o culoare brun-rocat, buz uor evazat, cu marginea neted, fi ind ornamentat pe umrul vasului cu incizii dispuse n linii i sub form de valuri. Restul umpluturii bordeiului, de culoare cenuie i galben crmiziu, conine materiale ceramice de sec. III-IV, oase i buci de chirpici. Diametrul locuinei este de 2,62 m. Intrarea n locuin se fcea, foarte probabil, dinspre nord sau nord-est.

  Locuin L.4 este de form patrulater, semingropat, avnd dimensiunile de 3 x 2,60 m (Pl. VII/1). Locuina pornete de sub stratul de artur, fi ind uor mai trzie dect locuinele de tip bordei L.1, L.2 i L.3. Latura nord-vestic a locuinei a fost secionat de o groap mai trzie (G.3), care indic continuarea locuirii sitului i dup dezafectarea acestei locuine. n jurul locuinei au fost surprinse gropi de stlpi, unele dublate, al cror diametru indic o structur de lemn solid. Unul din stlpi seciona un covor de fragmente ceramice care proveneau de la un vas zdrobit pe nivelul de clcare corespunztor celor trei bordeie (Pl.VII/2). Intrarea n bordei se fcea pe latura estic, unde marginea este semicircular. n lateralul acestei intrri semicirculare, au fost surprinse gropi de stlp dublate n interiorul intrrii. n dreapta intrrii, n colul nordic al locuinei a fost descoperit un cuptor de mici dimensiuni, fr vatr lutuit, n interior pstrndu-se fundul de la vas folosit probabil pentru jar (Pl.VIII/1). n umplutura galben-cenuie au fost descoperite fragmente ceramice de sec. III-IV precum i un inel de fi er puternic corodat.

  Locuina L.5 a fost surprins parial n profi lul sudic al seciunii S.2 / 2004 ntre metrii 6 - 9, sub stratul de cultur negru lutos (Pl. IX/1). Este de form rectangular, semiadncit, avnd gropi de stlp att n exterior ct i n interior. Umplutura lutoas este de culoare neagr, fr inventar ceramic.

  Locuina L.6 a fost dezvelit parial n colul S-E al seciunii S.2, ntre metrii 0 - 1,20, la adncimea de 0,40 m (Pl. VIII/2). Platforma de lut galben bttorit, groas de aprox. 10 cm, a avut partea superioar ras de plug i pare s fi e ultimul nivel de locuire de secol III-IV. Platforma de lut acoper att groapa de stlp care aparinea gropii G.2, ct i cuptorul, perforat de

 • 660

  ANALELE BANATULUI XII-XIII, 2004-2005

  groapa de stlp mai sus amintit. Aceast locuin pare s fi e arondat unui spaiu delimitat de fundaia de grad care traverseaz S.1 i S.2.

  Groapa G.1, de form circular s-a conturat n S.2 i taie colul sud-estic locuinei L.1, avnd o umplutur lutoas de culoare negru-glbui (Pl. IX/2). Pe fundul gropii a fost descoperit un vas parial ntreg (partea inferioar) cu urme de ardere i de cenu (utilizat probabil pentru pstrarea jarului), avnd fundul gurit. Vasul, cu past grosier, era situat cu fundul n sus, n el, direct pe sol, gsindu-se un fragment de scoic. Lng fragmentul de vas s-a mai descoperit un fund de can de culoare cenuiu nchis de sec. III-IV. Diametrul gropii este ntre 1,26 i 1,40 m, avnd adncimea maxim de 0,96 m.

  Groapa de provizii G.2 s-a conturat n S.1 i S.2, n apropierea anului de fundaie. Dimensiunile gropii sunt 1,76 x 1,24 m, adncimea ei fi ind de 1,30 m (Pl. XI/1). Pereii i fundul gropii prezint urme clare de lutuire. Deasupra lutuirii de pe fundul gropii a fost surprins un nivel relativ subire de pmnt negru lutos, probabil cu rol de hidroizolare. Fragmentele ceramice de culoare cenuiu-nchis de secol III-IV, dispuse orizontal, au avut probabil rolul de structur de rezisten pentru podeaua gropii. Stratul de cenu care cpcuiete nivelul de pmntul lutos, de culoare neagr, este gros n unele locuiri de aprox. 7-8 cm i sugereaz o ardere intenionat, probabil cu rolul de a ntri pereii lutuii ai gropii. Lipsa lemnului ars, precum i urmele de coacere a lutuielii par s indice utilizarea unui combustibil uor (stuf, paie), care a generat o temperatur nu foarte nalt i nici foarte lung n timp. Deasupra acestui strat de cenu a fost surprins un strat compact de drmtur de chirpici (probabil de la structura acoperiului). Al doilea nivel de umplutur cenuoas, situat deasupra drmturii, este rezultatul lucrrilor de amenajare a aezrii, ulterioare incendiului. Fragmentele ceramice descoperite aici se dateaz n secolele III-IV. n umplutura cenuoas de deasupra drmturii de chirpici au fost descoperite cteva fragmente de la o fi bul cu resort din fi er, puternic corodate (Pl. III/3). Urmele evidente de incendiu evideniate de locuinele L.2 i L.3 indic,