JO PYETJE PA PËRGJIGJE - · PDF fileJO PYETJE PA PËRGJIGJE 5 Hyrje 6 Metodologjia 7...

Click here to load reader

 • date post

  29-Aug-2019
 • Category

  Documents

 • view

  4
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of JO PYETJE PA PËRGJIGJE - · PDF fileJO PYETJE PA PËRGJIGJE 5 Hyrje 6 Metodologjia 7...

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  1

  JO PYETJEPA PRGJIGJE

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  2

  PERIUDHA E HULUMTIMIT: 15 tetor, 2018 - 28 shkurt, 2019

  UDHHEQSE E HULUMTIMIT/AUTORE E RAPORTIT: Aurela Kadriu

  GAZETART/ET E PRFSHIR/A N HULUMTIM:

  Arlinda Kqiku

  Besart Bejtullahu

  Fitore Ademi

  Genta Kadrija

  Natyra Rushiti

  Nernxa Jakupi

  Ridvan Hamza

  Saranda Ramaj

  Taulant Osmani

  Vullnet Krasniqi

  REDAKTOR: Jack Butcher dhe Sindre Langmoen

  PRKTHYES N GJUHN ANGLEZE: Lek Berisha

  DIZAJNI: Faton Selani

  Realizimi i ktij hulumtimi u financua nga Ambasada e Holands n Kosov. Prmbajtja e ktij hulumtimi sht plotsisht prgjegjsi e Kosovo 2.0 dhe si e till nuk mund t konsiderohet q prfaqson pikpamjen e Ambasads.

  Ambasada e Holands n Kosov

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  3

  HULUMTIM PR MBARVAJTJEN E KOMUNIKIMIT MEDIATIK T INSTITUCIONEVE:

  Zyra e Presidentit t Republiks s Kosovs

  Zyra e Kryeministrit t Republiks s Kosovs

  Kryesia e Kuvendit t Republiks s Kosovs

  Zyra e Kryeprokurorit t Shtetit

  Policia e Republiks s Kosovs

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  4

  PRMBAJTJA

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  5

  Hyrje 6

  Metodologjia 7

  Korniza relevante rregulluese pr komunikim publik 8

  Rezultatet e hulumtimit 11T dhna t prgjithshme 12T dhna nga monitorimi i komunikimit prmes posts elektronike t gazetarve monitorues me institucione publike 15T dhna nga monitorimi i rrjeteve sociale zyrtare t institucioneve publike 15

  Zyrtart pr komunikim 16Zyra e Presidentit t Republiks s Kosovs 17Zyra e Kryeministrit t Republiks s Kosovs 18Kryesia e Kuvendit t Republiks s Kosovs 19Zyra e Kryeprokurorit t Shtetit 20Policia e Republiks s Kosovs 21

  Konkluzione 22

  Rekomandime pr institucione 23

  Rekomandime pr media 24

  Dokumente t shqyrtuara 25

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  6

  HYRJE

  Konferencat pr shtyp jan hapsira ku prfaqsues t institucioneve informojn publikun n lidhje me politika, zhvillime dhe ngjarje t ndryshme. Por n t njjtn koh, ato jan hapsira t prbashkta n t cilat gazetart dhe prfaqsues t tjer t shoqris civile, duhet t ken hapsirn e nevojshme pr t adresuar shtje t caktuara apo krkuar llogari n lidhje me shtje publike.

  N realitet, n Kosov shpesh konferencat pr shtyp jan hapsira t nj komunikimi t njanshm, ku prfaq-sues t institucioneve deklarohen n lidhje me shtje t ndryshme dhe rregullisht nuk pranojn pyetje nga gaze-tart.

  Poashtu, nj hapsir e sigurt prmes t cils prfaq-sues t institucioneve vendosin tiu drejtohen qytetarve pa marr pyetje apo komente n kmbim, jan rrjetet so-ciale. Duket se hapsira e prbashkt ku gazetart mund t parashtrojn pyetje dhe t ngrisin shtje pr diskutim po zvendsohet gjithnj e m shum nga kjo metod e njanshme e komunikimit.

  Duke pasur parasysh rndsin fundamentale q shty-pi i lir dhe qasja n informacion kan pr demokracin funksionale, K2.0 ka realizuar kt hulumtim prmes s cilit synojm t vm fokusin tek rndsia e krijimit t nj ambienti ku gazetarve u ofrohet hapsira e duhur pr t krkuar llogari pr shtje publike dhe pr t sfiduar deklaratat e prfaqsuesve t institucioneve shtetrore.

  Pr nj periudh prej katr muaj e gjysm, ne monitoru-am institucionet kye publike dhe ndrveprimin e tyre me gazetar. N veanti, ky raport ofron t dhna pr natyrn e komunikimit n mes mediave dhe institucioneve t monitoruara, duke prfshir ktu t dhna pr numrin e konferencave t mbajtura, transparencn e prfaqsuesve t institucioneve shtetrore n kto konferenca si dhe qa-sshmrin e institucioneve n raport me krkesat dhe prpjekjet e gazetarve pr komunikim.

  Ky hulumtim dokumenton situatn me t ciln gazetart prballen n baza ditore kur tentojn ti qasen informa-cionit nga institucionet publike n Kosov dhe ofron t dhna, t cilave publiku dhe gazetart n veanti, mund tiu referohen n t ardhmen.

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  7

  METODOLOGJIA

  KOHZGJATJA E HULUMTIMIT: Hulumtimi sht kryer prgjat nj periudhe t monitorimit prej katr muajsh e gjysm, nga 15 tetori, 2018 deri m 28 shkurt, 2019.

  EKIPI MONITORUES: T dhnat n terren n lidhje me komunikimin publik t institucioneve t monitoruara jan mbledhur nga dhjet gazetar monitorues t cilt jan pr-zgjedhur nga nnt institucione vendore mediale t cilat prfshijn: radio, media t shkruara dhe media televizive. Gazetart monitorues jan przgjedhur n bashkpunim me redaktort e institucioneve prkatse dhe n baz t fushs s tyre t ekspertizs apo institucioneve t cilat ata i monitorojn zakonisht n punn e tyre t prditshme.

  HULUMTIMI PRELIMINAR: Para fillimit t fazs s monitorimit, jan realizuar takime me kryeredaktor t institucioneve mediale t przgjedhura pr hulumtim. Pas przgjedhjes s gazetarve monitorues, m 10 nntor, 2018 sht mbajtur nj fokus grup me qllim matjen e qndrimeve dhe prvojave t tyre pr sa i prket komuni-kimit me institucionet e przgjedhura pr tu monitoruar.

  INSTITUCIONET E MONITORUARA: Pr monitorim jan przgjedhur institucionet si vijon:Zyra e Presidentit t Republiks s Kosovs; Zyra e Kryeministrit t Repub-liks s Kosovs; Kryesia e Parlamentit t Republiks s Kosovs; Zyra e Kryeprokurorit t Republiks s Kosovs; dhe Policia e Republiks s Kosovs. Institucionet jan przgjedhur n baz t rndsis s tyre n jetn publike dhe shpeshtsis s paraqitjes s prfaqsuesve t tyre n publik.

  PROCESI I MONITORIMIT: Gjat periudhs s mon-itorimit, jan monitoruar tri forma t komunikimit nga institucionet e przgjedhura pr monitorim: konferencat pr shtyp, komunikimi prmes rrjeteve sociale (prfshir komunikatat zyrtare pr shtyp) dhe korrespondencn prmes posts elektronike.

  Pr konferencat pr shtyp, gazetart jan pajisur me nj formular i cili ka prmbajtur disa pyetje n lidhje me mbarvajtjen e secils konferenc t mbajtur nga insti-tucionet e monitoruara q ata e kan ndjekur; pyetje, t cilave ata iu jan prgjigjur n fund t secils konferenc t monitoruar. N fund, t gjitha institucionet jan kontak-tuar prmes kanaleve zyrtare pr t marr numrin e plot t konferencave t mbajtura nga ta.

  Adresimet n rrjete sociale jan monitoruar prmes nj an-alize t numrit t adresimeve t tyre n rrjetin social Face-book, dhe prmbajtjen e ktyre adresimeve. N rastin e Kryeministrit, Presidentit dhe Parlamentit, jan monitoruar faqet e tyre personale t cilat edhe sipas rregulloreve n fuqi menaxhohen nga zyrat pr informim pran institucione-ve prkatse dhe t cilat shfrytzohen edhe pr adresime zyrtare. sht monitoruar edhe faqja zyrtare n Facebook e Policis s Kosovs, ndrkoh q Zyra e Kryeprokurorit nuk posedon nj t till. N rastin e Policis s Kosovs dhe Zyrs s Kryeprokurorit t Shtetit, jan monitoruar faqet e tyre elektronike, meqense, sidomos kto dy institucione i shfrytzojn ato pr komunikim zyrtar.

  Pr t monitoruar komunikimin prmes posts elektronike, gazetarve monitorues u sht krkuar t regjistrojn numrin e pyetjeve q u kan drguar institucioneve t monitoruara prgjat periudhs s monitorimit, si dhe t dokumentojn t dhna nse kan pranuar prgjigje n pyetjet e tyre apo jo dhe nse prgjigjet e marra kan qen t plota apo jo.

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  8

  KORNIZA RELEVANTE RREGULLUESE PR KOMUNIKIM PUBLIK

  1 Rregullore(QRK) Nr.27/2018 pr Shrbimin e Komunikimit Qeveritar me Publikun, miratuar n mbledhjen e 80-t t Qeveris s Republiks s Kosovs, me vendimin Nr.01/80, dat 18.12.2018.

  Nga pes institucionet e monitoruara, tri prej tyre kan hartuar rregullore t brendshme, t cilat jan t qasshme pr publikun, pr komunikim me publikun. T trija rreg-ulloret e miratuara shrbejn pr komunikim me publikun n prgjithsi, duke prfshir kategorit si shoqria civile apo grupe t ndryshme t interesit t cilat krkojn qasje n punn e tyre.

  ZYRA E PRESIDENTIT T REPUBLIKS S KOSOVS

  Institucioni i Presidentit t Republiks s Kosovs nuk ka ndonj rregullore t brendshme pr komunikim me pub-likun.

  ZYRA E KRYEMINISTRIT T REPUBLIKS S KOSOVS

  Rregullorja (QRK) NR. 27/2018 PR SHRBIMIN E KO-MUNIKIMIT QEVERITAR ME PUBLIKUN, hyr n fuqi m 04 janar 2019, sht dokumenti i prpiluar me qllim q t prcaktoj funksionimin e nj sistemi koherent dhe t koordinuar pr komunikim qeveritar me publikun. Ksiso-ji, prbr prej gjithsej 25 nenesh q prcaktojn aspekte t ndryshme t komunikimit t institucionit me publikun

  n t gjitha nivelet, pra at qendror, lokal e ndrkom-btar, prfshir ktu gazetart e akredituar. Pr hir t relevancs, prmes nenit 3, respektivisht t gjitha pikave t ktij neni, me fokus n pikn 1.3 kjo rregullore pr-mend obligimin e insitucionit pr Komunikim t qart, t prgjegjshm dhe n koh.1 Megjithkt, prkundr ksaj prgjat rregullores nuk specifikohet se far kon-siderohet komunikim n koh, i qart, apo i prgjegjshm.

  Poashtu, kjo rregullore, n nenin 8 t emruar Funksionet e Zyrs pr Komunikim me Publikun n Zyrn e Kryemi-nistrit ku ndr t tjera, nj prej funksioneve t ZKP-ZKM sht edhe komunikimi me media dhe ofrimi i prgjigjeve n pyetjet e gazetarve.

  KRYESIA E KUVENDIT T REPUBLIKS S KOSOVS

  Rregullorja pr rendin dhe qasjen e mediave dhe t pub-likut n punn e Kuvendit t Kosovs, e prbr prej 5 krersh e 32 rregullash, hyr n fuqi m 19 prill 2011 sht dokumenti q rregullon komunikimin e Kuvendit t Kosovs me jasht. Ajo rendon rregulla q prshkruajn e prcaktojn prgjegjsit e ekipit t kuvendit, qasjen n dokumentacion zyrtar, faqen e kuvendit, hapat q duhet ndjekur mediat pr tu akredituar, e deri tek aspektet t

 • JO PYETJE PA PRGJIGJE

  9

  tjera t komunikimit t Kuvendit q ndrlidhen me hap-sirat e mediave, vendet ku qndrojn ato n raste t cak-tuara dhe punn e tyre t prditshme n kuvend.

  Kjo rregullore, pr dallim prej asaj t Qeveris s Repub-liks s Kosovs, ka nj rregull t veant q flet eksklu-zivisht pr Konferencat pr shtyp, respektivisht rregulla 11, prbr prej 4 pikash q radhisin mnyrn se si thirret konferenca, kush dhe