Inxhinieri Software - Leksion 1

Click here to load reader

 • date post

  13-Apr-2015
 • Category

  Documents

 • view

  174
 • download

  17

Embed Size (px)

Transcript of Inxhinieri Software - Leksion 1

Hyrje ne Inxhinieri software(SE)

1

Pse Software Engineering? Zhvillimi I Software eshte I veshtire !

Eshte shume me rendesi qe nje sistem te veshtire te ndahet ne sisteme te thjeshta. Problemet jane komplekse

Software engineering eshte rreth menaxhimit dhe kompleksitet.2

Librat referues Sommerville I. (2001,2004) Sommerville + Stevens Bundle

Software Engineering

6 th or 7 th Edition, Addison-Wesley, Harlow, Essex,UK Stevens P. with Pooley, R. (2000)

Using UML: Software Engineering with Objects and Components ,Addison-Wesley, Harlow, Essex, UK

Introducing Asml (2001) Microsoft corporation

3

Permbajtja1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 1. Cfare eshte nje software ? Cfare eshte software engineering? Diferenca ndermjet nje SE dhe nje shkence kompjuterike ? Diferenca ndermjet nje SE dhe nje sistemi inxhinierik Cfare eshte nje software process? Cfare eshte model software process? Karakteristikat e nje procesi te mire. Modeli Waterfall. Modele te tjera Planifikimi I nje projekti4

Cfare eshte nje software ?Programet kompjuterike dhe dokumentacionet e asocuara , modelet projektuese dhe manualet e perdorimit .

Produktet sofware mund te zhvillohen per nje klient te vecante ose per nje treg te gjere .. Produktet sofware jane : Generic - te cilat zhvillohen qe te shiten tek kliente te ndryshem. p.s. PC software sic jane Excel ose Word. Bespoke (custom) zhvillohen per nje klient te vetem ne lidhje me specifikimin qe ai ka dhene

5

Sfidat qe na shfaqen ne projekt ete gjate Perpjekje intensive Kosto e larte Harxhim kohe I madh per ta zhvilluar Rrezik I larte deshtimi ,performance dhe mirembajtje .

6

Suksesi I nje sistemi software Projektet Software nuk kane qene gjithmone te sukseshem .Kur nje sistem quhen I suskseshem ? Zhvillimi u kompletua Eshte I perdorshem Mirembahet Nje relacion I perkryer ndermjet kostos dhe efektivitetit

7

Cfare eshte SE ? Software engineering eshte nje disipline inxhinierike qe eshte e perqendruar ne te

gjitha aspektet e nje prodhimi software.

Inxhinieret Software duhet te adoptojne te gjitha ceshtjet ne menyre sistematike dhe te organizuara me punen e tyre dhe perdorimi I teknikave ne varesi te problemit qe do te zhgjidhet dhe ne varesi te burimeve qe jane te disponueshme .

8

Cfare eshte SE (vazhdim) Esht aplikimi i nj zhvillimi sistematik, t disiplinuar, me aksesim sasiore, operuar dhe mirmbajtjen e softuerit dhe studimi i ktyre metodave, ne , aplikimin e inxhinieris se softuerit Termi SE u percaktua ne vitin 1968 ne nje konference per SE.

9

Aktivitetet Baze te SE Percaktimi I proceseve software qe do te krijohen per tu perdorur Menaxhimi I projketit zhvillues the development project Pershkrimi I brendshem i produktit software Projektimi I produktit Implementimi I produktit Testimi I pjeseve te ndyshme te produktit Integrimi I pjeseve Mirembajtja e produktit .10

Kater rolet e SE Projekti puna qe ne kemi ne dore Njerezit ato qe po e realizojne kete projekt Procesi menyra se si po realizojne Produkti objektet e prodhuara

11

Karakteristikat e nje Engineered Software te mire Ofron funksionalitetin e kerkuar Mirembahet brenda rregullave I besueshem Eficent User-friendly Kosto efektive

12

Diferenca ndermjet nje SE dhe nje shkence

kompjuterike ?

Shkenca kompjuterike eshte e perqendruar ne teori dhe ne tutoriale themelore .; SE lidhet me praktikat e zhvillimit dhe me software me te perdorshem .

13

Diferenca ndermjet nje SE dhe nje sistemi inxhinierik Sistemi inxhinierik ka t bj me t gjitha aspektet e bazuara n sistemet kompjuterike duke prfshir hardware, software dhe proceset inxhinirike . SE merret me zhvillimin e infrastrukturs software, kontrollin, aplikimet dhe bazave t t dhnave n sistem. Inxhiniert e sistemit jan t prfshir n sistemin dhe ne specifikimin, projektimin e arkitektures , integrimin dhe vendosjen.14

Sfidat e SE?: Trashegimia e sistemeve I vjeter , vleresimi I sistemeve duhet qe te updatohet

Heterogjeniteti Systemet jane te shperndare dhe perfshijne mix te h/s

Vendosja Nuk ka nj nxitje n rritje pr ofrimin m t shpejt t programeve

15

Cfare eshte nje proces software Nj sr aktivitetesh qllimi i t cilit sht zhvillimi Aktivitetet e pergjithshme n t gjitha proceset software jan: Specifikimi - far duhet t bj sistemi dhe kufizimet zhvillimit te tij Zhvillimi - prodhim i sistemit kompjuter Vleresimi - kontrollon nese software sht far konsumatori dshiron Evolimi - ndryshimin e programeve kompjuterike n prgjigje tndryshimin e krkesave.

apo evolimi e softuerit.

16

Cfare eshte model software process ? Nj paraqitje e thjeshtuar e nj procesi software, t paraqitura nga nj perspektiv t veant . Shembuj te modeleve te proceseve Workflow perspective sekuence veprimesh Data-flow perspective rrejdhje informacioni ; Role/action perspective kush e realizon .

17

Karakteristikat e nje procesi te mire Duhet t prcaktohet saktsisht - nuk ka paqartsi se far do t bhet, kur, si, etj Ajo duhet t jet i parashikueshm - mund t prsritet n projekte t tjera me besim n lidhje me rezultatin e saj Parashikueshm n lidhje me prpjekje, me kosto.

18

Karakteristikat e nje procesi te mire Zbulimin e hershm te difekteve dhe lehtsimin heqjes se defekteve .Ne rast se zbulimi eshte von / korrigjimi sht I shtrenjt .Ajo duhet t lehtsoje monitorimin dhe prmirsimin . Leje prdorimi per mjete t reja, teknologjit e reja

19

Modelet e pergjithshme te proceseve software Modeli waterfall Fazat e specifikimeve dhe te zhvillimit jane te ndara . Specifikimi , zhvillimi dhe vleresimi jane ne shtresa Sistemi ngihet mbi bazen e kompnenteve ekzistues.

Zhvillimet evolutive

Component-based software engineering

20

Waterfall model

21

Fazat Waterfall modelAnaliza e kerkesave dhe percaktimi Sistemi dhe projektimi software Implementimi dhe njesia integruese Integrimi dhe testimi Mirembajtja

22

Problemet Waterfall model Ndarja e projektit n faza t ndryshme e bn t vshtir pr t'iu prgjigjur ndryshimit t krkesave t konsumatorve. Prandaj, ky model sht vetm e prshtatshme kur kushtet jane te mirekuptohet dhe ndryshimet do t jen te kufizuara n mnyr t drejt gjat procesit t projektimit. Modeli waterfall sht prdorur kryesisht pr projekte t sistemeve t mdha inxhinierike ku nj sistem sht zhvilluar n disa vende.

23

Software Development Process: Waterfall Model Concept Idea fillestare . Mund te perfshije edhe prototipe qe te percaktohet realizueshmeria e idese. .

Analiza e kerkesave dhe percaktimi

24

Software Development Process: Waterfall Model ConceptRequirementsT gjitha kushtet e mundshme t sistemit t zhvilluar jan kapur n kt faz. . Krkesat jan mbledhur nga end_user per konsultim, kto krkesa jan analizuar pr vlefshmrin e tyre.

25

Software Development Process: Waterfall Model ConceptRequirements

DesignEsht shum e rndsishme pr t kuptuar se far ne do t krijojme? Analiza e krkess nga faza e par eshte studiuar per kt faz dhe hartimin e sistemit sht i prgatitur. Sistemi Design ndihmon n specifikimin hardware dhe krkesat e sistemit dhe gjithashtu ndihmon n prcaktimin e arkitekturn e prgjithshme t 26 sistemit.

Software Development Process: Waterfall Model ConceptRequirements

DesignImplementation Gjenerimi I kodit . Integrimi I komponenteve 27 .

Software Development Process: Waterfall Model ConceptRequirements

DesignImplementation Sigurohemi qe te gjitha kerkesat jane marre Testing parasysh dhe Pas nje testimi te sukseshem I dergohet klientit jane realizuar28

Software Development Process: Waterfall Model ConceptRequirements

Design Dokumentimi. Trajnimi I perdorueve . VendosjaImplementation

Testing Delivery29

Waterfall Model Permbledhjesystem engineering -Pjese software e sisteme te medha -Vendosja e kerkesave per te gjithe elementet e sistemit Analysis -Kuptohet informacioni I marre ,funksionet ,performanca Project planning dmth behet plani I projektit . design -Perkthehen kerkesat ne arkitekture s/w a, strukture te dhenash dhe detaje proceduriale .

code

-Programimi

testing & integration

-test logjik dhe nderfaqet e funksioneve -Zbatimi t; behen ndryshime ne rast se ka -Errore, performance

Installation & maintenance

30