Hyrje në biznesin ndërkombëtar

of 35

 • date post

  09-Apr-2018
 • Category

  Documents

 • view

  244
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Hyrje në biznesin ndërkombëtar

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  1/35

  Ligjrata e par

  Hyrje n biznesin ndrkombtar

  Msimdhnsi: Bedri Ademi, PhD inmanagement

  [email protected]: +389 70 389 585Office : +389 44 356 015

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  2/35

  Historia e biznesit ndrkombtar

  Think globally, act locally! Para Ers son fenikasit dhe grekt e vjetr tregtonin N viti 1600 kompania British East India Company,

  hap degt e saja npr Azi. N vitin 1868 Amerikant ndrtojn fabrikn e par

  jasht vendit, konkretisht n Skoci. Shum t njohura jan sot kompanit: Alcoa,

  American Tobacco, Amor, Coca-Cola, EastmanKodac, Gillete etj

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  3/35

  GDPGross Domestic Product

  Bruto prodhimi vendor)

  GNPGross National Product(neto prodhimi vendor)

  GNP per capita

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  4/35

  GDP per capta n nivel botror

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  5/35

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  6/35

  BN

  BN ka lidhshmri me shum me lnd ttjera, jo vetm n lmin e ekonomis por

  dhe n lmit tjera si: shkencat politike, antropologjike, sociologjike etj, dhe mbi t gjitha me gjeografin

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  7/35

  Lnda e Biznesit ndrkombtar

  Sistemi

  Ekonomik dhe

  financiar

  Gjeografia

  Burimet

  natyrore

  Biznesi

  Ndrkombtar

  Komunikimi

  dheSistemi transportues

  Siprmarrjet

  Ndrkombtare

  Kultura dhe

  Normat

  sociale

  Qeveria nacional

  -politika

  -ligjet

  Dimenzionet e Biznesit ndrkombtar(burimi: M.Vagheti et al. , 1991, Taylor&Fransiss, International business)

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  8/35

  `sht Biznesi Ndrkombtar

  Me BN nnkuptojn t gjitha transaksionete bizneseve qofshin ata private apo

  shtetrore me nj apo m shum vende thuaja.

  Bizneset private bjn BN vetm prprofit, ndrsa bizneset shtetrore bjntransaksione jo vetm pr profit.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  9/35

  Pse duhet msuarBiznesi Ndrkombtar?

  Lnda e BN studiohet sepse biznesetvendore ndikohen nga konkurrenca e

  jashtme e vendeve tjera. do biznes vendor mundet t futet n BN

  nprmjet t forms s eksportit dheimportit q ndryshon nga forma eshitblerjes n vend

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  10/35

  N lnds s BN, shjellojm lmit si vijojn:1

  Hyrje n BN (Ndryshimet e shpejta nBN)

  Teorit pr tregtin ndrkombtare Tregtia dhe investimet e huaja Organizatat ekonomike ndrkombtare. Mjetet e politiks s tregtis s jashtme

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  11/35

  N lnds s BN, shumica e autorve ishtjellojn lmit si vijojn:2

  Sistemi monetar ndrkombtar(Pagesat ndrkombtare dhe kurset

  devizore) Ndikimi i kulturs n BN MBNJ n BN Marketingu ndrkombtar Bashkpunimi ekonomik ndrkombtar

  i Kosovs etj.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  12/35

  Specifikat e BN

  a) Lvizshmrin e faktorve t prodhimit b) Sistemet e ndryshme monetare c) Kufizimet politiko-ekonomike

  d) Largsia territoriale f) Kulturat e ndryshme g) Kompleksiteti n sjelljen e vendimeve etj.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  13/35

  a)Lvizshmria e faktorve t prodhimit 1

  faktorve t prodhimit nnkuptojm:puna (fuqia puntore) dhe kapitali

  disa autor prmendin edhe faktort: tokadhe teknologjiapuna dhe kapitali si faktor prodhues kanvshtirsi pr lvizje nga nj vend n tjetrdshira pr t ekzistuar n treg edhe prfitimet m t vogla i eliminon barierat

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  14/35

  a) Lvizshmria e faktorve t prodhimit 2

  Dshira pr fitim e motivon fuqinpuntore q gjithnj e m shum t

  migron prej nj vendi n tjetrin. Barierat n komunikim ! Dukuria brain drain (migrimi i truve), Shtetet mundohen ta luftojn ate ose

  favorizojn!! Si?

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  15/35

  b) Sistemet e ndryshme monetare

  N territorin e do vendi qarkullojn valutatkombtare, si mjete ligjore t pagesave,(Shqipria e ka lekun si valut kombtare, n

  Kosov prdoret Euro etj.) kur kalohen kufijt shtetror, mimi i mallit me

  valut kombtare duhet t kthehet n valutn eatij vendi

  vlera e valuts kombtare t nj vendi, sishprehje e aftsis blerse t saj n tregunkombtar, ndryshon prej aftsive blerse t saj,kur krahasohet me mimin e mallit n vendet

  tjera Caktimi i aritet me valutave?

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  16/35

  valuta

  Valuta konvertibile?

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  17/35

  c) Kufizimet politiko-ekonomike

  regjimin doganor, caktimi i kontingjenteve,

  masa t proteksionizmit trthoras, obligimit pr shitje t devizave Banks

  qendrore etj. Embargo etj.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  18/35

  d) Largsia territoriale

  Largsit territoriale midis vendeve tndryshme bjn q n BN t rriten

  shpenzimet e transportit. Nuk sht apsolute?? !!!. Largsia n mes t Shkodrs dhe

  Podgorics sht m e vogl sesa ajomidis Shkodrs dhe Kors

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  19/35

  f) Kulturat e ndryshme

  Kultura paraqet shumn totale t: besimeve,rregullave, teknikave, institucioneve dhe

  artefakteve q e karakterizojn nj grup apopopull.-Karakteristikat e kulturs jan: Kultura sht e msuar, nuk sht e lindur Aspektet e ndryshme t kulturs jan t

  ndrlidhura. Kultura mund t huazohet Kultura i ndan grupet e ndryshme

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  20/35

  Kompleksiteti n sjelljen e vendimeve

  duhet siguruar informata pr indikatortekonomik dhe politik t vendit ku duhet t

  investohet apo bhet ndonj transakcionekonomik q t mund t sillen vendime tmira.

  P.sh. Sa informata dhe sa duhet t jenata t besueshme kur duhet menaxhmentii lart t sjell vendim pr t ndrtuar njfabrik n nj shtet t huaj?.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  21/35

  Specifikat tjera pr BN

  Menaxhimi i burimeve humane. Menaxhimi i operacioneve n nivel

  ndrkombtar Marketingu ndrkombtar Investimet e jashtme etj.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  22/35

  `ka sht globalizimi? 1`ka sht globalizimi? 1

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  23/35

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  24/35

  `ka sht globalizimi? 1

  Ky term prmendet dhe diskutohet do kund:lajmet televizive, nga interneti, demonstratat

  politike, parlamentet, takimet e puns etj. Megjithat definimi duhet t nis nga aspektipolitik, social, ekologjik, historik, gjeografik dheaplikimi kulturor i globalizimit. Disa autor nisennga globalizimi teknologjik, globalizimipolitik

  Definimi m i pranueshm, q prdoret nbiznesin internacional (ndrkombtar) do tkishte qen prsri n lidhje me globalizimin

  ekonomik .

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  25/35

  `ka sht globalizimi? 2

  globalizimin ekonomik,- pra ai shtintegrimi ndrkombtar i t mirave,

  teknologjis, puns dhe kapitalit n lidhjeme koordinimin dhe lidhjen e aktiviteteveekonomike n nivel botror.Kshtu bhet shkrirja e tregjeve t veanta(nacionale) n nj treg t fuqishm global.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  26/35

  Kontribut n globalizim!

  Preferencat e konsumatorve gjithnj e mtepr afrohen T prmendim n kt rast: Coca

  colla, Levis dhe Marboro. Nevojat e prgjithshme pr t mira: alumin,bakr, naft, drithna, kompjuter, aeroplan eshum t tjera.

  Pr shkak t zhvillimeve n industri nuk mund tflitet pr: tregun amerikan, gjerman , japonez etj,por flitet pr nj treg botror, treg global.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  27/35

  Forcat t cilat e shpejtojn procesin eglobalizimit

  1) Politika 2) Teknologjia

  3) Tregu (market) 4) Kostoja (Cost) 5) Konkurenca

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  28/35

  1) Politika

  Ekziston nj trend i gjith pranuar drejtunifikimit dhe socializimit t krejt

  shoqris. Ekzistojn shume organizata botrore t

  cilat gjithnj e me tepr bashkpunojndhe integrohen.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  29/35

  1) Politika 2

  dy arsye tjera: 1) Reduktimi permanent i barriera pr

  tregti dhe investimet sa m t mdha nvendet tjera duke i shfrytzuar prparsitekonomike q i afron vendi tjetr dhe

  2) Privatizimi i shum kompanive nvendet postkomuniste.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  30/35

  2) Teknologjia 1

  Prparsit e teknologjive e reja t komunikimitkan kontribuar n rritjen e qarkullimit t idevedhe te informatave duke i eliminuar barrierat e

  kufijve. N m shum vende t mund t prodhohen

  prodhime t ndryshme (gjysfinale) pr trealizuar nj prodhim final n vend krejt tjetr.

  Interneti sot ju mundson edhe kompanive tvogla q t konkurrojn globalisht n tregunbotror.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  31/35

  2) Teknologjia 2

  Video konferencat ju mundsojn shitsve q titregojn prodhimet e veta te blersit potencial n

  gjith botn pa pasur nevoj q t udhtohet Kompanit mund t mbajn mbledhje edhe kurmenaxherrt nuk ndodhen n t njjtin vend.

  N kohn e fundit komunikimi me e-mailpraktikohet me t madhe sepse sht m i shpejtse komunikimi me postn klasike, bile edhe m ilir se sa telefaksi.

 • 8/8/2019 Hyrje n biznesin ndrkombtar

  32/35

  2) Teknologjia 3

  Interneti ndihmon shum edhe n formn B2B tbiznesit, gjegjsisht komunikimin n mes t dy

  bizneseve pa marr parasysh se ku ata