harta ppt.pptx

Click here to load reader

 • date post

  04-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  229
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of harta ppt.pptx

Kebudayaan Melayu:

Pekerjaan :Masyarakat melayu pada zaman dahulu menjalankan sara diri untuk menampung kehidupan mereka.Ekonomi sara diri bermaksud hasil pengeluaran digunakan untuk memenuhi keperluan sendiri sahaja.Sekiranya terdapat lebihan pengeluaran, hasil tersebut akan ditukarkan dengan barang-barang keperluan lain.Pekerjaan yang dijalankan seperti:Pertanian menternak binatang menangkap ikanmemungut hasil hutan dan berdagang secara kecil-kecilan.Pertanian Dalam sistem ekonomi sara diri yang diamalkan oleh masyarakat tempatan, kegiatan pertanian merupakan kegiatan ekonomi utama masyarakatMelayu. MasyarakatMelayu menjalankan kegiatan menanam padi sawah dan padi huma.

BersambungAntara tanaman lain yang ditanam ialah ubi kayu, pisang, tebu, jagung, keladi, keledek, kopi, tembakau dan sirih. Hasil tanaman tersebut biasanya untuk kegunaan sendiri dan selebihnya untuk diberikan kepada jiran atau kaum keluarga mereka. Kegiatan pertanian yang dijalankan adalah menggunakan tanah milik sendiri atau pajakan atau bekerja untuk tuan tanah.

Menternak MasyarakatMelayu turut menternak binatang. Antara binatang ternakan ialah ayam,itik, kambing, kerbau dan lembuBinatang ternakan juga dijual MasyarakatMelayu juga menjalankan kegiatan menangkap ikan.menangkap ikan laut dan menangkap ikan air tawar seperti sungai, tasik dan paya.Hasil hutan /berdagangMasyarakatMelayu turut menjalankan kegiatan memungut hasil hutan. Antara hasil hutan yang dikumpul ialah damar, rotan, buluh, ubat-ubatan herba dan buah-buahan hutan. Hasil hutan tersebut akan dijual atau ditukar dengan barangan keperluan lain seperti beras, garam, kain dan gula.

Pembahagian hartaundang-undang seperti Hukum Kanun Melaka atau Undang-Undang Laut Melaka, Adat Aceh, Adat Palembang, Undang-Undang 12, Undang-Undang Kedah, dan Undang-Undang 99 Perak ialah perkanunan hukum adat dan undang-undang Islam yang dipercayai digunakan dalam pemerintahan negeri pada zamannya. Adat dalam bentuk hukum dan undang-undang mencapai tahap lebih rasmi dan berkuat kuasa dalam pentadbiran negeri dan masyarakat.BersambungAdat Perpatih dan Adat Temenggung Di Malaysia, adat dianggap sebagai terbahagi kepada dua jenis, iaitu adat perpatih dan adat temenggung.Harta ialah sesuatu yang dimiliki oleh seseorang semasa ia hidup samada ianya dimiliki secara sempurna atau tidak. Ia juga boleh didapati secara fizikal ataupun kepentingan seperti saham dan lain-lain. Apabila dia sudah meninggal dunia, harta tersebut akan bertukar kepada harta pusaka. Harta pusaka adalah harta peninggalan si mati meliputi tanah, wang, saham dan harta dalam bentuk benda seperti emas, rumah, kereta dan lain-lain lagi.Bersambung Harta pusaka adat: lazimnya merujuk kepada tanah kepunyaan sesuatu suku. Harta ini di warisi turun temurun daripada ibu kepada anak perempuan atau kepada saudara perempuan terdekat si mati.Harta pembawa: harta kepunyaan lelaki samada tanah atau sebagainya semasa carian bujang, pemberian ibu bapanya atau harta bahagiannya hasil dari pembahagian harta carian daripada perkahwinan yang dahulu.BersambungApabila dia sudah meninggal dunia, harta tersebut akan bertukar kepada harta pusaka. Harta pusaka adalah harta peninggalan si mati meliputi tanah, wang, saham dan harta dalam bentuk benda seperti emas, rumah, kereta dan lain-lain lagi.BersambungHarta dapatan: harta kepunyaan perempuan, khususnya tanah pusaka yang diwarisi, harta carian sewaktu belum berkahwin, sewaktu janda dan juga bahagian yang diperolehinya sewaktu bercerai. Harta carian laki bini: harta yang diperolehi bersama oleh suami isteri. Termasuk dalam harta carian ini juga segala harta yang ditambah oleh harta pembawa dan harta dapatan.TamatSekian