Gaze Nervoase

Click here to load reader

 • date post

  14-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  398
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Gaze Nervoase

Gaze nervoase

Gazele nervoase

Sunt orice fel de gaze cu otrav destinate pentru uz militar, de exemplu, Tabun, Sarin, Soman, i VX. Gazele nervoase au fost dezvoltate de ctre Germania n timpul celui de al doilea rzboi mondial, dar nu au fost utilizate la acea vreme Aceste gaze, n general, pot provoca moartea prin asfixiere, adesea precedate de simptome, cum ar fi nceoarea vederii, salivaie excesiv, i convulsii. Fiziologic, efectul toxic al gazelor nervoase apare, deoarece acestea dezactiveaz enzima colinergic, care n mod normal controleaz transmiterea impulsurilor nervoase; impulsurile continuee fr control, provocnd defalcare a respiraiei i a funciilor altui organism. Atropina este un antidot eficace mpotriva gazelor de cele mai nervoase.

Tabun, Sarin, Soman, VX Tabun

(GA), Sarin (GB), Soman (GD), VX sunt cele mai toxice n rndul agenilor chimici cunoscui. Agenii nervoi sunt extrem de duntoari n stare lichid i vapori i poate provoca moartea in funcie de minutele de expunere. Acestea afecteaz transmiterea impulsurilor nervoase, n reacie cu enzima colinergic, cauzand acumularea acetilcolinei i stimularea in mod continuuu a muchilor.

Fosforul Ca

urmare a relaiei general recunoscute, diagonala, fosforul este n multe privine, elementul cel mai asemntor carbonului. Fosforul d natere la o serie extins de heterocicluri. Heterociclurile de fosfor poate fi cu greu delocalizate. Fosforul formeaz puternice legturi duble sau triple cu carbon.

Compuii

de fosfor (III), cum ar fi PCL3, sunt reactivi sintetici i sunt larg utilizati ca liganzi n chimie de tranziie de metal. Un singur tip de compui organofosforici, reactivii Wittig, au dobndit o astfel de importana pe care descoperirea sa a fost onorat cu Premiul Nobel pentru Chimie 1979 (n comun atribuit G. Wittig i HC Brown)

TabunUn otrvitor combustibil lichid, solubil n solveni organici

Tabun Tabunul

este un gaz de lupt, toxic al SNC, descoperit n 1936 de chimistul german Gerhard Schrader. Din anul 1942 a fost produs pe scar industrial fiind pregtit, dar nefolosit ca i gaz de lupt n timpul celui de al doilea rzboi mondial. Este un ester al acidului fosforic, i foarte asemntor cu ierbicidele ca structur. Tabunul este un lichid incolor cu nuane de culoare pn la brun, care la nclrire eman un miros de migdale amare. La folosirea lui poate lua natere acid cianhidric.

Tabunul -Dimetilamidocianofosfat de O-etil Fierbe

la 246 C, cu unele descompuneri. Dei tabunul este distrus prin reacia sa cu praful decolorant,este produs o clorur de gaze otrvitoare. Se dizolv bine n ap i solveni organici. Are masa molar :162,13 g/mol Densitatea :1.073 gcm3 Starea de agregare :lichid Formula :C5H11N2O2P.

C5H11N2O2P

Tabun

Sarinul Sarin

a fost descoperit n Germania, n 1938 de o echipa condusa de Dr. Gerhard Schrader. Un scurt istoric al dezvoltrii de gaze nervoase descrie cercetarea i dezvoltarea de ageni nervoi din Germania, nainte i n timpul celui de al doilea rzboi mondial. Utilizarea unei scrii largi de combatere a Sarin, nu a avut loc, cu toate c utilizarea sa este puternica suspectat ntr-un atac irakian cu privire la satul Birjinni din 25 august 1988.Nu se tie cu certitudine dac a fost sau nu Sarin folosit n rzboiul Iran-Irak. La 20 martie 1995, Aum Shinrikyo a lansat Sarin n metroul din Tokyo, ucignd 12 oameni i rnind 5500 de persoane.

Sarinul - C4H10FO2P

Sarin acioneaz prin interferarea cu acetilcolina, o substanta chimica care transmite impulsurile de la o celul nervoas la alta. O masc de gaze asigur o protecie adecvat mpotriva vaporilor, de asemenea, poate fi absorbit prin piele. Sarin a fost produs i stocat n cantiti mari, att de ctre Statele Unite cat i de Uniunea Sovietic. Sarin este un lichid incolor i inodor. Lichid volatil utilizat ca un gaz nervos Fierbe la 147 C;, dar se evapor mai repede la temperatura camerei; Punct de vedere chimic, este mai toxic dect Tabun sau Soman.

Soman Este

o substan extrem de toxic a crei aplicare este unic, fiind una dintre cele mai periculoase din lume. Aceasta este un agent nervos, ce interfereaz cu funcionarea normal a sistemului nervos la mamifere, prin inhibarea enzimei colinergice. Ca o arm chimic, este clasificat ca o arm de distrugere n mas de Organizaia Naiunilor Unite n conformitate cu Rezoluia ONU 687, i producia sa este strict controlat ct i stocarea fiind scos n afara legii de ctre Conveniei privind armele chimice din 1993. Soman a fost a treia din aa-numita G-serie de ageni nervoi care urmeaz s fie descoperii (mpreun cu GA (Tabun), GB (Sarin), i GF (ciclosarin)).

Soman Soman

a fost descoperit de Richard Kuhn n Germania n 1944, i a reprezentat ultima descoperire din timpul rzboiului. Acesta este rapid absorbit prin piele; moartea poate avea ca rezultat n termen de 15 minute de expunere. n concentraii nonfatal este periculos pentru ochi. Soman este mai puternic dect Tabun, care acioneaz mai rapid i la concentraii mai mici.

Soman - C7H16FO2P2 Punct

de fierbere : 198 C Congelare / punctul de topire -42 C (-44 F) Presiune de vapori 0.40 mmHg (53 Pa) la 25 C Vapor densitate relativ (aer = 1) 6.3 Solubilitate n ap Moderat Densitate la 25 C 1.022 g / cm Atunci cnd este pur ia forma unui lichid incolor cu miros de fructe; cu impuriti are culoarea chihlimbarului sau maro nchis i miros de ulei.

VXDescoperit de Ranajit Ghosh n 1952

VX - obinere VX

este produs prin intermediul " procesului Transester ". Acest lucru presupune un complex de tranziie chimic, prin care triclorura de fosfor este alchilata pentru a produce metil diclorur de fosfor. Materialul rezultat reacioneaz cu etanolul pentru a forma un diester. Aceasta este apoi transesterificat pentru a produce precursor imediat al lui VX. n cele din urm, precursorul reacioneaz cu sulf pentru a forma VX.

VX - distrugere Ca

i alte medicamente nervoase organofosforice, VX pot fi distruse n reacie cu nucleofile puternice. Reacia lui VX cu rezultatele apoase concentrate de hidroxid de sodiu determin scindri concurente ale P-O i esterii P-S, cu dominant de P-S clivaj. Acest lucru este oarecum problematic, deoarece produsului de clivaj obligaiuni, PO rmne toxic. n schimb, reacia cu anioni de peroxid de hidrogen duce la scindarea exclusiv a obligaiunii P-S.

Efecte n

mod normal, in timpul unui puls electric nervul ar duce la eliberarea de acetilcolin intr-o sinaps, care ar stimula contracia muscular. Acetilcolina este apoi defalcat la substanele reactive (acid acetic i acetilcolin) de ctre enzima colinergic. n cazul n care mai este nevoie de tensiune muscular nervul trebuie s elibereze mai mult acetilcolin. In urma VX rezult contractii permanente a tuturor muschilor din corp. Susinuta contracie a muchiului diafragmei determin deces prin asfixiere.

VX Este

inodor i fr gust, i poate fi distribuit ca un lichid sau, prin evaporare, n cantiti mici de vapori. Aspect incolor Punct de fierbere : 298 C (568.4 F) Congelare / punctul de topire : -50 C (-58 F) Presiune de vapori : 0.0007 mm Hg (0.0933256 Pa) la 25 C Vapor densitate (aer = 1) : 9.2 Lichid de densitate : 1.0083 g cm-3 Specific gravitate : 1.0113