Festival Nauke 4 - Bilten

download Festival Nauke 4 - Bilten

of 40

 • date post

  31-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  248
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Četvrti put zaredom otvaramo vam vrata spektakularnog, urnebesnog i očaravajućeg sveta koji čeka da ga otkrijete i zavolite. Mi ćemo se svakako odlično provesti i zabaviti, ali voleli bismo da nam se pridružite i vi, jer u društvu je ipak lepše.

Transcript of Festival Nauke 4 - Bilten

 • GDE?NA TRI LOKACIJERK KLUZ , Masarikova 4 (interaktivne naune postavkei predstavljanja institucija) SKC, Kralja Milana 48 (inspirativna predavanja, naune postavke,

  GALERIJA NBS, Nemanjina 7 (SUTRA, festival u festivalu, interaktivni umetniki radovi na temu veze izmeu nauke, tehnologije i umetnosti).

  KADA?3, 4. i 5. decembar 2010 godin.Petak: od 10 do 20 asovaSubota: od 11 do 20 asovaNedelja: od 11 do 20 asova ULAZNICE

  GRUPNE POSETE:Za grupe sa vie od 15 posetilaca cena ulaznice je 250 dinara.Rezervacija grupnih ulaznica se vri putem imejlakontakt@festivalnauke.org ili telefona 011 265 65 77

  .

  INDIVIDUALNE POSETE:Ulaznice su u pretprodaji od 22. novembra po ceni od 300 dinarau Bilet servisu.Prodaja ulaznica u toku festivala vrie se na samoj lokacijipo ceni od 300 dinara.Jedna ulaznica vai za sve tri lokacije, odnosnoza po jedan ulazak u KLUZ i u SKC i u galeriju NBS.

  Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditeljane plaaju ulaznicu. Na licu mesta je mogue kupiti i pojedinane ulaznice za programu SKC-u (200 dinara) i u galeriji NBS (150 dinara).

  ti).

 • dobra ZABAVANa Festivalu nauke moe vam biti dosadno jedino ako sami reite da tako bude. Mi vam nudimo veliki luna park, a na vama je da odaberete zanimaciju po svojoj meri. A kako da odaberete ako prvo sve ne isprobate?

  eksperimenti UIVOKod nas sve moe a nita ne mora. Ako hoete da sami izvedete neki eksperiment, niko vas nee spreavati u tome. Ako elite da na probu stavite svoja ula i uverenja, samo izvolite. Ako vas neto zanima, slobodno pitajte. A ako biste ipak da samo posmatrate, i to je potpuno u redu.

  inspirativna PREDAVANJAKod nas nema dosadnih predavanja i zamornih predavaa. Ukinuli smo ih. Zabranili! Na naim predavanjima niko ne zeva. A to nije sluajno. Iz godine u godinu trudimo se da pronaemo i predstavimo zanimljive ljude i teme iz sveta nauke i da omoguimo posetiocima da slobodno i bez ustezanja razgovaraju s vrhunskim naunicima.

  nove TEHNOLOGIJETokovi napretka okreu se sve bre. Nova dostignua ne pojavljuju se svakodnevno, nego iz sata u sat. Sutranjica je ve poela. A ta vi ekate?

  odlina EKIPAMi smo mladi duhom (neki i godinama), radoznali, eljni sticanja novih saznanja kroz zabavu, hrabri, beskrajno armantni i mestimino skromni. Ukoliko ste se prepoznali u makar jednoj stavci, doite da upoznate mnogo sebi slinih i dobro se provedete.

  nauka i UMETNOSTNauka je umetnost pretvaranja zamisli u rezultat. Umetnost je nauka o pretakanju emocije u ulno iskustvo. Nauka i umetnost su samo dva razliita vida ispoljavanja ovekove potrebe za sjedinjavanjem sa svetom koji ga okruuje. Budite umetnik. Budite naunik. Budite ovek.

  1

 • 2NA KORAK DO NEBA

  ovek je jo od svog postanka enjivo gledao ka nebu i zavideo pticama. Kad konano vie nije mogao da odoli izazovu, poeo je da pravi maine za letenje nekad naivne, nekad udne, pa ak i smene skalamerije ne bi li se vinuo put nebeskog plavetnila. Nakon ko zna koliko pokuaja, bezbroj lakih i teih povreda, mnogo uspona i gotovo isto toliko padova, roen je avion i drevni san postao je stvarnost. Rairite krila i poletite s nama kroz istoriju vazduhoplovstva, ali pazite da ne padnete od oka kad vas zapanjimo neverovatnim injenicama, priama, ogledima i najneobinijim letelicama koje ste ikada videli. U naoj maloj radionici praviemo s vama najzanimljivije papirne avione i pokazaemo vam kako je to biti pilot na jedan dan i kako se model krila ispituje u aerotunelu.

  Mainski fakultet Univerziteta u Beogradu

  LEGENDA ZA OBLASTI

  OPIS IZLOBE

  NIVO 1

  ovek je joovek k j jovek je joovek je joovmogao dad

 • U SVETU ROBOTA

  FIZIKI MUZIKI FESTIVAL

  Od robota na kolicima do ovekolikih robota... Spoj mate i elektronike moe dati vrlo zanimljive i uzbudljive rezultate. Da bismo to dokazali vodimo vas na svemirsko putovanje do planete iju povrinu istrauju dva robota. Jedan je uspravan a drugi se kotrlja. Nauna fantastika ili tajni projekat? Ni jedno, ni drugo! Razvoj mehatronike (spoj mainstva i elektronike), raunarstva i telekomunikacija omoguio je nastanak robota programiranih da odmene ljude u obavljanju jednolinih, zamornih i opasnih zadataka, ili da im prue zabavu i pomognu u uenju. Zbog toga vam u naoj mataonici doaravamo jedan drugaiji svet, svet u kom roboti prelaze prepreke, analiziraju tlo i na Zemlju alju podatke i sliku onog to vide.A imamo za vas i jednu zagonetku: Slika bez platna, sat bez klatna, vrti se a stoji, mrak svetlom boji. ta je to? Ako ne moete da pogodite, prikazaemo vam jednu neobinu napravu koja crta svetlou i poigrava se vaim oima i umom.

  Institut Mihajlo Pupin

  Fiziari su reili da ove godine u saradnji s Festivalom nauke prirede pravi mali fiziko-muziki festival. A evo i programa po stedjevima: Main Stage elektro (laserska harfa)Ambiental Lounge zavodljivi tereminZen Garden muzikalna tibetanska inijaCrystal Palace stakleni orkestar, koji premijerno nastupa pred domaom publikom.

  Goste e u pauzama programa zabavljati zvuci umahera (Doplerov efekat), a moi e i da (ne) uju melodiju svemira, kao i da zagrle muziku.

  Institut za fiziku

  Fiziari su ari sufestival A

  Od robota botarobotauzbudljive

  NIVO 0

  NIVO 0

  3

 • 4UHVATI MATRIX TRENUTAK

  Sve je poelo jo 1999. godine sa filmom Matrix koji je popularizovao upotrebu vizuelnog efekta poznatog kao bullet time, koji omoguava gledaocu da gleda usporeni snimak neke scene dok izgleda kao da kamera krui oko scene normalnom brzinom.Danas se u filmovima obilno koristi Matrix efekat, a otilo se i dalje od toga.Zavirite u filmsku radionicu Telekoma Srbija i otkrijte kako je mogue pomou najmodernijih mobilnih telefona snimiti Matrix efekat!Pridruite nam se i uhvatite svoj Matrix trenutak!

  Telekom Srbija

  DA LI JE VAA MAMATERORISTA?

  Tim Matematikog fakulteta i Fakulteta bezbednosti u Beogradu potrudio se da na pitanje iz naslova prui adektvatan odgovor! Spojem potpuno razliitih disciplina, kao to su bezbednost i matematika, nastalo je softversko reenje za pretraivanje podataka o terorizmu i organizovanom kriminalu TOC search. Ovaj jedinstven i javno dostupan internet servis omoguava korisnicima da u samo tri koraka provere da li je odreena osoba pod sumnjom da je povezana s terorizmom ili organizovanim kriminalom. Baza se svakodnevno puni i aurira podacima zasnovanim na potvrenim izvetajima svetskih bezbednosnih institucija. U sluaju da ste u bazi pronali odreenu osobu, moete dalje utvrditi na kojim se lokacijama ona nalazi, koje pseudonime koristi, kojim grupama i organizacijama pripada, s kim je povezana i jo mnogo dodatnih informacija koje e vam pruiti oseaj pravog strunjaka za bezbednost. Servis www.tocsearch.com pokazao se kao veoma jednostavan i efikasan dodatni alat za poboljanje mera bezbednosti na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i na Svetskoj izlobi u Kini 2010.

  Matematiki fakultet, Univerzitet u Beogradu Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu

  NIVO 0

  NIVO 1

  Sve je poe je poSve je poSve je poefekta po

  Tim MatemM tTim Mateml

 • MINISTARSTVO UDNOGOPAANJA

  Da li ste se nekada zapitali zato stvari izgledaju tako kako izgledaju? Odgovor je: uglavnom zato to takve i jesu. Meutim, svet ponekad izgleda prilino drugaije od onoga kakvim ga mi opaamo. Psiholoki procesi su evoluirali u odreenim uslovima u kojima rade optimalno. U drugaijim uslovima ovi procesi mogu poprilino da pogree.

  Ministarstvo udnog opaanja i Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju vas ponovo vode do granica uma i pokazuju uslove u kojima nae opaanje, pamenje i miljenje ne funkcioniu najbolje. Od udesnog sveta boja i maginih ruku do sveta Avatara, i to u 3-D tehnici!

  Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet, BG

  6

  AROBNI SVET FIZIKE

  Svako od nas je bar jednom matao da malo vrlja po pravoj-pravcatoj laboratoriji, ali priliku za to imaju samo neki tamo srenici... koji vas ovom prilikom pozivaju da im se pridruite u spektaku-larnim eksperimentima! Oni e vas nauiti kako da napravite malo Sunce u mikrotalasnoj rerni i plazmu u batenskom crevu i pomoi e vam da naterate jaje da ue u bocu i da zatim izae iz nje. A to je tek poetak!

  Pripremili smo vam i metalno jaje koje plee, zvuk koji iscrtava are i demonstraciju umetnikih sklonosti gustina, a svi neostvareni maioniari moi e da se poigraju arobnim upom i lebdeom lopticom. U trenucima odmora moete da s fiziarima popriate o Velikom prasku, crnim rupama, laserima, plazma topovima i kvantnoj mehanici.

  Fiziki fakultet Univerziteta u Beogradu

  Svako od nk dSvako od nSvako od nj

  Da li ste seli

  NIVO 1

  NIVO 1

 • DA NE POVERUJE

  Kad gledate maioniarske trikove i ne verujete sopstvenim oima, tei vas onaj unutranji glasi koji urlie: To je trik! A ta ako nije trik? ta ako crna olja odjednom pobeli, a crna folija pozeleni pod vaom rukom? Da ne pominjemo kristal koji je istovremeno i proziran i neproziran. Ko je kriv oi ili mozak? Mi znamo, a voljni smo da i vama pokaemo i objasnimo tajanstvena svojstva najnovijih materijala, kako funkcionie nevidljivo mastilo i kako se od jednog zraka prave dva.

  Najbolje uvamo za kraj: ba kao u Da Vinijevom kodu, videete kako se na platnima starih majstora mogu videti prvobitne slike i skice, kako se razlikuje original od falsifikata, na koji nain se restauriraju i konzerviraju slike i kako su nastajale i menjale se boje kroz istoriju.

  I da vam odgovorimo na malopreanje pitanje: ne krivite ni oi ni mozak. Krivac je fizika hemija.

  Univerzitet u Beogradu - Fakultet za fiziku hemiju Fakultet za primenjenu umetnost

  Kad gledate

  NIVO 1

 • NIVO 1

  TREI KAMEN OD SUNCA

  Ako ovo itate u hodu, onda zastanite. Ako