Estiu 2018 ENTREARTS. EGIPTE · PDF file EGIPTE La civilització de l’Antic Egipte...

Click here to load reader

 • date post

  07-Oct-2020
 • Category

  Documents

 • view

  5
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Estiu 2018 ENTREARTS. EGIPTE · PDF file EGIPTE La civilització de l’Antic Egipte...

 • FORMACIÓ DE FONAMENTS DE LES ARTS Blanca Ferré Carreras

  Estiu 2018 ENTREARTS. EGIPTE

  La civilització de l’Antic Egipte ens apropa a un període extens en el temps, amb molts misteris i preguntes per resoldre, on podríem dir que ‘la vida després de la mort’ ens ha deixat un llegat artístic espectacular.

  Les manifestacions realitzades a la vall del Nil, un territori força aïllat d’altres comunitats, on la mort ocupava part de la vida dels vius, ens permet mirar endarrere 5000 anys, per fer-nos preguntes i tractar moltes qüestions artístiques: ja sigui la relació de la música amb el ritual, amb la beneració, la mort i la festa; també la creació d’un engranatge estatal i d’uns professionals dedicats a la producció artística; la idea de colossal; la relació entre allò representat i la realitat d’una vida eterna; el llenguatge compositiu entre imatge i text; entre molts d’altres. És interessant poder treballar amb referències de diferents àmbits artístics, perquè en l’art de l’Antic Egipte, totes les produccions estan relaciondes amb una mateixa manera d’entendre el món. Això és el que us proposem que penseu en aquesta activitat.

  ACTIVITAT

  1. Disposeu d’una sèrie de materials: Imatges de diferents obres; ceràmica, escultura, arquitectura, instruments musicals, pintura… Fragment del Poema de Pentaur. Fragment de la pel·lícula “Faraón“ de Jerzy Kawalerowickz. Fragment de l’opera “Aïda“ (marxa triomfal) de Verdi (1870).

  2. Penseu i escriviu quines idees es desprenen de cada un d’ells i quins elements de reflexió ens aporten sobre el paper de l’art i el que aquest planteja en el sí de la societat de l’Antic Egipte.

  3. Penseu i escriviu com articularíeu una proposta a l’aula fent ús relacional del material de les diferents arts per treballar les idees apuntades. Podeu descartar alguns dels recursos oferts.

 • FORMACIÓ DE FONAMENTS DE LES ARTS Blanca Ferré Carreras

  Estiu 2018 ENTREARTS. EGIPTE

  IDEES I PROPOSTA DE TREBALL A L’AULA

 • Relleu d’un fragment del Poema de Pentaur Ramsès II a la batalla de Cadeix al temple d’Abu Simbel ( s.XIII a.C ).

  Els músics d’Akhenatón. (1351- 1348 a.C).

  "alçant-se en tota la seva alçada, el rei vesteix la fera armadura de combat i amb el seu carro, tirat per dos cavalls, es llança a la part més dura de la contesa. Estava sol, molt sol, sense ningú al seu costat!. .. Els seus soldats i el seu seguici li miraven de lluny, mentre atacava i es defensava heroicament. ¡El voltaven 2500 carros, cadascun amb tres guerrers, i tots ells s'afanyaven a barrar-li el pas! ¡Sol i intrèpid, no l'acompanyaven ni prínceps, ni generals, ni soldats! ... "

 • Ballarina pintada a un fragment de ceràmica ( 1200a.C )

  Micerinos i la seva esposa (cap al 2500 a.C)

 • Cerimònia d’obertura de boca. Papir Hunnefer, (cap al 1290 aC).

  Vasos Canòpics

 • Mastaba de Saqqara, Necròpolis de Memfis (3050 a.C)

  Piràmides de Gizeh (2620 aC i el 2500aC).

 • Temple de Ramsès II ( 1279-1213 a.C ), Abu Simbel

  Escultura d’Akhenatón (1353 a.C.)

 • Bust de Nefertiti

  Fragment de pintura del paviment del palau de Maru Ató

 • Conjunt d’Uixbetis. Antic Egipte, Imperi Nou, XIX Dinastia, Reinat de Ramsès II, 1279 – 1213 a.C

  Gasela momificada datada del 950 a.C aproximadament

 • Fotograma de la pel·lícula “Faraón” de Jerzy Kawalerowickz

  Fotograma de la marxa triomfal de l’Opera Aïda, Verdi ( 1870 )

 • Arpa angular d’Egipte, tercer període intermedi segles X-VIII aC, fusta, pell i fibres vegetals.

  Estela, el cantant Djedkhonsuiufankh tocant l'arpa davant de Ra-Horakhty, Tebes, període intermedi, dinastia XXII, segurament 945-715aC, fusta pintada, 29,5x22,4x2cm.Museu del Louvre.