Drept comunitar

Click here to load reader

 • date post

  19-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  281
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Drept comunitar

Drept comunitarDreptul este o disciplina: 1.sociala-studiaza o clasa de fenomene care apartin formei sociale; 2. stiintifica-interpreteaza fenomenele sociale si considera ca fiind obiective,legitatile aferente acestei categorii de fenomene; 3.politica-implicat in procesul complex de dezvoltare integral a unei societati,la carui continut reflecta ideologia clasei sociale; 4.speciala-are ca obiect o categorie de fenomene de o stricta specificitate,pe care le studiaza pe baza unor criterii de ordonare; 5.conlucrativa-se poate insuma complementar si cu actiunea altor discipline asemanatoare, raportate la relatiile sociale si la dinamica lor; 6.normativa-se refera la reglementarea organizata si obligatorie a acelor relatii sociale,prezinta o importanta de ordin imediat,necesar si superior; 7.informativa-transmite cunostinte noi,referitoare la categoriile de baza,la relatiile juridice si la structura sistemului nostru legislativ; 8.farmativa-opereaza asupra laturii rationale a elevilor si studentilor, determinand dezvoltarea capacitatii lor de a reflecta realitatea in mod creator; 9.educativa-determinand constituirea unor stari de atitudine si de actiune si participa la dezvoltarea constiintei juridice de sine; 10.operationala-permite sa se aplice cunostintele de Drept in domeniul de specialitate. Dreptul comunitar-reprezinta un ansamblu de principii si norme juridice,continute in Tratate sau elaborate de institutiile comunitare,prin care se urmareste in principal,functionarea tuturor institutiilor nationale conform standardelor stabilite,implementarea in dreptul intern al statelor membre a normelor stabilite la nivel comunitar,libera circulatie a persoanelor si bunurilor in spatial comunitar,respectarea drepturilor fundamentale in fiecare stat membru.

1

Capitolul 1. Manifestari romanesti si internationale pentru constituirea Uniunii Europene Aplicatii: 1.Vechii incercari de unificare europeana. Cuceririle romane; -Carol cel Mare-anul 800 incoronat ca imparat al imperiului Roman si infatisat ca parintele Europei.Teritoriul condus:Franta,Elvetia,Austria, Germania si Tarile Benelux; -Napoleon:reuneste Franta,Belgia,Olanda,Luxemburg,Germania si Italia. Teste grila: 1.Europa a fost adusa de Zeus in: a)Liban; b)Creta; c)Athena. 2.Manifestul Paneuropean apartine lui: a)Robert Schuman; b)Jean Monet; c)Richard Kalergi. 3.Proiectul Statelor Unite Europene,a fost lansat la: a)Paris; b)Roma; c)Bruxelles. 4.G.Marshall,a rostit conferinta: a)la 5 iunie 1947; b)la 23 aprilie 1951; c)la 24 octombrie 1950. 5.Manifestul Paneuropean a fost lansat in anul: a)1923; b)1929; c)1930. 6.Uniunea Federala Europena a fost propusa: a)de guvernul german; b)de guvernul britanic; c)de guvernul francez. 7.Imperiul lui Carol cel Mare,se naste in anul: a)500; b)800; c)1500.

2

8.Despre pacea eterna,Imanuel Kant a scris: a)1795; b)1800; c)1930. 9.Manifestul Paneuropean apartine lui: a)Robert Schuman; b)Jean Monet; c)Imanuel Kant. nici unul.

3

Capitolul 2. Simbolurile Uniunii Europene Aplicatii: 1.Cate state din UE au adoptat moneda Euro? -17 state. 2.Care a fost pozitia statelor membre referitoare la numarul stelelor de pe steag? Bizonul a fost facut de Arsene Heitz si apoi la supus statelor membre spre aprobare.Cercul de stele reprezinta solidaritatea si armonia,iar cele 12 stele reprezinta simbolul perfectiunii. 3.Insemnatatea Zile Europei. Este in memoria momentului lansarii Planului Schuman,la 9 mai. Teste grila: 1.Cele 12 stele de pe steagul UE reprezinta: a)solidaritate; b)numarul statelor membre; c)perfectiunea. 2.Cercul de pe steagul UE reprezinta: a)perfectiunea; b)solidaritatea; c)armonia. 3.Mai intai steagul UE a fost folosit: a)Comisia Europeana; b)Parlamentul European; c)Consiliul Europei.

4.Steagul UE a fost adoptat de statele membre ca steag al Comunitatilor Europene in anul: a)1990; b)1985; c)1986. 5.Imnul UE a fost adoptat de state ca imn oficial in: a)1986; b)1985; c)1990. 4

6.Deviza UE a fost folosita pentru prima data in: a)2000; b)2004; c)1990. 7.Prima mentiune oficiala a devizei UE a fost in: a)2000; b)2002; c)2004. 8.Moneda Euro a intrat in circulatie incepand cu: a)1995; b)2000; c)2002. 9.Decizia ca moneda unica sa poarte denumirea de euroa fost luata in anul: a)1992; b)1995; c)1957. nici una;1999. 10.Ziua Europei,este in: a)25 aprilie; b)9 mai; c)25 martie. 11.Imnul national se intoneaza: a)la inceputul programului in scolile primare si gimnaziale; b)la inceputul programului in licee; c)la inceperea programului zilnic in universitati. 12.Imnul national se intoneaza: a)la deschiderea si inchiderea posturilor de radio si televiziune; b)la deschiderea si inchiderea postului radio Roamnia si Tv.Romania in interpretare vocala; c)numai la Radio Romania. 13.Imnul Desteapta-te romane,a fot scris de: a)Vasile Alecsandri; b)Andrei Muresanu; c)George Cosbuc. 14.Muzica imnului national apartine lui: a)Ciprian Porumbescu; b)George Enescu; c)Anton Pann.

5

Capitolul 3. Izvoarele dreptului comunitar Aplicatii: 1.Actele adoptate de institutiile europene. -reglemente,directive,iau decizii si formuleaza recomandari si avize. Teste grila: 1.Fac parte din Tratatele institutive: a)Tratatul de la Bruxelles; b)Tratatul de la Paris; c)Tratatul de la Nisa. 2.Acordurile international se incadreaza in categoria: a)izvoarelor primare; b)izvoarelor secundare; c)categorie distincta. 3.Principiul respectarii drepturilor fundamentale ale omului: a)este egal cu cel al tratatelor constitutive; b)este la egalitate cu dreptul derivate; c)nu face parte din dreptul primar sau secundar. 4.Regulamentul: a)are aplicabilitate directa; b)nu are aplicabilitate directa; c)poate sa aiba sau nu aplicabilitate directa. 5.Directiva: a)are aplicabilitate directa; b)nu are aplicabilitate directa; c)poata sa aiba sau nu aplicabilitate directa.

6.Se adreseaza tututror statelor membre: a)Regulamentul; b)Directiva; c)Decizia. 7.Dupa extensiunea fortei juridice obligatorii Decizia este: a)obligatorie in momentul intrarii in vigoare; b)obligatorie in privinta rezultatului; c)este obligatorie ca si regulamentul,in toate elementele sale. 6

8.Recomandarile si avizele: a)au forta juridical obligatorie; b)nu au forta juridical obligatorie; c)pot avea forta juridical obligatorie.

7

Capitolul 4. Infiintarea comunitatii Europene Aplicatii: 1.Contextul aparitiei Comunitatilor. Organizatii precedente: -militare:Uniunea Europei Occidentale,cuprinde: 1.membri efectivi;2.membri asociati;3.parteneri asociati;4.state cu statut de observator.Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. economice:Organizatia Europeana de Cooperare Economica. politice:Consiliul Europei. economice:Consiliul de ajutor Economic Reciproc. militare:Tratatul de la Varsovia. 2.Obiectivele Comunitatilor. NATO-Daca are loc un atac armat in Europa sau in America de Nord,fiecare dintre ele isi exercita dreptul de auto-aparare,va sprijini partea sau partile allocate prin efectuarea imediata individual sau de comun accord cu celelalte parti a oricarei actiuni care e considerate necesara. Tratatul de la Varsovia-scop-apararea impotriva amenitarii NATO. Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului-scop-prevenirea unui conflict intre Franta si Germania,prin punerea sub control comun a productiei de carbine si otel. Comunitatea europeana de aparare-scop-crearea unei armate europene. Comunitatea Economica Europeana-scop-relansarea europeana,crearea unei piete commune,promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatilor economice in ansamblul Comunitatii,o crestere accelerate a nivelului de trai,libera circulatie a marfurilor si protectia liberei concurente. Comunitatea europeana a energiei atomice-scop-solidaritate sectoriala. 3.Esecul Comunitatii de Aparare S-a datorat nationalismului Francez. Teste grila: 1.Uniunea Europei Occidentale,este organizatie: a)politica; b)economica; c)militara. 2.Anul creerii N.A.T.O.este: a)1949; b)1950; c)1951. 8

3.Scopul creerii N.A.T.O. a fost: a)aparare comuna; b)proliferarea armamentului nuclear; c)atacarea rivalilor. 4.Consiliul Europei este un organism: a)politic; b)militar; c)economic. 5.Consiliul de Ajutor Economic Reciproc,a fost constituit: a)in Europa de Est; b)in Europa de Vest; c)pentru cooperarea Europei cu America. 6.Tratatul de la Varsovia a fost creat ca organism: a)politic; b)militar; c)economic.

7.Tratatul de la Varsovia a fost creat in anul: a)1951; b)1955; c)1957. 8.Scopul creerii Tratatului de la Varsovia,a fost: a)apararea impotriva N.A.T.O.; b)crearea unei legaturi stranse intre Rusia si Europa de Vest; c)pentru progress economic. 9.Ideea C.E.C.O. a fost lansat la: a)9 mai 1950; b)9 mai 1951; c)9 mai 1952. 10.Numarul statelor aderente la C.E.C.O.au fost: a)6; b)9; c)12. 11.Initiator al ideii Comunitatii de Aparare este: a)Robert Schuman; b)Rene Pleven; c)Jean Monet.

9

12.Sediul principal N.A.T.O.se afla la: a)Washington; b)Bruxelles; c)Paris. 13.Primul sediu N.A.T.O. a fost la: a)Washington; b)Berlin; c)Paris.

14.N.A.T.O. are: a)un sediu; b)doua sedii; c)trei sedii. 15.Orasele sedii pentru N.A.T.O. sunt: a)Washington,New York; b)Bruxelles,Mons; c)Bruxelles,Paris. nici una. 16.Motivul stabilirii sediului N.A.T.O.in Belgia este: a)vointa exclusive a Americii; b)retragerea Frantei din N.A.T.O.; c)solicitarea insistent a Germaniei. 17.Tratatul Atlanticului de Nord,a fost semnat la: a)Paris; b)Bruxelles; c)Washington.

10

Capitolul 5. 1.Comisia Europeana. Aplicatii: 1.Functionarea Comisiei Europene Incepand cu anul 1995,Comisia este desemnata pentru un mandate de 5 ani.Statele membre aleg prin consens,un presedinte al Comisiei,a carui prima sarcina este aceea de a constituicolegiul comisarilor desemnati.Presedintele prezinta Parlamentului Europeancolegiul comisarilor desemnatisi programul Comisiei pentru a obtine votul de investiture.Membri comisiei conduce un domeniul de activitate,raspunzand de departamentul numi