Dr. Móczár László - Legyek,Hangyák,Méhek,Darazsak (1974)

of 67 /67
 búv ár zsebkönyvek Móra

Embed Size (px)

Transcript of Dr. Móczár László - Legyek,Hangyák,Méhek,Darazsak (1974)

bvr zsebknyvek Mra

DR. MCZR LSZL

Legyek, hangyk, mhek, darazsak

BVR Z S E B K N Y V E K M R A K N Y V K I A D , 1974

CSPE MAGDOLNA RAJZAIVAL

A CMLAPOT URAI ERIKA TERVEZTE

DR. MCZR LSZL, 1974

A hosszra nylt cm szaknyelven rvidebben is kifejezhet volna: valjban ez a knyv a ktszrny (Diptera) s a hrtysszrny (Hymenoptera) rovarok legfbb csoportjait mutatja be. Sokszor egymshoz meglepen hasonl s mgis sok szempontbl ms, jl elklnthet, kzepes s apr, olykor parnyi (0,2 mm-es) rova rokat sorol ide a tudomny. Valban gyakorlott szem tudja csak a virgokra repl mh majmol legyet a valdi mhecsktl megklnbztetni. Mind kettjk 1 cm krli, barns testk szrs, fejkn egyformn hatalmas sszetett szemek lnek, csak alaposabb sszehasonl tssal fedezhetjk fel a klnbsgeket. A mhmajmol lgynek csak kt fejlett szrnya van, ezrt is nevezzk a legyeket szak nyelven ktszrnyaknak. A msodik szrny ugyanis nyeles gm bcskv, az n. billrr alakult. Ezzel szemben a hzimh torn ngy hrtys szrny ered (innen a hrtysszrny elnevezs is), jl lehet csak kettnek ltszik, mert a htuls pr szrny az ellsnl jval kisebb, s parnyi, csak mikroszkp alatt lthat horgocskk kal kapcsoldik hozz az ellshz. A kt pr szrny a hrtysszrnyak egyb csoportjaira is jellemz, br nhny darzs s a han gyk munksni szrnyatlanok. Ismernk szrny nlkli legyeket is, ezek vagy lskdk, vagy talajlakk. A ktszrnyak a tpllkot vagy a szr-szv berendezss alakult, megnylt szjszervkkel, vagy tapadkorongban vg zd nyelvkkel szvjk fel. A darazsak, a hangyk s a mhek viszont ers rgikkal daraboljk fel a tpllkot, a nedveket pedig megnylt nyelvkkel nyalogatjk fel. A vilgon eddig ismert 85 ezer ktszrny s legalbb 300 ezer hrtysszrny kzl Magyarorszgon s a krnyez orszgokban mintegy hatezer, illetve tzezer faj l.

3

KTSZRNYAK

(DIPTERA)

1. Kerti brsonylgy (Bibio hortulanus). 9-11 mm. A brsonylegyek az els mjusi meleg napokon mg a vrosokban is tmegesen repdesnek. Lomhn, lbukat lgatva rajzanak. Lrvjuk a zldsg flk palntit rgja. 2. Bkklevl-gubacssznyog (Mikiola fagi). 1-3 mm. Apr, tr keny legyecskk, szrnyerezetk ersen visszafejldtt, a harnt erek hinyoznak. Cspjuk gyngysorszer. Szrsukra burjnzani kezd a levl, gubacs" keletkezik, amelyben a lrvk kifejldnek. 3. Lucernabimb-gubacssznyog (Contarinia medicaginis). 1-2 mm. A krtev gubacssznyogok kz tartozik. A bimbban fej ld lrvi miatt a lucernabimbk zrva maradnak, msflsze resre felfvdnak, majd lehullanak. Veszedelmes krtev. 4. Foltos malriasznyog (Anopheles maculipennis). 5-6 mm. Teste karcs, cspja s lbai hosszak. Vrszvs kzben a slyos vltlz, a malria krokozjt az emberbe tviheti. Haznkban a krokozk kipuszttsval a malriaveszly gyakorlatilag meg sznt. Sekly llvizekben fejldik. 5. Gyrs sznyog (Theobaldia annulata). 5-6 mm. Foltos szr nyairl s fehr gyrs lbfejzeirl ismerhet fel. Hzakban, pin ckben telel t. A lrvja rkokban, emsztgdrk vizeiben fej ldik. Fleg a madarak vrt szvja, olykor az embert is cspi. 6. Dalos sznyog (Culex pipiens). 4-5 mm. Szrnyai vegtisztk. Szintn pinckben, barlangokban telel t. Lrvi az esvizes hor dkban, tcskban, rkok vizben fejldnek. Az embert nem bnt ja, fleg a madarak vrt szvja.

4

I. tbla

1. Kznsges trpesznyog (Culicoides pulicaris). 1,5-2,5 mm. Szrke torn 3 barna folt van. Fehr szrnya les hatr szrke fol tokkal tarktott. Erdkben, parkokban s kertekben mind az Alfldn, mind hegyvidken gyakori. Csak a nstnye szr, kl nsen az esti s az jjeli rkban, fleg erds vidken. Cspse fjdalmas, s hossz ideig tart barna folt maradhat nyomban. 2. Kznsges rvasznyog (Chironomus plumosus). 6,5-8 mm. Magyar nevt amiatt kapta, hogy teste ugyan sznyog alak, de nem szr. Szjszerve cskevnyes, nem tpllkozik. Lrvja fontos haltpllk. Rajzsok utn a visszamaradt bbbrk tmege a vizet szinte zavaross teszi. Lrvi a rizsfldeken krtevk. 3. ris-lsznyog (Tipula maxima). 25-30 mm. Teste karcs, lbai igen hosszak, knnyen kiszakadnak. Az ris-lsznyog szrnyt barna s vilgos foltok tarktjk. Haznk s a krnyez orszgok legnagyobb ktszrnyja. 4. Darzsalak farkaslgy (Asilus crabroniformis). 20-25 mm. A rabllegyek fejtetje a szemek kztt nyeregszeren besllyedt, oly mlyen, hogy a pontszemek is kis kidudorodson lnek. Testk tbbnyire nagyobb, potrohuk kihegyezett. A darzsalak farkas lgy valban hasonlt a darazsakhoz. 5. Rezes gyilkoslgy (Laphria vulpina). 15-27 mm. A gyilkosle gyek teste nagy s dsan szrztt. A 4-6. potrohszelvny srga rzszn, sr, elll szrkkel; az ells szelvnyeket fekete sz rk bortjk. Feje, tora fekete. 6. Kznsges hjalgy (Dioctria oelandica). 12-15 mm. Rokonaival ellenttben teste gyengbben szrs. A hmeknek 6-8, a nstnyek nek 8 potrohszelvnyk van. Tora fekete, hamvas, a potroh fekete, szrnya stten fsts. 6

II. tbla

1. Kznsges pcsik (Chrysops caecutiens). 8-10 mm. A bglyk egyik kisebb termet kpviselje. Zmk legyek, hossz szr nyuk mg a testen is tlr, kitn replk. Fejk keskeny, kt oldalt tlr a toron, htul homor. A kznsges pcsik potrohnak 1-2. htlemeze srga, kzept azonban csaknem egyenes szl fekete foltok dsztik. Meleg napokon vizes rteken, erdben fjdalmas szrsval alkalmatlankodik. 2. Ktfoltos pcsik (Chrysops relictus). 7-10 mm. Az elzhz hasonl, a potroh 1-2. foltjnak szeglye a kls oldalon ktszere sen velt, ersen dombor, tora is zldesen csillog, s a kzps lbszra nem fekete, mint az elz fajon, hanem barnssrga. 3. Marhabgly (Tabanus bovinus). 19-24 mm. A legnagyobb fajaink egyike. Szles szrnyuk miatt biztos replk. Szemei szr telenek, lbszrai vilgossrgk, a potroh htfoltjai vilgosak. Klnsen a szarvasmarhk s a lovak vrt szvja. Lrvja a ned ves fldben l, vadsz, ragadoz. 4. Lbgly (Tabanus bromius). 12-16 mm. Szemt egyetlen bborsv dszti. Potroha hasoldaln srgsvrs, rajta sttebb hosszanti sv hzdik. Erdkben, rteken egyarnt repl. Erny virgzatokon nektrt szv, de az embert is megtmadja. 5. Nagy kszalgy (Rhagio scolopaceus). 1214 mm. A ksza legyek csaldjnak fajaira testtartsuk igen jellemz. Pihens kz ben fejjel lefel ldglnek a fk trzsn, a kertsen, karkon vagy a telefonoszlopokon. Ekzben testk ells rszt meredeken felemelik, gy testk az alzattal hegyes szget zr be.

8

III. tbla

1. Zld katonalgy (Chorisops tibialis). 6 mm. A katonalegyek megnylt potroh kpviselje. A katonalegyek egybknt a legsznpompsabb ktszrnyak, bks virgltogatk. A htpaj zson 4 srga tske van. A potroh legalbb 4 jl lthat szelvny bl ll. A harmadik lb els lbfeje megvastagodott. A katonale gyek hmjei tmegekbe verdve rajzanak. 2. Fmzld katonalgy (Chloromyia formosa). 6-8 mm. A szle sebb potroh katonalegyek kz tartozik. Szeme szrs. A ht pajzson nincsenek tskk. Egsz teste fmesen, kk vagy zld szn ben csillog, a potroha olykor a fej s a tor szntl eltr, szrnya srgs szn. 3. Hosszcsp katonalgy (Stratiomys longicornis). 13-14 mm. Potroha az elz fajnl is szlesebb. Az els cspz a msodik z nl 5-6-szor hosszabb, tudomnyos neve erre vonatkozik. Szeme finoman szrztt. Rokonaitl eltren a potrohn csak vkony srga vonalak vannak a gyrk szeglyn. Azoknl nagyobb termet. 4. Zld zmklgy (Odontomyia vridula). 6-8 mm. Csaknem ngy szgletes s jellegzetes szn potrohrl ismerhet fel. Potroha ugyanis srgs-fzld szn, erre utal tudomnyos neve is, de a kzepn vltoz szlessg fekete sv vonul vgig. Nedves, mo csaras rteken tallhat. 5. Cskos katonalgy (Oxyceratrilineata). 5-6 mm. Szmos katona lgy potroha srga foltos vagy cskos. Ezen a fajon a cskok a szel vnyek hts szln haladnak. A srga tort 3 hosszanti fekete csk dszti. Vizek mentn tartzkodik.

10

IV. tbla

1. Szeglyes pszrlgy (Bombylius major). 9-11 mm. A pszrlegyek zmk testt hossz szrzet bortja. Feltnen hossz szvkjukkal a virgok felett lebegve szvjk ki a nektrt. A sze glyes pszrlgy ells szrnyt stt sv szeglyezi. rdekes mdon petjt is lebegve ejti le a vadmhek fszknek bejratba. 2. Kznsges gyszlgy (Hemipenthes morio). 6,5-14 mm. A ne vt fekete sznrl kapta. Csak a szrny kls fele vegszeren t ltsz. Klnfle vadmhek fszkeibe csempszi petjt. Fleg hegyvidkeken, gyalogsvnyek mentn, talajon ldglve meleg szik a napstsben. 3. Fekete gyszlgy (Anthrax anthrax). 7-13 mm. A pszrlegyek a fldre szllva, a potrohvgkn lev zacskba homokot vesznek fel. Amikor a petk elhagyjk a lgy testt, a zacskban homok ra gad rjuk, gy a vadmhfszkek eltt kevsb feltnek. A fekete gyszlgy teste barnn szrztt, potrohn azonban az elz fajjal szemben, fehr pikkelyszrkbl ll foltok vannak. 4. Vastaglb tncoslgy (Empis femorata). 5-6 mm. A nstnyek, hol pedig a hmek a levegben tncolva, st nemegyszer bizonyos ajndkokkal (rovarokkal) csalogatjk a msik ivart magukhoz. Akad olyan feltevs is, amely szerint a hm ajndknak clja a kannibl termszet nstny figyelmnek elterelse, nehogy prjt a megtermkenyls utn felfalja. 5. Iszaplak sznyoglblgy (Dolichopus popularis). 6-7 mm. Magyar nevk figyelmeztet, hogy hasonltanak a sznyogokhoz, sznk azonban fmes zld. Vizek mentn, iszapon tmegesen fut krozva fogjk el az apr rovarokat. Hengeres, hosszks lrvik az iszapban fejldnek.

12

V. tbla

1. Foltos zenglgy (Lasiopticus pyrastri). 14 mm. A zenglegyek a ktszrnyak egyik legnagyobb csoportja. Replsket jelleg zetes hang ksrheti. Szeretnek szinte egy helyben lebegni a leveg ben, majd kzeledtnkre odbb cikznak, vagy a fehr ernys vi rgok nektrjt nyalogatjk. A foltos zenglgy neve a potroh 6 srga foltjra utal. 2. Kznsges zenglgy (Syrphus ribesii). 11 mm. Dl-Afrika ki vtelvel az egsz Fldn elterjedt. Szles, srga cskos potrohrl, illetve az els szelvny kt oldali foltjrl felismerhet. Erdei tisztsok virgain s napsttt levelein igen gyakori. Lrvi nagyon sok levltetvet puszttanak el. 3. Kznsges veslgy (Chrysotoxum festivum). 12-14 mm. Alak ja, szne a darazsakra emlkeztet. A sttebb zenglegyekhez tartozik, mert srga potrohfoltjai keskenyek. Arrl is felismerhet, hogy a foltok a szelvnyek tvn s nem a vgn helyezkednek el. 4. Ktves pihelgy (Volucella zonaria). 18-19 mm. Bunds szrzet, poszmhekhez hasonl zmkebb lgy. Tojs alak, vrses srga keresztcskos, fnyes potrohrl felismerhet. Igen gyorsan repl. Lrvja a ldarzs s a kecskedarzs fszkben fejldik. 5. Kznsges herelgy (Eristalomyia tenax). 15 mm. Alakja a hzimh hmjre, vagyis a herre emlkeztet. Lrvjt pocikfreg nek is mondjk. Boml anyagokkal szennyezett vzben, trgyal ben, tcsk iszapjban, emsztgdrkben fejldnek. Az oxign szegny krnyezetben a testhossznak kt-hromszorosra is ki nyjthat lgzcsvvel jut leveghz. A lgy virgltogat. 6. Nagy iszaplgy (Helophilus pendulus). 11-13 mm. Csupasz, szrtelen arcrl, sznrl felismerhet. Vzpartok kzelben, er nys virgzatokon igen gyakori. 14

VI. tbla

1. Srgalb fejeslgy (Conops flavipes). 8-11 mm. A fejeslgy elnevezs nagyra duzzadt fejre vonatkozik. Egyes hrtysszrnyakhoz megtvesztsig hasonlt. A falimhek, poszmhek s da razsak lskdje. A nstny fejeslgy petjt a gazdallat testre tojja, a kikel lrva pedig tfrja a gazda testfalt, melyet azutn fokozatosan felemszt. 2. Fekete csigalgy (Sepedon sphegeus). 8-10 mm. A szarvas legyek csaldjba tartozik, melyekre a pontszemektl kiindul fnyes homlokpnt jellemz. A kkesfekete szn csigalgy teste a hossz cspok miatt mg karcsbbnak ltszik. Klnben a m sodik potrohszelvnye feltnen megnylt. Vzben l lrvja csi gkban lskdik. 3. Kznsges hangyalgy (Sepsis punctum). 3,5-5 mm. Elnevezse a hangykra emlkeztet karcs, trkeny testre utal. Jrs kz ben fekete foltos szrnyait fel-le mozgatja, billeget" velk. Vg belk mzfre emlkeztet szagot raszt. Amikor a nstny petjt tojcsve segtsgvel az rlkbe sllyeszti, annak egyik vgre egy hossz fonalat is tapaszt, amelynek reges belsejn t jut a leveg a fejld lrvhoz. 4. Sajtlgy (Piophila casei). 4-4,5 mm. Zsros hsban, sajtban, llati brben, szott vagy fstlt hsban a lrvk mr 12 nap alatt kifejldnek. Fny vagy nedvessg ingerre az 1 cm-es sajtkukac 20 cm magasra s 25 cm tvolra is kpes elugrani. Savakkal, lgok kal, nagy hmrskleti ingadozsokkal, st a rovarl szerekkel szemben is rendkvl ellenll. 5. Sprgalgy (Platyparea poeciloptera). 6-7 mm. A frlegyek szrnya pettyes vagy cskos. A lgy a tojcs utols eltti znek kitintskivel frja t a nvnyek maghzt vagy a gymlcsk h jt, hogy petjt itt elhelyezze. Lrvja a sprga szrban fejldik. 16

VII. tbla

1. Kznsges virglgy (Anthomyia pluvialis). 5-7 mm. Az n. igazi legyek (Muscidae) csaldjban csaknem 3000 fajt ismernek. A kznsges virglgy leginkbb virgokon tanyzik, nedvessg kedvel, lrvja gyakran madrfszkekben fejldik. 2. Kis hzilgy (Fannia canicularis). 4-6 mm. Gyakran s tmege sen ltjuk a laksokban is. Az emberre csak ritkn repl, hmjei fradhatatlanul tncolnak a lmpk krl krben vagy zegzugo san cikzva. Lrvi boml anyagokban, pcegdrkben fejld nek. Kisebb a hzi lgynl. 3. Korhadklgy (Phaonia variegata). 7 mm. Lrvja korhadkban, rlkben, gombban l, egyes vlemnyek szerint ragadoz letmdot folytat. A legyek farnkkn, virgokon, ms rokon faj legyek trsasgban tartzkodnak. 4. Hzi lgy (Musca domestica). 7-8 mm. Nemcsak a ktszr nyak, hanem az egsz rovarvilg legismertebb tagja. Az ember krnyezetben l (synanthrop), jelenltvel rksen kellemetlen kedik, a szennyezett anyagok utn az lelmiszerekre rpl, s slyos fertz betegsgeket terjeszt. Szrs testn s blcsatornj ban millinyi mikrobt hurcol. 5. Szuronyos istlllgy (Stomoxys calcitrans). 6-7 mm. Fjdal mas szrsval okoz kellemetlensget a teheneknek, lovaknak. A hzi lgy szjszerve a vgn prnsan kiszlesedik, az istll lgy viszont szuronyszeren kihegyesedett, s vele a brt is knynyen tdfi. Trgyban fejldik, de berepl laksokba is. 6. Lbagcs (Gasterophilus intestinalis). 12-15 mm. Bunds szrzete, szne a mhre emlkeztet. Rvid ideig l, nem is tpllkozik, petjt a l szrzetre rakja. Innen a l lenyalja, s gy kerl annak gyomrba. A kifejlett lrva a szabadba jutva a fldben bebbozdik. 18'-

VIII. tbla

1. Kk donglgy (Calliphora vicina). 8-12 mm. A frkszlegyek teste ltalban ersen sertzett, a tor htuls llegz nylsa eltt srtesor sorakozik. Lrvjuk ltalban rovarok, csigk, szkarkok vagy gilisztk bels lskdje. A kk donglgy hsban, dgben, gennyes sebekben fejldik, s a kifejlett lgy rlkbl, gymlcsbl tpllkozik, emiatt veszedelmes betegsgterjeszt. 2. Fmzld dglgy (Lucilia caesar). 7-12 mm. rlken s gy mlcsn tpllkozik, lrvja dgben fejldik. Fleg erdkben tar tzkodik. Aranylgynek is nevezik aranyoszld szne miatt. 3. Porosht gilisztalgy (Pollenia rudis). 5-12 mm. Dsan sz rztt, torhoz simul s ezstsen csillog szrzete jellegzetes. Potroha hamvas s fekete foltos. Lgyllapotban telel t, ezrt mr az els kora tavaszi napokon megjelenik napsttt farnkkn, telefonpznkon. Lrvja a gilisztkban lskdik. 4. Kznsges hslgy (Sarcophaga carnaria). 8-16 mm. Rgi neve kocks hslgy volt potrohnak sakktblaszer rajzolata miatt. Gyakran lthat hson s egyb fehrje tartalm lelmisze reken. Lrvja gilisztkban, rokonai hsban, rlkben fejldnek. 5. Kznsges frkszlgy (Echinomyia fera). 10-14 mm. Magyar nevt azrt kapta, mert lrvja sokfle hernyban lskdik, ez ltal a frkszdarazsakkal egytt eredmnyesen fkezi a krt kony lepkk tlszaporodst. 6. Juhbagcs (Oestrus ovis). 10-11,5 mm. A juh kellemetlen ls kdje. Petit ugyanis ragads vladkcseppel a juh orrnylsba vagy a szem nylkahrtyjnak kzelbe helyezi. A kvetkez v tavaszn a 3 cm-re is megntt lrvk a juh tsszentsvel kerlnek ki a szabadba. Ha az agyba is felnyomulnak, az llat bele pusztul. 20

IX. tbla

1. Kznsges muslica (Drosophila melanogaster). 2 mm. Az rk lstan klasszikus ksrleti rovara. A muslica nhny nap alatt mint egy 400 pett rak, amelyekbl kedvez krlmnyek alatt mr 10 nap mlva kifejldhet az j nemzedk. gy az trkls, a keresztezsi ksrletek eredmnyei gyorsan ellenrizhetk. 2. Mhtet (Braula coeca). 1-1,5 mm. A hzimh asztaltrsa". A mh szrzetn tartzkodik, s vele viteti magt virgrl virgra. Lrvja a mhlrvk virgpor-nektr eledelbl tpllkozik. Szr nyatlan. 3. Cskosht bzalgy (Chlorops pumilionis). 3-3,5 mm. A ga bonalegyekre jellemz a homlok ells szlig r nagy pontszem hromszg. Mintegy 160 hazai fajuk a pzsitfflkben fejldik. Gyenge replk, viszont jl futnak. A bzalgy gabonaflk sz rban aknzik, a kalsz emiatt silnyabb magvakat terem. 4. Fritlgy (Oscinella frit). 2 mm. Kedvez krlmnyek mellett vente t nemzedke is fejldik. Elssorban a gabonban s kuko ricban okoz krokat. Lrvi tavasszal a gyenge csraleveleket tmadjk meg, nyron pedig a kalszokban okozhatnak jelents krt. 5. L-kullancslgy (Hippobosca equina). 7-8 mm. Lovon, szarvas marhn a szr kzt rejtzve lskdik, de vadon l llatokon is elfordul. Nyron mg az embert is megtmadja. Brszer teste kisebb tst is kibr. Feltnen lapos. Ktg karmokkal kapasz kodik a gazdallaton. 6. Bolha (Pulex irritans). 2-3,5 mm. seit a legyek kzt felttelez zk, ma mr nll rovarrendbe soroljuk. Teste az lskd let mdhoz alkalmazkodott. Htuls lbai fejlett ugrlbak. Az em ber, kutya, macska, rka s a borz lskdje.

22

X. tbla

HRTYSSZRNYAK (HYMENOPTERA)1. Fscsp szvdarzs (Megalodontes spissicornis). 10-13 mm. A levldarzs-alkatakhoz tartozik, ahol a tor s a potroh hatrt nem jelzi befzds vagy szklet. Laptott testrl, szles potrohrl s fsszeren megnylt cspostorrl ismerhet fel. A fej tet ersen pontozott. lhernyi jlius-augusztusban az ernys virgzat bordamagon (Laserpitium) fejldnek. 2. Nyrfadarzs (Xiphydria camelus). 10-21 mm. Nevt meglehe tsen hosszra nylt nyaka miatt kapta (Camelus latinul teve). Feje lekerektett. Teste karcs, hengeres, cspja fonalas. Ferdn levgott potrohvgn rvid tojcs ered. Potroholdaln vilgossrga foltok vannak. Lrvi nyrfban s gerfban lnek. 3. Fehrvll fadarzs (Xeris spectrum). A hm 15-30 mm, a ns tny tojkszlkkel egytt 50 mm. Neve az eltora kt oldalt szeglyez fehr foltokra vonatkozik. Lrvi az erdei-, a jegenyes a lucfenyben tbb ven t fejldnek, jlius-augusztusban rajzanak, rgsaikkal a fa ipari rtkt cskkentik. 4. ris-fenydarzs (Urocerus gigas). 12-40 mm. Mint a neve is jelzi, a legnagyobb fadarazsunk. Fleg hegyekben fordul el, de tbb ves fejldse miatt az plet- vagy btorfval mg laksokba is kerlhet. Luc-, erdei-, jegenye- s vrsfenyben fejldik. Toj kszlke a potrohnl rvidebb. 5. Kk fadarzs (Sirex juvencus). 15-30 mm. letmdja s kr tevse az elz fajokhoz hasonl, de nluk sokkal gyakoribb. A hm potrohnak kzepe srgsvrs. Lrvja fejldsnek a m sodik vben mlyen a fba hatol, s a harmadik vben a fellet kzelben bbozdik. Erdei-, luc- s jegenyefenyben fejldik.

24

XI. tbla

1. Kznsges szalmadarzs (Cephus pygmaeus). 5-10 mm. Neve letmdjra utal. Petit a gabona szrba rakja. A lrvk arats eltt a gabonaszr als rszre hzdnak, s itt telelnek t. A darazsak teste puha, potroha oldalrl kiss sszenyomott s ha rntcskokkal dsztett. 2. Nagy rcesbuzognyos (Abia sericea). 10-12 mm. Cspja vil gos; ragyog fmfny darzs. Szles potroha fell dombor, alul lapos, nyugalomban begrblt. lhernyin 8 potrohlb van. rdgharapta fvn, varfn s szamcn (Succisa, Knautia, Fragaria) nem ritka. 3. Fekete buzognyos (Cimbex femorata). 20 mm. Feltnen nagy test, zmk levldarzs. A buzognyos elnevezs a megvastago dott vg cspra utal. Fekete testn csak a cspja, ritkn a nstny potroha is srga. Mind a hmek: mind a nstnyek: kztt elfordulnak azonban rozsdabarna-srgspiros-sttsrga szne zet pldnyok is. lhernyja nyrfn l, leveleit fogyasztja, szep temberre gubt sz maga kr. 4. Fss fenydarzs (Diprion pini). 7-9 mm. A nstny cspja karcs, a hm viszont szles, fsszeren elgaz. Krtev levldarzs, nlunk az erdeifenyn s rokonain l. Mjus-jnius ban, majd augusztus-oktberben pusztt, klnsen az Alfld ho mokjra ltetett fenyvesekben. Tmeges elszaporodsakor tarr rgja a fenyvest, mert a fenytket egszen a hvelyig felfalja.

26

XII. tbla

1. ris-levldarzs (Tenthredo maculata). 12-14 mm. Ht-has oldal irnyban laptott s srga gyrs potrohrl felismerhet. Az albbi tbbi levldarzzsal egytt a valdi levldarazsak" kz tartozik, amelyeken a htpajzs vgbl egy harntbarzda, az n. htpajzs utrszt klnti el. 2. Halvnypiros levldarzs (Tenthredopsis carbonaria). 10-12 mm. Az elz levldarazsakhoz hasonl, de karcsbb s cspja is hosszabb, 4 potrohgyrje is halvnypiros. Gyakori mindentt. Lrvja a csoms ebiren (Dactylis glomerata) l. 3. Srgalb repcedarzs (Selandria serva). 6-8 mm. Zmk, tojs alak teste srgspiros, ha a darzs elpusztul, megsrgul. Elneve zse fontosabb tpnvnyre utal: a repcn gyakori, de mert nem fordul el tmegesen, krtevknt nem tartjuk nyilvn. 4. Piroslb levldarzs (Macrophya rufipes). 11-12 mm. Piros lbai miatt kapta nevt, potrohgyrje is piros. A htuls lb cspje" feltnen megnylt, emiatt a htuls comb legalbb el ri a potroh vgt. Bokros erdszleken gyakori, lrvjnak let mdja mgis alig ismert. 5. ger-levldarzs (Eriocampa ovata). 5-7 mm. Zmk, kis fekete testn a tor kzepe lnkpiros, A kzps s a htuls lbszra fehr gyrs. Sznezete alapjn knnyen felismerhet. Lrvja az gerfn (Alnus) fejldik.

28

XIII. tbla

1. Lepkefrksz (Ichneumon grossorius). 14-17 mm. A lepkefr ksz tojkszlkvel szenderhernykba helyezi petjt, s a ki kel lrva gazdallata testt fogyasztva fejldik ki, ott is bbo zdik be, s benne alakul t kifejlett frkszdarzzs. Rozsdavrs potrohvgt fehr foltok tarktjk, tojcsve tlnylik a potrohn. 2. Vv frksz (Mesostenus gladiator). 10-13 mm. Az ells szr nyon toldal, feltnen nagy, erekkel hatrolt, n. tkrsejt van. A tojkszlk testhosszt is elri. Fekete testn csak a lbak piro sak. Magnyosan l darazsaknak, mint a hernyl (Ammophila), a lopdarazsak (Sceliphron) s a gmbcdarazsak (Eumenes) lskdje. 3. Bbfrksz (Amblyteles palliatorius). 15 mm. A potroh tor felli rsze nylszeren elkeskenyed s trdszeren meghajlott. Potroha srgs, vge azonban tompa, s a tojcs is alig nylik tl azon. Nagyobb termet, gy ltalban egyesvel fejldik ki a gazda llatban. A hallfejes lepke lskdje. 4. ris-fenydarzsfrksz (Rhyssa persuasoria). 19-41 mm; a legnagyobb termet frkszdarzs. Potroha meglehetsen szlesen csatlakozik a torhoz. Htnak kzepe finoman rncolt. Fejpajzsa fogszeren megnylt. Az ris-fenydarzs lrvit cspja segt sgvel felkutatja, s tojkszlkvel petjt mg a 6 centimter vastag fa rtegn is thatolva helyezi a fenydarzs lrvjba. A frksz a fenydarzs lrvjban fejldik ki. 5. Nagy sarlsfrksz (Ophion luteus). 15-23 mm. A potroha a har madik szelvnytl kezdve oldalrl laptott s lefel sarl alakan velt. Tojkszlke rvid, de vele jl megszrhatja az ember ujjt. Szne barnssrga. Mjustl szeptemberig repl, gyakran tall hat este lmpk krl. Lepkehernykban lskdik.

30

XIV. tbla

1. Molylepkegyilkos (Chelonus inanitus). 5 mm. Potrohszelvnyei sszeforrtak, alul homorak. A tojkszlk a potrohnl rvidebb. Testk vsete ers, ezrt tompa fnyek. A potroh kt oldaln lev fehres foltrl knnyen felismerhet. A molylepke hernyiban fej ldik. 2. Pusztai gyilkosfrksz (Glyptomorpha desertor). 8-10 mm. Potrohnak 2-3. szelvnye mereven zesl egymshoz. Rgi ssze hajolva elrik egymst. Tarkja legfeljebb csak oldalt szeglyezett. Az ells szrny sugrere nem ri el a szrny cscst. Tojksz lke feltnen hossz. Csaknem egsz teste srgspiros. Lepke hernyban fejldik. A rokon fajokhoz viszonytva termete nagy. 3. Zmk gyilkosfrksz (Apanteles juniperatae). 2-3 mm. A pot roh rvid, s nyl nlkl csatlakozik a torhoz. A lepkehernykat eredmnyesen puszttja. 2-3 mp alatt 10-15 pett rak a herny testbe, majd rvidesen jra visszatr, s mg 15-20 msikat is megfertz. Egy frksz lete folyamn 2000 pett is lerakhat. A frkszlrvk a herny testbl kibjva bbozdnak be. 4. ris-drdahordoz (Gasterruption pedemontanum). 14-17 mm. A drdahordoz frkszek nevket tojkszlkk miatt kaptk. Az ris drdahordoz potroha a torhoz annak fels rszn csat lakozik, a tornl jval hosszabb s oldalrl kiss sszenyomott. Teste karcs, eltora nyakszeren megnylt. A htuls lbszr megvastagodott. Mhalkat hrtysszrnyak fszkeiben lsk dik. 5. rdesfej cstnyfrksz (Evania punctata). 8-10 mm. A lapos potroh frkszek oldalrl ersen sszenyomott potrohukrl kap tk nevket. Toruknl is kisebb, nyeles s a tor fels rszhez csat lakoz potrohuk alapjn knnyen felismerhetk. Ez a faj a cs tnyok tojstokjban lskdik.

32

XV. tbla

1. Nagy magyargubacs (Andricus hungaricus). A gubacsdarazsak neve az ltaluk okozott gubacskpzdmnyre vonatkozik. Eurpa legnagyobb gubacst (15-30 mm) haznkrl nevezte el egy nmet kutat. A gubacsdarzs tojkszlkvel a tlgy rgyeibe helyezi el petjt. A kikel darzslrva kr a nvny vdekezsl jelleg zetes, kpokkal bortott, gmb alak kpzdmnyt: gubacsot n veszt. A gubacs szerkezete szivacsos, a darzslrva ebbl tpllko zik, majd kifejldsekor a gubacs kzepn nyeles, kemnyebb fal kamrban bbozdik be. Az talakuls utn a darzs a kvetkez v tlutjn trgja magt a gubacson, s kirepl. A darzs 5-6 mm hossz. 2. Suskagubacs (Andricus quercuscalicis). A gubacs 10-20 mm, a darzs 3-5 mm. A tlgymakk kupakjn alakul ki, kp alak, 5-8 vaskos, szablytalan bordval. Kezdetben zld, ksbb meg barnul. A mlt szzad vgn az elz gubaccsal egytt haznk tlgyeseibl fleg a suskagubacsot szlltottk vagonszmra Nyu gatra, a brcserz tanintartalma miatt. 3. Rzsagubacs (Diplolepis rosae). A darzs 3 mm; a gubacs 5 cm is lehet. Vadrzsabokrokon mindentt gyakori, szmtalan zldes piros, mohaszeren bozontos nylvnyrl knnyen felismerhet. A gubacs kzepn kln-kln kamrcskkban tbb darzs lr vja fejldik. 4-5. Gykr- s szivacsgubacs (Biorrhiza paliida). A darzs 3,5-7 mm. Tlgy gykrzetnek vkony elgazsain alakulnak ki az 5 mm-es gubacsok. Ezeket az egyivaros nemzedk pldnyai id zik el. Ugyanennek a fajnak a ktivaros nemzedke viszont mr a rgyekbe rakja petit, ahol 10-40 mm-es srgs, ksbb pirosl, szi vacsos llomny, tbb kamrs gubacsok keletkezst okozza.

34

XVI. tbla

1. Katonalgy-fmfrksz (Chalcis sispes). 7-10 mm. Htuls, meg nylt cspjrl s feltnen megvastagodott, alul fogazott, vrs combjrl, hossz potrohnyelrl ismerhet fel. A kznsges katonalgy lrvinak lskdje, ldozatt klnsen este, vizes helyeken keresi fel. 2. Gajcsos fmfrksz (Brachymeria femorata). 5-7 mm. A htuls lb combja az elz fajhoz hasonlan megvastagodott, de rszben srga, s potroha sem nyeles. A htpajzsa ketts cscsban vgzdik. Valszn, hogy a frkszlegyek msodlskdje (hiperparazita). 3. Hangysz-fmfrksz (Eucharis adscendens). 5-6 mm. Potrohnyele hossz, hengeres, sima, a potroh oldalrl sszenyomott. Tora igen dombor, kzepe sima. Az ells szrny sugrere eg szen rvid. Teste ragyog fmzld. A maggyjt hangyaflk bo lyaiban lskdik. Melegebb ghajlat terleteken l. 4. Gubacsdarzs-fmfrksz (Ormyrus tubulosus). 3,5-7,5 mm. Feje zld, tora ibolyskk, potroha tvn zld, msutt ibolyskk, rezes-bronzos harntsvokkal tarktott. Tojkszlke rvid. Tlgy- s rzsagubacsokban gyakran lskdik. 5. Zmk fmfrksz (Perilampus ruficornis). 2,9-5 mm. Tora bolt vesen magasra emelkedett. Az ells szrny sugrere rvid. A pot roh gmbs. Feje, tora zldesbronz szn, potroha ibolyskk. A fenyilonca lepke frkszdarazsainak s frkszlegyeinek lsdije, ezltal a hasznos frkszek elszaporodst cskkenti. 6. Almamagfrksz (Syntomaspis druparum). 3,5-4 mm. Teste megnylt, tojkszlke hosszan kill. A potroh puha, brszer, a nstnyen kiss sszenyomott. A darzs a mg kicsi almt frja t, s petjt a maghzba helyezi. A lrva az alma, krte, galagonya s a berkenye magvban l, tavasszal alakul t. 36

XVII. tbla

1. Lucernamag-darzs (Eurytoma roddi). Mindssze 1,3-1,8 mm. Elhta ngyszgletes, potroha fell egyenes. Magev, fleg a lu cerna magvt krostja, s a vadon term pillangsvirgak mag vt is. Egy hnap alatt fejldik ki, s gy kt-hrom nemzedk is kveti egymst. A magvak 15-20%-t is elpusztthatjk. 2. Csods fmfrksz (Cerapterocerus mirabilis). 1,5-1,8 mm. A szi vrvnyfrkszek kz tartozik, nevt sznekben gazdag testrl kapta. A cspon nincs gyrz, cspnyele rvid, levlszeren ki szlesedett, majdnem ngyszgletes. Ells szrnya feltnen fol tos. A pajzstetvek lskdje. 3. Kposztavd fmfrksz (Pteromalus puparum). 3 mm. Tor barzdinak nyoma csak ell lthat. A cspzek szma 13. Pot roha megnylt. Lepkebbok lskdje, tbbek kztt a kposzta lepke bbjait fertzi. 4. Pirosszem petefrksz (Trichogramma evanescens). Igen apr fmfrksz, csupn 0,5-0,9 mm. Ells lbszra vgn rvid sarkanty l, a lbfejzek szma csak 3. Rovarpetkben lskdik. Egy sodrmoly petit pldul 1951-52-ben Szelnyi Gusztv sze rint 90 %-ban elpuszttotta. A biolgiai vdekezsben kvnjk fel hasznlni, elszaportsukkal eredmnyesen ksrleteznek. 5. Pillsszrny parnyfrksz (Mymar regalis). 0,6 mm. A leg kisebb termet rovart a parnyfrkszek kzt tartja szmon a tudomny, mindssze 0,2 mm. A frksz lbai feltnen hoszszak, velk akr a vz felletn is jrklhat. Klnbz rovarok petiben lskdik. 6. Vzi petefrksz (Prestwichia aquatica). 0,5-1 mm. Szintn pe telskd, de hogy a csibor petihez hozzfrjen, a vz al bukik, s pills szrnyait evezknt hasznlva szkl a vzben.

38

XVIII. tbla

1. Rozsds trpefrksz (Lagynodes paliidus). 1-2 mm. A nstny szrnyatlan, hangyk (Lasius) bolyaiban mint asztaltrs l, azok elhullott tpllkmorzsival tpllkozik. 2. Kardfark trpefrksz (Proctotrupes gravidator). 3-7 mm. A legnagyobb termet trpefrksz. Magyar elnevezse a potrohvgi grbe, kard alak tojkszlkre vonatkozik. Futbogarak bbjaiban lskdik, neveltk mr legyekbl, flbemszkbl s szzlbakbl is, de megtalltk a rablhangya fszkben is. 3. Szlesfej trpefrksz (Telenomus brachialis). 1,1 mm. A csp 11 zbl ll. Teste zmk, a potroh htlemezei kztt a mso dik a leghosszabb. Feje a tornl is szlesebb. Poloskk, bogarak s lepkk petiben lskdik. letmdjuk miatt gazdasgi jelent sgk igen nagy. 4. Szab-Patay-trpefrksz (Inostemma szabopatayi). 2,8 mm. Klns testalakja egyedlll. A potroh els szelvnybl a tora, st a feje felett egy szarv nylik elre. A cspzek szma 10, vgk enyhn bunks. A lbak pirosak. Szrnya vegtiszta. Gubacssznyogok lskdje. A haznkban felfedezett fajt a faj lerja egy magyar entomolgusrl (rovarkutat) nevezte el. 5. Bzavd trpefrksz (Platygaster hiemalis). 0,7-1 mm. A csp zek szma 10, ells szrnyn nincs erezet. Teste fekete szn. A hesszeni lgy bbjaiban lskdik, gy az ember szmra igen hasznos. 6. lszldarzs (Scieroderma domestica). 3-4 mm. A hangykra emlkeztet, mert a nstny szrnyatlan. Latin elnevezse arra vo natkozik, hogy a laksokban is elfordul, a rgi btorokba telepe dett lszbogarak lskdje. Apr termete ellenre szrsa az ember szmra fjdalmas, s gyakran gyulladssal jr.

40

XIX. tbla

1. Mhfarkas-fmdarzs (Hedychrum intermedium). 6-10 mm. A fmdarazsak csaldjba tartozik, amiket sznpomps testk miatt a rovarvilg kolibrijainak neveznek. Kemny kitines testk emellett a gyszhz hasonlan igen srn pontozott. Tojcsvk mellett mr fullnkjuk is van. Kivtel nlkl lskdk, a mh farkas-fmdarzs pldul a mhfarkas fszkbe lopja be petit. 2. Pomps fmdarzs (Parnopes grandior). 9-13 mm. Potrohnak 2-3. szelvnye srgspiros, rajta klnbz lila fmes foltok csil lognak, ebben klnbzik a tbbi fmdarzstl. Nyelve is fel tnen hosszra nylt, amivel a virg mlyn rejl nektrt is el elri. Kissa a csrs darazsak homokba kapart fszkeit, s a fel halmozott ivadktpllk mell lopja be sajt petjt. 3. Kksvos fmdarzs (Chrysis fulgida). 7-11 mm. Sttkk szn els s tovbbi vrpiros potrohszelvnyeirl, arnylag nagy terme trl knnyen felismerhet. Krts- s kapardarazsak fszkeiben lskdik, lrvja nemcsak a gazdallat felhalmozott tpllkt falja fel, hanem a gazdallat nlnl ksbb kibjt lrvjt is. 4. Tzvrs fmdarzs (Chrysis ignita). 6-10 mm. Gyakran be repl kerti laksokba is, ahol az ablakvegen t prbl ismt a szabadba jutni. Sokfle hrtysszrny lskdje, ezrt alakja, pontozottsga is vltozatos. Ha az idegen fszekbe nyomulsa kz ben a gazdallat megtmadja, sszegmblydve az egszen ho mor potroh haslemezeibe rejti fejt, cspjait. 5. Nagy smaragdfmdarzs (Stilbum cyanurum). 9-14 mm. Konti nensnk legnagyobb test fmdarazsa. Valsgos repl drga kknt csillog, amint a napgette lszfalak lopdarzsfszkei krl imbolyog. A lopdarzs kemny srblcsit elbb nylval felpuhtja, majd a tvcsszeren egymsba tolhat tojcsv vel petjt a gazdallat lrvjba sllyeszti.

42

XX. tbla

1. Kkdong-ldarzs (Polochrum repandum). 15-22 mm. Srga fekete foltos testvel az igazi darazsakra emlkeztet, de szrnya nem redztt. Ezrt kapta az ldarzs elnevezst. A kiszradt fk ban fszkel fadongfajok jrataiban lskdik. 2. Ngyfoltos trsdarzs (Scolia sexmaculata quadripunctata). 9-13 mm. A trsdarazsak neve rvid s vastag, trszer fullnkjukra vonatkozik. A fldbe sva magukat, kutatjk fel a csere bogarak, a gabonaszipoly, finncbogr pajorjait, lrvit, s pet jket rjuk helyezve akadlyozzk meg a krtkony bogarak tovbbszaporodst. 3. Pirostor pkhangya (Smicromyrme rufipes). 3-6 mm. A pk hangyk dsan szrztt, durvn pontozott hrtysszrnyak. Nstnyeik szrnyatlanok, miknt a hangyk; lbaik meglehet sen hosszak, taln ezrt kaptk a pk elnevezst is. A meleg, homokos helyeket kedvelik, ahol a fullnkos darazsak fszkeiben lskdnek. 4. Maggyjthangya (Messor structor). 12, (a dolgoz) 4-9, 7-8 mm. A hangyk bolyokban, tbb ven keresztl trsa san l hrtysszrnyak. Dolgozik vagy ms nven munksnik mindig, nstnyeik vagy az anyk csak a megtermkenyts utn szrnyatlanok, a hmek szrnyakat viselnek. A maggyjthangya elnevezs letmdjra utal. Melegebb, szrazabb helyeken fszkel. 5. Gyepi hangya (Tetramorium caespitum). 6-8, 2-3, 57 mm. A legkznsgesebb, mg a vrosi laksokba, lskamrkba is berepl hangya. Csak gy szabadulhatunk meg vglegesen l togatsuktl, ha a kertben, a szemttelep krnykn fszkket is eltvoltjuk. Szabadban, nvnyek szrai krl fldkupacokat pt. Fszkkben csak egy anya petzik.

44

XXI. tbla

1. Faodvast lhangya (Camponotus ligniperda). 16-18, 614, 8-12 mm. Hegyvidken l, farnkk, korhad fk lakja, fszke kvek alatt s az elzek folytatsakpp a fldben is meg tallhat. A levltetvek mzharmatt igen kedveli, de nvnyi nedveket s rovarokat is fogyaszt. Legnagyobb hangynk, gy nszreplskor, tmeges rajzsukkor madarak knyelmes tpll kv is vlnak. Rajzs utn a megtermkenytett nstny a talaj ban, kvek alatt nll fszket alapt. 2. Erdei vrshangya (Formica rufa). 9-11, 4-9, 9-11 mm. Leghasznosabb rovarunk. Ahol bolyait nem hborgatjk, ott az erd mentes a beteg, elhullott vagy elszaporod kros rovaroktl. Fenytkbl ptett fszknek alakja a krlmnyekhez, st a h mrsklethez is igazodik. Hossz hangyasvnyek hlzzk be a fszek vadszterlett. A nagyobb bolyok tbb szzezres laki munkamegosztsban vgzik sokoldal tevkenysgket: az ivadk gondozst, a tpllkszerzst, a fszek rzst stb. Fszekalap tsa nem nll, a megtermkenytett, szrnyait levetett nstny leggyakrabban ms hangyk bolyt keresi fel, s ott petzik. 3. Rti hangya (Formica pratensis). 9-11, 4-9, 9-11 mm. Alfldn s hegyvidken egyarnt l, fenyerd tisztsain, sze glyein fordul el, de megtallhat rteken is. Inkbb a szraz talajt kedveli. Kolnii tbb, nvnyi anyagbl ptett, lapos f szekre is kiterjednek, a fszkeket bonyolult thlzat kti ssze. Egy ilyen kolniban tbb anya is petzik. A fszkek hmrsk lett s pratartalmt nllan szablyozza. l s elhullott ro varokkal, levltetvek vladkval tpllkozik. Jelentsge, haszna a vrshangyhoz hasonl. Ma mr tbb orszgban a hangya bolyokat trvny vdi, st tbb helyen jrateleptsk is meg kezddtt.

46

XXII. tbla

1. Dszes tonll (Cryptocheilus egregius). 13-19 mm. Az ton ll darazsak elhta ktoldalt mindig elri a szrnytveket bort szrnypikkelyt. A dszes tonll potrohnak piros-fehr tarkzata igen jellegzetes. Htuls lbszrn egy sor prknyszer, lapos tetej kiemelkeds sorakozik. 2. Tavaszi tonll (Priocnemis perturbator). 9-16 mm. prilisban gyalogsvnyek mentn, rteken tnik fel a meglehetsen nagy test, frge mozgs darzs, amint 1-2 mteres tvolsgokat sz kellve futkos. Bekukkant a levelek al, a kis zugokba, s ha meg felel pkot tall, rveti magt, s nhny szrssal megbntja, majd a fldben kapart ivadkblcsbe vonszolja s rhelyezi petjt. 3. Hordsejt tonll (Auplopus carbonarius). 7-11 mm. Part szakadkok, elhagyott pletek oldaln ltni, amint hasa alatt megbntott pkot tartva felfel mszik ez a darzs. A pk lbait elzleg leharapta. regekben, repedsekben srbl hord alak blcst tapaszt, s az ivadktpllkot abba szlltja. 4. Selymesfny tonll (Anoplius infuscatus). 5-13 mm. H tuls lbszra ersen tskzett, tora htul selymes csillogs. Part szakadkok repedseiben kaparja ki ivadkblcsjt, s abba meg bntott pkot szllt. A petjbl kibv lrva gy l, de mozdu latlann dermedt tpllkhoz jut. 5. Foltos csempszdarzs (Ceropales maculatus). 5-11 mm. A csem pszdarzs az tonll darazsak fszkbe klns mdon csem pszi be petjt. A fszekkapars alatt magra hagyott pk llegz nylsaiba dugja petjt, gy azt a gazdallat sem veszi szre. Ms kor feltri a fszekbejratot, s arra helyezi el petjt. Lrvja ha marabb fejldik ki, mint a gazdalrva, gy az hen pusztul.

48

XXIII. tbla

1. Krtefar gmbcdarzs (Eumenes pomiformis). 10-15 mm. A magnyosan l redsszrny darazsakhoz tartozik. Potrohnak eleje ersen sszeszklt, potroha emiatt a krtre emlkeztet. Srcsomkbl gmb alak kis blcsket tapaszt, s abba ivadka szmra megbntott lepkehernykat halmoz fel. 2. Francia darzs (Polistes gallicus). 15-18 mm. Cspostora na rancsszn. Potrohnak eleje dombor. Az egy ven t trsasan l redsszrny darazsak gyakori faja. Padlsokon, vdettebb sziklafalakon, bokrokon pti fel egy lpsorbl ll fszkt, melyet burok sem vd az idjrs viszontagsgaitl. Kevsb harcias. 3. Ldarzs (Vespa crabro). 18-40 mm. Rozsdabarna sznrl, nagysgrl knnyen felismerhet. A legveszedelmesebb darzs, fszke kzelben knnyen tmad, szrsa olykor az emberre nzve is tragikusan vgzdhet. Srga szn fszkt faodkban, elhagyott mellkhelyisgekben kszti el. Ess, hideg hajnalokon vagy sszel, laksunk krnykn nagy vatossggal kell megsemmisteni fszkt. 4. Nmet darzs (Paravespula germanica). 12-20 mm. A leg kznsgesebb redsszrny darzs. Az els potrohszelvny raj zolata alapjn elklnthetk a kvetkez, szintn gyakori fajtl. Redsszrnynak azrt hvjk, mert szrnyait hosszanti irnyban nyugalmi helyzetben sszehajtja. Fszkt gyakran fldi regekben pti. Klnsen melegben knnyen tmad. 5. Kecskedarzs (Paravespula vulgaris). 11-19 mm. Fszke, mint az elz is, szrke szn, s egyms alatt elhelyezett, tbb lp sorbl ll; az egszet tbb rteg burok is krlveszi. Az egyves fszket itt is az elmlt vi megtermkenytett nstny alaptja, s szre elpusztulnak a dolgozk, a hmek, s csak a megterm kenytett nstnyek telelnek t.

50

XXIV. tbla

1. Szrs homoklak (Ammophila hirsuta). 11-22 mm. A kapardarzs-alkatak eltora keskeny, oldalt nem ri el a szrnypik kelyt. A szrs homoklak potroha egszen karcs. letmdja arrl nevezetes, hogy br magnyosan l, tbb ivadkblcsjt naponta megltogatja, s a szksgnek megfelelen ptolja az lelmet. 2. Ormnyosev csomsdarzs (Cerceris arenaria). 11-15 mm. A potroh az egyes szelvnyek hatrn sszeszkl. Az els szel vny a msodikhoz hasonltva jval kisebb. A csomsdarzs fullnkjval ormnyos bogarakat (Otorrhynchus, Sitona) bnt meg s hord ivadktpllkul. 3. Mezei kabcal (Gorytes fargei). 8-13 mm. Klalakja hason lt a darazsakhoz, de szrnya nem redztt, eltora is keskeny. A msodik haslemez egsz felletn srn pontozott. Ivadk tpllkul kabcalrvkat bnt meg s halmoz fel egyszer bl csjbe. 4. Hromfog kabcaront (Bembecinus tridens). 7-11 mm. Nevt a potrohvgbl kill 3 fogrl kapta. Meleg, homokos terleteken igen gyakori. Kis folyoskat kapar ki a homokban, s vgkbe meg bntott kabckat halmoz fel ivadka szmra. 5. Kurtaszrny csrsdarzs (Bembix integra). 19-21 mm. Neve feltnen megnylt, csrszer szjvdjre vonatkozik. A homok ban kapar enyhe lejts jratokat. A homokot ells lbaival a hasa alatt nagy vben szrja maga mg. A jrat vgn kiszlesed kamrcskba tbb, fullnkkal megbntott legyet halmoz fel utdja szmra. Lrvjt fejldse kzben tbbszr felkeresi, a szksgnek megfelelen jabb tpllkot hord szmra.

52

XXV. tbla

1. Tcskl (Larra anathema). 12-24 mm. Az egyik legnagyobb sdarzs. Hosszks piros-fekete potrohrl, sttebb rnyalat szrnyairl knnyen megklnbztethet. Ivadka szmra tcs kket keres s bnt, innen ered neve. 2. Panzer-sskaldarzs (Tachysphex panzeri). 6-14 mm. Az elz fajhoz hasonl, de annl kisebb. Szrnya vztiszta. Lbai is srgk. Jniustl szeptemberig kszt ivadkblcsket, s abba meg bntott sskalrvkat halmoz fel. 3. Nyakteker darzs (Palarus variegatus). 10-15 mm. letmdja rendkvl klns. ldozatainak, amelyek kizrlag a fullnkos hrtysszrny rokonai kzl addnak, kitekeri a nyakt, s gy hurcolja be a kemnyebb homokos talajban, taposott utakon ka part fld alatti ivadkblcsjbe. A folyos rdekes mdon nem egyenes lefuts, hanem a blcs eltt ktszer is tompaszgben megtrt. 4. Nagy fazekasdarzs (Trypoxylon figulus). 6-12 mm. Igen kar cs, teljesen fekete testrl knny felismerni. Eltren a tbbi kapardarzstl, pkokat bnt s halmoz fel res nvnyszrakban, gyakran magnyos darazsak elhagyott fszkeiben rgtnztt bl csiben. 5. risszits (Ectemnius fossorius). 16-20 mm. Feltnen szles fejrl, srgval gazdagon tarktott testrl lehet a hasonl fajok tl megklnbztetni. Homloka finom szrzete miatt aranyosan vagy ezstsen csillog. Legyeket bnt s hord ivadkblcsibe, mg fajtrsai klnbz rovarokra, leginkbb krszekre, boga rakra, hangykra s poloskkra vadsznak.

54

XXVI. tbla

1. Pirosas bnyszmh (Andrena scita). 13 mm. A rokon fajoktl potrohszne, fsts szrnya jl elklnti. Lszfalak, partszakad kok zugaiban fszkel. Ivadkblcsjben virgport s nektrt hal moz fel. Magyar neve fldbe vjt ivadklaksra utal. 2. Lucerna-bnyszmh (Andrena ovatula). 9-11 mm. A mhalkat hrtysszrnyakat szrs testkrl, gyakran kialakult virgporgyjt kszlkkrl ismerhetjk fel. A lucerna-bnysz mh lbszrn gyjt. Kis termet, de percenknti virgltogats val s azzal, hogy hektronknt a legnagyobb az tlagos egyed szma, haznkban a lucerna egyik legeredmnyesebb megporzja. Tmegesen, csoportokban fszkel. 3. Sttlb karcsmh (Halictus nigripes). 9-11 mm. A karcs mheket az ells szrny ersen meghajlott alapere klnti el az egyenes er bnyszmhektl. Egyike a legfontosabb virgltoga tknak, nektrt s virgport gyjtve szlltja a virgport egyik virgrl a msikra, ezltal szerepe a nvnyek megporzsban felbecslhetetlen. 4. Nagy piroshasmh (Sphecodes albilabris). 11-15 mm. Br az ells szrny alapere ezen a fajon is ersen meghajlott, mgis knny felismerni, mert potroha teljesen csupasz s vrsesbarna szn. A piroshas mhek kakuk mdjra a bnyszmhek s a karcsmhek fszkeibe csempszik petjket. 5. Lucerna-fldimh (Melitta leporina). 11-13 mm. A lucernabnyszmhhez hasonl, jelenlte mind a nagy egyedszm, mind a sr virgltogats s az ezzel jr megporz tevkenysg miatt a maghozam szempontjbl rendkvl jelents. Sajnlatos, hogy sok helyen a krtevk elleni vegyszeres vdekezskor nem tartjk be az elrsokat, mert virgzskor, napkzben is poroznak, s ezzel a rendkvl hasznos vadmheket is megsemmistik. 56

XXVII. tbla

1. Rzsamh (Megachile centuncularis). 11-12 mm. A nvnyek res szrnyrszeibe, regekbe kszti ivadkblcsit. A kis rege ket kikanyartott rzsalevelekkel kibleli, annak csersavtartalma vja meg a felhalmozott virgpor- s nektrtpllkot a fejld rzsamh lrvja szmra. 2. Fehrhas falimh (Osmia adunca). 9-12 mm. Ndtetk csur gin tavasszal nagy szmban tevkenykednek; hordanak a nd laksokba nektrt, virgport s az egyes blcsk elhatrolshoz nedves fldet. A virgport a haskefjkn szlltjk. 3. Cskos kakukmh (Coelioxys aurolimbata). 12-14 mm. Nevt azrt kapta, mert nem pt nllan ivadkblcst, hanem kakukpetjt a szabmhek ltal elksztett fszekbe csempszi. Mivel hamarabb fejldik ki a gazdallat lrvjnl, felfalja annak tp llkt, s gy az hen pusztul. 4. Fali bundsmh (Anthophora parietina). 14-15 mm. Partszaka dkokon, lszfalakon, elhagyott vagy gondozatlan vlyogfalakon kapar lefel hajl folyost, s alakt ki annak vgn tbb ivadk blcst. A kikapart anyag rgcskibl a bejrat el laza felpts, lefel grbl krtt pt. 5. Kznsges nagybajszmh (Eucera longicornis). 13-15 mm. Vadmh rokonaitl a hm feltn hosszra nylt cspjaival kln bzik. A nstny cspja mr szoksos mret. A virgport az ivadkblcsjbe szrs htuls lbszrain szlltja, rdekes mdon azonban elbb nyllal vagy nektrral megnedvesti, hogy az job ban megtapadjon.

58

XXVIII. tbla

1. Fldi poszmh (Bombus terrestris). 16-18 mm. A poszmhek a mezgazdasg egyik leghasznosabb vadmhei. Virgltogat-megporz tevkenysgk nlkl nincs terms. Fekete-srga-fehr cs kos szrbundjt mindentt ltni. Az elz vben megtermkeny tett s ttelelt nstnyek kora tavasszal nll fszkeket alapta nak. A kis csald a nyr kzepre felszaporodik. 2. Mezei poszmh (Bombus agrorum). 14-18 mm. Rozsdabarns szrbundja alapjn knnyen felismerhet. Naphosszat, mg per metez esben vagy szelesebb idben is gyjti a virgport s a nek trt ivadka szmra. Az elzekhez hasonlan rtjeinken gyakori a kvi poszmh (Bombus lapidarius). 18-24 mm. Fekete szrbun dja azonban csak a potroh vgn piros. Az egynyri" trsas f szekben a nstnyek s a hmek augusztus kzepre fejldnek ki, majd prosods utn a nstnyek tli rejtekhelyeken bjnak el, a hmek s a fszekben maradt dolgozk pedig a kiregedett ala pt anyval egytt elpusztulnak. 3. Gyakori fadong (Xylocopa valga). 20-25 mm. Kiszradt fk ban, rgi, kevss hborgatott fapletekben kapar a felsznhez kzel fekv folyoskat. Ivadktpllkul virgpor s nektr keve rkt halmozza fel. ltalban tbbedmagval fszkel, s egytt prbljk eltrteni a kzeledt. 4. Hzimh (Apis mellifera). 12-14 mm. A poszmhekkel szemben lland jelleg, tbb ven t tart csaldban cl, ahol a petz anya mintegy t vig, a hmek vagy herk a rajzsokig, a munksnk vagy dolgozk pedig a nyri hordsi idszakban legfeljebb hat htig, az ttelelk a kvetkez szezonig lnek s kicserldnek. Viasz- s mztermelse miatt az ember mr nagyon rg tenyszti.

60

XXIX. tbla

NVMUTAT(A rmai szmok a sznes tblkat, az arab szmok a kpeket ismertet szvegoldalakat jellik) lszldarzs XIX., 40 rvasznyog II., 6 Bnyszmh XXVII., 56 Brsonylgy L, 4 Bolha X., 22 Bundsmh XXVIII., 58 Bzalgy X., 22 Csempszdarzs XXIII., 48 Csigalgy VII., 16 Csomsdarzs XXV., 52 Csrsdarzs XXV., 52 Darzs, francia XXIV., 50 - nmet X X I V , 50 - nyakteker XXVI., 54 Drdahordoz X V , 32 Donglgy IX., 20 Dglgy IX., 20 rcesbuzognyos XII., 26 Fadarzs, fehrvll XI., 24 - kk XI., 24 Fadong XXIX.,60 Falimh XXVIII., 58 Farkaslgy I I . , 6 Fazekasdarzs XXVI., 54 Fejeslgy VII., 16 62

Fekete buzognyos XII., 26 Fmdarzs, kksvos XX., 42 - mh farkas XX., 42 - nagy smaragd XX., 42 - tzvrs XX., 42 - pomps XX., 42 Fmfrksz, csods XVIII., 38 - gajcsos XVII., 36 - gubacsdarzs XVII., 36 - hangysz XVII., 36 - k a t o n a l g y XVII.,36 - kposztavd XVIII., 38 - zmk XVII., 36 Fenydarzs, fss XII., 26 - ris XI., 24 Fritlgy X., 22 Frksz, almamag XVII., 36 - bb XIV., 30 - rdesfej cstny XV., 32 - lepke XIV., 30 - nagy sarls XIV., 30 - ris fenydarzs XIV., 30 - vv X I V , 30 Frkszlgy IX., 20 Gilisztalgy IX., 20 Gmbcdarzs X X I V , 50 Gubacs, gykr- s szivacs XVI., 34 - nagy magyar XVI., 34

Gubacs, rzsa XVI., 34 - suska XVI., 34 Gubacssznyogok I., 4 Gyszlgy, fekete V., 12 - kznsges V., 12 Gyilkosfrksz, pusztai XV., 32 - zmk XV., 32 Gyilkoslgy II., 6 Hangya, erdei vrs XXII., 46 - gyepi X X I , 44 - maggyjt XXI., 44 - rti XXII., 46 Hangyalgy VII., 16 Hrtysszrnyak XI., 2 4 X X I X . Hzi lgy VIII., 18 Hzilgy, kis VIII., 18 Hzimh XXIX., 60 Herelgy VI., 14 Hjalgy II., 6 Hslgy IX., 20 Istlllgy VIII., 18 Iszaplgy VI., 14 Juhbagcs IX., 20 Kabcal, mezei XXV., 52 Kabcaront, hromfog XXV., 52 K a k u k m h X X V I I l . , 58 Kapardarazsak XXV-XXVI. Karcsmh XXVII., 56 Katonalgy, cskos IV., 10 - fmzld IV., 10 '

- hosszcsp IV., 10 - zld IV., 10 Kecskedarzs XXIV., 50 Kkdong-ldarzs X X I , 44 Ktszrnyak I-X. Korhadklgy VIII., 18 Kszalgy III., 8 Legyek 1. Ktszrnyak Levldarzs, ger XIII., 28 - halvnypiros XIII., 28 - ris XIII., 28 - piroslb X I I I , 28 Lbagcs VIII., 18 Lbgly III., 8 Ldarzs XXIV., 50 Lhangya, faodvast XXII., 46 L-kullancslgy X., 22 Lsznyog I I . , 6 Lucerna-bnyszmh XXVII., 56 Lucerna-fldimh XXVII., 56 Lucernamag-darzs XVIII., 38 Malriasznyog I., 4 Marhabgly III., 8 Mh, nagy piroshas XXVII., 56 Mhtet X., 22 Molylepkegyilkos XV., 32 Muslica X., 22 Nagybajszmh X X V I I I , 58 Nyakteker darzs X X V I , 54 Nyrfadarzs XI., 24 risszits X X V I , 54 veslgy VI., 14 63

Panzer-sskaldarzs XXVI.. 54 Parnyfrksz XVIII., 38 Petefrksz, pirosszem XVIII., 38 - vzi XVIII., 38 Pihelgy VI., 14 Pkhangya XXI., 44 Poszmh, fldi XXIX., 60 - kvi XXIX., 60 - mezei XXIX., 60 Pcsik, ktfoltos III., 8 - kznsges III., 8 Pszrlgy V., 12 Repcedarzs XIII., 28 Rzsamh XXVIII., 58 Sajtlgy VII., 16 Sprgalgy VII., 16 Szalmadarzs XII., 26 Szrs homoklak XXV., 52 Szvdarzs XI., 24 Sznyog, dalos I., 4 - gyrs I., 4

Sznyoglblgy V., 12 Tncoslgy V., 12 Trsdarzs XXI., 44 Trpefrksz, bzavd XIX.. 40 - kardfark XIX., 40 - rozsds XIX., 40 - Szab-Patay XIX., 40 - szlesfej XIX., 40 Trpesznyog II., 6 Tcskl XXVI., 54 tonll darazsak, dszes XXIII., 48 - hordsejt XXIII., 48 - selymesfny XXIII., 48 - t a v a s z i XXIII., 48 Virglgy VIII., 18 Zenglgy, foltos VI., 14 - kznsges VI., 14 Zmklgy IV., 10

A k i a d s r t felel a M r a F e r e n c Ifjsgi K n y v k i a d igazgatja Felels szerkeszt: D. N a g y va S z a k l e k t o r : dr. Szelnyi Gusztv s dr. Mihlyi F e r e n c M s z a k i vezet: G o n d a Pl Kpszerkeszt: M a r o s i G y n g y i M s z a k i szerkeszt: G u t F e r e n c 44 800 pldny, 2,8 (A/5) v, M S Z 5601-59 73.0781 - K o s s u t h N y o m d a , Budapest Felels vezet: M o n o r i Istvn vezrigazgat F 1862-e -7476

18,50 Ft

A Bvr Zsebknyvek kalauzok az erdt mezt jr, kertszked kisdik kezben. A sorozat eddig megjelent, nagy siker ktetei mintegy 120 madr vadvirg gomba hal lepke dsznvny csiga s kagyl fa s bokor pontos brzolst s lerst hoztk. jabb ktetnk 29 tbljn a rovarok npes csoportjbl a ktszrnyak s a hrtysszrnyak legfontosabb fajait mutatja be.