donald duck

download donald duck

of 14

 • date post

  25-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  239
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Alles over Donald Duck

Transcript of donald duck

Door Danille de Kurver

Inhoud:VoorwoordAl meer dan 75 jaarVrienden voor altijdKwik, Kwek en KwakDonald's eerste vriendinVerschillende tekenaarsFamilie Duck envriendenDonald's stemDonald's karakterHoe heet Donald in andere landen?Wistje DatjesMijn informatieNawoord

voorwoord

Het lijkt me leuk om mijn werkstuk over Donald Duck te doen want ik lees wel vaak Donald Duck strips maar ik weet ereigenlijk helemaal niks van!

Al meer dan 75 jaar75!

http://www.duckfilm.de/cartoons/logo/logosilly2.jpgMickey MouseIn 1928 werd de geluidsfilm uit-gevonden. Voortaan konden mensenniet alleen kijken naar de film maarook het ook horen. Walt Disney wasde eerste die ook tekenfilmsmetgeluid ging maken en Mickey mousewas een groot succes. De zaken waren zo'n succes dat Walt Disney besloot een tweede deel te maken. Dat deel noemde hij 'Silly Symphonies'.

Silly SymphoniesDe Silly Symphonie filmpjes (Sillies) waren korte filmpjesvan ongeveer 8 minuten. Tussen 1929 en 1939 zijn er intotaal wel 75 filmpjes geproduceerd. In de Sillies warengeen vaste hoofdrol spelers, maar sommige figuren blekentoch onvergetelijk te zijn. Bijvoorbeeld: Kleine Hiawatha,de grote boze wolf en de drie biggetjes, Tokkie Tor ennog veel meer. Dit zijn allemaal Disney figuren die vooreen Sillie zijn gemaakt.Walt Disney

The wise Litlle henMet DonaldDuck ging dat ook zo. In 1934 was hij voor het eerst te zien in: 'The wise Little Hen' dit was ook een Sillie. Toen zag Donald er nog uit als een echte eend. Hij had vleugels, de veren waren handen en hij had een lange snavel. Bij een eend denk je aan water, daarom werd er gekozen om Donald een matrozen pakje aan te doen en hij woonde op een kleine woonboot. Donald werd ontworpen door de twee tekenaars Art Babbitt en Dick Huemer, zij waren bij Walt Disney in dienst. De hoofdrolspeler in dit filmpje is een dappere hen. Ze gaat samen met haar kuikentjes opzoek naar iemand die haar wil helpen met het zaaien van graankorrels. Eerst komt ze bij het luie varken Peter Pig (peter big) maar die heeft zogenaamd buikpijn. Dan gaat ze verder op zoek en komt ze bij Donald Duck hij reageerde het zelfde: Ik helpen? Nee, ik heb zo'n buikpijn! The wise litlle hen filmpje op youtube:http://www.youtube.com/watch?v=A5dowCyaP7I&translated=1

Wij zijn vriendenVoor altijd!Vrienden voor altijd

Donald Duck is metiedereen bevriend maar echtemaatjes heeft hij niet. Hij heeft natuurlijk familie ennatuurlijk een vriendin: Katrien. Guus Geluk kun jegeen vriend noemen, Gijs Gans accepteert hij wel,maar echte vrienden heeft hij niet.Mickey, Goofyof Willie wortel?Het zijn goede kennissen maarechte vrienden zijn het niet. Ooit was datanders. Hij had een vriend die zich net zo gedroeg als hij: Peter Big.

Peter voor het laatstOp het witte doek kreeg Peter Big nog n keer een bijrol in de Mickey mouse-film 'the band concert' waar Donald ook een rol in had. Daarna verdween hij van het doek. Maar niet in Itali daar verscheen de allereerste Disney strip al in 1931. De naam van het stripblad was 'Topolino' en er werkten heel veel Italiaanse tekenaars aan mee. De tekenaars bestudeerden de tekeningen uit de V.S. Goed. In 1935 kwam een Topolino uit waar Donald en Peter de hoofdrol in speelden en zo waren er meer Topolino strips waar Donald en peter de hoofdrol in speelden.Filmpje 'The Band Concert':http://www.youtube.com/watch?v=IErXg5kBXXg&translated=1

Kwik, Kwek en KwakDe geschiedenis van Kwik, Kwek en Kwak gaat terug naar 1936. Net zoals Katrien zijn ze getekend door Al Taliaferro en Ted Osborne. Dat jaar waren ze voor het eerst te zien in Amerika. Donaldkreeg eenBrief van zijn zus (zie hier naast).

Beste Donald,Hoe gaat het met je? Met mij nietzo goed. Ik moet een paar Weekjesrust houden de dokter. Mogenmijn schatjes Kwik, Kwek enKwak Bij jou logeren? Ze zijnheel lief en helemaal nietvervelend.

Je zus Dumbella

Bij Walt Disney was dus een nieuwe film gemaakt over Donald's neefjes. Maar later werd er nog een stripverhaal gemaakt, dus eigenlijk zijn er twee verhalen. In de film word verteld over de zus vanDonald (Dumbella) die haar zoontjes bij hun oom laat logeren. En in het stripverhaal worden ze ook door hun moeder (Della) naar Donald gestuurd. Della was een nicht van Donald. Maar hoe dan ook, de neefjes zijn nooit terug gekomen.

Wie is nou wie?!Datis een vaak gestelde vraag.In de meest voorkomendeverhalen is Kwik de blauwe, Kwekde rode en Kwak de groene. Maariedere tekenaar gebruikt zijneigen combinaties. Soms wordenze zelfs midden in het verhaalnog omgewisseld.

Lang geleden hadDonald voor een korte tijd een romance met de Mexicaanse Donna. Het word een stormachtige zaak, want Donna's humeur word er niet beter op. Binnen een paar minuten ramt ze een gitaar op Donald's hoofd, gooit ze hem in het water een verscheurd ze een foto van Donald en Donna samen. Maar als Donald terug komt met een nieuwe auto is ze weer stapel verliefd. De liefde duur tot de auto kapot gaat. De goed voorbereide Donna pakt een eenwieler uit haar tas en fietst voorgoed weg uit Donald's leven. Donald laat hetautootje repareren en doet het nu 70 jaar later nog steeds.

Donald'svriendinnen

Heel lang dachten mensen dat Donna Duck uit Mexico en Katrien dezelfde persoon zijn. Maar dit blijkt helemaal niet waar te zijn. Al Taliaferro maakt in 1951duidelijk dat dit niet zo is. In de Donald Duck krantenstrips van 6 tot en met 18 Augustus laat de tekenaar Donna naar Duckstad komen. In Duckstad komt ze natuurlijk Kwik, Kwek, Kwak, Katrien en Donald tegen. En Katrien weet dat Donald best wel weer op donna's charmes zou kunnen vallen. Dus ze houd Donald en haar rivaal goed in de gaten. Maar dan komt Donald er achter dat ze al verloofd is met iemand anders...

Katrien:

Na de ontmoeting met Donnaduurt het 3 jaar voordat Donaldhet weer aandurft om een af-spraakje te maken. Dit afspraakjemaakt hij met Katrien. In detekenfilm 'Mr. Duck Steps Out'uit 1940 kan je zijn eersteafspraakje zien.

In de stripverhalen is Katrien een stuk rustiger als in de film. Behalvein het begin. Het huis naast Donald en zijn neefjes stond te koop en is nu verkocht. Dan blijkt er een aardig vrouweneendje te wonen, Katrien. Donald doet zijn best om een beetje indruk te maken maar makkelijk gaat dit niet want Kwik, Kwek en Kwak zijn erook nog ...

De verschillende tekenaars van Donald

Al Taliaferro1905-1969Al Taliaferro begon in Januari 1931 als tekenaar bij Walt Disney studio's, maar hij ging al gauw de krantenstrips tekenen. Van 1937 tot 1967 tekende hij de krantenstrips. Taliaferro tekende figuren zoals Oma Duck, Kwik, Kwek en Kwak, Katrien, Gijs Gans en de Duckatti (Donald's auto).

Victor Arriveerde Rios, Santiago 1934Hij werd net zo als zijn vader ingenieur. In 1957 besloot hij van tekenen zijn beroep te maken. Rond 1969 verhuisde hij naarBarcelona, daar zou hij tot 1975 zou blijven wonen. In 1971 vroegen ze hem een Donald duck verhaal te tekenen voor een Deense uitgeverij. Hij bleef heel dicht bij het voorbeeld van Carl Barks.

Jack Bradbury, Verenigde Staten 1914-2004Eerst werkte Bradbury aan tekenfilms zoals pinokkio, Fantasia en Bambi. Later werd hij een echte striptekenaar. Donald, oom Dagobert, Goofy, Pluto, de Boze Wolf en de Drie Biggetjes, Knabbel en Babbel...hij heeft ze allemaal getekend.

Paul Murry, Verenigde Staten 1911-1989Murry tekende strips met bijna alle disneyfiguren in de hoofdrol. Hij heeft 228 verschillende stripfiguren getekend. Heel veel avonturen van Broer konijn, panchito en Joe Carioca waren echte meesterwerken. Maar Murry is toch het meest bekend door zijn vele Mickey Mouse verhalen.

Floyd Gottfredson, Verenigde Staten 1905-1986Van 1930tot 1975 schetste Gottfredson de dagelijkse Mickey mousse krantenstrip. Die door andere in de inkt is gezet. Voor Daan Jippesen Romana Scarpa was hij hetgrote voorbeeld en nu bestudeer-ren nog steeds nieuwe tekenaarszijn werk.

Hank Porter, Verenigde Staten 1900-1950Porter werkte drie jaar aan de Mickey mouse zondagsstrips maar tussen 1936 en 1950 werkte hij vooral aan filmposters en losse illustraties.

Carl Barks, Verenigde Staten 1901-2000Carl barks is de man die Duckstad en zijn inwoners bedacht zoals, Dagobert Duck, Guus Geluk, de Zware jongens,Buurman Bolderbast, Zwarte Magica, WillieWortel en zijn trouwe hulp Lampje.Hij tekende meer dan 6000 strip-pagina's en waarvan er maar 11 met Mickey mouse in de hoofdrol waren.

Daan Jippes, Amsterdam 1945-Jippes werkte jarenlang bij Donald Duck weekblad en Te Walt Disney Company in Amerika. Hij wordt door velen beschouwd als een tekenaar die iedere andere tekenaar kan nadoen en misschien wel overtreffen.

Michel Nadorp, Rotterdam 1960Michel Nadorp werkt al sinds 1980 bij de Nederlandse Disney redactie. Hij begon met het tekenen van covers voor het Mickey maandblad. Nadorp tekentvooral voorkanten en afbeeldingen.

Dit zijn natuurlijk niet alle tekenaars van Donald, dat zijn er veel te veel om op tenoemen maar deze hebben wel hun steentje bij gedragen.

Dagobert wilde vanaf het begin al veel geld verdienen. Toen hij klein was was hij schoenpoetser. Hiermee had hij zijn eerstedubbeltje verdient en die werd later het geluks dubbeltje genoemd. De heks zwarte Magica wil dit dubbeltje hebben want dan kan ze een drankje maken waar ze de zelfde gave mee krijgt als koning Middas (alles wat je aanraakt verandert in goud)

Familie Duck en vriendenGuus GelukGuus is nou niet bepaald Donald's vriend. Een ongelofelijke bofkont tegenover een eeuwige pechvogel. Guus en Donald waren toen ze klein waren al geen vrienden dat liet de Amerikaanse tekenaar don Rosa liet zien in Guus de Pechvogel.

Lizzy, Juultje en BabetjeWie is wie? Net als bij Kwik, Kwek en Kwak weten veel mensen dit niet. Lizzy is het meisje met een staart, Babbetje met de twee staartje en Juultje me