diana stanciulescu_architecture portfolio

download diana stanciulescu_architecture portfolio

of 56

  • date post

    25-Mar-2016
  • Category

    Documents

  • view

    213
  • download

    1

Embed Size (px)

description

diana stanciulescu_architecture portfolio

Transcript of diana stanciulescu_architecture portfolio

  • DIANA STANCIULESCUARCHITECTURE PORTFOLIO

  • 2DIANA STANCIULESCU Address

    TelephoneE-mail

    3 Menuetului Street Sector 1, Bucharest, Romania+40 | (0)720 440 035dianastanciulescu@hotmail.com

    Date of Birth Nationality

    06.04.1986romanian

  • 3EDUCATION University of Architecture and Urbanism Ion Mincu, Bucharest Architecture, Master level

    2006 present

    2010 Erasmus exchange student at Technische Universiteit Eindhoven Architecture, Building and Planning, Master level

    EXPERIENCE

    2009 Collaboration with Point4, Arhitectura, Studio Basar for Magic Blocks - scenarios for the public space around socialist collective housing blocks

    IAESTE internship at Capita Architecture, London - specializing in prisons and governmental buildings

    2009

    SKILLS AND COMPETENCIES

    Mother tongue Romanian

    EnglishOther languages advancedmediumFrench

    Spanish fairGerman beginner

    Computer Skills AutoCAD 2D and 3DAdobe PhotoShopAdobe InDesignAdobe Illustrator

    WORKSHOPS AND COMPETITIONS

    MS Office (Word, Excel, Powerpoint)Archicad (basic skills)3D Studio Max (basic rendering skills)

    The special prize and one of the three first prizes for the Memorable City national competition, Brasov, Romania (in a team of 3 students)

    2010

    2008 - 2011 The Bunesti Summer School - building a campus for an unconventional school - using traditional materials and techniques in contemporary design, Zarnesti, Romania

    2009 - 2010 Collaboration with Studio Basar for various competitions and research projects

    After the Project international workshop, Barcelona, Spain2011

    Smithing Workshop, Astra Museum, Sibiu, Romania2011

  • 4COMPETITIONS

    SCHOOL PROJECTS

    WORKSHOPS ANDOTHER PROJECTS

  • 5COMMUNITYLIBRARY

    01 INDUSTRIAL WATERFRONTS02 COLLECTIVEDWELLING03

    INDIVIDUALHOUSE04

    MEMORABLECITY06CAMPINA CITYCENTRE07

    PHOTOGRAPHY08HAND DRAWING09

    ARCHITECTUREPAVILION

    05

    THE SCHOOLOF BUNESTI10

  • 6INDUSTRIAL WATERFRONTSSCHOOL PROJECT.2010KANAALZONE.TILBURG.THE NETHERLANDSTEAM PROJECT.3 STUDENTSIn collaboration with the municipality of Tilburg, we created a strategy for the entire canal zone, we then developed a masterplan for one area, followed by a design proposal - dwellings mixed with workshops, restaurants and shops.

    Our idea was to expose the inside of the blocks and create a series of routes and public spaces that will connect the city centre with the canal. The canal becomes a new attraction in the city for both locals and tourists, but its attractivity goes beyond its limits: people are offered the opportunity to explore the neighbourhood as well, this leading to the development of the entire area.

    The design proposals focus on creating a mix of activities, exploring new ways of living and sharing private and public space and creating atmospheres that will complement the citys character.

    We chose very specific buildings and experimented with the mix of working and leisure spaces. Our goal for the area was to create a place dwelled mostly by craftsmen, artists and students, people enjoying the diversity and the density. This way of living actually becomes the attraction point for both city dwellers and tourists.

    01

  • 7

  • 8BREDA - TILBURG - EINDHOVEN - HELMOND - SHERTOGENBOSCH

  • 9PIUSHAVEN

  • 10GROUND FLOOR

    FIRST FLOOR

  • 11

    THIRD FLOORSECOND FLOOR

  • 12

    AA CROSS SECTION

    BB CROSS SECTION

    CC CROSS SECTION

    PUBLIC SPACE TYPOLOGIESTHE RELATIONSHIP WITH THE WATER

    PRVATE _PUBLIC SPACE

  • 13

  • 14

    COLLECTIVE DWELLING

    The project meant to create a mixed-use building combining mainly collective dwellings and offices, along with common areas for the dwellers, commercial spaces and other public programs.

    The site is located at a crossroads between a road leading to a socialist dormitory neighbourhood and one linking the neighbourhood to the city centre. Therefore, our attitude was to create a building that has offices and public programs towards the city and dwellings on the south part, facing the residential neighbourhood.

    The building is divided by a nucleus containing circulations and auxiliary spaces for the offices, shops, restaurants and dwellings. The dwellings are grouped by typology, from studios to four bedroom apartments. The spatial configuration, the position of balconies and cantilevers help enhance the sun protection.

    The back of the building is organised as a semi-private space, with green areas, playgrounds, sports and relaxation areas, whereas the front opens onto a generous urban promenade.

    The project was posted on the university website at: http://www.iaim.ro/galerie/proiecte/542/

    SCHOOL PROJECT.2009BUCHAREST.ROMANIATEAM PROJECT.2 STUDENTS

    02

  • 15

  • 16SITE MODEL

    FUNCTIONAL DISTRIBUTIONOFFICES_DWELLINGS_CIRCULATIONS AND AUXILIARY SPACES

  • 17

    FLOOR PLAN EXAMPLE_5TH FLOOR

  • 183 BEDROOM APARTMENT

    2 BEDROOM APARTMENT

    CROSS SECTION

  • 194 BEDROOM DUPLEX APARTMENT

    2 BEDROOM DUPLEX APARTMENT

  • 20

    ARCHITECTUREPAVILION

    The theme for this project was to create a pavilion in the centre of Bucharest for public information and debates under the theme Bucharest - Architecture and the city. The site is debatably unpleasant, overcrowded and noisy, so the solution derived from the wish for isolation from the surroundings and at the same time for becoming a landmark for the area.

    The proposed pavilion is a very visible object, easy to access, but at the same time it hides and protects its inner space. The building is generated inside-out, totally closed from the surroundings with all the interior spaces opening towards an interior courtyard. A contrast arises from the differences in the used materials and textures and also from the resulting ambiance, between the exterior, tiring and agitated - towards which the metallic and colourful facade is turned - and the interior - calm, simple, fluid, finished using light colours and natural textures.

    The intention was to create a tranquil space for the visitors willing to engage in conversations about the city and its architecture while they still bear the memory of the outside space they just left behind.

    SCHOOL PROJECT.2008BUCHAREST.ROMANIAINDIVIDUAL PROJECT

    03

  • 21

  • 22

    C

    BA

    FLOOR PLAN

  • 23

    AA CROSS SECTION

    BB CROSS SECTION

    CC CROSS SECTION

    CONSTRUCTION DETAILS

    UNFOLDED FACADEUNFOLDED ELEVATION

  • 24

    INDIVIDUAL HOUSESCHOOL PROJECT.2007BUCHAREST.ROMANIAINDIVIDUAL PROJECTThis house project was an oportunity to experiment with different levels of privacy, with representativity, as well as with the relationship between inside and outside.The house complies with the modernist aesthetics imposed by its context - an interwar neighbourhood in Bucharest.

    Inside, the common order is reversed: the groundfloor is occupied by the private bedrooms with direct access to the back yard, while the living places take over the first floor. The second floor is turned into a private terrace, connected visually and phisically to the living room. The access is made through a hidden staircase leading directly to the living room.

    The purpose was to create as many connections with the outside as possible without losing a sense of privacy. At the same time, the house gives equal importance to bedrooms and living spaces, without neglecting the importance of either ones.

    04

  • 25

  • 26

    MAIN FACADE

    GROUND FLOOR

  • 27FIRST FLOOR

  • 28

    COMMUNITYLIBRARYSCHOOL PROJECT.2011BUCHAREST.ROMANIATEAM PROJECT.2 STUDENTSThe site of the ex Wolff factories is mentioned as a main urban centre in the development strategy for Bucharest. We proposed here a theatre school and auditorium and a community library, activities meant to attract interest at a city level and at the same time create the opportunity of development in the area, and respond to the need for cultural activities and public space in the existing neighbourhood. At the same time, the proposal wishes to create multiple visual, functional and physical links between the city and the park.

    The community library is created inside the abandoned factory building with some minimum additions. The purpose is to profit from the impressive spatiality, the very pleasant zenithal lighting and, on the whole, the atmosphere that the place already has.

    I proposed an independent structure along the industrial existing one, a structure that gave me the freedom to create reading spaces, open areas and passageways along the building walls and structure, without affecting the way the interior can be perceived as a whole. A smaller adjacent building is transformed in a childrens centre, with a more playful spatiality.

    05

  • 29

  • 30

    PRESERVED AND DEMOLISHED THE PARK AND THE CITY ACTIVITIES AND LINKS

    SITE PLAN

  • 31

  • 32

    FIRST FLOOR

    SECOND FLOOR

  • 33

    GROUND FLOOR

  • 34MAIN FACADE

  • 35

    BB CROSS SECTION

    DD CROSS SECTION

    AA CROSS SECTION

  • 36

    The intervention is meant as a pilot of the Memorable City exhibition - restoring a personal relationship between the dwellers and their city through their own photographs. Several installations were suggested throughout the city, and up to date one was built.

    The proposal was minimal, not only because of the tight bu