Deseuri Final

Click here to load reader

download Deseuri Final

of 25

 • date post

  29-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  36
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Deseuri

Transcript of Deseuri Final

UNIVERSITATEA TEHNIC DE CONSTRUCII BUCURETI

UNIVERSITATEA TEHNIC DE CONSTRUCII BUCURETI

METODE I TEHNICI DE GESTIONARE A DEEURILORSTUDENTE : SPECIALIZAREA:

BRICEAG ANDREEA INGINERIA MEDIULUI

CTNOIU CARMEN ANUL IV, GR I

GROSU FELICIA

TONCIU SIMONA

CUPRINSTEHNICI DE MRUNIRE1MRUNIRE PRIN LOVIRE2

MRUNIRE PRIN TIERE3

TEHNICI DE SORTARE A DEEURILOR4SORTARE DIMENSIONAL5

SORTARE DENSIMETRIC6

Tehnici de tratare mecanic1. Tehnici de mrunire a deeurilor

Mrunirea reprezint trecerea unui material ntr-o granulaie mai fin. Fiecare mrunire servete extinderii suprafeei exterioare specifice. Pentru alegerea mainii de mrunire potrivite sunt necesare urmtoarele informaii:

Proprietile fizice ale materialului care trebuie mrunit precum granulaia iniial, consistenta, duritatea, fragilitatea i fisionabilitatea;

Scopul mrunirii, ca de exemplu, procesele fizice sau chimice la care va fi supus materialul mrunirii;

Caracteristicile necesare ale materialului mrunit precum mrimea i distribuia particulelor mrunite, mrimea medie a particulelor sau mrimea specific a particulelor.

Mrunirea este cel mai des utilizatpentru mrirea suprafeei specifice a componentelor deeurilor biodegradabile, n vederea grbirii procesului de tratare biologic. Prin acest procedeu materialul se prepar pentru descompunerea microbian, iar preluarea cantitii necesare de ap este mbuntit. Pentru mrunire se pot utiliza: mori rapide cu ciocane, mori rapide sau lente de tiere, mori cu bile, tamburi rotativi, mori raspel i mori spiralate.

Mainile de mrunire, care au fost testate n domeniul gestionrii deeurilor i care de-a lungul celor 20 de ani s-au dezvoltat la un nivel extrem de ridicat, sunt prezentate mai jos, precizndu-se avantajele i dezavantajele lor legate de instalaia de reciclare.

Pregtirea prin mrunire a deeurilor biodegradabile n scopul compostrii presupune n special o destrmare a materialului, de aceea sunt preferate morile rapide de tiere cu cuite.

n ceea ce privete mrunirea altor tipuri de deeuri casante, cum ar fi deeurile din sticl i deeurile din sticl i deeurile din lemn sunt preferate morile cu ciocane.Mrunire prin lovire

Morile cu ciocane

Pentru mrunirea deeurilor municipale i de producie, precum deeurile din lemn i sticl morile cu ciocane s-au dovedit a fi foarte eficiente. Ele se deosebesc, n principal, doar dup tipul rotorului. Exist mori orizontale i verticale cu ciocane montate flexibil. n figura 2 este prezentat o moar orizontal cu ciocane.

Dup acest principiu de baz se folosesc o serie de mori n instalaiile de reciclare a deeurilor sau n depozitelor de deeuri, astfel c s-a obinut o experien vast n cazul diferitelor compoziii de deeuri.

Versiunea vertical a morii cu ciocane este caracterizat de un rotor vetical cu ciocane de lovire. Acest tip de moar a fost conceput la sfritul anilor 50 special pentru prepararea deeurilor menajere. Pentru a crete debitul acestei mori, care la nceput este sczut, se aspir aerul din interiorul morii prin orificiul de evaluare. Astfel se pot mruni i parile din deeuri foarte uoare precum hrtia sau masele plastice. Datorit faptului c morile verticale cu ciocane nu au o limitare a granulaiei printr-un grtar, distribuia granulaiei se poate varia prin modificare numrului de ciocane. Prin mrirea numrului de ciocane rezult o granulaie mai fin i un debit mai mic pe unitatea de timp.

Concasoare percutante

Concasorul percutant const dintr-o carcas sudat din mai multe pri din tabl sau profiluri din oel, al crei interior este cptuit cu plci de percuie. Arborele, care se rotete cu aproximativ 500 1000 rot/min este prevzut cu mai multe ciocane preschimbabile din oel rezistent la uzur. Arborele se rotete ntr-un lagr montat pe carcas. Plcile de percuie sun aezate reglabil cu ajutorul unor pivoi. Att distana dintre plcile de percurie i ciocane, ct i nclinaia plcilor sunr reglabile. La intrarea unor componente care nu se pot mruni n spaiul de percuie plcile pot fi ridicate iar materialele nemrunite sunt eliminate prin partea inferioar.

Concasatoarele percutante se alimenteaz prin partea superioar cu ajutorul benzilor transportoare, n timp ce materialele mrunite se elimin prin partea inferioar. Materialul este preluat n concasor de ctre ciocane cu o vitez de aproximativ 25 40 m/s, i sunt lovite de plcile de percuie de deasupra arborelui. Plcile de percuie sunt astfel aranjate, nct materialul s fie adus napoi n circuitul de lovire.

Acest proces se repet pn cnd materialul este mrunit n aa msur nct s poat trece prin spaiul dintre arbore i plcile de percuie, spaiul ce este reglat n funcie de dimensiunea dorit a particulelor.

n cazul concasoarelor percutante trebuie avut n vedere, de exemplu, la prelucarea deeurilor din construcii i demolri s nu fie introdus beton cu armturi de oel prea lungi, pentru c acestea s-ar putea nvrti n jurul rotorului i ar duce la blocarea instalaiei.

Mrunirea prin tiere

Mori cu cuite sau tocatoare

Moara poate fi cu arbore orizontal simplu sau dublu. Prin rotaia n sensuri diferite a arborilor dubli prevzui cu cuite materialul este atras ntre cuite. Mrunirea are loc ntre uneltele de tiere indiferent de tipul materialului: moale, elastic sau dur.

Gradul de mrunire se fixeaz prin alegerea distanei dintre cuite respectiv prin limea dinilor la arborele cu cuite. Pentru mrunirea deeurilor menajere distana dorit dintre cuitele arborelui este de 0,1 mm i pentru a garanta succesul procesului de tocare, nu trebuie s depeasc 0,8 mm. Dac gradul de mrunire nu este corespunztor, sau dac distribuia granulaiei este uniform, instalaiile pot fi reglate n mai multe trepte pn cnd rezultatul final este cel dorit.Petru a realiza un debit mare n cazul deeurilor voluminoase acestea ar trebui n prealabil presate cu ajutorul unei prese hidraulice naintea umplerii morii cu cuite. n cazul n care buci grele din metal sau alte pri componente care nu pot mrunire ajung n moar, arborele cu cutie dispune de un sistem de siguran automat, care acionez arborele n sens invers pentru a debloca materialul respectiv i aopi l oprete. n acest caz materialul trebuie ndeprtat manual. Practica a demonstrat c, n instalaiile de mrunire cu arbore cu cutie, este mai convenabil dac se ndeprteaz manual materiale dure precum metalele nainte de a fi admise n moar.

n funcie de mrirea dinilor, debitul de materiale mrunire se situeaz n jurul valorii de 3 t/h. Materialul mrunit este caracterizat de margini tiate curat i un interval destul de mic al dimensiunilor particulelor. Acest tip de moar se folosete cel mai des pentru mrunirea deeurilor din plastic, deeurilor din lemn, etc.

Raspel cu sit

Acest tip de moar s-a dezvoltat special pentru prepararea deeurilor n uniti de compostare. Modul de acionare a unui raspel cu sit poate fi comparat cu cel al unei site din buctrie. Deasupra bazei dispozitivului care parial este prevzut cu segmente cu orificii de cernere de diametre ntre 22 i 45 mm i cu segmente cu dini de rupere fici, se mic braele raspelului, care mping i fac deeurile s alunece cu viteze ntre 8 i 10 rot/min printre dinii de rupere i prin site.

Materialele greu de mrunit, textilele, metalele, materialele plastice sau materialele dure se adun n raspelul cu sit i pot fi evacuate printr-o clap lateral a braelor raspelului.

Raspelul cu sit se utilizeaz ns din ce n ce mai rar n tehnica de prelucrare a deeurilor, datorit faptului c:

Efectul de mrunire n cazul acestor dispozitive este mai mic dect n cazul morilor cu ciocane sau cu cuite;

Faptul c raspelul cu sit lucreaz discontinuu.2. Tehnici de sortare a deeurilor

Sortarea reprezint procesul de separare i clasare a deeurilor n funcie de diferenele dintre caracteristicile lor fizice. n principiu exist sortarea dimensional, sortarea densimetric, sortarea optic, sortarea magnetic, floatarea i sortarea manual.

Sortarea dimensional

Prin cernere se separ materiale de granulaie diferit, n diverse clase granulometrice propuse. Acest proces se mai denumete i clasare. Prin cernere cu sita se realizeaz separarea n funcie de dimensionarea caracteristic a granulelor, cu autorul unei suprafee de separaie, prevzut cu orificii aezate geometric. Granulele care, la alunecarea peste sit, sunt ntr-o poziie potrivit i au dimensiuni mai mici dect orificiile sitei, cad prin acestea i formeaz astfel materialul cu granulaie fin. Restul granulelor rmn n sit i formeaz materialul cu granulaie mare.

Materialele cu granulaie fin, umede, fibroase i lipicioase obtureaz uor sitele. Astfel, se micoreaz suprafaa de cernere, iar debitul de cernere scade. Pentru a evita obturarea sitelor, sunt folosite pentru materiale greu de cernut sisteme de site speciale sau ajutoare pentru site. Cele mai importante ajutoare pentru site sunt periile, lanurile, nclzitoarele de site, jeturile de aer i ap suplimentar pentru anularea forelor dintre particulele lipite una de cealalt.

Sunt folosite, n special, dou tipuri de site pentru sortarea dimensional: site cilindrice i site cu vibraie. O sit este considerat eficient dac 70% din materialele cu dimensuinea particulelor mai mic dect ochiurile plasei pot trece prin acestea.

Pentru a reduce i mai mult timpul de prelucrare a deeurilor, sita tambur poate avea pe pereii interiori diferite accesorii cu ajutorukl crora s taie sacii n care sunt colectate deeurile. Astfel, sacii de deeuri menajere colectai de agenii de salubritate pot fi desfcui i sortai rapid i automat cu ajutorul sitei tambur.

Sita cu vibraie

Aceast sit face parte din categoria mainilor de cernere dinamice i s-a