Darea de Seama Finala

Click here to load reader

 • date post

  22-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  30
 • download

  9

Embed Size (px)

description

Efes Vitanta

Transcript of Darea de Seama Finala

I

Cuprins:Introducere...3I Caracteristica de baz a ntreprinderii.6

1.1Istoricul unitii socio economice.6

1.2Structura organizaiei..8

1.3Genul de activitate i tipul de produciei10

1.4Tehnologiile de producie utilizate.11

II Analiza funciunii de producie.15

Tipul de producie i metoda de organizare15

Activitatea seciei de reparaie a mijloacelor fixe...16

Alimentarea ntreprinderii cu energie termic i ap20

III Funciunea comercial.22

3.1 Activitatea de marketing22

3.2 Aprovizionarea tehnico-material...26

3.3 Activitatea de desfacere....27

3.4 Activitatea economic-extern30

IV Funciunea financiar contabil..31

V Funcia cercetare-dezvoltare...38

VI Managementul riscurilor..40

Concluzie..41

Anexe.42Introducere

ntreprinderea este astzi cel mai mare productor de bere, buturi rcoritoare i slab alcoolice i unul dintre cei mai mari productori de ap mineral din Moldova. EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY asigur peste 3/4 din berea de pe piaa Moldovei, jumtate din cantitatea de buturi rcoritoare, 14 la sut din volumul de apa minerala. Compania este prezent pe pia prin 3 mrci proprii de bere - Chiinu, Blonda , Aurie , Draft , Vitanta Premium i Vitanta Premium Extra , precum i prin mrcile de import Efes i Stari Melnik. Perioada de var este cea mai bun perioad de vindere a berii, cantitatea variind n lunile Iunie, Iulie i August ntre 500000 litri i 600000 litri.

Pe teritoriul actualei Republici Moldova producia industrial a berii ncepe n anul 1873, cnd un ntreprinztor german pe nume Raps fondeaz n Chiinu prima fabric de bere. Volumul anual al produciei nu depea atunci cantitatea de 10 mii de hectolitri. n timpul celui de-al doilea Rzboi Mondial fabrica a fost distrus aproape complet, rmnnd intacte doar ncperile de la subsol. Deja n 1945 a fost proiectat o nou fabric, cu o capacitate de 25 de mii de hectolitri de bere pe an. Ulterior volumul produciei a crescut pn la 64 de mii de hectolitri. Bazele actualei companii au fost puse cu 30 de ani n urm, n 1974, prin fuzionarea unitii vechi de producie cu cea nou. Sfritul anilor '80 i nceputul deceniului al noulea al secolului trecut au fost o perioad favorabil pentru industria berii n Republica Moldova. Butura spumoas era mai popular ca oricnd pn atunci, unitile de producie funcionau la capacitate maxim, asigurnd constant vnzri nalte. n 1990 consumul anual de bere n Moldova constituia 22 de litri pe cap de locuitor. Criza economic ce a marcat urmtorii ani nu a putut s nu afecteze ramura. n 1995 statisticile artau o scdere de trei ori a volumului de bere consumat de moldoveni, indicele ajungnd la 8 litri anual pe cap de locuitor. Pn n iulie 1995 ntreprinderea era de stat. n iunie 1995 a nceput transformarea ei n societate pe aciuni, iar la 10 august 1995 pe baza acestei societi a fost creat ntreprinderea Mixt de prelucrare a berei, buturilor nealcoolice i apei minerale Vitanta Intravest SA. Fondatorii acestei ntreprinderi sunt:

- Firma Intravest Finance and Investment Company Est (Lihtenstein);

- Fabrica de bere Vitanta.

La nceputul anului 1996, aciunile ntreprinderii au fost distribuite n felul urmtor:

1. Firma Intravest Finance and Investment Company Est (Lihtenstein)-57%;

2. Statul-28.59%;

3. Lucrtorii ntreprinderii -11.1%

4. Companiile investiionale i trusturile-3.31%.

n 1996 compania a fost privatizat i reorganizat n Societate pe Aciuni cu numele de VITANTA - INTRAVEST. Pachetul de 85 la sut din aciuni aparinea fondului american Western NIS Enterprise Found. n urmtorii 4 ani a fost efectuat o reutilare considerabil, noile echipamente asigurnd creterea calitii produselor. Rezultatele noului management nu au ntrziat s apar. Fiecare din mrcile de bere i buturi rcoritoare produse de VITANTA a adus n colecia ntreprinderii medalii de aur, argint i bronz la mai multe expoziii i trguri internaionale de specialitate.

O nou etap n istoria companiei a nceput n ianuarie 2003, odat cu achiziionarea pachetului majoritar de aciuni de ctre Efes Beverage Group, a asea ca mrime companie de pe piaa european a berii. n prezent aceasta opereaz peste 25 fabrici de bere, mal i buturi rcoritoare n 10 ri. Produsele EFES se export n peste 40 de ri. Portofoliul de mrci al companiei cuprinde 26 de nume, printre care sunt branduri de referin ca Efes, Staryi Melnic, Becks, Miller, Weisteiner i altele. A fost prognozat c cifra de afaceri a companiei va ajunge n 2009 la suma de 1 mld dolari. Odat cu schimbarea proprietarului, Vitanta Intravest i schimb numele n EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY. n prezent productorul moldovean asigur 16% din operaiunile internaionale ale grupului.

Sub numele unic de VIVA este produs gama de buturi rcoritoare carbogazoase ca Lime, Grapefruit, Cola, Orange, Coacz, Limonad, Buratino. Limonada este apa care cel mai bine se vinde n sticle de 0,5L mas plastic, care este urmat de Cola, Orange i Lime. Perioada cea mai bun de vnzare a apei dulci n 0,5L mas plastic sunt lunile Mai, Iunie, Iulie respectiv cu 11%, 11% i 14%. Perioada cea mai bun de vnzare a apei dulci n sticle de 1,5L mas plastic sunt lunile Mai cu 10%, August cu 11%, Decembrie cu 10%.

n segmentul de ap mineral marca Real este una dintre cele mai bine vndute, att n varianta carbogazoas, ct i n cea plat. Dup volum cel mai bine se vinde Real de 1,5L PET, iar dup ambalaj cel mai bine se vnd sticle de mas plastic. Practic n toate lunile vnzarea de ap mineral variaz ntre 9%-10%.

La toate etapele produciei este strict urmrit respectarea parametrilor tehnologici. n 2004 ntreprinderea a inaugurat un nou laborator, utilat cu echipamente de ultim or. Pe 1 noiembrie 2004 compania a primit Certificatul ISO 9001, care confirm implementarea unui sistem performant al managementului calitii.

Perfecionarea continu a tehnologiilor i echipamentelor utilizate permit de a obine produse de o calitate tot mai nalt. Mai jos sunt prezentate doar cele mai importante etape de perfecionare tehnologic:

Se folosete bioxid de carbon n loc de aer la mbutelierea berei contra presiunii cu scopul mririi stabilitii;

Carbonizarea suplimentar a berei;

Folosirea stabilizatorilor de albumin la producerea berei;

Folosirea preparatelor moderne pentru fermentare;

Filtrarea berei prin filtru de kizilgur, care permite de a atinge un nivel nalt de curare microbiologic.

n rezultatul acestor perfeciuni n tehnologie, s-a mrit nivelul de fermentare a berii s-a mbuntit considerabil rezistena berii. Aprovizionarea cu materii prime, materiale primare i secundare a ntreprinderii se efectueaz pe baza legturilor economice directe. Malul blond i caramel se procur din Cehia, hameiul din Bulgaria, bioxidul de carbon - din Ucraina i Romnia; filtru-carton - din Bulgaria, Romnia; cutii de tinichea - Polonia; capse metalice Cehia i Romnia, melase caramelizate, colorani i aromatizatoare din Marea Britanie i Olanda, etc.

A fost n totalitate reorganizat reeaua de distribuie. Astzi EFES VITANTA este prezent n peste 4 mii de puncte de vnzare din toat ara. De la supermarketuri i baruri n marile orae pn la mici magazine n sate, consumatorul poate gsi ntotdeauna butura preferat. Acest lucru se datoreaz n primul rnd promtitudinii unui sistem de aprovizionare bine pus la punct, care a redus pn la minim timpul ntre preluarea comenzii i livrarea propriu zis. n prezent EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY mbuteliaz berea n sticle, recipiente de plastic de capacitate diferit, i keguri pentru dozatoare. Apa mineral i buturile rcoritoare sunt disponibile cumprtorilor mbuteliate n sticl sau plastic. Astfel, fiecare cumprtor poate gsi produsul pe care i-l dorete la volumul de care are nevoie i la preuri accesibile i corespunztoare necesitilor i dorinelor consumtorilor.

n general la ntreprindere lucreaz 673 de persoane n sezonul de var acest numr mrindu-se la 720 de persoane. Lor li se asigur condiii decente de munc i salarii nalte la acestea se adaug diferite premii i cadouri de srbtoare. n fiecare an salariile se mresc n dependen de rata inflaiei i performanele lucrtorului li se asigur condiii decente de munc i salarii nalte.

De costul de producie cum se calculeaz i se formeaz se ocup secia de economiti. Dar am aflat c costul se formeaz conform tuturor cheltuielilor plus o rentabilitate de 10-15%. ns preul de desfacere l stabilesc magazinele, dar ntreprinderea le ofer nite preuri recomandabile, ns magazinele singure decid. Sunt magazine care nu respect aceste preuri, atunci Vitanta nu le ofer reduceri la produsele ei. Cel mai mare adaos la preuri le au magazinele mari (supermarkets) care ajunge pn la 28%.I. Caracteristica de baz a ntreprinderii

1.1Istoricul unitii socio-economice. Dup forma organizatorico-juridic ntreprinderea este o societate pe aciuni i totodat mixt. Denumirea ei deplin conform legislaiei este: .M. EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY S.A. i este o ntreprindere de producie cu un sistem deschis, bine organizat, complex, dinamic, adaptiv i autorentabil folosind piaa factorilor de producie pentru a produce marfa pentru piaa bunurilor de consum.

Cele mai multe surse istorice plaseaz apariia berii cu 7 mii de ani n urm pe teritoriul cuprins ntre rurile Tigru i Eufrat. Butura a cptat o rspndire rapid n Mesopotamia, Egipt i prin coloniile greceti n toat lumea antic. n spaiul nostru geografic primele relatri despre bere datez de dinaintea erei noastre. Este atestat de exemplu consumul berii n perioada rzboaielor romane.

Pe teritoriul actualei Republici Moldova producia industrial a berii ncepe n anul 1873, cnd un ntreprinztor german pe nume Raps fondeaz n Chiinu prima fabric de bere. Volumul anual al produciei nu depea atunci cantitatea de 10 mii de hectolitri. n timpul celui de-al doilea Rzboi Mondial fabrica a fost distrus aproape