Chapter 2 Values, Attitudes, Emotions and Culture: The · PDF fileChapter 2 Values, Attitudes,...

Click here to load reader

  • date post

    28-Apr-2018
  • Category

    Documents

  • view

    227
  • download

    4

Embed Size (px)

Transcript of Chapter 2 Values, Attitudes, Emotions and Culture: The · PDF fileChapter 2 Values, Attitudes,...

  • Full file at https://fratstock.eu

    Chapter 2 Values, Attitudes, Emotions and Culture: The Manager as a

    Person

    TB-1

    True/False Questions

    1. PAETEC Communications is an example of a firm with a culture that hurts its

    financial performance.

    Ans: False Page: 41 LO: 5 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    2. The way people react to different situations depends solely on their personality.

    Ans: False Page: 43 LO: 1 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    3. There is no single right or wrong trait for becoming an effective manager.

    Ans: True Page: 44 LO: 1 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    4. People who are low on extraversion tend to be sociable, outgoing, and friendly.

    Ans: False Page: 44 LO: 1 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    5. People who are low on negative affectivity tend to be low on extroversion.

    Ans: False Page: 44 LO: 1 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    6. The tendency of a person to feel distress and to be critical of self and others is called

    locus of control.

    Ans: False Page: 44 LO: 1 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    7. The tendency of a person to get along well with other workers is called positive

    affectivity.

    Ans: False Page: 44 LO: 1 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

  • Full file at https://fratstock.eu

    Chapter 2 Values, Attitudes, Emotions and Culture: The Manager as a

    Person

    TB-2

    8. Conscientiousness has been found to be a good predictor of job performance for many

    kinds of jobs, including managerial positions.

    Ans: True Page: 44 LO: 1 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    9. Managers who believe that they are responsible for their own success or failure are

    said to have a high external locus of control.

    Ans: False Page: 48 LO: 1 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    10. Managers who believe that forces that exist outside of their own control are primarily

    responsible for their own success or failure are said to have a high internal locus of

    control.

    Ans: False Page: 48 LO: 1 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    11. Effective managers do not need to have a high internal locus of control.

    Ans: False Page: 48 LO: 1 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    12. Research suggests that a high need for power is not especially important for top

    managers.

    Ans: False Page: 49 LO: 1 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    13. A manager who has a strong interest in performing challenging tasks in order to meet

    his or her own standards of excellence is said to have a high need for power.

    Ans: False Page: 49 LO: 1 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    14. A personal conviction about lifelong goals or objectives is called a terminal value.

    Ans: True Page: 50 LO: 1 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

  • Full file at https://fratstock.eu

    Chapter 2 Values, Attitudes, Emotions and Culture: The Manager as a

    Person

    TB-3

    15. The collection of feelings and beliefs that workers have about their current jobs is

    known as job satisfaction, but for managers this is called organizational commitment.

    Ans: False Page: 51 LO: 2 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    16. In general, top managers tend to be less satisfied with their jobs than entry-level

    workers.

    Ans: False Page: 51 LO: 2 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    17. Satisfied managers are more likely to perform organizational citizenship behaviors

    than dissatisfied managers.

    Ans: True Page: 53 LO: 2 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    18. Satisfied managers are more likely to look for new career opportunities outside the

    organization.

    Ans: False Page: 53 LO: 2 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    19. Downsizing tends to increase employee satisfaction because employees' increased

    workloads make them feel more responsible and empowered.

    Ans: False Page: 54 LO: 2 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    20. When companies lay off managers, the satisfaction level of managers who remain

    tends to rise.

    Ans: False Page: 54 LO: 2 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    21. Organizational commitment is likely to help managers perform some of their

    figurehead and spokesperson roles.

    Ans: True Page: 54 LO: 2 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

  • Full file at https://fratstock.eu

    Chapter 2 Values, Attitudes, Emotions and Culture: The Manager as a

    Person

    TB-4

    22. Differences in levels of job satisfaction and organizational commitment among

    managers in different countries are likely to exist.

    Ans: True Page: 54 LO: 2 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    23. Managers in the U.S. are better protected from being fired or laid off that those in

    Germany.

    Ans: False Page: 54 LO: 2 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    24. People who are extraverted are more likely to experience positive moods than people

    who are introverted.

    Ans: True Page: 55 LO: 3 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    25. Emotions are more intense feelings than moods.

    Ans: True Page: 56 LO: 3 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    26. Subordinates of managers who experience positive moods at work may perform better

    than subordinates of managers with negative moods.

    Ans: True Page: 56 LO: 3 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    27. Positive moods may promote critical thinking.

    Ans: False Page: 56 LO: 3 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    28. Emotional intelligence is about understanding and managing the moods and emotions

    of others, but not oneself.

    Ans: False Page: 57 LO: 4 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

  • Full file at https://fratstock.eu

    Chapter 2 Values, Attitudes, Emotions and Culture: The Manager as a

    Person

    TB-5

    29. Managers and workers play equally important roles in the formation of organizational

    culture.

    Ans: False Page: 59 LO: 5 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    30. The personal characteristics of the founders of organizations can have a strong

    influence on the culture that is created.

    Ans: True Page: 59 LO: 5 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    31. If an organization has a strong culture, it is appropriate for us to think of that culture as

    the organization's personality.

    Ans: True Page: 59 LO: 5 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    32. The attraction-selection-attrition framework attempts to explain how the personality of

    the founder influences the organization's culture.

    Ans: True Page: 59 LO: 5 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    33. Managers who are satisfied with their jobs, committed to their organizations, and

    experience positive moods can cause others to have similar attitudes and moods.

    Ans: True Page: 61 LO: 5 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    34. The process by which managers learn an organizations values and norms is called

    organizational commitment.

    Ans: False Page: 62 LO: 5 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Knowledge

    35. Disney is an example of an organization with a weak culture and a weak socialization

    process.

    Ans: False Page: 63 LO: 5 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Knowledge

  • Full file at https://fratstock.eu

    Chapter 2 Values, Attitudes, Emotions and Culture: The Manager as a

    Person

    TB-6

    36. A new employee at Disney attends Disney University. This is a rite of enhancement.

    Ans: False Page: 64 LO: 5 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    37. Rites of integration make employees feel connected to each other.

    Ans: True Page: 64 LO: 5 Difficulty: Moderate

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    38. How people dress in an organization is part of its language.

    Ans: True Page: 65 LO: 5 Difficulty: Easy

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    39. Organizational culture controls the behaviors of working level employees, but not

    managers.

    Ans: False Page: 65 LO: 5 Difficulty: Hard

    AACSB: 10 BT: Comprehension

    40. Culture affects many things, but it does not affect th