Cfare eshte EMD?

download Cfare eshte  EMD?

of 15

 • date post

  24-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  83
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Cfare eshte EMD?. Electronic Miscellaneous Document (EMD) eshte metoda elektronike standarte qe do te perdoret tashme per shitjen dhe menaxhimin e sherbimeve suplementare qe ofrojne linjat ajrore si psh per bagazhet ekstra,akses ne biznes lounge, group deposit etj . - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Cfare eshte EMD?

What is an EMD?

Cfare eshte EMD?Electronic Miscellaneous Document (EMD) eshte metoda elektronike standarte qe do te perdoret tashme per shitjen dhe menaxhimin e sherbimeve suplementare qe ofrojne linjat ajrore si psh per bagazhet ekstra,akses ne biznes lounge, group deposit etj. EMD eshte nje dokument elektronik i ngjashem me biletat elektronike dhe i lejon linjes ajrore te procesoje me pagesat ne menyre sa me eficente per sherbimet ekstra qe ajo ofron. EMD do te zevendesoje leshimin e dokumenteve si : MCO (Miscellaneous Charge Orders) ose vMCO (virtual MCO);MPD (Multi-Purpose Documents)Biletat per bagazh ekstra (Excess baggage tickets).EMD do te leshohen gjithashtu per pagesa si; depozite grupi, gjoba per ndryshim rezervimi etj.EMD-AEMD-A (Associated) jane EMD qe leshohen per sherbime te lidhura me segmentet e fluturimit si psh. vendet ne avion, bagazhet ekstra,lloji i ushqimit ne avion etj. EMD-A do te lidhet me kuponin specific te Biletes elektronike ne database e ET te linjes ajroreASVC-eshte kodi SSR qe krijohet kur I vendosim mesazhin linjes ajrore per sherbimet shtese qe jane te lidhura me segmentet e fluturimit

EMD-SEMD-S (Stand Alone) leshohen per elmente te cilat nuk jane direkt te lidhur me ndonje segment specifik fluturimi pra mund te perdoren per shitjen e sherbimeve ose per pagesa si psh. akses ne lounge,gjobat per ndryshime, group deposits,etj ; -.SVC eshte segmenti qe krijohet kur i vendosim mesazhin linjes ajrore per sherbimet qe nuk jane te lidhura me segmentet e fluturimit

Leshimi i EMD-ve Leshimi, berja void ose refund(ne rastet kur eshte e aplikueshme) i nje EMD (Electronic Miscellaneous Document) eshte nje proces shume i thjeshte qe realizohet ne sistem. Pasi keni mbyllur rezervimin/leshuar biletenNuk mund te leshoni nje EMD nese nuk keni:Mbyllur rezervimin /PNR (sic tregohet me poshte)Derguar kerkese linjes ajrore per sherbimet suplementare e cila te jete finalizuar nepermjet nje segmenti SVC ne itinerarLeshuar bileten elektronike (nuk kerkohet ne rastet e group deposits)

Vendosja e segmentit SVC 0SVCBAEK1HEL15DEC-N1/D/992/CHANGE FEE/150.00Indikatori per vendosjen e segmentit SVC ne PNR

Kodi I linjes ajroreEK eshte statusi I kerkuar per leshimin e EMD plus nr I sherbimeve te kerkuaraAeroporti I nisjes Data e fluturimit ose data e leshimit te EMDEmri I EMD psh. Change fee Tarifa ne EURPasagjeri I pareRFI Code RFI sub code

Leshimi i EMD-S

Informacioni ne FF mbasi eshte leshuar EMD

List display of EMDStatusi HINe momentin qe leshohet EMD statusi ndryshon nga EK ne HI.

SVC BA HI1 LON 10JAN-D/992/CHANGE FEE/NM-1TRAVELER/MARY/1051810100173C1/75.00/EUR EMDL (List display) enter EMD list>EMDD2 (Shfaq EMD #2 te listes)

Statusi I EMD per Change Fee eshte gjithmone USED

VOID EMDSikurse biletat elektronike dhe EMD mund te behen VOID brenda dites se leshimit.Detaje e EMDDetajet e EMD te cilat shfaqen duke shtypur EMDD1 (ku 1 eshte nr I EMD) perfshijne numrin e EMD, emrin e pasagjerit, llojin e sherbimit me cmimin perkates si dhe statusin e secilit kupon. Nga kjo paraqitje gjithashtu mund te procedohet me Void EMD ose Refund EMD (ne rastet kur aplikohet).

Refund EMDRefundJo cdo linje ajrore e lejon Refund te EMD.Psh. BA nuk lejon refund te EMD per change fee.Ndoshta kur BA do te zgjeroje sherbimet per te cilat do leshohen EMD mund ta shtoje dhe mundesine e refund ne te ardhmen. Per te kryer nje refund, agjenti duhet qe te plotesoje info tek paraqitja e EMDD, njesoj si ne rastin e Void.Psh. Pasi keni ekzekutuar EMDD2 dhe ne dritare ju shfaqet opsioni Refund pervec Void ,mjafton te shkoni me tab tek pikat qe jane ne krah te opsionit Refund dhe te shtypni shkronjen F(full refund) dhe enter .Pergjigja e sistemit do te jete si me poshte:

VIOD EMDEMD mund te behet Void me komanden:>EMDV1051810100221Pergjigja e sistemit do jete :EMD 1051810100221 VOIDED - SAC 105001WJDIWT

Kodet RFIC (Reason for Issuance Codes) Kodet RFIC te aplikueshme :AAir TransportationBSurface Transportation/Non-air ServicesCBaggageDFinancial Impact (used for EMD-S change fees)EAirport ServicesFMerchandiseG In-flight ServicesRFIC percaktohen nga IATA dhe RIFSC (Sub-codes) percaktohen nga ATPco.

Ask TravelportWhere can I find EMD information for all carriers participating in Galileo, Apollo and Worldspan including an Airline EMD fact sheet?

Nbr 43782