CESTNO MTB Treking Mestno izletni¥Œko/ udobno 2018. 6. 20.¢  POMEMBNO OBVESTILO...

download CESTNO MTB Treking Mestno izletni¥Œko/ udobno 2018. 6. 20.¢  POMEMBNO OBVESTILO 3 POMEMBNO OBVESTILO

of 47

 • date post

  15-Feb-2021
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of CESTNO MTB Treking Mestno izletni¥Œko/ udobno 2018. 6. 20.¢  POMEMBNO OBVESTILO...

 • (Slovenian) DM-SG0004-04

  Navodila za trgovce

  CESTNO MTB Treking

  Mestno izletniško/ udobno kolo

  URBANO ŠPORTNO E-BIKE

  Inter-11 Inter-8

 • 2

  VSEBINA

  POMEMBNO OBVESTILO ...................................................................................... 3

  ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI ........................................................................... 4

  SEZNAM POTREBNIH ORODIJ ............................................................................. 10

  NAMESTITEV ........................................................................................................ 12 Namestitev zadnjega verižnika CS-S500 s ščitnikom verige ....................................................................12

  Namestitev priključka kasete na pesto .....................................................................................................13

  Namestitev zavornega rotorja ...................................................................................................................15

  Namestitev pesta na okvir .........................................................................................................................16

  Namestitev prestavne ročice ......................................................................................................................18

  Namestitev prestavne pletenice ................................................................................................................18

  NASTAVITEV ........................................................................................................ 31 Nastavljanje priključka kasete ...................................................................................................................31

  VZDRŽEVANJE ...................................................................................................... 35 Zamenjava in sestavljanje ohišja prikazovalnika ......................................................................................35

  Z 8 notranjimi prestavami (komplet za zamenjavo olja: Y00298010) .....................................................39

  V primeru uporabe pesta z 11 notranjimi prestavami (komplet za zamenjavo olja: Y13098023) ........41

 • POMEMBNO OBVESTILO

  3

  POMEMBNO OBVESTILO

  • Ta navodila za trgovce so primarno namenjena profesionalnim kolesarskim serviserjem. Uporabniki, ki niso strokovno usposobljeni za sestavljanje koles, naj sami ne poskušajo nameščati komponent po navodilih za trgovce. Če katere od informacij v teh navodilih ne razumete, ne nadaljujte z namestitvijo. Namesto tega se za pomoč obrnite k svojemu prodajalcu ali drugemu kolesarskemu trgovcu.

  • Obvezno preberite vsa navodila za uporabo, ki so priložena izdelku.

  • Izdelka ne razstavljajte ali spreminjajte drugače, kot je navedeno v teh navodilih za trgovce.

  • Vsa navodila za trgovce in priročniki z navodili so na voljo na naši spletni strani (http://si.shimano.com).

  • Spoštujte ustrezne zakone in pravilnike države, regije ali mesta v katerem opravljate svojo trgovsko dejavnost.

  Zaradi varnosti pred uporabo temeljito preberite ta navodila za trgovce in jim sledite za pravilno uporabo.

  Naslednja navodila morate vedno spoštovati, saj boste lahko tako preprečili osebne poškodbe in fizične poškodbe opreme in okolice. Ta navodila so razvrščena glede na stopnjo nevarnosti in poškodbe, ki lahko nastane, če uporaba izdelka ni pravilna.

  NEVARNOST

  Neupoštevanje navodil se bo končalo s smrtjo ali resno poškodbo.

  OPOZORILO

  Neupoštevanje navodil se lahko konča s smrtjo ali resno poškodbo.

  PREVIDNO

  Neupoštevanje navodil lahko privede do osebne poškodbe ali fizične poškodbe opreme in okolice.

  http://si.shimano.com

 • ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI

  4

  ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI

  OPOZORILO

  • Pri nameščanju komponent obvezno sledite navodilom, ki so podana v priročniku z navodili. Priporočamo vam, da uporabljate le originalne dele Shimano. Če se deli, kot so vijaki in matice, odtegnejo ali poškodujejo, se lahko kolo nenadoma prevrne, kar lahko povzroči resno poškodbo. Prav tako lahko pride do padca in resne poškodbe, če nastavitve kolesa niso izvedene pravilno.

  • Med opravljanjem vzdrževalnih del, kot je na primer zamenjava delov, si oči zaščitite z varnostnimi očali.

  • Ko boste navodila za prodajalce natančno prebrali, jih shranite na varnem mestu za kasnejši vpogled.

  Kupce morate obvezno seznaniti z naslednjimi informacijami: • Pred vožnjo s kolesom se prepričajte, da so obročniki varno pritrjeni. Če so obročniki na kakršen koli način popuščeni, se lahko snamejo s kolesa in lahko pride do resne poškodbe.

  Zavora • Vsako kolo se lahko obnaša nekoliko drugače, kar je odvisno od modela kolesa. Zato se naučite pravilne tehnike zaviranja z vašim kolesom (tehnika zaviranja med drugim vključuje pritisk na zavorno ročico in lastnosti nadzora kolesa) ter delovanja kolesa. Nepravilna uporaba zavornega sistema lahko vodi v izgubo nadzora in padec, kar lahko vodi do resne poškodbe. O pravilnem delovanju se posvetujte s prodajalcem ali si preberite navodila za uporabo kolesa. Prav tako je pomembno, da trenirate veščine kolesarjenja, tehniko zaviranja, ipd.

  • Če boste zavoro stisnili premočno, lahko obročnik zablokira in kolo lahko pade naprej, kar lahko privede do resne poškodbe.

  • Pred vsako vožnjo s kolesom se prepričajte, da vaša prednja in zadnja zavora deluje pravilno.

  • V mokrem vremenu se bo potrebna zavorna pot podaljšala. Zmanjšajte hitrost ter dovolj zgodaj in nežno stisnite zavoro.

  • Če je vozna površina mokra, bodo gume hitreje zdrsele. Če bodo gume zdrsnile boste morda padli s kolesa; v izogib temu zmanjšajte svojo hitrost ter zavirajte dovolj zgodaj in nežno.

  Disk zavore • Okoli zavornih rotorjev bodite previdni in prste vedno držite stran od vrtečih se zavornih rotorjev. Zavorni rotor je dovolj oster, da si lahko z njim resno poškodujete prste, če jih ujamete v odprtine zavornega rotorja med vrtenjem.

  • Med zaviranjem bodo zavorne čeljusti in rotorji diskov postali vroči, zato se jih med vožnjo ali takoj po demontaži prednjega obročnika s kolesa ne dotikajte. Sicer se lahko opečete.

  • Bodite previdni, da nobeno olje ne bo steklo na rotorje ali zavorne ploščice disk zavor. V nasprotnem primeru zavore morda ne bodo delovale pravilno.

  • Če prideta olje ali mast v stik z zavornimi ploščicami, se posvetujte s pooblaščenim prodajalcem ali zastopnikom. V nasprotnem primeru zavore morda ne bodo delovale pravilno.

  • Če zavore med zaviranjem cvilijo, so zavorne ploščice morda obrabljene do meje neuporabnosti. Najprej se prepričajte, da se je temperatura zavornega sistema dovolj znižala, nato preverite, če je debelina vsake ploščice 0,5 mm ali več. Ali se posvetujte s pooblaščenim prodajalcem ali zastopnikom.

  0,5 mm2 mm

  • Če je rotor napokan ali deformiran, morate takoj prenehati uporabljati zavore in se posvetovati s pooblaščenim prodajalcem ali serviserjem.

  • Če se zavorni rotor obrabi do debeline 1,5 mm ali manj ali če se pojavi aluminijasta površina, morate takoj prenehati uporabljati zavore in se posvetovati s pooblaščenim prodajalcem ali zastopnikom. Rotor se lahko zlomi in vi lahko padete s kolesa.

 • ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI

  5

  Za namestitev na kolo in vzdrževanje: • Pri namestitvi pesta na okvir na levi in desni strani obvezno uporabite ustrezne podložke proti vrtenju in dobro zategnite matice pesta v skladu z navornimi vrednostmi. Če boste podložke proti vrtenju namestili samo na eno stran ali če matici pesta ne bosta dovolj dobro zategnjeni, se lahko podložka proti vrtenju sname, kar lahko povzroči rotacijo osi pesta in vrtenje priključka kasete. Zaradi tega lahko prestavna pletenica ponesreči potegne krmilo, kar se lahko konča z izjemno resno poškodbo.

  • Obročnik sestavite s 3- ali 4-kratnim križanjem naper. Obročnika ne pletite radialno. Sicer se bodo napere ali obročnik morda poškodovali ali pa bo pri zaviranju nastajal neobičajen zvok.

  < CT-S500/CT-S510 >

  • Za čiščenje verige uporabljajte nevtralni detergent. Ne uporabljajte detergentov na osnovi lugov ali kislin, kot so čistila za rjo, saj lahko verigo poškodujejo in/ali povzročijo njeno okvaro.

  • Ojačan povezovalni zatič uporabite samo za sestavljanje verig ozkega tipa.

  • Če boste uporabili kateri koli drug povezovalni zatič ali če ojačan povezovalni zatič ali orodje ne bosta ustrezna tipu verige, morda ne boste dosegli zadostne moči spoja, kar lahko povzroči pretrganje ali snetje verige.

  • Če je treba dolžino verige zaradi spremembe v velikosti zobnikov prilagoditi, verige ne smete razstaviti na istem mestu, kjer je bil uporabljen ojačan povezovalni zatič. Če boste verigo razstavili na mestu, kjer je bila povezana z ojačanim povezovalnim zatičem ali končnim zatičem, jo boste poškodovali.

  Končni zatič Povezovalni zatič Ojačan povezovalni zatič

  • Preverite, če je napetost verige pravilna in da veriga ni poškodovana. V primeru, da je napetost šibka ali veriga poškodovana, je treba verigo zamenjati. Če tega ne boste storili, se veriga lahko pretrga in lahko pride do resne poškodbe.

 • ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI

  6

  PREVIDNO