c6 Aparat Respirator

download c6 Aparat Respirator

of 62

 • date post

  05-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  271
 • download

  8

Embed Size (px)

description

a

Transcript of c6 Aparat Respirator

 • Sistemul respirator (SR)

  Curs 6FunciiAnatomie funcionalVentilaiaPerfuziaDifuziunea schimbul de gazeTransportul gazelor prin sngeControlul funciei respiratorii

 • Perfuzia pulmonarPERFUZIA pulmonar este asigurata prin 2 tipuri de circulatii: nutritiv i funcional.Circulaia Nutritiva susinut de: - arterele bronice (provin din aorta toracica) si artera toracica interna; - drenajul este realizat de venele bronsice;ROL: prin sangele pe care-l furnizeaza iriga pereii arborelui bronic i tesutul pulmonar de suport (stroma). Arterele bronice ajung numai pina la nivelul bronhiolelor respiratorii, unde se termina in reteaua capilara din care pornesc venele bronice.

 • Perfuzia pulmonar2. Circulaia funcional realizat de circulaia pulmonar sau mica circulatie.Circulatia functionala pulmonar ncepe la nivelul ventriculului drept cu artera pulmonar si se termina n atriul stang cu cele 4 vene pulmonare.n VD i are originea artera pulmonara, care dupa un scurt traiect, da ramuri pentru cei doi plamani. Fiecare artera pulmonara (dreapta sau stanga) se ramifica in continuare pn la capilarizare. Exist cca. 280 de miliarde de capilare pulmonare unde are loc schimbul de gaze.

  Rolurile circulaiei funcionale pulmonare: asigura oxigenarea sangelui si eliminarea CO2; reprezinta un filtru pentru emboli; la nivelul ei se secret de ctre celulele endoteliale o serie de substante active: prostaglandine (PG), iar angiotensina I se transforma in angiotensina II, sub aciunea enzimei de conversie; constituie un rezervor de sange pentru VS. asigur nutriia parenchimului pulmonar

 • Mica circulaie - Caracteristici structurale i funcionale Caracteristici structurale i funcionale ale vaselor din mica circulaie: Vasele din mica circulatie, de la nceputul i pn la finalul lor au pereii mai subiri, diametre mai mari si sunt mai distensibile, comparativ cu vasele din marea circulatie.Consecinte: volume de snge nmagazinate mai mari; rezisten vascular mai mic; presiune mai mic; suprafa de schimb mai mare.1. Volumul de snge din plmni este de cca. 450 de mililitri, aproximativ 9% din volumul sanguin total. n jur de 70 ml se gsesc n capilarele pulmonare, iar restul este mprit n mod egal ntre arterele pulmonare i venele pulmonare. Volumul de snge din plmni variaz, att n condiii fiziologice, cat i patologice: cu fazele ciclului respirator, cu pozitia corpului, cu activitatea desfasurat. n mica circulatie se pot inregistra cresteri ale volumului de snge cu pn la 200% si scaderi pna la 50%. Exemple: cntatul la trompet poate devia aprox. 250 de ml de snge ctre circulaia sistemic. n cazul hemoragiilor, volumul de snge pierdut poate fi partial compensat prin trecerea sngelui din circulaia pulmonar n cea sistemic. n stenoza de valv mitral, presiunea crescut din atriul stng determin un baraj n faa circulaiei pulmonare, ceea ce poate duce la rmnerea unor cantitai mai mari de snge n plmni (uneori se produce o dublare a volumului de snge). Consecina este creterea presiunii n circulaia pulmonara. Aceste variatii sunt posibile datorita marii distensibilitati a peretilor vaselor din mica circulatie.

 • Caracteristici structurale i funcionale ale vaselor din mica circulaie - continuare

  2. Rezisten vascular mai mic, comparativ cu vasele din marea circulaie se datoreaz cantiti relativ mici de fibre musculare netede din peretele vaselor pulmonare, presiunii intravasculare mai mici i distensibilitaii ridicate. 3. Presiunea vascular mai mic. Presiunea sczut din vasele pulmonare este generat de VD, care lucreaz la o presiune sistolic de 22-25 mmHg. VD, nu este nevoit sa genereze presiuni mari, deoarece lungimea coloanei vasculare (de la locul de emergen, pana la capilarele pulmonare) este mic, iar esutul pulmonar este omogen, cu acelesi necesiti metabolice. Spre deosebire de mica circulatie, n circulaia sistemic se genereaz o presiune mult mai mare (120-130 mmHg) necesar pentru a pompa sngele pe lungimi de vas mult mai mari, la tesuturi cu funcii diferite i necesitai metabolice diferite. n artera pulmonar, presiunea sistolic este de 22-25 mmHg, iar cea diastolic de 8-12, cu o presiunea medie de cca 15 mmHg. n capilarele pulmonare presiunea este de 7-9 mmHg, iar n atriul stang n jur de 0.

 • Curba presiunii in aort, VD i artera pulmonar

 • Caracteristici structurale i funcionale ale vaselor din mica circulaie - continuare4. Suprafa de schimb mai mare, pe unitate de suprafa - 50 100 m patrati, care poate fi mrit i mai mult prin conexiunile dintre capilare. Se datoreaz numrului mare de capilare, diametrului mai mare i distensibilitii crescuteAceste proprieti permit nmagazinarea unor volume mari de sange, cu variatii mici de presiune. Este, de fapt o adaptare structural la necesitatea unei rezistene vasculare sczute i pstrarea unei presiuni hidrostatice reduse n circulaia pulmonar.

 • Distribuia sngelui n plmniDistribuia sngelui n teritoriile pulmonare depinde de concentraia O2 i de relaia dintre gravitaie i presiunea din alveole i cea din arterele i venele pulmonare.S-a constatat o repartitie preferential a sngelui in zonele cu alvelole mai bine ventilate. Mecanismul care st la baza acestui comportament: atunci cnd ntr-un grup de alveole scade concentraia O2 sub 73% (PO2< 73 mmHg), capilarele care le deservesc se contract, crescnd astfel rezistena. Acest comportament mai este cunoscut i ca reflexul von Euler si este opus celui de la capilarele sistemice, care la concentraii mici ale O2 se dilat. Vasoconstricia s-ar datora eliberrii de substane vasoconstrictoare de ctre celulele epiteliului alveolar, n condiii de hipoxie. Vasoconstricia are ca efect redistribuirea sngelui ctre alveolele din alte arii ale plmnilor, care sunt mai bine ventilate. Are loc astfel un control automat al distribuirii sngelui n diferite teritorii pulmonare, n funcie de concentraia O2. Desi in plamani se asigura, datorita vasoconstriciei o repartitie sanguina preferentiala in zonele bine ventilate, exist i zone unde perfuzia se face normal, dar ventilatia este redusa. Sangele care paraseste aceste zone mai slab ventilate, are compozitia celui venos si ajunge n venele pulmonare (cu sange oxigenat), reducand saturatia in O2 a sangelui de aici, de la 100% la 97-98%. Acest fenomen reprezinta UNTUL fiziologic.

 • Distribuia sngelui n plmniRelaia dintre gravitaie, presiunea din alveole i cea din arterele i venele pulmonare. n poziia culcat (clinostatism) perfuzia este uniform n toate regiunile pulmonare. n poziia culcat, de ex. pe partea dreapt, plmnul drept va fi mai bine perfuzat. n ortostatism, distribuia sngelui este inflenat de gravitaie. La o persoan care st n picioare, presiunea din arterele i venele pulmonare este mai mic n poriunea superioar a plmnilor, aflat deasupra inimii (fora gravitaional) i mai mare n poriunea inferioar, aflat sub nivelul inimii. n ortostatism, la apex (vrful plamnului), presiunea arterial pulmonar este cu aprox. 15 mmHg mai mic, dect aceeai presiune din vasele aflate la nivelul inimii. n vasele din poriunea inferioar a plmnului, presiunea este cu 8 mmHg mai mare fa de cea de la nivelul inimii.

 • Distribuia sngelui n plmni - Relaia dintre gravitaie, presiunea din alveole i cea din arterele i venele pulmonare.Presiunea alveolar are o valoare de 0, + -2 cmH2O i este aproximativ constant, indiferent de teritoriu. La apex, presiunea alveolar > presiunea din artera pulmonar. Din acest motiv, vasele de snge sunt comprimate datorit presiunii mari care se exercit asupra lor. Rezult c la apex nu exist flux (zona 1 sau spaiul mort alveolar). n condiii normale, zona 1 nu exist. n timpul efortului fizic, presiunea in sistemul pulmonar crete suficient de mult pentru a converti aceast zon, n zon 2 sau 3. n eforturile fizice intense, volumul de snge din circulaia pulmonar poate crete de 4 7 ori, ceea ce va duce i la creterea presiunii.Hemoragile sau anestezia general scad si mai mult presiunea n vasele pulmonare din zonele apicale, ceea ce accentueaz condiiile de apriie a zonei 1.n cursul ventilaiei asistate cu presiune pozitiv pe ventilator pot aprea mai multe astfel de zone. n zona 2, presiunea arterial > presiunea alveolar > presiunea venoas, ceea ce nseamn c umplerea vasului este dependent de fazele ciclului cardiac.n zona 3, presiunea arterial > presiunea venoas > presiunea alveolar, vasele nu sunt comprimate i circulaia este continu pe tot parcursul ciclului cardiac. ntre ventilatie si perfuzie se stabileste un raport, care are valori diferite, n functie de zonele pulmonare. Valoarea medie V/Q = 0,85. Valori mai mari ale raportului sunt prezente n zonele apicale, iar in zonele bazale sunt valori scazute.

 • PA = presiunea alveolarPa = presiunea arterialPv = presiunea venoas

  Presiunea efectiv de curgere estePa PA;Presiunea efectiv de curgere estePa Pv.

 • Dinamica schimbului de fluide n capilarul pulmonarn capilarul pulmonar, presiunea este de aprox. 7 -9 mmHg, spre deosebire de cel sistemic, unde, la capatul arterial al capilarului, presiunea hidrostatica este de 35 mm Hg, iar la capatul venos are valori de 15 mm Hg. Gradientul presional ntre cele 2 capete este de cca. 17 mmHg. Timpul de circulaie este de 0,8 s n repaus i crete la 0,3 s n efort.Forele care favorizeaz sau se opun micrii lichidelor de o parte i de alta a membranei capilarului pulmonar sunt aceleai ca i la capilarul din marea circulaie, i sunt cunoscute sub numele de fore Starling.

  Fortele care favorizeaza filtrarea sunt: presiunea hidrostatica din capilar si presiunea coloid-osmotica din interstitiu, iar forta ce se opune filtrarii este presiunea coloid-osmotica din capilar. n capilarului sistemic, la capatul arterial predomin forele favorabile filtrarii, ceea ce va determina trecerea lichidului din vas n interstiiu. La capatul venos, predomina presiunea coloid-osmotica si are loc atragerea apei in capilar, o mica par