Brochure Watch Me Watch U!

Click here to load reader

 • date post

  26-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Brochure exposititie Watch Me Watch U!

Transcript of Brochure Watch Me Watch U!

 • Brochure

  WATCH ME WATCH U!

  EXPO 25-06 t/m 02-07 2011 MUSEUM DE PALVILJOENS ALMERE

  WWW.WATCHMEWATCHU.NL

  DEZE EXPO is MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR BITS OF FREEDOM, MUSEUM DE PAVILJOENS en DE ACADEMIE

 • www.watchmewatchu.nl

  inhoudsopgave

  Inleiding pag. 1

  Bits of Freedom pag. 2

  Tips voor veilig internetten pag. 3-6 IJzersterke wachtwoorden pag. 3 Beveiligde computer pag. 4 Anoniem googlen pag. 4 Tijdelijke e-mailadressen pag. 5 Privacy op facebook pag. 6

  Informatie expositie pag. 7

 • INLEIDING

  1

  Kunnen we nog spreken van privacy wanneer alles te vinden is over ieder persoon op deze aarde. Door de komst van hyves, facebook en twitter weten we nu precies wat iedereen bezig houdt. Het doel van deze expo is mensen bewust maken dat uw persoonlijke gegevens tegenwoordig voor het grijpen liggen. De expo maakt duide-lijk dat de mensen zelf hier iets aan kunnen veranderen. Geef niet zomaar uw gege-vens op sites weg. Denk goed na over wat u op uw persoonlijke sites zet. Lees de algemene voorwaarden goed door, voordat u akkoord gaat. Verwijder regelmatig uw geschiedenis en cookies. Denkt u wel eens na over de veiligheid van uw persoonsgegevens? Controleert u wel eens of bedrijven uw persoonsgegevens doorgeven aan derden? Geeft u zomaar uw gegevens op, zonder te weten waar het precies voor is? Leest u ooit de algemene voorwaarden, voordat u akkoord gaat?

  Wanneer u nee antwoord op al deze vragen, is deze expo echt iets voor u.

 • BITS OF Freedom

  2

  De expositie werkt in opdracht van de beweging Bits of Freedom. Deze beweging komt op voor de digitale bur-gerrechten: de vrijheid en privacy op internet. Deze grond-rechten zijn onmisbaar voor uw ontplooiing, technologi-sche innovatie en de rechtsstaat. Maar die vrijheid is niet vanzelfsprekend.

  Persoonlijke gegevens worden opgeslagen en geanaly-seerd. Het internetverkeer wordt afgeknepen en geblok-keerd. Bits of Freedom zorgt ervoor dat persoonlijk inter-net persoonlijk blijft.

  Bits of Freedom is een invloedrijke burgerrechtenbewe-ging. Ze zorgen ervoor dat overheid en bedrijfsleven slecht beleid terugdraaien en goed beleid invoeren. Om dat te bereiken werken ze intensief samen met de achterban. Hun kracht is een combinatie van hun expertise, een construc-tieve lobby waar mogelijk een scherpe actie op volgt. En dat werkt. Politieke partijen luisteren naar Bits of Freedom, het bedrijfsleven vraagt ze om advies en steeds meer Nederlanders staan achter hun doel: Een internet dat open is voor iedereen,waar men informatie digitaal kan delen en waar priv communicatie priv blijft.

  Wilt u meer weten over deze beweging ga naar: www.bof.nl

 • Tips voor veilig internetten

  3

  Een wachtwoord is de sleutel tot per-soonlijke informatie. Het is zeer

  belangrijk om een moeilijk wachtwoord te hebben om internetfraude te voor-

  komen. Met een zwak wachtwoord bent u een gemakkelijk doelwit.

  Gebruik nooit wachtwoorden als 123456 of de naam van uw partner of

  huisdier. Gebruik ook nooit hetzelfde wachtwoord voor al uw zaken.

  Bedenk een lange zin die u gemakkelijk kunt onthouden, maar die andere

  moeilijk raden of kraken. Bijvoorbeeld: rodebloemenzijnmooi. Een extra

  toevoeging als cijfers, karakters en hoofdletters maken het wachtwoord

  nog veiliger.

  Ook de geheime vraag bij het vergeten wachtwoord moet moeilijk te beant-

  woorden zijn. Alles is namelijk makke-lijk te achterhalen via de sociale media.

  IJzerster

  ke w

  ach

  two

  or

  den

 • Tips voor veilig internetten

  4

  De kans is groot dat u Google gebruikt als zoekmachine. Maar weet u nog wat u bijvoorbeeld vier, negen of negentien dagen geleden om n uur s nachts bezig hield? Nee? Google wel, tot op de seconde. Daarmee weet Google bijna meer over u dan uzelf. Zoekopdrachten, Google Maps en Street View locaties, uw e-mails in Gmail en zelfs de websites die u via Google bezoekt; alles wordt voor lange tijd opgeslagen. Denk dus goed na voordat u uw zoekgedrag aan n bedrijf geeft. Uw zoekgedrag bevat namelijk uw meest persoonlijke en intieme informatie. Zoals uw politieke voorkeur, gezondheid

  en liefdesleven. Informatie die niemand anders iets aangaat.

  Het enige wat u hieraan kunt doen is door af te wisselen met verschillende zoekmachi-nes naast Google. De zoekmachines Scroogle en Ixquick zijn goede opties. Bij deze twee zoekmachines worden namelijk geen IP-adressen van gebruikers opgeslagen en

  worden de zoekgegevens na 48 uur definitief verwijderd.

  AN

  On

  iem G

  oo

  glen

  Bev

  eili

  gd

  e co

  mp

  ute

  r Hackers zijn uit op uw computer, uw mail-accounts en uw priv-gegevens. Via iedere computer kan spam verspreid worden en met uw gegevens verdienen zij grof geld. Het is dus zeer belang-rijk om een beveiligde computer te hebben.

  Door middel van automatische beveiligingsupdates beschermt u uzelf tegen virussen en hackers. Op deze manier krijgt u de meest actuele bescherming. Een aan te raden programma is de Secunia Personal Software Inspector. Daarnaast is het ook verstandig om het programma Adobe Update Manager te downloaden. Dit programma beschermt u namelijk tegen virus-sen in de producten van het bedrijf Adobe. Deze producten zijn een belangrijke prooi voor virussen, omdat zij door iedereen gebruikt worden.

 • Tips voor veilig internetten

  5

  Tijdelijke e-mailadressenSoms is voorafgaande registratie verplicht wanneer u bepaalde websites of forums wilt

  bezoeken. Die registratie moet u dan bevestigen door te klikken op de link in een bevestigingsmailtje. Vaak volgt in de dagen na uw registratie ineens een hoop spam in uw mailbox. Door deze registratie is uw priv e-mailadres opgeslagen in een databank

  en op spamlijsten gekomen. Helaas kunt u hier niets meer aan doen.

  U kunt dit probleem wel voorko-men door tijdelijke

  e-mailadressen aan te maken, wanneer u uzelf ergens moet

  laten registreren.

  Dit kan via de website www.10minutemail.com.

  Via deze website krijgt u een uniek e-mailadres en inbox voor

  10 minuten, waarmee u de registratie zonder gevolgen kunt

  voltooien.

 • Tips voor veilig internetten

  6

  PR

  IVA

  CY o

  p f

  ace

  bo

  ok Uw leven op Facebook is niet van Facebook, maar van u.

  Facebook heeft miljoenen gebruikers. Het sociale netwerk levert al die mensen veel plezier en vriendschappen op. Maar Facebook is steeds vaker negatief in het nieuws, omdat het weinig waarde hecht aan uw controle over de persoonlijke informatie op uw profiel. Daarmee staat uw privacy op het spel. U moet dus zelf waken over uw profiel en gegevens.

  Geef Facebook liefst zo min mogelijk controle! Uw privacy staat namelijk op gespannen voet met hun bedrijfsmodel: uw informatie doorverkopen aan adver-teerders. Facebook verandert steeds van privacybeleid, zodat het bedrijf meer gege-vens kan doorverkopen en het tegelijkertijd voor gebruikers volstrekt onduidelijk is welke informatie nu priv en welke publiek toegankelijk is.

  Wat u zelf kunt doen om uw privacy te beschermen:- Instant Personalization uitzetten;- Uw vrienden geen informatie over u laten delen met derden;- De applicaties op uw profiel geen informatie laten delen met anderen.- Ben heel voorzichtig met het bekendmaken van uw contactgegevens.- Hou in de gaten dat niet alleen uw vrienden uw profiel kunnen bekijken, maar ook vrienden van vrienden.

  Alleen zo blijft de kans dat uw persoonlijke informatie in handen komt van u (toekomstige) werkgever, marketeers, hackers of zelfs inbrekers tot een minimum beperkt.

 • INformatie expositie

  7

  Wij nodigen u graag uit om een kijkje te nemen op de expositie Watch me watch u! om nog meer te weten te komen en dit onderwerp te ervaren.

  De expositie Watch me watch u! vindt plaats van 25 juni t/m 02 juli 2011 van 12:00 t/m 17:00 in Museum De Palviljoens.Museum De PaviljoensOdeonstraat 31325 AL Almere

  Voor meer informatie over de expositie: www.watchmewatchu.nl

  watch me

  wat

  ch u!

  voorkant brochure digitaalinhoudsopgaveInleidingBits of Freedomtips voor veilig internetten1tips voor veilig internetten 2 tips voor veilig internetten3tips voor veilig internetten4informatie expositie