Brochure Secundair onderwijs 2016-2017

Click here to load reader

 • date post

  24-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  2

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Brochure Secundair onderwijs 2016-2017

 • A C A D E M I E J A A R 2 0 1 6 - 2 0 1 7

  LerarenopleidingB A C H E L O R in het Onderwijs: Secundair onderwijs

  www.odisee.be

 • Een verhaal dat jij schrijftOdisee biedt je 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas.

  Welke opleiding je ook kiest, aan Odisee kun je rekenen op een uitstekende studieorintering en een ijzersterke begeleiding. Onze visie is helder en onze missie enthousiast: wij willen je aan Odisee vormen tot een hoogopgeleide professional om trots op te zijn. Hoe we dat doen? Door te geloven in jouw kracht en ons te focussen op jouw talenten. Je mag er zeker van zijn: bij Odisee staan studenten jij! centraal.

  Gloednieuw, maar met veel ervaringOdisee is dan wel nieuw, toch hebben we al pakken ervaring. Odisee is het resultaat van de fusie tussen de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de KAHO Sint-Lieven. Samen en apart hebben beide instellingen jarenlang hun stempel gedrukt op het Vlaamse hoger onderwijs. Op verschillende vlakken liepen ze voorop. Kwalitatief stonden ze aan de top. Met Odisee schrijven we een nieuw en minstens even ambitieus verhaal. Speel jij daarin een rol?

  StatementOdisee? De naam verwijst natuurlijk naar een bijzonder rijke cultuurhistorische erfenis, maar is vooral ook de weerspiegeling van de waarden die onze gehele onderwijsgemeenschap wil uitdragen. Wij beloven: onze campussen bieden je de ideale mix voor een boeiende persoonlijke evolutie, een geslaagde studieloopbaan en een kwaliteitsvol diploma dat werkgevers uit alle maatschappelijke sectoren naar waarde weten te schatten.

  Mia SasAlgemeen directeur Odisee

 • Studeren aan OdiseeLeraar worden aan Odisee 5Begeleiding op maat 6Maximale leerkansen 7

  Secundair onderwijsJe studieprogramma 11Secundair onderwijs op Campus Brussel en Parnas 12Secundair onderwijs op Campus Waas 14Je job als leraar 17

  Bezoek onsKom jezelf overtuigen 19Studeren in Sint-Niklaas 21Studeren in en om Brussel 23

  INFODAGENINHOUD

  De informatie in deze brochure is slechts voorlopig. Ze kan dan ook Odisee niet juridisch binden.

  ZATERDAG 12 MAART 2016 van 9u30 tot 13u

  ZATERDAG 23 APRIL 2016 (OPEN DAG)van 9u30 tot 17u

  ZATERDAG 25 JUNI 2016 van 9u30 tot 13u

  ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2016 van 9u30 tot 13u

 • S T U D E R E N A A N O D I S E E

  et

  persoonlijkmeesterschap

  diversiteit en creativiteit

  onderzoekenden leergierig lerende

  gemeenschap

  maatschappelijk engagement

 • Persoonlijk meesterschapEen goede leraar is iemand die zijn metier verstaat. Iemand met passie voor zijn vak, die inspireert en voeling heeft met de leefwereld van zijn leerlingen. Tegelijk wil hij zijn kennis en kunde voortdurend verbreden en verdiepen. Maar daar houdt het niet op. Een goede leraar durft zichzelf ook in vraag te stellen, kan keuzes maken en is voortdurend op zoek naar effectieve en creatieve methoden en leermiddelen om zijn leerlingen tegemoet te komen. Hij daagt leerlingen uit andere standpunten te onderzoeken.

  Lerende gemeenschapSamen opleiden staat bij ons centraal. Theorie en praktijk gaan dan ook hand in hand. In het begin van je opleiding word je sterk begeleid en kiezen we bewust voor veilige leeromgevingen. Gaandeweg maak je kennis met de verschillende facetten van ons onderwijs en krijg je de kans om aan de slag te gaan met verschillende werkvormen en doelgroepen. Je doet dat onder begeleiding van je docenten en mensen uit het werkveld. Je verkent de didactische mogelijkheden van ICT en verdiept je in e-learning. Je rondt je opleiding af met een langere stageperiode waarin je de kans krijgt om te functioneren als een volwaardige leerkracht. De bachelorproef is het sluitstuk van je opleiding.

  Maatschappelijk engagementWe bereiden je voor op het onderwijs en de samenleving van de toekomst. Je leert krachtige leeromgevingen te creren waarin verbondenheid,

  zorgzaamheid en duurzaamheid centraal staan. Je ontwikkelt een aantal belangrijke sociale vaardigheden voor het onderwijs van morgen: communiceren, in een team je rol opnemen, leiderschap hanteren, onderhandelen, omgaan met sociale en culturele diversiteit

  Diversiteit en creativiteitWe willen leraren met een open blik op de wereld. Nieuwsgierige leraren die diversiteit als een meerwaarde in hun onderwijs willen opnemen om zo leerlingen te stimuleren verder te kijken dan het eigen blikveld. De wereld komt binnen in hun klas en wordt er verbonden met de aanwezige ervaringen van jongeren. Zo leren ze van elkaar over de wereld en over zichzelf en hoe ze samen gelijkwaardig zijn en toch ook anders. Als student krijg je de kans om ook letterlijk je grenzen te verleggen. Binnen- en buitenlandse stages, maar ook internationale uitwisselingsprojecten bieden je de mogelijkheid om ons onderwijs in een internationaal perspectief te plaatsen.

  Onderzoekend en leergierigKennis en vaardigheden alleen vormen niet langer de basis van onderwijs. Belangrijk voor de toekomst in een snel veranderende wereld waarin duurzaamheid een belangrijk topic is, zijn competenties als creativiteit en flexibiliteit. Een leraar die zelf creatief, onderzoekend en leergierig in de wereld staat, is een inspirerend rolmodel voor zijn leerlingen. Hij leert hen actief hoe ze een probleem kunnen benaderen, kennis opzoeken en toepassen, duurzame oplossingen formuleren, evalueren en zo nodig bijsturen.

  Bij Odisee geloven we in de kracht mensen, hun talenten en ontwikkeling. Die visie trekken we door in de vijf orintaties in onze lerarenopleiding.

  5

  Leraar worden aan Odisee

 • S T U D E R E N A A N O D I S E E

  Begeleiding op maat

  6

  Flexibel studerenOdisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie past. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je elk jaar aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Die vakken hoef je niet meer te hernemen. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject. Daarbij moet je wel rekening houden met de volgorde waarin je je vakken opneemt.

  Jij geeft het tempo aanOdisee spant zich in om je opleiding zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de organisatie van je lessen. Zo verlies je nauwelijks uren en kun je je tijd gebruiken voor voorbereidingen en opdrachten op de campus, in het werkveld en thuis. We houden rekening met relevante (werk)ervaring (EVC eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK eerder verworven kwalificaties). Heb je al een zekere voorkennis? Dan hoef je (delen van) vakken niet te volgen of kun je ze vervangen door een opdracht op maat.

  Aanspreekbare docentenWe maken bij Odisee volop gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en lesgroepen met aangepaste omvang zijn ons stokpaardje. Dankzij actieve lessen in beheersbare soms zelfs heel kleine groepen staan studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht. Een grote troef van Odisee.

  Digitale leeromgevingBij Odisee studeer je ook in een digitale leeromgeving. Je vindt er onder meer opdrachten en cursusmateriaal, elektronische berichten van docenten en begeleiders en tal van communicatiemogelijkheden. Die digitale leermiddelen kun je zowel op je campus, op kot als thuis raadplegen. Lijken een eigen pc of laptop en een internetaansluiting je een zware dobber voor je studiebudget? Als student kun je heel wat voordelen genieten: we hebben zeker tips om die kosten minimaal te houden.

  Bij de stap naar het hoger onderwijs krijg je te maken met heel wat nieuwe ervaringen. Daarom hechten we bij Odisee veel belang aan de begeleiding van eerstejaarsstudenten. We sparen geen moeite om je slaag-kansen te maximaliseren. Als je dat wenst, ondersteunen we je op de meest uiteenlopende vlakken. Ook onze flexibele organisatie is erop gericht om je studieparcours zo vlot mogelijk te laten verlopen.

 • 77

  Maximale leerkansenHet beste uit jezelf halen: dat is waar we je bij Odisee bij helpen, op verschillende manieren. We doen er alles aan om van je opleiding een succes te maken, op alle vlakken.

  Heel veel studiebegeleiding Elke opleiding biedt je studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebege- leiding, studiebegeleidingsplannen Via verschillende begeleidingsformules bieden we je dus de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij de leerstof. We organiseren regel- matig studievorderingsgesprekken om te zien of het een beetje wil vlotten. Is dat niet het geval, dan garanderen studie- en studentenbegeleiders een soepele, veelzijdige en persoonlijke onder- steuning. Er is keuze uit diverse formules, naargelang van je opleiding, noden of wensen.

  Hulp bij problemen Bij meer algemene problemen weten de studentenbegeleiders raad. Je kunt steeds een afspraak maken en alles is bespreekbaar: je studiekeuze, je studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een herorintering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor n een helpende hand in geval van sociale of culturele aanpassingsproblemen, ontmoediging, onzekerheid, eenzaamheid, relationele problemen, financile kwesties, functiebeperkingen Naast individuele hulp zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.

  StudentenvoorzieningenIs studeren voor jou financieel niet vanzelfsprekend,neem dan beslist cont