Bret Harte - Ce aduce

Click here to load reader

 • date post

  14-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  33
 • download

  13

Embed Size (px)

Transcript of Bret Harte - Ce aduce

 • 1

  A V E N T U R A

  Romane de aciune i pasiune

  BRET HARTE

  CCEE AADDUUCCEE UURRAAGGAANNUULL

  Traducere de V. MARCIAN

 • 2

  Cuprins

  Bret Harte - CE ADUCE URAGANUL ...................................... 3 1. ...........................................................................................................................3 2. ...........................................................................................................................7 3. ......................................................................................................................... 19 5. ......................................................................................................................... 32 6. ......................................................................................................................... 35

  W. Somerset Maugham - RIVALUL ROU ............................ 44

  Conan Doyle - FURTUL. MEDALIONUL SACRU ................. 69

 • 3

  Bret Harte CE ADUCE URAGANUL

  1. Locuia lng un fluviu care se vrsa n Oceanul Pacific. Fia ngusta de pmnt. Care se afla ntre mare i

  mbuctur fluviului, era acoperita n timpul fluxului de o subire suprafaa de apa licritoare iar n timpul refluxului de darurile marii i uscatului, aduse de unda. Trunchiuri nc verzi i mrciniuri aruncate de aiurea, sfrmturi de luntrii putrezite i lzi sparte de portocale, ce mai pstrau totui aroma delicioasa a fructelor ce le coninuser, toate astea zceau acolo alandala. Umbra vreunui pescru pe la vremea prnzului sau avntarea fantomatica n vzduh a vreunui btlan asta era tot ce ntrerupea sclipirea uniforma a ntinderii de nisip.

  De dousprezece luni tria singur de tot, dei la o deprtare de cteva mile engleze numai, se afla o colonie nfloritoare. n toata aceasta vreme nu fusese niciodat deranjat n singurtatea lui, nu fusese stingherit de nimeni n refugiul lui, n orice alt mediu el ar fi fost obiectul celor mai felurite zvonuri i comentarii; dar cuttorii de aur de la Camp-Rogue i negutorii de la Trinidad-Head ei nii oameni bizari i excentrici, erau cu desvrire indifereni fa de orice fel de ciudenie, care nu venea n atingere cu propria lor ciudenie. i la dreptul vorbind,

 • 4

  nici nu exista vreo excentricitate care s fi fost mai nevinovat, ca cea a unui pustnic, dac le-ar fi plcut s-l boteze astfel. Dar nici mcar asta n-o fcea, probabil, din lips de interes sau de fantezie. Diferiii negutori, care ngrijeau de modestele lui provizii pentru viaa de toate zilele, l cunoteau ca pe eful, Judectorul i Domnul. Pentru marele public porecla Omul de la rm era suficient ca s-l deosibeasc de ceilali. Niciun om nu-i lua osteneala s cerceteze dup numele, ocupaia, starea sau viaa lui de mai nainte. Poate din pricina mai sus pomenitei indiferene sau, mai tii, poate de teama de a nu strni, la rndu-le, curioziti i cercetri la fel i n privina lor.

  Nu arta totui nicidecum ca un pustnic. Un brbat nc tnr, de statur zvelt, mbrcat corect, cu faa brbierit, cu glas potolit, cu un zmbet semi-melancolic, semi-ironic. Toate acestea dezmineau denumirea de pustnic. Locuina lui, o cabana de pescar primitiv reparat, se nfia n exterior cu ntreaga simplitate a artei de zidite a locuitorilor de grania californieni; n interior ns, era confortabila i sntoas. Trei ncperi o buctrie, o odaie de locuit i o cmru de dormit era tot ce cuprindea.

  Trise aici destul de multa vreme, ca sa poat observa, cum se succedau anotimpurile n monotona lor tristee.

  Rostogolirea talazurilor oceanului, nu departe de locuina lui, era un nehotrt i nelmurit murmur sau totui, poate, pentru el, numai ecoul a ceva ce dispruse pe vecie. i dimineaa, cnd soarele trgea deoparte perdeaua de negur, i se prea ntotdeauna ca i cum s-ar fi trezit orbit i uluit ntr-o lume nou. Dup ce trecuser primele sentimente de deprimare, ncepu s-i fie drag spiritul blajin al uitrii i, cnd acesta i ntindea noaptea aripile negre asupra colibei, atunci sttea singur cu un simmnt de siguran, pe care nu-l mai resimise niciodat mai nainte vreme. n asemenea momente i putea lsa ua deschis i s asculte n noapte, pndind pai de afar cci ce nu i-

 • 5

  ar fi putut veni din lumea de negur nehotrt din zare! Poate chiar ea. Ciudatul pustnic nu era nici nebun, nici victima unor fantezii. Nu tria singur dect trupete. Zi i noapte, cnd dormea sau era treaz, cnd pea n sus i-n jos pe plaj, sau n orele n care edea cufundat n gnduri, lng focul din vatr mereu plutea n jurul lui chipul unei femei, chipul acela, pentru care edea acum aici, rznit de lume. Vedea chipul acela n lumina soarelui de diminea; minile albe ale acelei femei se ridicau spre el din crestele valurilor; auzea fonetul ei, cnd briza mrii fia prin ierburile nalte ale plajei; optitul duios al vocii sale l auzea, cnd valurile prelungi cdeau napoi i mureau n mijlocul ppuriului. Ea era tot aa de atot prezenta ca i marea, ca i cerul, ca i nisipul coastei. De aceea ea i se prea, dup ce negura serii le estompa pe toate acestea, cu att mai aproape de el, n ntuneric.

  i cnd, trziu, n nopile minunate de vara, tot se mai exala dogoarea soarelui de amiaz din nisipul ncins, atunci boarea lina a negurii i atingea obrazul, de parc-ar fi fost respiraia ei, i lacrimi srate izvorau din ochi.

  nainte ca negurile s se fi ivit pustnicul venise n pustiul acesta n timpul iernii aflase linitire i distracie n lumina statornica a unui far, care se afla cam la o mila mai jos de locuina lui, pe nlimea unui cap stncos. Chiar i n nopile cele mai ntunecate i n vuietul cel mai aprig al furtunii, lumina aceea de far i vorbea ca o pilda de o rbdare neistovit i de o hotrre de nestrmutat.

  Dup trecerea lunii a treia a surghiunului su de bun voie, se vzu nevoit s recurg la oarecare tovrie omeneasc. Silit s-i prepare singur mncarea pe care; gtita de altcineva, ar fi consumat-o fr de grija i mecanic ajunse sa-i fie sil, n bolnvicioasa lui sensibilitate, de toata zdrnicia i josnicia vieii de toate zilele. De murit, nu dorea nc s moar, i cum nu avea alegerea dect ntre suportarea unei tovrii omeneti sau sa moar de foame, se hotr s aleag rul dinti. O Indian, att de

 • 6

  urt nct abia de s-ar fi putut deslui la ea indicii de trsturi omeneti, i ndeplinea, la anumite ore, obinuitele trebi casnice. Cnd nu venea, lucru care se ntmpla destul de des, nu mnca.

  Aceasta era starea psihica i fizica a omului de la rm la! Ianuarie!869.

 • 7

  2. Dup o sptmn de ploaie i vnt, urm o zi linitit i

  senin. Departe de tot la orizont, abia se mai zrea cte un norule alb.

  Peste dunele joase de nisip, nainta cu greu, dinspre colonie, o trsur nchis, care se opri la o mil englez de locuina pustnicului.

  Cred c aici trebuie s-mi dai drumu, zise vizitiul, strngnd hurile, ca s-i mai trag sufletul bieii lui cai ce gfiau obosii. Nu mai e chip de naintat.

  Din cuprinsul trsurii veni un amestec ciudat de sunete: ceva ce aducea a njurtura, un protest plngre, isteric, precum i cteva exclamaii ascuite de nemulumire femeiasc; dar vizitiul nu se mica. Inslr- it se art la fereastr un cap brbtesc i se rsti la vizitiu:

  Ia ascult! i-ai luat nsrcinarea s ne duci la casa ceea! Mai e pn acolo cel puin o mil!

  Pi da, o mila sau cam aa ceva, rspunse vizitiul, ncrucindu-i picioarele cu snge rece.

  La ce attea vorbe! n niciun caz nu pot merge prin nisipul sta i cldura asta ngrozitoare! zise repede, i cu glas poruncitor, o voce femeiasca. Apoi mai adaug sensibila: A, nu zu, pustietatea asta ar fi cel din urma loc pe care a merge pe jos!

  Da nici nu-l fac odat cu capul! Dar asta ntrece orice nchipuire! Omul asta se-ntrece

  cu gluma. Era demn de observat ca vocile calatorilor, dei trdau

  deosebirea de vrsta i de sex, aveau totui o asemnare ciudat i c cea mai distinct caracteristic a lor era un anumit ton iptor, glcevitor.

 • 8

  Eu cred c mi-am chinuit gloabele destul ca s-o ntind pn aici, mai mult d-atta nu mai merge, urm vizitiul; i cum timpul e preios, cel mai bun lucru ce l-ai putea face ar fi s cobori ndat.

  Mielul n-o fi avnd de gnd s ne lase aici, singuri n mijlocul nisipului? ntreb vocea femeiasca, cu revolt n glasul ei ascuit.

  Vizitiu, ne atepi aici, continu mbuntor un glas brbtesc.

  Ct timp? ntreb vizitiul. n trsur avu loc o consftuire. Cuvintele: S-ar putea s

  ne arate ua! Dureaz poate toat noaptea, pn s-l facem s-i bage minile-n cap!

  Prostii! n zece minute s-a rezolvat toat chestia! se auzea prin fereastra trsurii. n vremea asta vizitiul se aez comod pe capr i ncepu s uiere un cntecel cu rbdtor dispre fa de nite pasageri att de distini, nct nici nu tiau ce voiau i care le era inta cltoriei. n sfrit se ivi iar capul masculin i zise, cu un ifos menit sa-i salveze demnitatea:

  Ne urmezi ncet i-i adposteti apoi calul n grajd sau n opron, pn ce-om avea iar nevoie de d-ta.

  Vizitiul izbucni n hohote de rs ironic. Ha-ha-ha n grajd sau n opron firete. Dar

  fiindc ochii mei sunt n minutul sta cam slbii, poate c vreunul din d-voastr, domniorilor, ar vrea s fie att de bun s-mi arate grajdul sau opronul Judectorului. Hi, hi! Da, zu, fii m rog att de buni! Hi! Da, da, dai-mi o mn de ajutor s gsesc opronul sau grajdul n care s-mi pot adposti dobitoacele!

  Vorbele astea erau oarecum o conversaie pe care o inea cu caii lui care, ca i el, n toata vremea asta nu se mai clintiser din loc.

  n clipa aceasta, cobor revoltat vorbitorul de adineauri, rotofei, plin de demnitate, i btrnel, urmat numaidect de restul companiei, care consta din doua doamne i un

 • 9

  domnior tnr. Una din doamne era trecuta de vrsta dar nu i de moda tinereii, - i rochia ei pariziana sta lipita artistic, daca n