Biofizica Aparatului Locomotor

15

description

Biofizica Aparatului Locomotor

Transcript of Biofizica Aparatului Locomotor

Page 1: Biofizica Aparatului Locomotor
Page 2: Biofizica Aparatului Locomotor

Totalitatea structurilor biologice care asigura adaptarea organismului la actiunea factorilor mecanici din mediu alcatuiesc aparatul locomotor format din sistemul osteoarticular, suportul rigid pentru miscarile diferitelor componente, si sistemul muscular, componenta dinamica cu reactie rapida.

Page 3: Biofizica Aparatului Locomotor
Page 4: Biofizica Aparatului Locomotor
Page 5: Biofizica Aparatului Locomotor

2. Modelarea (remanierea) osoasa sub actiunea formelor externe se datoreaza in principal functiei de mecanoreceptor a osteocitelor.Acestea se activeaza ca urmare a fluxului de lichid interstitial din sistemul canalicular determinat de stresul mecanic extern.

3.Forma oaselor depinde de descompunerea formelor la nivelul parghiei formate prin pozitia insertilor musculare fata de punctul articular precum si de gradul de libertate asigurat de articulatii. In general, forma osului reprezinta rezultatul procesului activ de adaptare la solicitarea mecanica externa,astfel incat sa se obtina rezistenta maxima cu minim de material biologic

Page 6: Biofizica Aparatului Locomotor

Elementele active ce asigura deplasarile mecanice ale corpului sau ale diferitelor segmente ale acestuia sunt muschii.Ei sunt sediul conversiei energiei biochimice in enegie de tip lucru mecanic necesar deplasarilor macroscopice ale diferitelor structuri ale organismului.

Page 7: Biofizica Aparatului Locomotor
Page 8: Biofizica Aparatului Locomotor

Muschii striati sunt principalii consumatori de energie a organismului realizand conversia energiei metabolice in energie mecanica.

De exemplu, la om muschii striati reprezentând aproximativ 40-50% din greutatea corpului pot dezvolta in medie o tensiune de aproximativ 30 N/cm2.

Unitatea morfofunctionala a muschiului striat este fibra musculara.

Contractia fibrelor musculare striate se realizeaza sub influenta excitatiei electrice,transmisa prin fibrele nervoase motoare.

Page 9: Biofizica Aparatului Locomotor
Page 10: Biofizica Aparatului Locomotor

Contactul dintre fibra musculara si terminatia axonului motor se face prin intermediul unei sinapse numita placa neuro-motorie.

Fibra prezinta o diferenta de potential electric de repaus de -60 ÷ -90 mV intre cele doua fete ale membranei, exteriorul fiind (+) in raport cu interiorul (-).

Page 11: Biofizica Aparatului Locomotor
Page 12: Biofizica Aparatului Locomotor

In functionarea muschiului, pe langa elementele contractile, o contributie importanta este adusa şi de componentele elastice precum si de formele de frecare interna dintre microfilamente. Schema cibernetica(electrica) a muschiului este alcatuita astfel din trei tipuri de elemente care explica functia globala a muschiului:

Page 13: Biofizica Aparatului Locomotor
Page 14: Biofizica Aparatului Locomotor

Fibre conjunctive din fascia muschiului

Energia inmagazinata in faza de contractie poate fi eliberata ulterior, amplificand amplitudinea si forta mecanica, prin utilizarea unui minim de energie biologica.

Page 15: Biofizica Aparatului Locomotor