BAUDELAIRE, VERLAINE, RIMBAUD, MALLARM‰ virtuala/editura mai/baudelaire...  BAUDELAIRE,...

download BAUDELAIRE, VERLAINE, RIMBAUD, MALLARM‰ virtuala/editura mai/baudelaire...  BAUDELAIRE, VERLAINE,

of 288

 • date post

  21-Aug-2018
 • Category

  Documents

 • view

  230
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of BAUDELAIRE, VERLAINE, RIMBAUD, MALLARM‰ virtuala/editura mai/baudelaire...  BAUDELAIRE,...

 • BAUDELAIRE, VERLAINE, RIMBAUD, MALLARM

  modele pentru SCRIITORI ROMNI CONTEMPORANI

  o anchet literar de Simona-Grazia Dima

  i Aurelian Titu Dumitrescu

  Editura Ministerului Administraiei i Internelor Bucureti, 2006

 • Autorul A. T. D. a fost sprijinit de CopyRO Coperta de Nicolae MACOVEI

  Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei: DIMA, SIMONA-GRAZIA DUMITRESCU, AURELIAN TITU

  BAUDELAIRE, VERLAINE, RIMBAUD, MALLARM, modele pentru SCRIITORI ROMNI CONTEMPORANI o anchet literar de Simona-Grazia Dima i Aurelian Titu Dumitrescu/

  Simona-Grazia Dima i Aurelian Titu Dumitrescu Bucureti: Editura Ministerului Administraiei i Internelor, 2006 anchet literar ISBN 9737450051 CIP

  Editor coordonator: Ciprian CHIRVASIU Redactor de carte: Elena CIOPONEA Simona-Grazia DIMA Culegere i tehnoredactare: Paulina CRCIUNESCU Nicoleta IORDACHE Corectur: Carmen TUDORACHE Simona-Grazia DIMA

  Imprimat la Tipografia Ministerului Administraiei i Internelor

 • Argument

  Fcnd nc de la sfritul adolescenei o pasiune pentru poezia lui Arthur Rimbaud i cptnd, datorit aprecierilor acestuia, o dependen de universul lui Charles Baudelaire, am ncercat, mai ales dup 1980, cnd am venit n Bucureti, s i gsesc pe autorii cu gusturi literare identice sau asemntoare i s comunic cu ei. Mi-a fost destul de greu pentru c poeii att de bogatei i de profund exprimatei generaii 80 au adus cu dnii preocuparea pentru literaturile englez i american, n care i-au gsit i modelele. Totui, Rimbaud, atrgnd prin iluminrile sale, pe care unii le-am numit revelaii sau le-am transformat n revelaii, a fost model pentru mai muli autori din generaiile 60 i 70, printre care Nora Iuga, Fnu Neagu i Angela Marinescu. Toi acetia au avut la tineree gustul aventurii i preocuparea pentru viaa boem. Fiecare dintre ei a avut i a ncercat s schimbe pe cont propriu lumea, arta, s umanizeze i mai mult religiile.

  Am intrat i eu n lumea boem, unde am cunoscut mult mai muli scriitori, unii azi necunoscui, care citau destul de des n conversaii versuri din Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud i Stphane Mallarm. Am observat acolo, printre pahare pline sau pe jumtate goale, prin cercurile dese de fum de igar, deasupra crilor care

  3

 • abia se mai ineau ntre coperte, c vestiii patru poei francezi nu pot fi desprii n minile i n sufletele acelor tineri nc i nc romni, care s-au molipsit de lirismul esenelor.

  Boema, nu presupune o vorbire dezordonat. Dimpotriv, una esenializat. Pn n 1989, cnd pretutindeni se ineau discursuri exagerat de lungi i ntr-un limbaj vag, n boem se vorbea numai la obiect i cu attea maxime, nct un discurs nregistrat n Restaurantul Scriitorilor, la masa lui Gheorghe Iova, rivaliza cu un tratat de filosofie sau de estetic. Iova are i el afiniti cu cei patru poei francezi, n special cu Arthur Rimbaud, dar, dei a promis c scrie pentru aceast carte i i-am dat telefoane mai bine de un an de zile, nu a intrat n starea n care se putea exprima esenializat despre unii dintre maetrii si. De mai bine de un deceniu s-a distrus boema literar i ara a pierdut mult. Oricum, cei care se revendic de la Rimbaud e imposibil ca mcar o scurt perioad de creaie din viaa lor s nu se fi considerat poei damnai. Unii au ajuns intelectuali redutabili n jurul vrstei de cincizeci de ani, ca Valeriu Mircea Popa bunoar, care i-a luat doctoratul la Academie cu o tez despre psihologia artei, i au triri mistice foarte puternice, dei se regsesc n suprarealism, i, totui, se ncearc spiritual n tiparele poeziei rimbaldiene.

  Un alt tip de damnare este cea a lui Charles Baudelaire. Poetul, n opinia mea, deja la fel de important ca Tudor Arghezi sau ca George Bacovia, primii discipoli de geniu ai maestrului francez, este Cezar Ivnescu. Domnia sa are mai muli maetri, dar primul dintre ei este Baudelaire. Mai are n comun cu Charles pasiunea pentru opera lui Edgar Allen Poe. Cezar Ivnescu este un poet damnat nu numai prin faptul c nu a fost recunoscut la timp, c s-a declarat c este inanalizabil cu mijloacele obinuite ale criticii literare,

  4

 • c ntmpin i azi opoziia mereu prea multor conformiti, ci i prin aceea c n poezia sa se simte legea moral distrus i nlocuit cu primatul esteticii pure. Dei acest Ivnescu nu este un alcoolic, pentru Domnia sa boema a avut un rol de iniiere i, apoi, unul consultativ. Din pcate, dup mai bine de doi ani de insistene din partea mea, a renunat s ncerce s se concentreze i s scrie despre maestrul su francez.

  n discuii mai scurte sau mai lungi, mai simple sau mai complexe, eu am ncercat s obin de la interlocutorii mei rspunsurile la trei iscodiri ale cugetului: a) ce avei n comun cu poezia lui X?; b) ce v deosebete arta de poezia lui X?; schiai, v rog, profilul spiritual al lui X!. Cei mai muli colegi scriitori au ocolit rspunsurile directe. Nici nu este uor s te detaezi i s-i portretizezi maetrii. mi amintesc cu jen ct de greu mi-a fost mie s scriu portretele inspirate de Nichita Stnescu. Aa c i neleg pe Gheorghe Iova i pe Cezar Ivnescu, dar cu att mai mare este meritul celor ce i-au exprimat opiniile n aceast carte. Uneori, unui popor ntreg i este greu s spun de ce iubete un artist. La moartea lui Nichita Stnescu, autoritile au intrat n panic i au ordonat ca mainile din convoiul mortuar s nainteze cu vitez maxim. Sicriul fixat de noi cu minile ncerca s se loveasc dintr-un oblon metalic n altul. Oamenii, care nelegeau despre ce este vorba, se opreau n loc, i luau cciulile de pe capete i i fceau semnul crucii. Convoiul s-a ntregit n Cimitirul Bellu, unde ateptau mii de ceteni venii din ntreaga ar. Nichita era iubit din timpul vieii, aa cum a ajuns iubit, la un secol de la moartea sa, Eminescu. Poporul i iubete pe amndoi i mai mult azi, dar nc nu tie s spun de ce o face. Oricum, amndoi au fost nite hoi de foc sacru, cum afirma Rimbaud despre poetul ideal al viziunilor sale.

  5

 • Cnd fenomenul este att de complex, ntrebrile anchetei nu pot fi dect vagi, cum au prut i cele de la prima mea anchet ampl, cea despre limba romn. Altceva dect ntrebrile ne ine mpreun n carte. Poate contiina valorii celor despre care rostim aprecieri i contiina valorii noastre. Poate c spiritul artei totale. Poate c sacrificiile fcute de fiecare dintre noi pentru art. Poate c fondul comun de idei. Poate c spiritul naional. Poate c frisonul planetar. Poate c dorina de a atrage atenia asupra unui fenomen. Poate c tendina de a ne delimita de unele fenomene care se petrec azi i care par copleitoare.

  Boema n-a fost dispreuit dect de fasciti i de comuniti, care nu l-au suportat nici pe I.L. Caragiale. Ea le-a prut o lume fr reguli i extrem de periculoas fiindc punea orice sub semnul ntrebrii. Boema apare de obicei n cercurile cosmopolite sau se dezvolt agreat de acestea. Face bine i spiritului naional, pe care l relaxeaz. Nu totdeauna ea demitizeaz, pentru c are propriile ei mituri. Societatea Junimea a dat muli boemi, printre care Mihai Eminescu i Ion Creang. n perioada interbelic, a renflorit boema i mai toi scriitorii buni erau de gsit la Restaurantul Capa. Un miracol s-a petrecut i n socialism, n perioada 19651971, cnd boemii publicau tablete pe primele sau pe ultimele pagini ale revistelor i ziarelor vremii. n boem, s-au simit bine i au creat magistral Nichita, Fnu i, mai trziu, Virgil Mazilescu. Acesta cita i el deseori versuri nu numai din Eminescu, ci i din Baudelaire, Verlaine, Rimbaud i Mallarm. Nu este o lume fr reguli boema i trebuie s faci mult ascultare pn cnd s ajungi s vorbeti ntr-nsa. Boemii ca Nora Iuga, Fnu Neagu, Angela Marinescu au fost atrai la tineree de cltoriile cu trenul, cu vaporul, cu avionul, s-au simit bine ntr-o lume agitat, cu fum de igar i cu lumini artificiale.

  6

 • Nu numai Rimbaud a dat boemi romni. Doi autori att de diferii ca Liviu Ioan Stoiciu i Octavian Soviany se revendic de la Paul Verlaine. Pe Stoiciu boema nu l-a mpiedicat s fie un brbat adevrat i un patriot desvrit. Cnd, cu ocazia Primverii de la Praga, Romnia a fost n pericol, el a plecat voluntar n armat s i apere ara. Revoluia romn din 1989 a avut n el un erou, dar Liviu nu i-a luat certificat de revoluionar. Presa romneasc de dup 1989 a avut n el un simbol al probitii morale i al superioritii profesionale. Influena lui Verlaine asupra sa la prima tineree nu l-a ndeprtat de Eminescu. Dimpotriv!

  Octavian Soviany este boem i acum. Nicicnd un critic literar att de onest i de profund nu s-a simit att de bine printre vieaii alcoolului. Poezia sa uimitor de fin este, totui, arta unui damnat. Soviany simte n boem muzica divin a versurilor i vede cum inefabilul devine substana infinitului.

  Alexandru Ioan este un eminent poet de la Craiova, despre care se tie deocamdat foarte puin. Textul su mi-a parvenit prin Ionel Ciupureanu, artist nc mai realizat dect Ioan. Alexandru e boem verde i, ceea ce-i ru, i ine opera printre fiele unei biblioteci, fiind descurajat de viaa cultural din Romnia, dar sunt muli confrai, printre care Ciupureanu, care afirm c Alexandru Ioan este un poet mai profund dect ei. Acesta are cu Baudelaire un raport direct, de la boem la boem, de la artist la artist.

  George Stanca, mai vrstnicul su confrate, l iubete cu detaare pe Baudelaire, fa de care, dei i ador arta poetic, are rezerve de ordin moral.

  Cnd se intelectualizeaz mult discursul, ca n cazul domnilor Radu Crneci i C.D. Zeletin, dou personaliti foarte complexe, cu o palet larg de preocupri preponderent culturale, care onoreaz i

  7

 • paginile acestei cri, legturile lui Baudelaire din i prin cultura romn se stabilesc, dei nu este ntotdeauna clar, cu fondul eminescian de idei, cu vocabularul eminescian, cu problematica ontologic eminescian.

  O atare situaie dev