Arm en rijk in Nigeria

download Arm en rijk in Nigeria

If you can't read please download the document

 • date post

  05-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  133
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Arm en rijk in Nigeria. Nigeria. Gemaakt door: Caily en Sophie Docent: mvr van Strien Datum: Klas:3T2. Inhoud:. Bevolking en welvaart in Nigeria Voedselvoorziening in Nigeria Nigeria in de wereldeconomie Gezondheid in Nigeria. Bevolking en welvaart in Nigeria. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Arm en rijk in Nigeria

Arm en rijk in NigeriaGemaakt door: Caily en SophieDocent:mvr van StrienDatum:Klas:3T2NigeriaInhoud:Bevolking en welvaart in Nigeria

Voedselvoorziening in Nigeria

Nigeria in de wereldeconomie

Gezondheid in NigeriaBevolking en welvaart in NigeriaNigeria bestaat uit 155 miljoen mensen. Er zijn 15 verschillende culturen en 500 talen.

In het noorden wonen veel moslims en in het zuiden veel christenen.

In het zuiden van Nigeria wordt veel olie gewonnen.

Alle inkomsten in Nigeria bestaan voor 80% uit de inkomsten van olie. Maar toch leeft ruim de helft van de bevolking in armoede.

De waarde van alle goederen en diensten die in een land worden gemaakt gedurende in 1 jaar gedeeld door het inwonertal is ook wel het:

Bruto nationaal product per hoofd van de bevolking in Nigeria is met ongeveer 2.100 dollar per jaar erg laag.

Veel mensen in Nigeria werken in de vluchtensector. Dat is vaak tijdelijk ongeschoold en slecht werk.Voedselvoorziening in NigeriaNigeria kent verschillende klimaten daarom is landbouw afhankelijk van de klimaten.

Het zuiden van Nigeria ligt dicht bij de evenaar. In dit gebied heerst een tropisch regenwoudklimaat. Dat betekent de temperaturen zijn daar hoog en het regent in alle seizoenen.

In die plaats vind je tropisch regenwoud en mangrove bossen. Dat is een bos dat langs de kust of rivier deltas bevindt. Dit loopt met vloed onder water en het heeft een zoute bodem. Veel bossen zijn gekapt en zijn vervangen door akkers. Hier verbouwen ze vooral tropische producten zoals cacao.

In het noorden van Nigeria is het droger. Het grootste gedeelte van het land heeft het savanneklimaat. Dat houd in dat er een aantal maanden van het jaar droog is. In de droge tijd van het jaar kan er goed graan groeien ook vind je in dit gebied veeteelt.

In het uiterste noorden van Nigeria is er een steppeklimaat. Dit gebied heet ook wel Sahel. In dit gebied regent het erg weinig. Er is alleen maar veeteelt mogelijk.

4Grote delen van Nigeria kun je goed voedsel gewassen verbouwen. Dit is nodig voor hun eigen volk te voeden. Maar er word minder geproduceerd dan nodig is. Dat komt door:De meeste boerderijbedrijven te klein zijn.Er gebeuren rampen waardoor je productie slecht gaat.

Ze krijgen te weinig geld van de regering ondanks je nagaat dat meer dan de helft in de landbouw werkt .

Deze problemen worden opgelost door voedsel te importeren. Maar de voedselvoorziening is nog steeds onvoldoende.

Er is nog steeds niet een voedselzekerheid. Dat betekent dat je geen zekerheid hebt op voldoende voedsel en voedsel van goede kwaliteit voor de inwoners is.Bij te weinig eten en te weinig energie noem je dat kwantitatieve honger.

Er bestaat ook nog kwalitatieve honger dat betekent dat bij voedsel waar te weinig bouwstoffen en eiwitten in het voedsel zit.

Soms noem je dit ook wel ondervoed. Dit alles komt voor in Nigeria.

Nigeria in de wereldeconomieIn Nigeria hebben ze afgesproken dat ze een vrije wereldhandel hebben. Dat betekent dat alle landen in de wereld met elkaar handel kunne drijven zonder dat ze elkaar daarin tegenwerken.

Belemmering in de handel komt veel voor in Nigeria. Als de VS goedkoop graan wil verkopen, kan Nigeria zeggen dat over het Amerikaanse graan belasting betaald moet worden. Het graan wordt zo in Nigeria duurder. Daarom kunnen de Nigerianen hun eigen graan beter verkopen. Dit heet ook wel handelsbelemmeringen.

De vrije wereldhandel heeft positieve gevolgen voor de Nigeriaanse economie:Nigeria kan zelf makkelijk producten exporteren.

In de landbouw profiteren boeren van de wereldhandel. Handelsgewassen zoals cacao, palmolie en rubber zijn vooral voor de export.

Door de handel kan Nigeria ook veel producten importeren.Maar de vrije wereldhandel heeft ook nadelen. Bij de import van voedsel is er een probleem.

Voedsel uit buitenland is meestal goedkoper dan voedsel uit eigen land. Er vond verdringing van de eigen voedselproductie plaats. Boeren uit Nigeria moesten stoppen met rijst verbouwen.

Nigeria heeft de VS, Brazili, India heel erg nodig voor de export van olie. Ze krijgen er namelijk heel veel geld voor. Dit zie je niet in de landbouw terug want de regering houd het vooral voor zichzelf of geven het aan hun vrienden weg. Een soort vriendjespolitiek.Maar waarom is het voedsel uit het buitenland goedkoper dan uit eigen land?Er zijn landen die meer produceren dan de bevolking nodig heeft en verkopen het overige dan aan het buitenland. Als de overschotten groot zijn is de prijs van de producten op de wereldmarkt laag.

In de VS en EU wordt veel voedsel geproduceerd. Ze hebben daar voor dan grote machines waardoor ze veel en goedkoop kunne produceren.

Tegenwoordig bestaan exportsubsidies niet meer. Wel krijgen boeren in de VS en EU nog steeds steun van de regering. Nigeria kan op de wereldmarkt goedkoop voedsel inkopen. Maar er zijn nadelen. Dit is niet gunstig voor boeren. Als de oogst in andere landen mislukt, gaan de prijzen omhoog. Dat leidt tot protesten in Nigeria.

Boeren in VS en EU krijgen steun van de regering. Vroeger waren dat exportsubsidies. Dat betekent dat landen geld aan hun boeren geven om hun producten aan het buitenland te verkopen.Gezondheid in nigeriaDe gezondheidstoestand is slecht. Je kunt dat zien aan de levensverwachting dat betekent het aantal jaren dat je waarschijnlijk nog te leven hebt en het sterftecijfer.

In Nigeria is de levensverwachting heel erg laag en het sterftecijfer heel hoog.In Nigeria komen veel ziektes voor zoals malaria, aids/hiv en kinderziektes. Veel kleine kinderen sterven dat ook dit is het zuigelingenstrefte, dit betekent het aantal kinderen dat sterft voordat ze 1 jaar zijn. Per 1000 kinderen in dat jaar geboren zijn

Tussen het noorden en het zuiden bestaan grote verschillen. In het noorden wonen meer gezinnen in armoede dan in het zuiden.Er zijn minder gezondheidsvoorzieningen in het noorden dan het zuiden. Het platteland en in de stad zijn grote verschillen.

Op de scholen kunnen ze voorlichtingen geven waarom je moet eten en hoe je tegen ziektes kunt beschermen. Daarom is het belangrijk dat de kwaliteit van het onderwijs van Nigeria verbeterd.

de gezondheidszorg in Nigeria is slecht. De artsdichtheid is laag dat begrip betekent ook wel het aantal inwoners dat afhankelijk is van 1 arts. In de ziekenhuizen missen veel dingen er zijn te weinig bedden en er is geen goed materiaal.