Aparell Digestiu

Click here to load reader

 • date post

  18-Nov-2014
 • Category

  Documents

 • view

  462
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Aparell Digestiu

Dofins

Aparell digestiu

Els dofins sn mamfers marins, aix vol dir que tenen pulmons tot i que estan dins de laigua. Fa milions danys els dofins eren un tipus de gossos fins que un dia les potes de davant se li van convertir en aletes (pectorals) a la esquena li va sortir una altra aleta la aleta (dorsal) i per ltim li va sortir la cua (aleta caudal)

A sobre del cap tenen un forat anomenat espiracle. Tamb tenen ode i reben els sons per mitj de lecolocalitzaci. Els dofins fan sons diferents, que tenen diferents significats (estan en perill,estan tristos). Els dofins necessiten comunicar-se. Si un dof est sol, es posa tant trist que es pot posar malalt perqu deixa de menjar.

El petit i la mare no se separen fins al cap de 4-6 anys Una femella de ms edat ajuda la mare i el petit. El nad mama la llet sense desaprofitar-ne una gota. Desprs prova de nedar. La mare lesperona: les orques i els taurons son a prop... Al cap de mitja hora, el petit dof sespavila tots sol.

Un de cada 5 dofins mor en boca dun taur abans de fer-se gran. Les orques sn pitjors enemics dels dofins. Molts dofins queden enganxats entre les xarxes dels pescadors.

Aquest s el nostre recull del que hem Els dofins tenen pulmons i aprs: respiren fora de laigua per lespiracle. Tenen una aleta que es diu dorsal , dos aletes als costats i mouen la cua dun costat a laltre. Naden molt rpid. Tenen la pell llisa , suau i fa que no tinguin fred. Tenen molta fora a la cua i el musell i es protegeixen fent-la servir. Dormen amb els ulls mig oberts per veure qui sapropa. Fan bombolles per atrapar els peixos. Mengen tamb pops i calamars. Tenen dents punxegudes per no masteguen. Sn molt intel.ligents i aprenen moltes coses. Tenen cervell i mel a sobre del musell.

Qu hem aprs Sn mamfers marins. Quan un dofi neix, primer treu la cua i la tieta lajuda a sortir a respirar. Tenen mamelles i llencen la llet a la boca dels seus fills. El petit i la mare no se separen fins els 4-6 anys. Els dofins sn carinyosos i alegres i juganers, els agrada molt saltar . Quan algun taur els ataca, el grup de dofins fan bombolles amb les aletes i els espanten. Molts moren atrapats a les xarxes dels pescadors. La balena es cosina dels dofins. Tamb hi ha un dofi de color rosa que viu a lAmazones. Fa molts anys els dofins eren com una mena de gos que es va anant ficant a laigua i va canviar les potes per aletes

Aquest Projecte ha estat posible grcies a la col.laboraci de tots els nens i nenes de la classe i de les seves famlies . Especialment grcies a la germana de la Clara, lAndrea, que ens ha fet arribar aquest power.