Anatomia Aparatului Respirator c

of 14 /14
ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR

Embed Size (px)

description

descriere

Transcript of Anatomia Aparatului Respirator c

Anatomia Aparatului Respirator

Anatomia Aparatului Respirator Respiratia:este funcia prin care se asigur continuu i adecvat aportul deoxigendin aerul atmosferic pn la nivelul celulelor care l utilizeaz i circulaia n sens invers a dioxidului de carbon produs de metabolismuluicelular.

Componentele aparatului respirator:1)Cile respiratorii : Cavitatea nazala, faringele, laringele,trahee,bronhii.

Cavitatea nazalaCavitatea nazala poate fi impartita din punct de vedere functional in 2 etaje: 1)superior (olfactiv), invelit de mucoasa olfactiva 2)inferior(respirator), invelit de mucoasa de tip respirator.Mucoasa nazala olfactiva are o intindere redusa(2-3cm).Mucoasa nazala respiratorie are o intindere mult mai mare, (acoperind restul peretilor cavitatii nazale) si este de culoare roz datorita vascularizatiei bogate din corion. Este formata din epiteliu stratificat si corion. Epiteliul este format din celule cilindrice prevazute cu cili vibratili. Printre celulele epiteliale se gasesc celule mucoase, al caror produs de secretie (mucusul) mentine umed mucoasa si umezeste aerul. Corionul contine vase, fibre nervoase si glande seromucoase.

FaringeleFaringeleeste un organ comun al aparatelor digestiv si respirator, in care calea digestiva se incruciseaza cu cea respiratorie.

LaringeleLaringeleeste un segment al cailor respiratorii care indeplineste doua functii:1)Conduce aerul catre plamani si reprezinta principalul organ al fonatiei. Este asezat in regiunea anteromediana a gatului si corespunde ultimelor patru vartebre cervicale. Laringele se afla sub osul hioid, deasupra traheei si inapoia lobilor glandei tiroide. Are forma unei piramide triunghiulare trunchiate, cu baza mare orientata in sus iar baza mica (varful laringelui) in jos.2)Pe peretii laringelui se afla 4 plici intinse in sens sagital, cate doua de fiecare parte. Se descriu 2 plici superioare (plici ventriculare) si 2 inferioare (plici vocale ). Intre plicile vocale si cartilajele aritenoide se delimiteaza glota.

TraheeaTraheeaeste un organ tubular fibrocartilaginos situat inaintea esofagului, care continua laringele si se intinde pana la vertebra 4 toracala unde se divide in doua bronhii principale. Are o lungime de 10-11 cm si diametrul de 2 cm.

BronhiileBronhiilereprezinta ultimele segmente ale cailor respiratorii. Sunt conducte care rezulta din bifurcarea traheei la nivelul vertebrei T4. Dupa ce ajung in hilul pulmonar, bronhiile principale se ramifica si formeaza arborele bronsic. Structura lor este asemanatoare cu a traheei. Bronhia principala impreuna cu artera pulmonara, venele pulmonare, arterele bronhice, venele bronhice, limfaticele, fibrele nervoase si tesutul conjunctiv, alcatuiesc pediculul pulmonar.

2)Plamanii au rol principal in respiratie, formati din 2 componente structurale si functionale:a)Arborele bronsic format din: -cai respiratorii extra si intrapulmonareBronhia principala impartiata:La dreapta : 3 bronhii lobare(superioara,mijlocie,inferioara)La stanga : 2bronhii lobare(superioara si inferioara)Bronhiile lobare se divid in :-bronhii segmentare (10 segmente dreptul,9 segmente stangul) -bronhiiinterlobulare din care se formeaza : -bronhiolele terminale cu :-bronhiolele respiratorii continuate cu : -canalele alveolare cu peretii dilatati sub forma de:-saci alveolari deschise in : -alveole pulmonare

Traheea si bronhiile extralobulare au in peretii lor inele cartilaginoase,cu rolul de a mentine deschiscaile respiratorii in conditiile variatiilor de presiune din inspiratie si expiratie.Bronhiolele terminale si respiratorii,lipsite de inelul cartilaginos,contin un strat muscular dezvoltat,regland astfel circulatia aerului in caile respiratorii intrapulmonare.Plamanii stau pe diafragma, un muschi in forma de cupola care separa toracele de abdomen, si sunt inconjurati de o camera formata din coaste, stern si coloana vertebrala. Sunt organe moi,spongioase, care contin cam 300 milioane de saci deaer numiti alveole, in care are loc schimbul de gaze.

b)Plamanul, acoperit de pleure, este constituit din urmatoarele unitati anatomicesifunctionale :Lobi, segmente, lobuli si acini pulmonari.1)Lobii sunt : -unitati morfologice mari,delimitate prin scizuri ;-independenti structural,functional,patologic ;2)Segmente sunt : -delimitate imperfect de septuri conjunctive ;3)Lobulul : - are ramificatii ale bronhioleleor ; -este o masa piramidalacu baza catre suprafata externaa plamanului, constituita din ramificatii ale bronhiolelor sivase de sange,inconjurate de tesutconjunctiv.4)Acinii pulmonari sunt formati din : -bronhiola respiratorie,canale alveolare,alveole pulmonare ; -acinul pulmonar constituieunitateastructurala sifunctionalaalobululuipulmonar.

`Alveolele pulmonare reprezinta suprafata de schimb a plamanului. Peretele alveolar format dintr-un epiteliu alveolar,unistratificat asezat peo membrana bazala si tesut conjunctiv bogatin fibre elastice,in care segaseste o retea de capilareprovenite din ramurile terminale ale arterei pulmonare. Epiteliulalveolar simembrana bazala aalveolei, impreunacu membrana bazala a capilarului siendoteliul capilar constituie membrana alveolo-capilara,prin care se face schimbul de gaze.Vascularizatiadubla1)Functionala- mica circulatie-asigura schimburile gazoase ;2)Nutritiva-marea circulatie,asiguratade arterelesi venele bronsice ;Pleura este alcatuita din doua foite :1)viscerala ,acopera plamanii patrunzand si in scizuri2)parietela,captuseste peretii cutiei toracice.