Analiza ekonomike e kompanise DEKA

Click here to load reader

 • date post

  17-Jul-2015
 • Category

  Education

 • view

  3.203
 • download

  8

Embed Size (px)

Transcript of Analiza ekonomike e kompanise DEKA

 • Tema:Analiza ekonomike e nje kompanie shqiptare.

  Rast studimi Kompania Deka (DEKA COMPANY)

  #MesueseAurela

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 1

  Prmbatjta e detyrs s kursit :

  I) Historiku I kompanis.

  II) Objektivat e kompanise.

  III) Misioni i kompanis.

  IV) Strategjit.

  V) Analiza swot.

  VI) Marketingu.

  VII) Diferencimi.

  VIII) Partneret e biznesit.

  IX) Teknologjia.

  X) Skema organizative e kompanis.

  XI) Bilanci dhe pasqyra e t ardhurave.

  XII) Konkluzionet.

  XIII) Referenca

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 2

  1992 Krijohet Deka Compani e cila fillimisht merret me

  importin dhe tregtimin e mallrave ushqimore.

  1996 Fillon prodhimi i detergjenteve.

  2001 Hyjne ne treg markat: Deka, Elan, Prim, Dix

  2004 Kompania certifikohet me ISO 9001:2000

  Historiku I Kompanise DEKA

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 3

  1) Forcimi I emirt t mire

  2) Ruajtja e pozicionit lider n treg

  3) Shtrirja n zona t tjera t tregut t detergjentve

  4) Kontrolli I vazhdueshm I tregut t detergjentve

  5) Ruajtja e nivelit t mimeve, t cilsis

  6) Zgjerimi n tregun e huaj

  7) Kthim n rolin e eksportuesit t produkteve t gatshme, detergjentve

  8) Vendosja e tratativave me Maqedonin, Greqin, Malin e Zi

  9) Kontrrolli i poziconit te DEKA KOMPANY dhe I mbarevajtjes se dyqaneve me shumice(dokumentacioni, pagesat, shitjet, cmimet, analiza kerkeses se tregut te detergjenteve)

  10) Specializimi I shitsve n dyqanet me shumic t kompanis pr t rritur kredibilitetin e saj te konsumatori

  11) Shtrirja e pikave t shitjes n zonat verilindore dhe n zona t tjera t mundshme ku vrehet munges furnizimi

  12) Prdorimi I publicitetit dhe marrdhnieve t vazhdueshme me median

  13) Marrja pjes npr panaire dhe ekspozita t ndryshme

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 4

  MISIONI I KOMPANISE DEKA

  DEKA KOMPANY njeh strategjine e kostos e ndrthurur kjo me cilsin e lart t produkteve

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 5

  Strategjia e rritjes

  Strategjia e zhvillimit te

  tregut

  Strategjia e zhvillimit te produktit

  Integrimi vertikal

  INTEGRIMII VONSHEM ( DEKA e bn vet shprndarjen e artikujve t saj n pikat e saj t shitjes )

  INTEGRIMI I HERSHEM( I cili i jep m kontroll DEKE-s mbi shpenzimet dhe cilsin e lndve t para hershm)

  o Prshtatjen e produkteve me nevojat e klientito Modifikimi

  o Ndryshimi i prmasave t produktit ( Ilai Elan q prodhohet me qese dhe me kuti )

  o Zvendsimi i disa prbrsve me prbrs t rinj

  o Zhvillimi i produkteve me disa lloj cilsish

  o Ndryshimin e reklams ( Fushatat promocionale, Dhuratat e shumta q ofron DEKA bashk me produktet e saja )

  o Prdorimin e versioneve t ndryshme t

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 6

  SHANSET

  1. Dhnia e ekskluvizitetit kompanis Deka nga firma turke.2. Mundsia q i jepet Deka-s pr marrjen e licencs I.S.O 9001, q sht nj standart i Kshillit Europian dhe i jep t drejtn asaj t eksportoj n vendet e Kshillit Europian. 3. Ekzistenca e Tregut t Zi i cili tregton detergjente ilegal dhe me cilsi t ult, q shpesh her kan cmime t larta dhe sjellin pasiguri pr produktet e importit.

  Krcnimet.

  1. Prodhimi i Testi-t n Bullgari. 2. Forcimi i mundshm i konkurrencs n tregun e detergjentve. 3. Gjendja e pastibilizuar e vendit nga ana ligjore.

  Fuqit.

  1. Fuqi pr kompanin sht cilsia e lart e produkteve t saj, si dhe kosto e ult. 2. Gjendja e pastabilizuar e vendit mund t shihet si nj avantazh i prkohshm n

  aspektin e mosbesimin tek njerzit pr detergjentt fallco q futen n tregun shqiptar.

  3. Duke patur nj kosto t ult nj fuqi e saj sht edhe fakti q Deka ka vendosur mime fikse n t gjith Shqiprin.

  4. Tashm Deka ka markn e saj DEKA, Elan dhe Prim, pasi marka Test i sht dhn nj firme n Shijak.

  5. Ekzistenca e Emrit t mir q ka fituar tashm nprmjet seriozitetit t saj, veprimtaris s saj korrekte ndaj konsumatorve.

  Dobesite 1. Kompania nuk sht n gjendje t kontrolloj t gjith tregun e detergjentve. 2. Prqndrim i marrjes s vendimeve n duart e niveleve t larta t drejtimit.

  ANALIZA SWOT

  Skema e strategive te kompanise

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 7

  Deka ben shprndarjen e produkteve t saj kudo nper Shqipri.

  Ajo ka lidhur kontrat me njsi t ndryshme ekonomike n t gjithe vendin .

  Pr t siguruar q produktet e saj t arrijn n

  kohn e duhur, vendin e duhur dhe cilsin e duhur Deka Company e bn shprndarjen e produkteve t saj me an t furgonve t saj.

  Fig.1 Pamje nga nje dyqan i kompanise DEKA

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 1

  Q nj kompani si Deka t jet e suksseshme duhet t mbikqyr me kujdes 3 pika:

  Pr kompanine sht gjithmon I rndsishm klienti, prandaj duhet t merren parasysh prishmrit e tyre per produktet. Gjithashtu sht e drejt e klientit pr t shprehur paknaqsit ndaj produktit . Prandaj specialistt e marketingut qndrojn n terren. Ata kan pr detyre:

  1. T mbulojn dhe t marrin sinjale nga subjektet e njsive ekonomike pr rastet e paknaqsis ndaj produktit.

  2. T vrojtojn t githa njsit ekonomike nese bhn abuzime me cmimet e produkteve Deka, p.sh ta shesin m shtrenjt se c sht n t vrtet. N kt rast bhet prishja e kontrats me njsin ekonomike.

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 2

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 3

  STRATEGJITE E DIFERENCIMIT

  Saktsia e rasteve t

  prdorimit pr t dhn efektin

  e premtuar.Theksimi i

  zgjidhjeve q sjell produkti

  pr problemet e klientels

  Vnia n dukje e

  karakteristikave t produktit.

  Identifikimi i kategorive t produkteve

  Krahasimi me produkte t

  tjera

  Prdorimi i nj kategorie t re

  duke shtuar ndonj funksion

  trajtues etj

  STRATEGJITE DIFERENCIMIT

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 4

  Produktet e kompanis DEKA

  Partnert e kompanisDEKA

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 5

  Teknologjia

  Linja e prodhimit t pluhurit sintetik. Kapaciteti 5000

  kg/or si pluhur baz.

  Linja e sulfonimit me reaktor shum tubsh. Kapaciteti

  2000 kg/or si 100% mas (lnde aktive).

  Linja e prodhimit t silikatit t natriumit.

  Kapaciteti 1000 kg/or si silikat natriumi 100%.

  PROCESI I PRODHIMIT TE PLUHURIT LARES.

  Fabrikabazohetnmetodn e sprucimitntthat. Przierja e prbrsvelarstengurtdhetlngtsprucohet me presionprmesnjkompletisprucatorshnmajn e kullsssprucimit.

  PRODHIMI I LABSA-s

  Reaksioni sulfonimit kryhet n nj reaktor me shtres shumtubeshe duke prdorur si gaz sulfonimi SO3 n sasi dhe prqendrim t ndryshueshm. Gazi SO 3 prodhohet nga djegia e squfurit.

  METODA DHE PROCESET E PRODHIMIT

  Fabrika e prodhimit t pluhurit lars sintetik prbhet nga njsit e mposhtme: : Prpunimi dhe transporti pneumatik i lndve t para dhe : Prpunimi dhe transporti pneumatik i lndve t para

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 6

  Drejtori

  Nndrejtori

  Menaxheri

  Departamenti i shitjes

  Departamenti i blerjes

  Departamenti i marketingut

  Departamenti financs

  Departamenti personelit

  Sekretaria

  Sekretaria

 • RAST STUDIMI #MesueseAurela

  DURRES 2014 7

  BILANCI I KOMPANIS N PASURIA SHUMA N PASIVET DHE KAPITALI I VET SHUMA A I I I B I I I

  AKTIVE AFATSHKURTRA Mjete monetare 1.Para n ark 2.Para n llogari rrjedhse Totali mjete monetare Aktive financiare afatshkurtra 1.Llogari t arktueshme -Klient 2.Letra me vler -Efekte pr tu arktuar Totali akt.fin.afatshkurtra Iventari Mallra pr rishitje Totali i iventarit Aktivet totale afatshkurtra AKTIVE AFATGJATA Investimet fin. afatgjata Kredi t dhna financiare Tot.Investime financiare afatgjata Aktive afatgjata material 1.Terrene 2.Ndrtesa 3.Makineri e pajisje instalime 4.Mjete transporti Total aktive afatgjata materiale Aktive afatgjata jomateriale 1.Konesione 2.Patenta 3.Lienca Totali active afatgjata jomateriale Aktive totale afatgjata TOTALI AKTIVEVE

  500000 5950000 6450000 100000 100000 200000 1200000 1200000 7850000 1800000 1800000 2000000 4000000 2500000 1300000 9800000 1000000 1200000 500000 2700000 14300000 22150000

  AI BI I I I I

  PASIVET AFATSHKURTRA Llogari t pagueshme 1.Furnitor 2.Kreditor 3.Detyrime ndaj personelit 4.Detyrime tatimore 5.Efekte pr tu paguar Totali pasivet afatshkurtra PASIVET AFATGJATA Hua afat