ALIMENTATIA NATURALA

Click here to load reader

 • date post

  11-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  106
 • download

  15

Embed Size (px)

description

ALIMENTATIA NATURALA. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of ALIMENTATIA NATURALA

 • ALIMENTATIA NATURALA

 • -Laptele de mama este alimentul ideal pentru sugar.-Este unicul aliment adecvat pt. nou-nascutul la termen si sugarul in primele 4-6 luni de viata, fiind perfect adaptat nevoilor nutritive si limitelor fiziologice ale acestei varste.-Superioritatea alimentatiei naturale se datoreaza in primul rand compozitiei laptelui uman, care este perfect adaptat posibilitatilor de digestie si absorbtie ale sugarului, cat si nevoilor de intretinere si crestere.-Este un aliment de mare valoare biologica, continand enzime, anticorpi, vitamine, saruri minerale si oligoelemente.

 • Calitatile majore ale laptelui uman:-asigura o ratie echilibrata in principii nutritive necesare unei cresteri somatice si cerebrale corecte;

  -mare valoare nutritionala prin continutul ridicat de AA esentiali si AG nesaturati; raport optim lactoser/cazeina; raport adecvat Ca/ P;

  -protectie antiinfectioasa si antialergica;

  -adaptare automata la nevoile sugarului;

  -consolidarea legaturii afective dintre mama si copil;

  -implicatii economice importante.

 • Compozitia laptelui uman:

  Compozitia laptelui variaza nu numai intre specii, dar si in cadrul aceleasi specii in functie de unii factori:-stadiul lactatiei;-nasterea prematura;-varsta mamei;-inceputul si sfarsitul unui supt;-necesarul de lapte al sugarului respectiv;-factori individuali / etnici;-factori socio-economici.

 • Stadiul lactatiei

  -in primele 5 zile colostru: proportia de constituienti chimici si imunologici se modifica progresiv spre cea a laptelui matur;modificarile continua lent pana la sfarsitul primei luni de viata, cand secretia lactata se stabilizeaza compozitional.

  -comparativ cu laptele matur: colostrul este mai vascos, mai bogat in proteine si unele minerale, dar mai sarac in lipide, glucide si unele vitamine.

 • -laptele de tranzitie (ziua 6 10): are compozitie intermediara intre colostru si laptele matur;-concentratie mai mare in lactoza, lipide si vitamine din grup B, iar proteinele, majoritatea mineralelor si vitaminele liposolubile sunt mai scazute,

 • Nasterea prematura -influenteaza compozitia laptelui uman prin imaturitatea fiziologica, metabolica, endocrina a glandei mamare; -in primele 15 zile dupa nasterea prematura, laptele contine proteine si lipide cu 15-25%, respectiv 40-50% mai multe decat in laptele secretat dupa nasterea la termen, in timp ce lactoza este mai redusa. -aceste diferente dispar la sfarsitul primei luni de viata.

 • Varsta mamei-volumul secretiei lactate este mai redus la mamele adolescente.

  La aceeasi femeie:variatii pe parcursul zilei si in timpul aceluiasi supt.-lipidele, sodiul, potasiul, fierul = in concentratie mai mare nocturna;-laptele de la inceputul suptului este o secretie apoasa care contine globule lipidice si proteinice care ajung in canalele galactofore; ulterior, continutul in lipide se tripleaza, iar cel proteic creste de 1,3 ori.

  Relatia dintre calitatea dietei materne si secretia lactata nu este inca bine stabilita.

 • Compozitia laptelui uman:-reziduu uscat = 125 140 g/l;-apa = 860 875 g/l;-proteine = 10 g/l: cazeina 4 g/l, proteinele lactoserului 6 g/l (-lactoglobulina 0g/l);-glucide = 70 g/l (lactoza 60 g/l, oligozaharide 10 g/l);-lipide 40 g/l;-saruri minerale 2 2,5 g/l;-oligoelemente;-vitamine.-aport energetic 680 kcal/l.

 • Alaptarea optima presupune:-initierea alaptarii in prima ora de la nastere;

  -alaptarea la cerere, de 8-12 ori/zi, inclusiv noaptea;

  -durata supt = 10-20 min la fiecare san;

  -alaptare exclusiva pana la 4-6 luni;

  -mentinerea alim. la san pana la 12 luni si chiar dupa aceasta varsta.

 • Alimentatia insuficientaSEMNE SIGURE:

  -crestere in G mai putin de 100-200 g/sapt in primul trim. de viata;

  -mictiuni rare, urina concentrata si in cantitate mica.

 • SEMNE POSIBILE-sugar nesatisfacut la sfarsitul suptului:plange frecvent, mese lungi si dese;-sugar cu scaune rare si consistenta crescuta, in cant. redusa;-la inceputul suptului nu apare lapte la stoarcerea sanului.

 • MODALITATI DE STIMULARE A SECRETIEI LACTATE-alim. echilibrata si consumul a cel putin 2 l lichide/zi de catre mama;-alaptarea frecv. de 8-12 ori/zi, la cerere;-utilizarea de stimulente ale secretiei lactate (ceaiuri galactofore);-aplicarea de comprese calde si umede pe san cu 5 min inainte de alaptare;-masarea usoara a sanilor inainte de supt;-relaxarea mamei.

 • AVANTAJELE ALIMENTATIEI NATURALE

  -vezi si calitatile majore ale laptelui uman !

  -incidenta mai mica a unor boli de nutritie (diabet zaharat)-incidenta scazuta a eritemului fesier, a enterocolitei ulcero-necrotice, a invaginatiei si obstructiei intestinale;-alaptarea confera mamei protectie impotriva cancerului de san si ovarian;-actiune contraceptiva (amenoreea de lactatie);-reprezinta cea mai buna profilaxie impotriva marasmului, obezitatii infantile, infectiilor, tetaniei neonatale, eczemei, alergiei la laptele de vaca.

 • CONTRAINDICATIILE ALIMENTATIEI NATURALE

  Contraindicatii permanente de cauza materna:-septicemie;-tuberculoza activa;-insuficienta renala si cardiaca;-ciroza; hep. virus B;-nevroze, psihoze post-partum;-scleroza in placi;-febra tifoida, malarie;inf. cu CMV;-boli neoplazice;-SIDA.

 • Contraindicatii temporare de cauza materna

  -infectii acute tratate cu antibiotice (Cloramfenicol, Tetraciclina, sulfamide, Nitrofurantoin, Metronidazol);-ragade mamelonare sangerande, mastita;-mameloane ombilicate;-galactoforite, abcese, hipogalactie.

 • Contraindicatii permanente de cauza infantila-intoleranta congenitala la lactoza, galactozemie;-malformatii gura, fren scurt;-dinti congenitali;-corize prelungite (sifilis, difterie).

  Contraindicatii temporare de cauza infantila-hiperbilirubinemie neonatala neconjugata prin inhibitori ai conjugarii;-sugari lenesi / slabi.

 • INCIDENTE ALE ALIMENTATIEI LA SAN

  -hipogalactia;-lactoreea;-flatulenta.

 • ALIMENTATIA ARTIFICIALA

  =alimentatia sugarului cu un alt tip de lapte decat laptele uman (un produs de lapte de vaca) in primele 4 luni de viata, la care trebuie sa se recurga numai in cazul imposibilitatii administrarii laptelui uman.

  Laptele de vaca are o compozitie adaptata nevoilor speciei respective, care nu corespunde nevoilor, posibilitatilor de digestie si excretie ale sugarului.

 • Compozitia laptelui de vaca

  -densitate = 1034; pH = 6,3 6,8, continut hidric 87,5%.-proteine = 34 g/l; asigura 15-20% din valoarea energetica a laptelui; este de 3 ori mai bogat in proteine comparativ cu laptele uman.-glucide = 48 g/l; asigura 29% din valoarea energetica a laptelui.-lipide = 36 g/l (cantitate similara cu cea din laptele uman); asigura 50% din valoarea energetica a laptelui.-saruri minerale= 7-8 g/l.-vitamine hidro- si liposolubile.

 • Microbii laptelui de vaca

  germeni saprofiti : modifica compozitia laptelui de vaca-microbi acidifianti = Streptococcus lactis, lactobacili, Termobacterium bulgaricum;-microbi de putrefactie = Proteus, Enterococcus, Pseudomonas, Bacilus subtilis.germeni patogeni: pot provoca imbolnavirea sugarului-b. Koch, stafilococi, v. febrei aftoase, Campilobacter.

 • Modificarile compozitiei laptelui de vaca-fiind impropriu alimentatiei sugarului , s-a recurs la modificarea compozitiei lui pt. a fi apropiata de cea a laptelui de femeie si adaptata tolerantei digestive a sugarului.MODIFICARI-deshidratare cu transformare in lapte praf, pe cale termica, prin care se obtine sterilizarea si unele transformari fizico-chimice care ii faciliteaza digestia;-reducerea continutului de proteine, electroliti si a presiunii osmotice;-adaos de glucide;-inlocuirea partiala a lipidelor cu uleiuri vegetale;-adaos de vitamine si oligoelemente.

 • Laptele crud nu se poate da copiilor deoarece se digera mai greu si contine microbi.

  Sterilizarea LV se face prin procedee casnice (fierbere) sau industriale (pasteurizare).

  -fierberea trebuie facuta corect: 5 minute in clocot iarna si 10 minute vara, urmata de racire brusca si pastrare la rece; laptele pasteurizat se fierbe inainte de a se administra copilului.

  -pasteurizarea: inalta (incalzire timp de 3 minute la 90) sau joasa (incalzire timp de 30 minute la 65).

 • Produse (formule) de lapte praf*Preparate de inceput-LAPTE ADAPTAT: are o compozitie cat mai apropiata de a laptelui uman si corespunde nevoilor sugarului nascut la termen.-ex: Similac, Humana 1,Nan; -pt. nou-nascut + prematur: Materna 0, Humana 0, Pre-Aptamil;-cu toate imbunatatirile aduse , LP adaptat prezinta inca unele dezavantaje: nivelul proteinelor si sarurilor minerale depaseste laptele matur; fierul nu se absoarbe si favorizeaza cresterea enterobacteriilor; compozitia uniforma a lipidelor nu permite reglarea apetitului; ambalajele sub forma cutiilor din tabla, material plastic, pungi de staniol prezinta risc de toxicitate.

 • -LAPTELE PARTIAL ADAPTAT:-continut proteic si mineral diminuat, raportul cazeina / lactoser si cel dintre aminoacizii sulfurati mai mare decat in laptele uman; adaos de glucide diferite de lactoza si vitamine; substituiri de lipide cu uleiuri vegetale.Ex: Robebi, Milumil, Beba;

  *LP adaptat si partial adaptat se prepara instant, pentru fiecare masa, prin resuspendare in apa sterila.

 • LAPTE PRAF MODIFICAT:

  -este preparat din lapte de vaca diluat, cu adaos de zaharoza, amidon, vit. B1;

  -aceste formule prezinta cantitatea de proteine, minerale si lipide redusa fata de compozitia LV.-ex: Gluvilact, Glucolact.

  -prepararea LP modificat se face prin resuspendare in apa si apoi se fierbe cateva minute, pt. amidonul din compozitie.

 • LAPTE PRAF CONVENTIONAL:

  -prezint