A Morgue Utcai Gyilkossg

of 71

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  47
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Regény

Transcript of A Morgue Utcai Gyilkossg

 • Edgar Allan Poe

  A Morgue utcai gyilkossg Vlogatott novellk

  TARTALOM

  METZENGERSTEIN KUTYASZORT PESTISKIRLY

  AZ ELVESZETT LLEGZET AZ ELSIETETT TEMETS

  A KT S AZ INGA A MORGUE UTCAI KETTOS GYILKOSSG

  METZENGERSTEIN Mg ltem, rontsod voltam - ha meghalok, hallod leszek.

  LUTHER MRTON

  Borzalom s vgzet minden korokban leselkedtek rnk. Mrt adjak ht dtumot ennek atrtnetnek? Hadd mondjak csak annyit, hogy abban az idoben, amelyrol beszlek, mg ltMagyarorszg belsobb rszeiben valami eros, noha titkolt hite a llekvndorls tanainak.Magrl a dogmrl - hogy hamis-e vagy valsznu? - nem szlok. Csak annyit jegyzek meg,hogy hitetlensgnk nagy rsze - mint La Bruyere mondja boldogtalansgukrl: "Abbl ered,hogy nem tudunk egyedl lenni."

  De a magyarorszgi babonnak van nhny pontja, mely a kptelensggel hatros. Ezek amagyarok lnyegesen eltrnek keleti mintiktl. Pldul. "A llek - mondjk az elobbiek, egyles eszu s muvelt prizsi r szavai szerint: Csak egyszer lakozik rtelmes testben: klnben -egy l, egy kutya, mg egy ember is csupn kevss kzzelfoghat hasonmsa ezeknek azllatoknak."

 • A Berlifitzing s Metzengerstein famlik szzadok ta viszlyban ltek. Ily hallosellensgeskeds sose kesertett mg egyms ellen kt ily elokelo hzat. S a gyullkds okt,gy ltszik, egy rgi jslat szavaiban lehet megtallni:

  "Egy nagy nvre flelmes buks vr, ha, miknt a lovas rr lesz lovn, a halandMetzengerstein diadalmaskodik a halhatatlan Berlifitzing fltt!"

  Bizonyos, hogy e szavaknak magukban nem sok rtelmk van. De egygyubb okok is jrtakmr - nem is olyan rgen - ugyanilyen esemnyterhes kvetkezmnnyel. S radsul a ktbirtok - a ketto kzvetlenl hatros - rgta versengo befolyssal volt a kormnyzat tetteire.Meg aztn, kzeli szomszdok ritkn j bartok; s a berlifitzingi kastly laki vruk magasprknyairl valsggal belthattak a Metzengerstein-palota ablakain. S a forinl is nagyobbpompa, amit ott megfigyelhettek, egyltaln nem volt alkalmas arra, hogy a fiatalabb s nemolyan gazdag Berlifitzing csald ingerlkeny rzelmeit csillaptsa. Csoda-e ht, hogy ennek ajslatnak a szavai, akrmilyen ostobk voltak is, sikeresen egymsra haragtottak s haragbantartottak kt csaldot, melyet az rklt fltkenysg minden sztnzse amgy is viszlyrapredesztinlt? A jslat - ha egyltaln jelentett valamit - annak a hznak vgso diadalt ltszottjelenteni, amely mris hatalmasabb volt; s termszetes, hogy emlke a gyengbb s kevsbbefolysos flben annl keserubb indulatot klttt.

  Vilmos, Berlifitzing grfja elbeszlsnk idejn brmilyen magas szrmazs, mgis beteges sgyerekes regember volt, s nem nevezetes semmi egybrol, csak a hatrtalan s megrgzttszemlyes ellenszenvrol vetlytrsnak famlija irnt, s a lovaknak s a vadszatnak olyszenvedlyes szeretetrol, hogy sem testi gyengesge, hajlott kora, sem szellemi tehetetlensgenem akadlyozhatta a vaduzs veszlyeiben val mindennapos rszvtelt.

  Br Metzengerstein Frederik viszont mg nem volt nagykor. Atyja, G. miniszter, fiatalon haltmeg. Anyja, Mria brno, nemsokra kvette. Frederik ekkor tizennyolcadik vben volt.Tizennyolc v vrosban nem nagy ido; de pusztasgban - ilyen nagyszabs pusztasgban,mint ez a rgi uradalom - az rainga lengsnek mlyebb a jelentse.

  Egy s ms klns krlmny folytn, amely atyjnak a vagyonra vonatkoz intzkedseibolkvetkezett, a fiatal br atyja halla utn azonnal tvette a hatalmas birtokot. Ekkora birtokritkn volt azelott magyar r kezben. Kastlya szmtalan. A legklnb, fnyt, nagysgttekintve, mind kztt a Metzengerstein-palota. Uradalmainak hatrvonalt sohasem hztkmeg pontosan; de fo-fo parkjnak kerlete tven mrfldet lelt krl.

  Most, hogy ezt a pratlan vagyont ilyen fiatal s hrhedt jellem rklte, majd mindenkiegyetrtett abban, hogy milyen lesz vrhat viselkedse. S csakugyan: a hrom elso napon taz rks Herdesnl is Herdesebbnek mutatta magt, s cselekedetei fellmltklegrajongbb bmulinak vrakozst. Gyalzatos kicsapongsok, nyilvnval szszegsek,hallatlan kegyetlensgek hamar megrtettk remego jobbgyaival, hogy sem szolgalelkumeghunyszkods, sem lelkiismeretes ktelessgteljests nem biztostja oket ezentl e trpeCaligula skrupulust nem ismero karmai ellen. A negyedik nap jjeln szrevettk, hogy aberlifitzingi kastly istlli lngban llanak; s a szomszdsg egyhanglag a br buneinek s

 • szertelensgnek mris szrnyu hossz rovsra rta a gyjtogats vdjt.

  m a zavar s futkoss kzt, melyet ez az esemny okozott, a fiatal for maga ltszlagelmlkedsbe merlve lt a Metzengersteinek csaldi palotjnak egy nagy s res termben.A ds, br megfakult krpitok, melyek mln lengtek a falakon, elokelo osk szzainakrnyszeru fensges alakjt idztk. Itt hermelinpalstos papok s egyhzi mltsgok,otthonosan elterpeszkedve a knyr s kirly oldaln, emelnek vtt valamely vilgi uralkodkvnsga ellen, vagy a ppai fohatalom engedlyvel fkezik az osellensg lzad sceptrumt.Amott stt tekintetu, szlas Metzengerstein-fejedelmek - izmos csatamnjk lba mlyen azelhunyt ellensg hulli kzt -, letteljes arckifejezsk mg a leghiggadtabb idegeket ismeghkkenti; itt-ott tunt napok dminak kjes s hattyi teste lengett valami sosem volttncban, kpzelt meldik dallamra.

  De mg a br figyelt, vagy gy tett, mintha figyelne a berlifitzingi istllkban tmadt,fokozatosan nvekvo lrmra - vagy taln valami jabb, elszntabb, vakmerobb mernyletentrte fejt -, szeme ntudatlanul is egy ris s termszetellenesen sznezett lovat, a rivliscsald egy szaracn osnek paripjt kvette, melyet a faliszonyeg mintja brzolt. A lmaga, a rajz eloterben, mozdulatlanul, szoborszeruen llt - mg htrbb legyoztt lovasa egyMetzengerstein tortol pusztult el.

  Frederik ajkn rdgi kifejezs bredt, amint reszmlt, hogy pillantsa tudtn kvl hovairnyult. De mgsem fordtotta msfel. Ellenkezoleg: mintha lenyugzo s aggd feszltsgereszkedett volna rzkeire, ftyolknt, hogy mirt, sehogy sem tudta okt adni. Csak nehezenbrta sszeegyeztetni lmatag s sszefggstelen rzseit avval a bizonyossggal, hogy brenvan. Mennl tovbb nzte a kpet, annl ellenllhatatlanabb lett a varzs, annllehetetlenebbnek tunt elotte, hogy valaha is kivonhatja tekintett e szonyeg igzete all. Deamint ott knn a zaj hirtelen erosebb lett, figyelme knyszeru erovel fordult a klnsen villogfny fel, amelyet az istll lngja vetett egyenesen a szoba ablakaiba.

  m ez csak egy pillanatig tartott; tekintete gpiesen visszatrt a falikpre. S risimeglepetsre s borzalmra a gigszi l feje idokzben helyet vltoztatott. Az llat nyaka,mely elobb, mintegy rszvtbol, urnak elterlt teste fl velt, most teljes hosszban kinylt abr fel. Szemei, mindeddig lthatatlanok, most valami erlyes s emberi kifejezst ltttek,vrs s szokatlan lngban villogtak; s sztfeszlt ajkai teljesen szembetrtk a lthatlagfldhdt paripa undort, sri fogsort.

  Megdermedve a rmlettol, a fiatal for az ajt fel imbolygott. Amint flszaktotta, a vrsfnynek egy sugra, messze belvellve a szobba, rnykt les krvonallal a reszketoszonyegre vetette; s o borzadva figyelte meg, hogy - amint egy pillanatra megtntorult akszbn - ez az rnyk a szaracn Berlifitzing kegyetlen s diadalmas gyilkosnak pontoshelyzett vette fl, s tkletesen kitlttte annak krvonalait.

  Hogy knnytsen nyomott hangulatn, a br kirohant a szabad g al. A palota fokapujnlhrom lovsszal tallkozott. ggyel-bajjal s szinte letk kzvetlen veszlyvel prbltkmegfkezni egy markos, lngvrs, megbokrosodott l gaskodst.

 • - Kinek a lova az? Hol szerezttek? - krdezte az ifj gyanakv s rekedt hangon, mert rgtnszrevette, hogy a rejtelmes paripa a szonyegszobban tkletes msa a szeme elotttoporzkol dhs llatnak.

  - Mag a br r - felelte az egyik lovsz -, legalbbis ms nem tart r ignyt. Futtbanfogtuk el, szinte gozlgtt s tajtkzott a dhtol, gy meneklt a berlifitzingi go istllbl. Azthittk, az reg grf mnesbe val, az idegen lovak mnesbe, s visszavittk, hogy eltvedt.De az ottani lovszgyerekek tudni se akarnak rla; ami elg klns, mert hisz vilgos jeleitltni rajta annak, hogy alig meneklt ki a lngokbl.

  - A billog is be van stve a homlokba: W. V. B. - szlt kzbe egy msik lovsz -, azt hittemht, hogy Berlifitzing betui; Wilhelm von Berlifitzing - de az egsz kastly kereken tagadja,hogy ismern.

  - Roppant klns! - szlt a fiatal br eltunodo arccal, s szemmel lthatlag nem is gondoltszavainak jelentsre. - Jl mondod, klns l - csodlatos egy l! mbtor, jl mondod, jlmondod, gyans karakter, fkezhetetlen karakter; de csak hadd legyen enym - tette hozznmi sznet utn -, taln van olyan lovas Metzengerstein Frederik, hogy magt az rdgt ismegfkezi, ha az Berlifitzing istlljbl jn!

  - A br r tved; a l, gondolom, mondtuk is, nem a grfi istllkbl val. Ha gy lenne,jobban ismerjk a ktelessgnket, hogysem ebbe a hzba mertk volna hozni.

  - Igaz! - jegyezte meg a br szrazon; s ebben a pillanatban egy teremaprd jtt a palotblgo arccal, szapora lptekkel. Gazdja flbe suttogta jelentst, s ez a jelents a faliszonyegegy kisebb darabjnak hirtelen eltunsrol szlt; megjellte a termet, ahol trtnt; s rgtnaprlkos s krlmnyes rszletekbe bocstkozott; s noha mindent halk hangon mondott, egysz sem kerlte ki a lovszok flzaklatott kvncsisgt.

  Az ifj Frederiket e prbeszd alatt szemmel lthatlag vegyes rzsek raja izgatta. Denemsokra visszanyerte nuralmt s hatrozott malcia kifejezse lt arcra, amint kiadta azellentmondst nem turo rendelkezst, hogy a szban forg szobt azonnal zrjk el, s akulcsot adjk neki.

  - Mltztatott hallani a vn vadsz Berlifitzing szerencstlen hallt? - szlt a brhoz egyikjobbgya, mg az aprd tvozsa utn a markos paripa, melyet a for mr magnakelfogadott, kettoztt dhvel tncolt s rgkaplt a hossz fasor mentn, mely a palottl ametzengersteini istllkig nylott.

  - Nem! - felelte a br hirtelen a beszlo fel fordulva. - Meghalt! Jl hallottam?

  - Bizony gy igaz, br r! Nem rossz hr, gondolom, senki flben, aki a br r nevt viseli.

  Fut mosoly villant fl a hallgat arcn.

 • - Hogy halt meg?

  - Meggondolatlan igyekezetben, hogy kimentse vadszmnesnek valamelyik tagjt, maga isnyomorultan a lngok kzt veszett.

  - I-ga-zn! - tagolta a br, mintha lassan s megfontoltan engedn hatni m