7 Strategi Pemasaran Gerilla

Click here to load reader

 • date post

  31-Dec-2014
 • Category

  Documents

 • view

  40
 • download

  12

Embed Size (px)

Transcript of 7 Strategi Pemasaran Gerilla

Pemasaran GerillaTujuh Langkah Strategi Paling Ganas.

1|Page

Kandungan.

Pengenalan pemasaran gerilla atau Gerilla Marketing. Rahsia terbesar pemasaran Asas Pemasaran yang anda perlu tahu. Tujuh Langkah Keramat. Bagaimana hendak mengaktifkan pemasaran gerilla.

2|Page

Pengenalan pemasaran gerilla atau Gerilla Marketing.Gerilla Marketing di asaskan oleh Jay Conrad Levinson. Konsep gerilla marketing adalah melakukan pemasaran dengan bajet yang rendah tetapi mampu memberi gerilla keuntungan tercetus yang sangat Jay memberangsangkan. kelas Idea pemasaran apabila mengadakan mengenai

copywriting pada hujung minggu di satu universiti.

Di sebabkan pengalamannya yang agak meluas, dia menjadi tempat rujukan bagi pelajar pelajar yang berminat untuk menubuhkan perniagaan mereka sendiri. Pada satu hari, salah seorang dari pelajarnya bertanya padanya sama ada dia boleh beri cara bagaimana hendak memulakan perniagaan dengan modal yang sedikit.

Di sebabkan jay tidak pernah menulis berkenaan tajuk tersebut, dia berjanji akan memberi cadangan buku rujukan untuk di rujuk oleh pelajarnya. Dia kemudiannya mencari buku berkenaan tajuk tersebut di merata rata perpustakaan dan kedai buku. Namun, tiada satu buku pun yang bertepatan dengan tajuk yang pelajarnya mahu.

Oleh sebab dia sudah berjanji pada pelajarnya bahawa dia ingin membantu mereka, dia nekad untuk menulis sendiri panduan mengenainya sebagai rujukan3|Page

untuk pelajar pelajarnya. Dari sini, terhasillah konsep gerilla

marketing. Gerilla marketing sangat berkesan. Ramai usahawan tidak tahu mengenai pemasaran, hanya mengikut sahaja apa yang di ajar oleh gerilla marketing ini dan akhirnya perniagaan mereka maju dengan pesat beserta dengan keuntungan yang sangat luar biasa.

4|Page

Rahsia terbesar pemasaran.Rahsia pemasaran yang paling hebat adalah bermula dengan menulis strategi pemasaran dan mengikut rancangan yang di tulis.Create a plan and stick to it. Rancangan pemasaran hanya di ubah jika terdapat keperluan. Contoh paling tepat adalah peristiwa kewujudan Gerilla Marketing itu sendiri.

Pada awalnya Jay ingin memenuhi kehendak pelajarnya sebagai mematuhi strategi pemasarannya iaitu memberi servis yang terbaik pada pelanggannya. Namun di sebabkan dia tidak berjaya menemui buku yang sesuai, dia menukar strategi pemasarannya berdasarkan keperluan iaitu menulis buku mengenai tajuk yang di minta oleh pelajarnya.

Hasil tulisan bukunya, dia telah di panggil untuk mengadakan seminar di seluruh negara Amerika. Di sebabkan dia nekad untuk mengikut strategi pemasaran yang dia rancang pada awalnya, dia akhirnya menemui satu keperluan untuk di jadikan sebagai produk terbarunya di samping memberi servis terbaik pada anak muridnya.

Buku yang pada awalnya di tulis untuk memenuhi permintaan 100 pelajarnya, telah meletup di pasaran di mana ia telah di alih bahasa kepada 43 bahasa. Hasil nekad dia untuk mengikut strategi pemasaran yang dirancang telah membuka peluang yang sangat besar pada dirinya.

5|Page

Asas pemasaran yang anda perlu tahu.Asas pemasaran yang anda perlu tahu adalah tujuan pemasaran bukannya hendak menjual barang tetapi untuk memberitahu kewujudan perniagaan dan produk anda. Anda tidak boleh memaksa pelanggan untuk membeli barang dari anda. Perasaan ingin membeli datang dari hati mereka sendiri.

Contohnya, anda ingin menjual hanphone terbaru keluaran syarikat anda. Dengan ini, anda beriklan di televisyen mengenai handphone anda. Ramai orang menonton iklan anda dan mereka tahu bahawa syarikat anda sudah mengeluarkan handphone jenis sekian sekain. Namun, bukannya semua akan membeli. Hanya sebilangan yang terpikat sahaja yang akan membeli.

Bilangan mereka yang membeli juga tidak 100 peratus datang dari penonton di televisyen, ia mungkin di beli oleh mereka yang tidak pernah langsung menonton iklan anda di televisyen. Ia terjadi kerana mereka yang menonton iklan tersebut menyebarkan pada pihak ketiga. Jadi, konsep sebenar pemasaran adalah memberitahu.

Dari 100 orang yang melihat iklan anda, hanya 10 peratus sahaja yang akan ambil tahu manakala yang akan membeli adalah seorang atau tiada langsung. Namun, 10 peratus yang ambil tahu ini akan menyebarkan pada pihak ketiga di mana ia memberi kelebihan pada produk anda.

6|Page

Tujuh Langkah Keramat.Tujuh langkah keramat adalah antara teknik pemasaran yang paling

berkesan di dunia. Berikut adalah tujuh langkah keramat

1. Tentukan kaedah pemasaran dan tindakan yang akan di ambil pelanggan untuk membeli produk anda. 2. Tentukan faedah utama produk anda yang mampu memberi pesaingan yang kompetitif pada pesaing anda yang lain. 3. Tentukan target pasaran bagi produk anda. 4. Senaraikan senjata pemasaran yang bakal anda gunakan. 5. Tentukan niche produk anda. 6. Tulis identiti syarikat anda. 7. Bajet bagi pemasaran anda.

Langkah pertama : Kaedah pemasaran.

Langkah pertama dalam pemasaran gerilla anda adalah anda tentukan kaedah pemasaran bagi produk anda dan tentukan juga kaedah bagaimana pelanggan hendak membeli produk dari anda.

Apakah kaedah pemasaran bagi produk anda?

7|Page

Kaedah pemasaran di tentukan melalui kaedah bagaimana pelanggan hendak membeli produk dari anda. Adakah anda mahu pelanggan membeli secara online, secara runcit, secara jualan langsung, melalui telefon atau datang ke kedai anda secara terus?

Jika anda mahu pelanggan mahu membeli secara runcit, kaedah pemasaran anda lebih kepada memasarkan produk anda pada usahawan runcit supaya mereka menerima produk anda untuk di jual di kedai mereka.

Jika anda mahu pelanggan anda membeli secara online atau datang ke kedai, kaedah pemasaran anda terdiri dari teknik online dan offline di mana kedua-duanya akan di lakukan serentak.

Tentukan bagaimana anda hendak menjual produk anda. Dari situ tentukan pula kaedah pemasaran bagi produk anda. Kaedah pemasaran penting supaya anda boleh fokus di mana dan bagaimana anda hendak melakukan pemasaran.

Katakan anda ingin membuka kedai photostat dan cara pelanggan hendak membeli perkhidmatan anda adalah dengan datang ke kedai anda. Dari sini, fokus pemasaran anda adalah untuk membawa pelanggan datang ke kedai anda.

8|Page

Langkah kedua : Tentukan faedah utama bagi produk anda.

Langkah kedua dalam pemasaran gerilla adalah menentukan faedah utama bagi produk anda. Ciri ciri produk dan faedah adalah berlainan. Ciri ciri adalah spefikasi dan fungsi produk anda manakala faedah adalah apa yang pelanggan mampu peroleh dari produk yang anda jual.

Anda perlu cari satu feadah utama yang mampu membuatkan pelanggan teruja untuk memilikinya. Kebanyakan penjual kereta tidak bersaing dari segi kualiti kereta yang mereka jual, sebaliknya mereka bersaing dari cara pembayaran. Oleh itu, anda dapat lihat jurujual kereta yang berjaya selalunya di sebabkan mereka mampu memberi apa yang pelanggan mahu iaitu skim pembayaran mudah.

Katakan anda lapar dan mahu makan makanan dengan segera. Di sebabkan anda mahu segera, hati anda lebih cenderung ke arah kedai makanan segera seperti McD atau KFC di mana anda akan terus memperoleh makanan selepas membuat pesanan. Restoran makanan segera memberi apa yang pelanggan mahu iaitu makanan segera. Faedah utama bagi makanan segera adalah segara, selepas itu, barulah mereka bersaing ddari segi kesedapan.

Anda perlu cari satu tema atau faedah utama dalam produk anda. Dengan menggunakan faedah ini, anda akan melakukan serangan gerilla terhadap pasaran.

9|Page

Cara hendak mencari faedah utama bagi produk anda adalah mencari apa yang bakal pelanggan anda nikmati selepas menggunakan produk anda. Katakan anda menjual ebook, apa yang mampu pelanggan dapat dengan menggunakan informasi dalam ebook anda selepas mereka membeli produk anda. Cari satu faedah utama dan gunakan ia sebagai tema pemasaran anda.

Jika anda menjual perkhidmatan pula, anda perlu jelaskan faedah yang bakal pelanggan miliki jika mereka menggunakan perkhidmatan anda. Contohnya anda menjual perkhidmatan menarik kereta yang rosak, anda boleh promosikan faedah anda iaitu 24 jam perkhidmatan sehari.

Anda perlu pilih satu faedah yang bakal memberi tanggapan positif dari pengguna.

Langkah ketiga : Target pasaran produk anda.

Kepada siapa anda ingin menjual produk anda? Adakah pada orang ramai atau golongan tertentu sahaja? Anda perlu tentukan target pasaran bagi produk anda.

Kedai photostat contohnya. Target pasaran bagi kedai ini sudah pasti golongan yang suka menggunakan perkhidmatan photostat seperti pelajar

10 | P a g e

dan guru. Target utamanya sudah pasti universiti, kolej-kolej dan sekolah. Dengan fokus pada target pasaran iaitu pelajar dan guru, strategi pemasaran anda akan lebih tersusun nanti.

Tentukan target pasaran bagi produk anda dengan mengambil kira siapa golongan paling banyak akan menggunakan produk anda.

Langkah Keempat : Senaraikan senjata pemasaran yang bakal anda gunakan.

Senjata pemasaran adalah senjata yang bakal anda gunakan dalam pemasaran gerilla anda. Berikut adalah senarai 200 senjata pemasaran gerilla yang saya dapat kumpulkan.

1. Rancangan pemasaran 2. Kalendar pemasaran 3. Identiti 4. Kad perniagaan 5. Alat tulis. 6. Surat peribadi 7. Pemasaran telefon 8. Talian bebas tol 9. Nombor telefon untuk pertanyaan. 10. 11. 12.11 | P a g e

Yellow pages Poskad Penghias poskad.

13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41.

Classified ads. Pra order Iklan percuma di kedai. Circular and flies. Papan kenyataan. Iklan di wayang Papan tanda kedai di tepi jalan. Banner Window display Inside signs. Poster Canvassing Door hangers Tempat tekan butang li