2011 RINO 1

Click here to load reader

 • date post

  31-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  2

Embed Size (px)

description

RINO is het personeelsmagazine van 13 Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht te Oirschot.

Transcript of 2011 RINO 1

 • 1 > RINO FEB 2011

  13 MECHBRIG VERWELKOMT HET RMC-PERSONEEL

  ARMOURED IBEX

  RINOPERSONEELSBLAD 13 GEMECHANISEERDE BRIGADE NUMMER 1 FEBRUARI 2011

 • Om te beginnen hoop ik dat 2011 voor jullie en jullie familie een goed jaar zal zijn. In de eerste week na het kerstverlof zijn we met zijn allen gelijk goed van start gegaan. Op 4 januari hadden we een grote opkomst bij de Nieuwjaarscross die door ons sportbureau was georganiseerd. Een zeer geslaagde sportieve activiteit met een humoristisch tintje (o.a. Borat en de Road Runner) die we volgend jaar zeker weer organiseren.

  In de tweede week van januari zijn de eerste mannen en vrouwen van de staf RMC Zuid in Oirschot gearriveerd en begonnen met de integratie binnen onze brigadestaf. Met hun komst wordt de brigade beter uitgerust om nationale operaties uit te voeren en onze rol als regionale veiligheidspartner nog beter in te vullen. Zoals in de afgelopen weken merkbaar is geweest zijn er militairen van 30 Natresbataljon ingezet om te helpen bij de wateroverlast in de Limburg. Het is fijn dat ook dat bataljon deel gaat uitmaken van onze brigade, een geweldige capaciteit! Ook kunnen we door komst van de collegas van RMC Zuid invulling geven aan het zogenaamde opdrachtgeverschap voor de facilitaire dienstverle-ning aan onze brigade door het landelijke facilitaire bedrijf zoals dat nu opgericht wordt. Mannen en vrouwen van RMC Zuid, jullie zijn ontzettend welkom hier in Oirschot, ik kijk uit naar de samenwerking. We gaan het vanaf nu SAMEN DOEN!

  Intussen hebben we de eerste trainingsactiviteiten al weer achter de rug. Onder leiding van 11 Tankbataljon is er in het Duitse Oberlausitz door tanks, pantserin-fanterie, genie, een geneeskundig peloton en een herstelpeloton het gentegreer-de gemechaniseerde optreden beoefend. Het doet me goed om te zien dat binnen de brigade wordt gedacht in mogelijkheden en kansen om met de beperkte middelen die we op dit moment hebben het maximale er uit te halen. Onze operationele trainingsactiviteiten, zoals beoefend in Oberlausitz, op de Oirschotse Heide door 42 BLJ of door de verschillende eenheden tijdens de schietserie in Bergen Hohne, kunnen alleen maar worden uitgevoerd als ze goed worden ondersteund vanuit de brigade, we hebben elkaar keihard nodig. Niet klagen maar aanpakken, dat is iets wat we SAMEN DOEN.

  Als afsluiting wil ik graag het volgende met jullie delen. Toen ik vanmorgen op mijn fiets bij de poort van onze mooie Legerplaats aan kwam hoorde ik een collega militair tegen een ander zeggen: fijn dat we weer mogen, we hebben een leuke week voor de boeg. Het deed me echt goed om dat te horen en vast te stellen dat wij ook in deze tijd van onzekerheid plezier in ons werk hebben. Laten we dat zo houden, laten we ook dat SAMEN DOEN!

  Commandant 13 Gemechaniseerde BrigadeBrigadegeneraal Michiel van der Laan

  13 GEMECHANISEERDE BRIGADE, SAMEN DOEN!

  Rino is een uitgave van 13 Gemechaniseerde Brigade, geproduceerd door het Dienstencentrum Defensiemedia.

  Eindredactie: Tlnt Joost Ploegmakers

  Vormgeving: Grafisch Bedrijf | Audiovisuele Dienst Den Haag

  Druk: OBT bv | Den Haag

  Oplage: 2000

  Redactieadres:RinoGebouw 20Eindhovensedijk 42 Postbus 33MPC 75A5688 ZG OirschotTelnr.: 040 26 65 103E-mail: Rino@mindef.nl

  Bij geen gehoor: Dienstencentrum Defensiemedia070 33 97 806E-mail: Rino@mindef.nl

  Voorpagina:Brigadecommandant 13 Mechbrig, brigadegeneraal Michiel van der Laan met kolonel Burg Valk van RMC-Zuid (vanaf januari gefaseerd gentegreerd bij 13 Gemechaniseerde Brigade.) Foto: Kpl1 Joshua Laisina

  COLOFON

  Commandant 13 Gemechaniseerde Brigade, brigadegeneraal Michiel van der Laan

  6

  INHOUD > FEBRUARI 2011

  ARMOURED IBEX

  ARTIKELEN > 9. FUSELIERS IN DE WEST 11. COMMANDO 42 BLJ VOOR LUITENANT-KOLONEL JACOPS12. LUITENANT-KOLONEL VAN IERSEL NIEUWE COMMANDANT 13 HERSTEL13. EERSTE CV90S STROMEN BINNEN BIJ 17 PAINFBAT14. FUSELIERS BEWIJZEN VERZETSSTRIJDSTER LAATSTE EER15. SERGEANT 1 KIM DOET VERSLAG VANUIT AFGHANISTAN16. EVERY SOLDIER A SPOKESPERSON17. RMC EN NATRES INTEGREREN IN 13 MECHBRIG19. 30 NATRESBATALJON BEHOEDT LIMBURGERS VOOR NATTE VOETEN

  RUBRIEKEN > 2. VOORWOORD BRIGADEGENERAAL MICHIEL VAN DER LAAN 4. DE OPENING20. RINO SPORTIEF22. NA VIJVEN24. RINO VARIA26. 100 PUNTEN (NIEUW)27. RINOSTALGIE28. DE AFSLUITER

  19

  20

 • RINO FEB 2011 < 54 > RINO FEB 2011

  DE OPENING

  NAMEN VAN DRIE MILITAIREN ONTHULD OP MONUMENT LIMBURGSE JAGERS

  De namen van Luc Janzen, Jeroen Houweling en Marc Harders zijn onthuld op het

  herinneringsmonument van het Regiment Limburgse Jagers in Weert. De drie militairen

  kwamen eerder dit jaar om in Afghanistan tijdens TFU-12 onder het commando van 42

  Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers.

  Eindhoven Een twaalf man sterke afvaardiging van 13 Gemechaniseerde Brigade stond op dinsdag 21 december voor het Glazen Huis op de Markt in Eindhoven. Dat deden de militairen in het teken van de nationale inzamelingsactie Serious Request van radiozender 3FM. Het twaalftal overhandigde een koffer met het ingezamelde geld aan de djs in het Glazen Huis.

  De twee initiatiefnemers tot de inzamelingsactie bij de

  brigade zijn soldaat1 Marco Oost en soldaat1 Michael Bitsas.

  Zij zijn werkzaam voor 41 Pagnbat. Oost: Ik speelde al

  ikiklanger met het idee om geld in te zamelen voor de

  3FM-actie. Ik had het er met collegas over en merkte wel

  dat er veel enthousiast reageerden. Oost en Bitsas

  begonnen klein met hun actie. We wilden in eerste

  instantie inzamelen bij het geniebataljon en stelden dat

  voor bij de commandant, overste Ed van den Broek. Die

  vond het een heel goed idee.

  Maar daar bleef het niet bij, want niet alleen genisten

  wilden geld doneren. Er werd bij alle eenheden van de

  Oirschotse brigade met de pet rond gegaan. In totaal

  werd er 2539 euro ingezameld. Een mooi bedrag, maar er

  had meer ingezeten denken de initiatiefnemers. Bitsas:

  Als we wat meer tijd hadden gehad om deze

  inzamelingsactie te communiceren, hadden we meer op

  kunnen halen.

  De bedoeling was om het geld op spectaculaire wijze te

  overhandigen aan de djs in het Glazen Huis. Helaas

  mochten de militairen niet met hun voertuigen de Markt

  op van de gemeente en 3FM. Toch kreeg het twaalftal de

  kans om on air het geld te overhandigen. We vonden

  het belangrijk dat deze inzameling namens het personeel

  van de brigade was, zegt Bitsas als de groep net bij de

  microfoon van het Glazen Huis is geweest. Maar het

  belangrijkste is het doel van de actie: de kinderen in

  Afrika een kans geven.

  13 GEMECHANISEERDE BRIGADE OVERHANDIGT GELD AAN DJS GLAZEN HUIS

 • RINO FEB 2011 < 76 > RINO FEB 2011

  11 Tankbataljon leidt oefening in Oberlausitz

  ARMOURED IBEXDe staf van 11 Tankbataljon RHvS had het druk tijdens de niveau IV-oefening Ar-moured Ibex, die werd gehouden in het Duitse Oberlausitz. Opvallend was de FDR, de Full Dress Rehearsal, waarin de eerste bataljonsgeleide actie op een schaal van 1 op 1 werd voorgeoefend. Dat terwijl de vijand zich aan de andere kant van het oefenterrein voorbereidde op het gevecht.

  Fotos: Kpl1 Joshua Laisina

  Een full dress rehearsal (FDR) werd bijvoorbeeld door de Amerikanen gebruikt in Saoedi-Arabi om zich voor te bereiden op de aanval in Koeweit. Normaal gesproken maken de commandanten plannen duidelijk aan de hand van de kaart of een maquette. Maar we kozen er nu voor om dit live, dus 1 op 1 te doen, zegt bataljonscomman-dant van 11 Tank overste Koek. De heuvel op het oefenterrein vanwaar de FDR werd gevolgd was drukbevolkt. Koek: Maar deze rehearsal is vooral bedoeld voor de teamcommandanten en stafleden. Zij moeten op deze manier beter inzicht krijgen in wat het werk van elkaar inhoudt. Uiteindelijk moet dat leiden tot een betere communicatie tijdens de voorbereiding en de uitvoering.

  FuikEen voor een vertellen de commandanten wat ze van plan zijn. Vervolgens komt de desbetreffende eenheid ook daadwerkelijk in actie. De verkenners van 17 Painfbat, de infanteristen van de B-cie van 42 BLJ, de genisten van 411 Pagncie en natuurlijk de tankers zelf (Bravo-eskadron): allemaal komen ze aan de beurt. De genisten doorbreken de tankgracht, waarna het Bravo-team (samengestelde eenheid) als laatste door de fuik rijdt. Daarmee houdt de FDR op en

  Ferwerda heeft wel een kleine kanttekening. We verplaatsten tactisch van A naar B, ook tijdens de FDR. Maar waar in de uiteinde-lijke actie anderhalf uur voor stond, moesten we tijdens de FDR in dertig minuten doen. Als we een bepaald stuk tactisch moeten afleggen, moeten we er eigenlijk ook de tijd voor krijgen die ervoor staat. Maar dat zat er niet in vanwege tijdgebrek.

  Actie 1Na de uitgebreide FDR is het een dag later tijd voor de eerste aanval in het echt. Het aanvalsplan dat tijdens de FDR is uitgevoerd, moet in de vroege ochtend bijna worden aangepast. De verkenners hebben namelijk een tankpeloton aangetroffen in het gebied waar dat niet verwacht werd. Het Alfa-team, dat het eerste deel van de aanval uitvoert, beschikt ook over maar n tankpeloton, dus daarmee

  De jongens worden fanatieker door MCTC; ze willen graag winnen

  Tanks van 11 Tankbat rukken op tijdens de eerste actie

  is het tijd voor de nabesprekingen en veranderingen in het bevel. Overste Koek: Die veranderingen waren van toepassing op tijd en ruimte. Sommige acties konden in kortere tijd of hadden juist meer tijd nodig. De afstand tussen eenheden moesten korter of er moest juist meer ruimte tussen zitten.

  InzetgebiedDe pelotonscommandant van de verkenners, eerste luitenant Dirk Ferwerda, kan zich vinden in de