2006 Chapter Competition Countdown Round MATHCOUNTS 

Click here to load reader

  • date post

    21-Dec-2015
  • Category

    Documents

  • view

    343
  • download

    31

Embed Size (px)

Transcript of 2006 Chapter Competition Countdown Round MATHCOUNTS 

  • Slide 1
  • 2006 Chapter Competition Countdown Round MATHCOUNTS
  • Slide 2
  • Slide 3
  • 1.Mishas favorite number is even. Her favorite number is also non-negative and less than 1. What is Mishas favorite number?
  • Slide 4
  • Slide 5
  • Answer: 0
  • Slide 6
  • Slide 7
  • 2.A car is averaging 50 miles per hour. If the car maintains this speed, how many minutes less would a 450-mile trip take than a 475-mile trip?
  • Slide 8
  • Slide 9
  • Answer: 30 (minutes)
  • Slide 10
  • Slide 11
  • 3.Three coplanar circles intersect as shown. What is the maximum number of points on the circles that a line passing through all three circles can touch?
  • Slide 12
  • Slide 13
  • Answer: 6 (points)
  • Slide 14
  • Slide 15
  • 4.An equilateral triangle and a square have the same perimeter of 12 inches. What is the ratio of the side length of the triangle to the side length of the square? Express your answer as a common fraction.
  • Slide 16
  • Slide 17
  • Answer:
  • Slide 18
  • Slide 19
  • 5.If 2x + y = 8, what is the value of 4x + 2y?
  • Slide 20
  • Slide 21
  • Answer: 16
  • Slide 22
  • Slide 23
  • 6.Climbing the first flight of stairs takes Jimmy 20 seconds, and each following flight takes 5 seconds more than the preceding one. How many total seconds does it take to climb the first five flights of stairs?
  • Slide 24
  • Slide 25
  • Answer: 150 (seconds)
  • Slide 26
  • Slide 27
  • 7.If a + b = c and b + c = 11 and c = 8, what is the value of a?
  • Slide 28
  • Slide 29
  • Answer: 5
  • Slide 30
  • Slide 31
  • 8.What is the greatest three- digit integer in which the product of the digits is 0?
  • Slide 32
  • Slide 33
  • Answer: 990
  • Slide 34
  • Slide 35
  • 9.Steve will write the list of consecutive integers, starting with 1, at the speed of 5 digits per second. What will be the sum of the final two digits he writes on his list at the end of 10 seconds?
  • Slide 36
  • Slide 37
  • Answer: 12
  • Slide 38
  • Slide 39
  • 10.The fenced area of a yard is a 15-foot by12-foot rectangular region with a 3 - foot by 3-foot square cut out, as shown. What is the area of the region within the fence, in square feet? 15 12 33 33
  • Slide 40
  • Slide 41
  • Answer: 171 (square feet)
  • Slide 42
  • Slide 43
  • 11.When 700 students from Genius M.S. played SCOOZ, 90% of them scored proficient or above. What number of students at Genius M.S. did not score proficient or above?
  • Slide 44
  • Slide 45
  • Answer: 70 (students)
  • Slide 46
  • Slide 47
  • 12.If the operation Z is defined as a Z b = b + 10a a 2, what is the value of 2 Z 6 ?
  • Slide 48
  • Slide 49
  • Answer: 22
  • Slide 50
  • Slide 51
  • 13.Aditi can walk 1.7 miles in half an hour. At the same constant speed, how many hours would it take her to walk 17 miles?
  • Slide 52
  • Slide 53
  • Answer: 5 (hours)
  • Slide 54
  • Slide 55
  • 14.A right hexagonal prism has a height of 3 feet and each edge of the hexagonal bases is 6 inches. What is the sum of the areas of the non-hexagonal faces of the prism, in square feet?
  • Slide 56
  • Slide 57
  • Answer: 9 (square feet)
  • Slide 58
  • Slide 59
  • 15.What common fraction is halfway between and on a number line?
  • Slide 60
  • Slide 61
  • Answer:
  • Slide 62
  • Slide 63
  • 16.A rectangular quilts length is twice the length of a rectangular picture, and the quilts width is three times the width of the same picture. The area of the picture is 2 square feet. What is the area of the quilt, in square feet?
  • Slide 64
  • Slide 65
  • Answer: 12 (square feet)
  • Slide 66
  • Slide 67
  • 17.Each year, starting with 1999, five new state quarter designs were introduced. How many different state quarter designs were introduced by the end of 2005?
  • Slide 68
  • Slide 69
  • Answer: 35 (designs)
  • Slide 70
  • Slide 71
  • 18.In a convex quadrilateral, the measure of the largest angle is twice the measure of the smallest angle, and the other two angles are both right angles. How many degrees are in the largest angle?
  • Slide 72
  • Slide 73
  • Answer: 120 (degrees)
  • Slide 74
  • Slide 75
  • 19.What is the sum of the six positive integer factors of 18?
  • Slide 76
  • Slide 77
  • Answer: 39
  • Slide 78
  • Slide 79
  • 20.Lyndy conducted a survey of the 300 students in her school. She found that 60 students own dogs, while only 30 students own cats. What percent of the students own cats?
  • Slide 80
  • Slide 81
  • Answer: 10 (percent)
  • Slide 82
  • Slide 83
  • 21.Max must take 10 steps to go the same distance as three of his dads steps. His dad takes 30 steps to walk down the hall. How many steps must Max take to walk down the same hall?
  • Slide 84
  • Slide 85
  • Answer: 100 (steps)
  • Slide 86
  • Slide 87
  • 22.The area of a rectangle is 80 sq ft. If the width is increased by 1 foot and the length is decreased by 1 foot, the new rectangle has area 90 sq ft. What is the perimeter of the original rectangle, in feet?
  • Slide 88
  • Slide 89
  • Answer: 42 (feet)
  • Slide 90
  • Slide 91
  • 23.In a round-robin tournament with n teams, the number of games that must be played is. How many teams are in a round-robin tournament in which 55 games are played?
  • Slide 92
  • Slide 93
  • Answer: 11 (teams)
  • Slide 94
  • Slide 95
  • 24.The arithmetic mean of 7, 2, x and 10 is 9. What is the value of x?
  • Slide 96
  • Slide 97
  • Answer: 17
  • Slide 98
  • Slide 99
  • 25.A certain right rectangular prism has a height of 6 feet and a rectangular base with sides measuring 3 feet and 5 feet. What is the volume of this prism, in cubic feet?
  • Slide 100
  • Slide 101
  • Answer: 90 (cubic feet)
  • Slide 102
  • Slide 103
  • 26.Charlies mom just had a baby. He notices that they use an average of nine diapers per day. At this rate, how many total diapers will they use during June and July of this year?
  • Slide 104
  • Slide 105
  • Answer: 549 (diapers)
  • Slide 106
  • Slide 107
  • 27.If 20% of 10% of a number is 12, what is 10% of 20% of the same number?
  • Slide 108
  • Slide 109
  • Answer: 12
  • Slide 110
  • Slide 111
  • 28.The sum of the median and the range of a collection of numbers is 16. If each number in the collection is increased by 1, what is the sum of the median and the range of the new collection?
  • Slide 112
  • Slide 113
  • Answer: 17
  • Slide 114
  • Slide 115
  • 29.Amy works for 36 hours per week for 10 weeks during the summer, making $3000. If she works for 30 weeks during the school year at the same rate of pay and needs to make another $3000, how many hours per week must she work?
  • Slide 116
  • Slide 117
  • Answer: 12 (hours or hours per week)
  • Slide 118
  • Slide 119
  • 30.A gumball machine contains 12 red, 6 blue, 1 white and 7 green gumballs. What is the least number of gumballs Cho must buy to guarantee having 3 gumballs of the same color?
  • Slide 120
  • Slide 121
  • Answer: 8 (gumballs)
  • Slide 122
  • Slide 123
  • 31.A piece of yarn is 60 cm long. The yarn is cut so that one piece is five times the length of the other piece. How many centi