10 ultieme windows 8 laptops

of 29 /29
10 ultieme Windows 8-laptops Eindelijk het scherm aanraken

Embed Size (px)

description

Windows 8 is anders en luidt daarmee een nieuw tijdperk in van interactie met het desktop-besturingssysteem. Het is gloednieuw en als gebruiker moet je je weg waarschijnlijk even zoeken. Ook fabrikanten zijn nog op zoek naar de juiste formule om Windows 8 optimaal uit de verf te laten komen. Wij bekijken de huidige stand van zaken en zoeken de ultieme Windows 8-beleving op een laptop.

Transcript of 10 ultieme windows 8 laptops

 • 1. 10 ultieme Windows 8-laptopsEindelijk het scherm aanraken
 • 2. InleidingWindows 8 is anders en luidt daarmee een nieuw tijdperk in van interactiemet het desktop-besturingssysteem. Het is gloednieuw en als gebruikermoet je je weg waarschijnlijk even zoeken. Ook fabrikanten zijn nog opzoek naar de juiste formule om Windows 8 optimaal uit de verf te latenkomen. Wij bekijken de huidige stand van zaken en zoeken de ultiemeWindows 8-beleving op een laptop.
 • 3. De laptopDe laptop heeft het mobiele segment jarenlang gedomineerd. Even was daar deopleving van de netbook, een goedkoop notebookje tot 10 inch voor onderweg, maardeze lijkt inmiddels het veld geruimd te hebben voor de 10inch-tablet. De duurderelaptop moet meerwaarde bieden om een aanschaf te rechtvaardigen. De termenproductiviteit en entertainment, zijn voor laptops op dit gebied toverwoorden.Door de hedendaagse consument wordt duurzaam ingekocht en dus moet de laptopperspectief bieden voor toekomstige toepassingen. Een beter geluid, mooier scherm,fraaie vormgeving en een ergonomisch ontwerp helpen mee om meerwaarde te creren.De kunst is deze eigenschappen over te brengen en dat is niet altijd makkelijk wanneerveel aankopen op afstand worden gedaan. De lancering van een nieuwbesturingssysteem zoals Windows 8 is de uitgelezen kans om de blits te maken alslaptopfabrikant, omdat er nieuwe mogelijkheden gecreerd worden.
 • 4. Windows 8Microsoft doet met Windows 8 een poging om tablet en pc bij elkaar te brengen. Westaan aan het begin van het Windows 8-tijdperk en dat betekent dat her en dergeschaafd moet worden om deze samensmelting te doen slagen. Iedereen moet evenopnieuw zijn weg vinden tussen desktopmodus en Modern UI. Windows 8 is voor hetklassieke muizen niet het meest geschikte platform en schreeuwt eigenlijk om eenaanraakscherm. Of zelfs op camera gebaseerde besturingsmethoden zoals de Kinectvan spelcomputer Xbox 360. De Kinect is een speciale videocamera die bewegingenomzet naar interactie met het besturingssysteem. Toekomstige computers zullen wellichtsoortgelijke technologie in het beeldscherm gentegreerd hebben. Dat is echtertoekomstmuziek en voorlopig lijkt een aanraakscherm de aangewezen nieuwe methodeom Windows 8 te bedienen.
 • 5. AanraakschermOndanks dat verwacht mag worden dat een aanraakscherm door de populariteit vantablets inmiddels wel is ingeburgerd, wil de acceptatie nog niet zo vlotten als het om eenpc of laptop gaat. We zijn gewend om een muis en toetsenbord te gebruiken en willendat graag blijven doen. Bovendien zijn de huidige applicaties voor een desktop-pc metaanraakscherm dat rechtop staat, niet heel ergonomisch omdat de meestebedieningsfuncties boven in beeld zitten.Voor een laptop ligt dat wat anders. De schermen zijn kleiner en de opstelling tijdensgebruik is anders, waardoor de meeste locaties op het scherm gemakkelijker te bereikenzijn. Er zijn ook modellen beschikbaar waarbij het scherm omgeklapt kan worden en hetapparaat dus als een tablet te gebruiken is. Als je een dergelijke notebook normaalgebruikt, dan zal je geen last hebben van het aanraakgedeelte. De laag die voor deregistratie van de aanrakingen zorgt, is tegenwoordig zo dun dat de impact op debeeldkwaliteit marginaal is. Wel zijn aanraakschermen bedoeld voor de vingers nogsteeds zonder uitzondering glanzend.
 • 6. Hoge resolutieBeeldschermen met hoge resolutie hebben hun intrede gedaan. Schermen kleiner danhet 14inch-formaat hebben bij de duurdere modellen zelfs een resolutie van 1920 x1080. Dit zorgt ervoor dat je meer informatie op je scherm hebt staan en een scherperbeeld hebt. De tekst kan dan aan de kleine kant worden, maar daar kan je eenvoudigwat aan doen door in Windows de instelling voor tekstweergave aan te passen.Bovendien onthouden de meeste webbrowsers jouw pagina-instellingen als jewebpaginas vergroot laat weergeven. De volgende keer dat je de pagina dan bezoekt,wordt hij automatisch geschaald naar het formaat dat je eerder hebt ingesteld. Na enigetijd gewerkt te hebben met deze hoge resolutie beeldschermen willen wij niet meer terugnaar een mindere resolutie als 1366 x 768.Bovendien zorgen deze HD-beeldschermen er ook voor dat je minder snel een groterformaat beeldscherm nodig hebt, waardoor laptops compacter kunnen blijven. Voor hetgrafische gedeelte heeft een losse gpu bij de doorsnee notebook helemaal afgedaan enwordt enkel nog gebruikgemaakt van de Intel HD Graphics 4000, een grafischeprocessor die bij de systeemprocessor ingebakken zit. Doordat deze twee gebroederlijkbij elkaar zitten, is de onderlinge communicatie optimaal. De prestaties zijn voor demeeste gebruiksdoelen uitstekend. De HD 4000 is zeer geschikt voor HD-video en dewat minder zware 3D-games. Voor het overgrote deel van de notebooks is dat ruimvoldoende. Alleen gamers zullen liever een discrete grafische kaart willen hebben in hunlaptop.
 • 7. TestenWe hebben de leveranciers laten weten dat we op zoek zijn naar een goede Windows 8-beleving op een laptop. We lopen uiteraard warm voor goede specificaties en natuurlijkeen aanraakscherm. Het is prachtig als een laptop hoge scores haalt in benchmarks,maar uiteindelijk vinden wij het plezier dat je beleeft aan een laptop de belangrijkstefactor, met natuurlijk de prijs die daar tegenover staat. Een laptop kun je meenemen ofthuis laten staan, op de tafel leggen of op de bank op schoot gebruiken. Je kunt hemalleen voor e-mail en internet gebruiken of juist films bekijken en 3D-spellen spelen. Wijzoeken naar de ideale thuislaptop die voor thuiswerken wordt gebruikt en s avondslekker meegenomen kan worden op de bank om onder het televisiekijken nog hetinternet af te struinen en online te blijven.
 • 8. 01 ASUS VivoBook X202EDeze ASUS VivoBook X202E is de goedkoopste notebook uit de test. Toch is hij dankzijeen Core i3-processor op 1,8 GHz en 4 GB geheugen voor het dagelijks werk snelgenoeg. Het compacte formaat en het kwalitatief goede 11,6inch-beeldscherm makenhet tot een leuk hebbedingetje. Het scherm, met een resolutie van 1366 x 768, isvoorzien van een TN-paneel waardoor de inkijkhoeken en kleurweergave niet heelindrukwekkend zijn. Wel beschikt de notebook over een multitouch-aanraakscherm dattien vingers herkent. Door het compacte formaat is het hierdoor uitstekend werken metWindows 8. Opvallend is dat de behuizing netjes met onder andere aluminium isafgewerkt en solide aanvoelt, waardoor je nauwelijks kunt geloven dat deze laptopslechts 549 euro kost.Een minpuntje is de gebruikte harde schijf. De schijf houdt het hele systeem een op. Alsje niet heel intensief met de laptop bezig bent dan zal je weinig hinder ervanondervinden.Als je op zoek bent naar een compacte notebook die uitstekend aansluit bij Windows 8,dan is de VivoBook X202A ondanks de harde schijf een buitenkansje. Er zijn van dezenotebook ook goedkopere uitvoeringen met 2 GB RAM, maar die zouden we laten staanomdat het geheugen niet zelf uit te breiden is, en 4 GB wel gewenst is voor Windows 8.ASUS noemt de VivoBook X202E in andere landen de S200E, maar we zijn hem ook opde Nederlandse site onder deze naam tegengekomen.
 • 9. ASUS VivoBook X202E Prijs 549,-Pluspunten Prijs Materiaalgebruik behuizing Formaat AanraakschermMinpunten Harde schijf Website www.asus.com SCORE 8/10
 • 10. 02 HP Pavilion Sleekbook 15 b006edIn vergelijking met andere notebooks in deze test is de HP Pavilion Sleekbook 15 ergstandaard. De machine heeft bijvoorbeeld geen aanraakscherm, maar is voorzien vaneen TN-beeldscherm met de standaardresolutie van 1366 x 768 die bij een 15inch-notebook verwacht mag worden.Echt compact is de Sleekbook met zijn 15inch-scherm en brede schermranden niet tenoemen. Wel is de notebook voor zijn prijsklasse plat, vandaar de naam Sleekbook. Hetgrootste deel van de behuizing is van glimmend kunststof en dat zie je meer bij laptopsvan dit prijsniveau.De Intel Core i5-processor en 4 GB geheugen maken veel goed en zorgen ervoor dat deSleekbook 15 goede prestaties neerzet, waardoor hij als standaardlaptop prima voldoet.De geluidsweergave voor documentaires (stemmen) is uitstekend op het Altec Lansing-luidsprekersysteem. De weergave van bastonen is dan weer niet het sterke punt van ditsysteem. Kortom, de Pavilion Sleekbook is een standaardnotebook, die door het gebrekaan een aanraakscherm in ieder geval niet de ultieme Windows 8-notebook is.
 • 11. HP Sleekbook 15 b006ed Prijs 599,- Pluspunten Dun Prestaties Prijs Minpunten Geen aanraakscherm Alleen HDD Website www.hp.com SCORE 6/10
 • 12. 03 HP ENVY TouchSmart Ultrabook 4HP heeft ook notebooks met een aanraakscherm in het assortiment en stuurde de ENVYTouchSmart Ultrabook 4-1102ed. Deze notebook doet qua uiterlijk denken aan de HPENVY Ultrabook 4 die we vorig jaar getest hebben, maar de behuizing is quakleurgebruik wat conservatiever. Waar de versie zonder touch is uitgevoerd in zwart metrood, is deze aanraakversie in vertrouwd zilver met donkergrijs uitgevoerd.De ultrabook heeft een 14inch-beeldscherm met een resolutie van 1366 x 768 en isvoorzien van een multitouch-aanraakscherm dat prima reageert. De nog betere hogeresolutie IPS-schermen zitten voor deze test in het segment boven de duizend euro endaar ligt deze TouchSmart met een prijs van 999 euro nog net onder. De hogere prijs tenopzichte van de geteste Sleekbook zit hem niet alleen in het aanraakscherm, ook devormgeving is veel beter. Het toetsenbord en de behuizing van de notebook zijn een stukbeter dan die van de Sleekbook 15. Als je vele uren per dag doorbrengt achter de laptop,dan is dit een goede investering.De TouchSmart presteert prima, zoals verwacht mag worden van een Intel Core i5. HPheeft deze notebook voorzien van het Beats Audio-label en het geluid is zeker beter danhet Altec Lansing-systeem op de Sleekbook. Het blijft natuurlijk behelpen met eendergelijk membraamsysteem, dus wonderen moet je ondanks het Beats Audio-label nietverwachten.
 • 13. HP ENVY TouchSmart Ultrabook 4 Prijs 999,-Pluspunten Behuizing Toetsenbord Beeld ToetsverlichtingMinpunten Prijs Website www.hp.com SCORE 7/10
 • 14. 04 Dell XPS 12 UltrabookMet de Dell XPS 12 haal je een krachtige kruising tussen een tablet en laptop in huis.Wie droomt er nu niet over een tablet met een Intel Core i7 erin en een multitouch IPS-scherm van 12,5 inch met een resolutie van 1920 x 1080? De Dell XPS 12 is tetransformeren tot een tablet en de constructie die Dell hiervoor heeft bedacht isingenieus. Windows 8 komt op de Dell XPS 12 helemaal tot zijn recht. De Modern UI-interface en de Live-tegels zorgen ervoor dat Windows 8 uitermate geschikt is om meteen aanraakscherm te bedienen. Het switchen tussen applicaties, zonder de taakbalkdaarvoor te gebruiken, gaat flitsend snel als je de Dell XPS 12 in de hand hebt. Dellheeft net als op een normale tablet knoppen op de zijkant aangebracht om hetsysteem in te schakelen of het volume te regelen, waardoor deze binnen bereik blijvenwanneer de notebook in tabletstand gebruikt wordt.Wat fysieke aansluitingen voor externe apparaten betreft biedt Dell alleen usb 3.0 enDisplayPort (met HDMI-adapter). Een klein minpuntje dat we zien, is dat we in zon durenotebook liever wat sneller RAM-geheugen hadden gezien, dan was de machinewaarschijnlijk nog een tikje sneller geweest. De adviesprijs van 1499 euro is natuurlijkgeen kleinigheidje, maar we vinden de XPS 12 Ultrabook simpelweg de fijnste machinevoor Windows 8.Daarnaast zijn er goedkopere uitvoeringen met een nog steeds rappeCore i5-proccessor. De Dell XPS 12 geeft ons de beste Windows 8 beleving. Lekkerveelzijdig, prachtig beeld, supersnel en oerdegelijk.
 • 15. Dell XPS12 Ultrabook Prijs 999,-Pluspunten Behuizing Toetsenbord Beeld ToetsverlichtingMinpunten Prijs Website http://www.asus.com/vivo/ en/vivoBook.htm SCORE 7/10
 • 16. 05 HP ENVY Spectre 14Als je op zoek bent naar compromisloos design met optimale ergonomie enduurzaamheid, zoek dan niet verder en kijk naar de HP ENVY Spectre 14. Niet eerderhebben we een laptop in handen gehad die zo mooi en tegelijk degelijk in elkaar isgezet. Aan alle kanten straalt de Spectre pure klasse uit. De zakelijke gebruiker zalhelemaal in zijn nopjes zijn met deze prachtmachine. Een multitouch-scherm had dezeSpectre helemaal af gemaakt. Mogelijk blijft dat voorbehouden aan toekomstige Spectremodellen.De HP Envy Spectre 14 kost 1499 euro en je kan hem onder meer vergelijken met deApple MacBook Pro. Veel nadruk op design, duurzaam, hoge resolutie beeldscherm engoede specificaties, maar dan uitgerust met Windows 8. Een multitouch-scherm incombinatie met Windows 8 had naar onze mening een groot verschil kunnen maken omconsumenten in dit segment over de streep te trekken.Het audiosysteem is goed en muziek klinkt voor een laptop prima als je het volume eenbeetje binnen de perken houdt. Dit is de beste laptop uit de test wanneeraanraakschermen buiten beschouwing zouden worden gelaten. Wel is hij voor eenultrabook relatief dik en zwaar.
 • 17. HP ENVY Spectre 14 Prijs 1499,-Pluspunten Beeldscherm Design SSD ToetsenbordverlichtingMinpunten Geen aanraakscherm Relatief dik en zwaar Website www.hp.com SCORE 8/10
 • 18. 06 Acer Aspire S7 UltrabookWanneer we de Acer Aspire S7 in handen hebben, dan krijgt het begrip dun een nieuwedimensie. Met een dikte van slechts 1,2 cm klopt deze met gemak de concurrentie entoch heb je de beschikking over een Intel Core i5 en een 13,3 inch IPS-scherm met eenresolutie van 1920 x 1080 met multitouch. Ter vergelijking: de MacBook Air heeft eendikte van 1,7 cm. Hiermee heeft Acer toch wel een heel bijzondere prestatie geleverd.De beeldkwaliteit van het flinterdunne beeldscherm is uitstekend.Het geheel straalt wat minder robuustheid uit door de witte kunststof behuizing, maar datis slechts schijn want de notebook is wel stevig. Betekent dit dan ook dat Acer geencompromissen heeft moeten sluiten ten gunste van de geringe dikte? Niet helemaal,want het toetsenbord van de Aspire S7 voldoet, maar is zeker niet zo goed als die vande HP ENVY TouchSmart of HP ENVY Spectre. Verder is de Aspire S7 de luidruchtigstenotebook wanneer deze tijdens het benchmarken flink aan het werk wordt gezet.Een VGA- en netwerkaansluiting zitten als mini-aansluitingen op de notebook, maar debenodigde adapters levert Acer netjes mee. Het audiosysteem van de Acer klinkt vooreen laptop bijzonder goed en ruimtelijk en zelfs beter dan de Beats Audio van de HPlaptops. De Beats Audio-systemen produceren wel meer volume, maar dat gaat tenkoste van de lage tonen en de natuurgetrouwe weergave. Dit is goed hoorbaar wanneerwe de Aspire S7 met de HPs vergelijken.
 • 19. Acer Aspire S7 Prijs 1499,-Pluspunten Goed geluid Dun Beeldkwaliteit ToetsverlichtingMinpunten Luidruchtig Koeling Website www.acer.nl SCORE 8/10
 • 20. 07 Lenovo IdeaPad Yoga 13De IdeaPad Yoga 13 is in het echt wellicht net even anders dan je op basis van de fotoszou zeggen. De buitenkant van de behuizing is namelijk gemaakt van een rubberachtigmateriaal terwijl de polssteun van nepleer is gemaakt. Net als de Dell XPS 12, is ook deYOGA 13 te veranderen in een grote tablet. De scharnier van de Yoga laat het schermhelemaal tegen de achterkant klappen om het apparaat te veranderen in een tablet. Hettoetsenbord bevindt zich dan aan de achterkant van de tablet. Het toetsenbord en detouchpad worden uitgeschakeld, zodat je niet bang hoeft te zijn voor onbedoelde acties.Toch is het een beetje onhandig dat het toetsenbord aan de achterkant zit, want je moetoppassen voor krassen of beschadigingen. Zeker omdat de achterkant van krasgevoeligkunstleer is gemaakt. Dat de YOGA als normale notebook en als tablet te gebruiken is,ligt voor de hand. Met de overige twee manieren bedoelt Lenovo dat je het apparaat alseen tentje neer kan zetten, of dat je hem zo kan neerzetten dat het toetsenbord op detafel staat.Het scherm van de Yoga is heel erg goed en biedt een goede inkijkhoek enkleurweergave, gekoppeld aan een resolutie van 1600 x 900. Op welke manier je deYoga ook gebruikt, het beeld is qua inkijkhoek altijd goed. Wij hebben een topmodel vande Yoga getest met een i7-processor en 256 GB SSD. Er is ook een flink goedkopereuitvoering met een i5-processor, 4 GB geheugen en een 128 GB SSD.
 • 21. Lenovo IdeaPad Yoga 13 Prijs 1499,- Pluspunten Te gebruiken als tablet Erg goed aanraakscherm Ook te gebruiken als compacte all-in-one pc 8 GB geheugen Minpunten Toetsenbord aan buitenkant in tabletmodus Geen toetsverlichting Geen netwerkaansluiting Website www.lenovo.com SCORE 8/10
 • 22. 08 Samsung Series 5 Ultra TouchSamsung heeft zijn Series 5 Ultrabook klaargemaakt voor Windows 8 door hem tevoorzien van een aanraakscherm. De Series 5 Ultra Touch lijkt qua vormgeving veel opzijn normale broertje maar is nu deels vervaardigd uit aluminium. Hierdoor ziet deultrabook er net wat fraaier uit. Omdat deze notebook een aanraakscherm heeft, is hetscherm spiegelend en is de schermrand zwart in plaats van zilver. Het aanraakschermheeft een resolutie van 1366 x 768 en ondersteunt tien aanraakpunten. Gezien de prijsvan de ultrabook is dat heel redelijk. Opvallend is wel dat het scherm flets oogt doordatde kleuren uitgebeten zijn. Het scherm bevat dan ook een niet heel indrukwekkend TN-paneel. De touchpad ondersteunt Windows 8-gebaren door vanaf de rand van hettouchpad een gebaar te beginnen. Je kan hiermee de charms, de app-balk en de vorigeapplicatie openen.Jammer is dat Samsung de uitstekende SSD van de normale Series 5 Ultra heeftweggelaten en de aanraakversie heeft voorzien van een harde schijf van 500 GB incombinatie met een 24 GB cache-SSD. Je kan hierdoor uiteraard veel meer bestandenopslaan, maar het opslagsysteem is wel veel langzamer dan bij de normale Series 5Touch. De aanpassing zorgt er vermoedelijk voor dat de aanraakversie hetzelfde kost alsde uitvoering zonder touch. Deze ultrabook heeft een ethernetaansluiting die isuitgevoerd als een ruimtebesparende klapaansluiting. Verder zien we micro-HDMI eneen eigen micro-aansluiting van Samsung voor een optionele VGA-adapter.
 • 23. Samsung Series 5 Ultra Touch 540u3c-a01 Prijs 980,- Pluspunten Relatief dun en licht Mooie behuizing Minpunten Scherm flets Geen toetsverlichting Website www.samsung.nl SCORE 7/10
 • 24. 09 Samsung ATIV Smart PC Pro XE700T1C-A02NLSamsungs ATIV Smart PC is vergeleken met de andere touchscreen-notebooks in dezetest een geval apart. Samsungs apparaat is namelijk meer een Windows 8-tablet diemiddels een toetsenborddock in een notebook te veranderen is. Ook het aanraakschermis bijzonder, want behalve een capacitief touchscreen met herkenning voor tien vingers,bevat de tablet ook een Wacom-achtige stylus om nauwkeurig te tekenen of te schrijvenop de tablet, vergelijkbaar met Samsungs Galaxy Note 10.1. Het scherm zelf is erg goeden bevat een goed IPS-paneel met de voor 11,6 inch indrukwekkende resolutie van 1920x 1080.Qua hardware is de ATIV Smart PC vergelijkbaar met de ultrabooks in deze test. Deprocessor is een Core i5-3317U die wordt bijgestaan door 4 GB geheugen en een SSDvan 128 GB. Een minpunt is dat de notebook niet echt ver opengeklapt kan worden,vermoedelijk omdat hij anders zou overhellen. Het toetsenbord maakt gebruik vanchiclet-toetsen en tikt prima. Het touchpad is wat klein, maar werkt wel soepel. Quaaansluitingen heeft de tablet usb 3.0, een microSD-kaartlezer en micro-HDMI. Onhandigis wel dat de usb3.0-poort aan de bovenkant van de tablet zit, wat een beetje vreemd isals je het apparaat als notebook gebruikt. Het toetsenborddock bevat nog twee usb2.0-poorten. De ATIV Smart PC Pro zit qua prestaties wat onder de normale ultrabooks,maar langzaam is de machine zeker niet. Handig is dat de tablet een knopje heeft omhet automatisch draaien te vergrendelen.
 • 25. Samsung ATIV Smart PC Pro XE700T1C-A02NL Prijs 1299,- Pluspunten Goed scherm Hoge resolutie Met stylus Krachtige tablet Minpunten Scherm kan niet ver openklappen Touchpad klein Website www.samsung.nl SCORE 8/10
 • 26. 10 Sony VAIO Duo 11Ook Sony heeft een hybride apparaat ontworpen dat zowel als tablet als notebook tegebruiken is. Het concept van de Sony VAIO Duo 11 is echter net iets anders dan datvan de Dell XPS 12 of de Lenovo Yoga 13. Waar de apparaten van Dell en Lenovonotebooks zijn die in een tablet veranderd kunnen worden, is de Sony VAIO Duo 11meer een tablet die in een notebook te veranderen is. De truc om de tablet teveranderen in een notebook is om het apparaat op tafel te zetten en dan het schermvanaf de achterkant omhoog te tillen.Een echt volwaardige notebook kunnen we de VAIO Duo niet noemen. Zo is dehellingshoek van het scherm niet aan te passen en ook vinden we geen touchpad terug.In plaats daarvan heeft het apparaat een klein aanraakgevoelig rondje, vergelijkbaar metsommige BlackBerry toestellen. Omdat de klapconstructie grofweg een derde inneemtvan de oppervlakte, is het toetsenbord niet bijzonder groot. Toch zijn de toetsen quaplaatsing ruim genoeg opgezet. Wel is het hinderlijk dat de toetsen niet ver indrukken engeen duidelijke klik hebben. Het 11,6inch-scherm is qua beeldkwaliteit goed en is fysiekhet kleinste scherm in de test. De resolutie is met 1920 x 1080 erg hoog. Quauitbreidingspoorten heeft de Sony tweemaal usb 3.0, een HDMI-poort, een kaartlezer,ethernetpoort en zelfs een volwaardige VGA-aansluiting. Opvallend is dat het apparaaterg snel is, iets waar de goede SSD een rol in speelt. De machine is uit te breiden meteen extra accu die onder de VAIO wordt geklikt.
 • 27. Sony VAIO Duo 11 Prijs 1349,-Pluspunten Hoge resolutie scherm Veel aansluitingen StylusMinpunten Geen touchpad Hellingshoek scherm niet instelbaar Website www.sony.nl SCORE 7/10
 • 28. ConclusieDe Windows 8-apparaten die we in deze test hebben bekeken, zijn niet allemaal goedmet elkaar te vergelijken. Twee notebooks van HP hebben geen aanraakscherm en zijnhierdoor wat minder vooruitstrevend in combinatie met Windows 8. De overige negenapparaten hebben wel allemaal een aanraakscherm. De Dell XPS 12 en de LenovoYoga 13 vallen extra op, want deze notebooks zijn om te toveren tot een (wat zware)tablet. De Sony VAIO Duo 11 en Samsungs ATIV Smart PC Pro zijn dan weer tablets diete veranderen zijn in notebooks.Dell is met de XPS 12 er het meest in geslaagd ons de ultieme Windows 8-beleving tegeven. Het apparaat is prima bruikbaar als notebook en als tablet voor thuisgebruikvoldoet hij ook prima. De prijs doet ons wel even slikken. De Yoga 13 is ingenieusbedacht, maar we vinden het wat minder handig dat het toetsenbord aan de achterkantvan de tablet zit.Als je primair op zoek bent naar een krachtige Windows 8-tablet, dan is de SamsungATIV Smart PC Pro een goede keuze. We zijn verder erg verrast door ASUS X202E.Deze notebook is erg compact en is voorzien van een aanraakscherm. De echteverrassing is de prijs, want die is voor wat de notebook biedt erg scherp. We ziennamelijk geen punten waarop echt bezuinigd is, de behuizing stevig en zelfs van metaalgemaakt. We geven de ASUS X202E dan ook het Redactie TIP-keurmerk.
 • 29. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal