1. Pytjet, Hyrje (1)

Click here to load reader

 • date post

  11-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  16
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 1. Pytjet, Hyrje (1)

Svetislav Polovina Djuro S

1. HYRJE:

Plotsojini!

2. Ekonomiksi sht deg e ekonomis, prkatsisht disiplin shkencore q studion _________________________________________________________________ ,3. Sintagma ekonomiksi pozitiv tregon nj grup metodash dhe njohurish pr ________________________________________________________________ ,4. Makroekonomiksi studion

________________________________________________________________ ,5. Mallrat dhe shrbimet, oferta e t cilave sht e kufizuar quhen

________________________________________________________________ ,6. T mirat, oferta e t cilave sht e pakufizuar quhen_______________________________________________________________ ,7. N qasjen ekonomiste te realitetit ekonomik minimizohet _____________, ndrsa maksimizohet ____________ brenda ___________________ t zgjedhura ose t dhna,8. N qasjen politekonomike hulumtohen lidhjet dhe marrdhniet ndrmjet __________, kshtu q hulumtuesit japin ___________ pr dukurit dhe proceset ekonomike,9. Ekonomia n t ciln rritja e prodhimit t nj produkti nuk sht e mundur pa zvoglimin e prodhimit t produktit tjetr vlersohet si ______________________,10. Kombinimet e t mirave, t cilat ekonomia e nj shoqrie mund ti prodhoj me kapacitetet e dhna prodhuese prcaktojn ________________________________.PRGJIGJETPlotsojini!

2. alokacionin e burimeve t rralla pr prodhim efikas brenda kufizimeve t zgjedhura ose t caktuara; 3. realitetin ekonomik far sht ai, pa gjykime vlerore; 4. konsumatorve, familjeve dhe ndrmarrjeve; 5. t mira materiale, 6. t mira t lira; 7. nj variabl, variabla e dyt, kufizimeve; 8. politiks dhe proceseve ekonomike, gjykime vlerore; 9. ekonomi efikase; 10 kufirin e mundsive prodhuese.

Zgjedhje e shumfisht1. Ekonomika merret:

a) me problemet e paras,

b) me prcaktimin e shpenzimeve dhe t fitimeve t korporatave,

c) me alokacionin e resurseve t rralla,

) me prshkrimin e aktivit dhe t pasivit n bilancin e subjekteve ekonomike,

d) me t gjitha shtjet e lartprmendura.

10. N qoft se ekonomia shton rezervat e inputeve t saja ose kur zbulohen teknologjit e reja t prodhimit, lakorja e mundsive prodhuese:

a) do t mbetet e pandryshuar,

b) do t zhvendoset n drejtim t piknisjes,

c) do t zhvendoset prtej piknisjes,

) asnjra nga kto.PRGJIGJETZgjedhja e shumfisht1 c, 10 c. ELEMENTET THEMELORE T OFERTS DHE KRKESS

DETYRA

Plotsojini!1. Ndryshimi i mimit t s mirs s krkuar shkakton ______________________ ,

2. Rritja e t ardhurave t konsumatorve ka si pasoj _______________________ ,8. Kur paksohet oferta, mimi _______________________, kurse sasia e ofruar ___________________________,

9. Kur rritet krkesa, mimi ________________________ si edhe _______________,10. Kur rritet oferta, mimi ____________________, kurse sasia ________________ .PRGJIGJETPlotsojini!

1. ndryshimin e sasis s krkuar; 2) rritjen e krkess; 8) rritet, ulet; 9) rritet, sasia; 10) zvoglohet, zmadhohet.Zgjedhje e shumfisht1. Rritja e oferts shkakton:

a) rritjen e mimit t baraspeshuar dhe rritjen e sasis s baraspeshuar,

b) rritjen e mimi t baraspeshuar dhe zvoglimin e sasis s baraspeshuar,c) zvoglimin e mimit t baraspeshuar dhe rritjen e sasis s baraspeshuar,d) zvoglimin e mimit t baraspeshuar dhe zvoglimin e sasis s baraspeshuar.2. Zvoglimi i oferts shkakton:

a) rritjen e mimit t baraspeshuar dhe rritjen e sasis s baraspeshuar,b) rritjen e mimit t baraspeshuar dhe zvoglimin e sasis s baraspeshuar,c) zvoglimin e mimit t baraspeshuar dhe rritjen e sasis s baraspeshuar,d) zvoglimin e mimit t baraspeshuar dhe zvoglimin e sasis s baraspeshuar.

3. Rritja e krkess shkakton:

a) rritjen e mimit t baraspeshuar dhe rritjen e sasis s baraspeshuar,

b) rritjen e mimi t baraspeshuar dhe zvoglimin e sasis s baraspeshuar,c) zvoglimin e mimit t baraspeshuar dhe rritjen e sasis s baraspeshuar,d) zvoglimin e mimit t baraspeshuar dhe zvoglimin e sasis s baraspeshuar.

4. Zvoglimi i krkess shkakton:

a) rritjen e mimit t baraspeshuar dhe rritjen e sasis s baraspeshuar,

b) rritjen e mimi t baraspeshuar dhe zvoglimin e sasis s baraspeshuar,c) zvoglimin e mimit t baraspeshuar dhe rritjen e sasis s baraspeshuar.

d) zvoglimin e mimit t baraspeshuar dhe zvoglimin e sasis s baraspeshuar.

5. N qoft se rritet mimi i biletave t avionit:

a) krkesa rritet,

b) oferta e biletave zvoglohet,

c) sasia e biletave t krkuara zvoglohet,

d) sasia e biletave t ofruara paksohet.6. Nse makinat llogaritse IBM dhe Compaq zvendsojn njra tjetrn, ulja e mimeve t makinave IBM shkakton:

a) zvoglimin e krkess pr makina Compaq,

b) rritjen e krkess pr makina IBM,

c) rritjen e oferts s makinave IBM,

d) rritjen e oferts s makinave Compaq.

7. Cilat nga kto q vijojn nuk do t ndikojn n pozitn e lakores s oferts:

a) teknologjia,

b) mimet e inputeve,

c) t ardhurat e konsumatorve,

d) tatim qarkullimi,

8. Baraspeshn n treg tregon:

a) mimin n t cilin sasia e ofruar sht baras me sasin e krkuar,b) se do blers q do t blej mund ta bj kt me mim t baraspeshuar, si edhe do shits q dshiron t shes mund ta bj kt me mim t baraspeshuar,

c) mungesn e tendencs s ndryshimit t mimeve,

d) t gjitha kto,

e) asnj nga kto.

9. Nse rritja e mimeve t t mirave A e zhvendos lakoren e krkess s t mirs B djathtas:

a) A dhe B jan substitute,

b) A dhe B jan t mira komplementare,

c) A dhe B jan t mira t pavarura,

d) asnj nga kto.

10. N qoft se rritja e mimeve t s mirs C zhvendos lakoren e krkess s t mirs D:

a) C dhe D jan substitute,

b) C dhe D jan komplemente,

c) C dhe D jan t mira t pavarura,

d) asnj nga kto.PRGJIGJETZgjedhje e shumfisht:1. c, 2. b, 3. a, 4. d,5. c, 6. a, 7. c, 8. c, 9. a, 10. b.Zgjidhini detyrenNse barazimi i krkess sht Qd = 2000 000 80 000 P, kurse barazimi i oferts Qs = 110000 + 40000 P, njehsoni mimin e baraspeshuar dhe sasin e baraspeshuar.PRGJIGJET Zgjidheni!Se pari i barazoni ekuacionet

Qd = Qs 2000 000 80 000 P = 110 000 + 40 000 P

-120 000 P = -90 000P= 0.75 Tani e zvendson kt vler n Qs = 110000 + 40000 x 0.75 dhe fiton Sasin 140 000

mimi (P) i baraspeshuar sht 0.75, kurse sasia (Q) e baraspeshuar 140 000.Detyra 1.

Zgjidhja

Detyra 2.

Zgjidhja

Detyra 3.

Zhgjidhja

Zgjidhja

Zgjidhja

PAGE 1