Web view2011-12-12 · Na ontdekking van borstkanker worden er verschillende dingen gedaan...

Click here to load reader

 • date post

  25-Feb-2019
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Web view2011-12-12 · Na ontdekking van borstkanker worden er verschillende dingen gedaan...

Door Joleni Spanos en Michelle Schrauwen

T4C

Inhoudsopgaven:

Onderzoeksvraag + motivatie

Deelvragen

Deelvragen

Fotos twee west/ borstkanker

Bronnen

Onderzoeksvraag: Wat gebeurt er na ontdekking en behandeling tijdens borstkanker?

Na ontdekking van borstkanker worden er verschillende dingen gedaan om te voorkomen dat de tumoren groter worden en er uitzaaiing ontstaan. Afhankelijk van het stadium waar je op dat moment inzit word er medicatie aan je gegeven.

stadium

beschrijving

stadium 0

carcinoma in situ: dit komt overeen met Tis stadium

stadium I

T1N0M0 (tumor < 2cm, geen lymfeklieren aangedaan of uitzaaiingen)

stadium IIa

T2N0M0 (tumor 2-5cm, geen lymfeklieren aangedaan of uitzaaiingen) of T1N1M0 (tumor < 2cm, lymfeklieren wl aangedaan, geen uitzaaiingen)

stadium IIb

T3N0M0 (tumor > 5cm, geen lymfeklieren aangedaan of uitzaaiingen) of T2N1M0 (tumor 2-5cm, lymfeklieren wl aangedaan, geen uitzaaiingen)

stadium III

Alles meer dan stadium IIb, maar gn metastasen aangetoond (M0)

stadium IV

Alle T en N stadia, metastasen (uitzaaiingen) zijn aangetoond (M1)

Motivatie: Wij willen meer te weten komen over borstkanker, omdat veel vrouwen en mee te maken krijgen en wij meisjes van onze leeftijd willen informeren over borstkanker.

Hoe herken je borstkanker?

Borstkanker kan je herkennen aan een aantal symptomen. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje, een knobbeltje is een verdikking in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen, vaak is het een plekje in de borst die net iets stugger of harder is dan de rest.

Als je iets ontdekt wat niet klopt dat moet je eigenlijk een arts raadplegen.

Andere afwijkingen kunnen zijn:

Deukjes of kuiltjes in de huid

Een wondje van de huid dat niet geneest.

Een knobbel in of ongewone zwelling van de borst.

Een knobbel op ongewone zwelling onder de oksel

Ongewone veranderingen aan de tepel:

Schilfering

Intrekking

Verdikking

Afscheiding van bloed of ander vocht

-Intrekkingen(kuiltjes) op plooien in de huid van de borst

-Vlekkerige, rode uitslag op de borst.

- Pijn in de borst. Borstkanker gaat niet samen met pijn, je moet altijd naar een arts toe stappen als u een of meer symptomen ontdekt bij u zelf.

Is borstkanker te voorkomen?

Borstkanker kan je voorkomen door:

Zorg voor een gezonde BMI

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen, die aan de lage kant zitten van de BMI, minder kans hebben op borstkanker. Als je aan de hoge kant zit van de BMI dan heb je meer kans op borstkanker want door het buikvet maakt je lichaam oestrogenen en andere hormonen in de bloedbaan.

Zorg voor voldoende beweging

Als je aan sport doet/ voldoende beweegt is de kans op borstkanker klein, omdat je door een stabiele conditie de hormonale balans in evenwicht houdt. Als je teveel vrouwelijke hormoon produceert is de kans groter op borstkanker.

Drink weinig alcohol en eet gezond.

Drink maar een glaasje per dag want uit onderzoek is gebleken dat als je meer drinkt de kans dat je borstkanker krijgt toeneemt. Alcohol werkt als een soort stimulerend middel voor andere toxische middelen zoals nicotine, waardoor de DNA beschadigd word, waardoor borstkanker en andere vormen van kanker zich kunnen ontwikkelen.

Eet gezond en zorg voor het eten van voldoende groente en fruit. Veel soja of soja supplementen slikken of drinken, is ook een kans waarop borstkanker verlaagd.

Stop met roken

Roken verhoogt de kans op borstkanker en ook op longkanker, darmkanker en op keelkanker.

Wat doet de medici in Nederland aan borstkanker in Nederland en buitenland?

De medici doet verschillende dingen mensen over borstkanker te laten nadenken, praten en genformeerd worden. Verschillende opties zijn: Krant, tv, radio, tijdschrift.

Hier een stukje over iemand die zelf borstkanker kreeg.

NIEEx-borstkankerpatinten willen de ziekte achter zich laten. Pink Ribbon, denk eens na over andere manieren van fondswerving.

Net zoals de meeste mensen vond ik vroeger de borstkankermaand een prima zaak. Mijn mening is omgeslagen sinds ik zelf borstkanker kreeg.

Het is afschuwelijk om een maand lang geen krant of tijdschrift open te kunnen slaan, geen avond tv te kunnen kijken en geen winkel binnen te kunnen komen zonder met die ellendige ziekte geconfronteerd te worden. Zelfs als ik op een mooie oktoberdag een wandeling wil maken, word ik ingehaald door een groep vrolijk lachende mensen in roze T-shirts met het logo van Pink Ribbon.

Ik veronderstel dat deze mensen niet beseffen welke impact hun roze verschijning heeft op mensen die de ziekte hebben. Laat me uitleggen wat het met mij persoonlijk doet.

Elke confrontatie met borstkanker snijdt mij door merg en been. Ik zie mezelf weer machteloos aan het infuus liggen waardoor de chemokuur mijn lichaam binnendruppelt. Ik voel weer hoe het voelt om overgeleverd te zijn aan die dodelijke ziekte die mijn linkerborst al heeft gesloopt, en aan de medici die mij beter proberen te maken terwijl zij volgens mij ook niet precies weten hoe dat moet. Een hopeloze situatie waarin ik nooit meer verzeild hoop te raken en die ik het liefst uit mijn geheugen wil bannen, maar waar ik in de maand oktober op de meest onverwachte ogenblikken toch steeds weer mee geconfronteerd word.

Mevrouw Stan de Klerk-Waller, de directeur van stichting Pink Ribbon, weet dat de borstkankermaand voor een flink aantal (ex-)borstkankerpatinten geen feestje is. Op de website van haar stichting stelt ze dat dit haar juist extra motiveert om ermee door te gaan. Ik snap haar redenering: dat zoveel (ex-)patinten het niet prettig vinden om aan hun ziekte herinnerd te worden laat zien hoe ellendig die ziekte is. Dat verhoogt de noodzaak om door te gaan met de bestrijding ervan.

Geen borstkankerpatint zal dat ontkennen en zolang er in Nederland jaarlijks 3200 mensen aan deze ziekte doodgaan - vijf maal het aantal verkeersdoden - staat het buiten kijf dat er nog veel meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan. Het is echter de vraag of Pink Ribbon daarvoor geld moet inzamelen. Daarvoor betalen we belasting en premie voor de ziektekostenverzekering. En voor wat er dan nog aan financile middelen ontbreekt, gaat KWF Kankerbestrijding met de collectebus langs de deuren.

Maar stel dat het inderdaad noodzakelijk blijkt dat Pink Ribbon ook nog geld inzamelt. Dan moet dat op een manier gebeuren waarmee recht wordt gedaan aan de gevoelens van mensen die borstkanker hebben (gehad). De uitbundige roze activiteiten van de borstkankermaand staan in geen verhouding tot de pijn die ze berokkenen bij vrouwen die hun borstkanker een plek hebben gegeven en verder willen met hun leven.

Als het klopt dat Pink Ribbon een optimale maatschappelijke en psychosociale hulpverlening aan (voormalig) borstkankerpatinten hoog in het vaandel heeft staan, doet zij er geen goed aan om de weerstand van (ex-)borstkankerpatinten louter te zien als extra motivatie om op de ingeslagen weg voort te gaan. Met zo'n houding wekt Pink Ribbon sterk de indruk dat zij haar verantwoordelijkheid voor (ex)borstkankerpatinten niet erg serieus neemt.

Pink Ribbon moet eens een aantal (ex-)borstkankerpatinten uitnodigen die ongelukkig zijn met de borstkankermaand, moet aandacht hebben voor hun verhalen en moet samen met hen brainstormen over andere manieren om geld binnen te krijgen. Dan kunnen ik en vele anderen die met die rotziekte geconfronteerd werden in oktober weer met een gerust hart naar buiten, de tv aan zetten of een krant of tijdschrift openslaan.

Vindt Nederland dat er genoeg aan borstkanker gedaan word door de overheid?ik zelf vind dat er genoeg gedaan word aan borstkanker. En dan bedoel ik niet alleen de behandelingen maar ook zeker de nazorg. Bijvoorbeeld: oedeemtherapie en psychosociale therapie. Oedeem therapie betekent dat ze doormiddel van massages en hulpmiddelen zorgen dat vocht ophopingen verdwijnen zodat je je lichaam beten kan bewegen. Natuurlijk hebben we in Nederland ook stichtingen die vrouwen en mannen helpen. Zo zijn er twee bekende stichtingen:

1. Pink ribbon

2. Kwf kankerbestrijding

Vooral pink ribbon is erg bekend hier. Het rozelintje kom je steeds vaker tegen en dat is een goed teken zo laten mensen aan elkaar zien dat ze aan elkaar denken. Ook houden ze veel acties door geld in te zamelen willen ze de kanker patinten helpen.

Bij hoeveel procent komt borstkanker voor onder de vrouwen vanover de hele wereld?

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. 30 % van alle vormen van kanker is borstkanker. Tegenwoordig zie je in sommige landen dat het aantal vrouwen dat overlijdt aan borstkanker minder wordt. Hoewel dat aantal dus daalt hebben echter in westerse landen 1 op de 9 vrouwen kans op borstkanker. Bij mannen ligt dat aantal op minder dan 1 op 1000. Toch gaat het wereldwijd om jaarlijks duizenden mannen.

Voor het komende jaar is de verwachting dat bij ongeveer 1 miljoen vrouwen borstkanker zal worden ontdekt. 400.00 vrouwen zullen aan de ziekte overlijden. In Nederland zijn er jaarlijks 10.000 nieuwe borstkanker patinten waaronder 3500 stervende.

Wat weten Nederlandse vrouwen over borst kanker?

de meeste mensen weten wel ongeveer wat borstkanker is. En dat er bepaalde behandelingen tegen zijn, maar wat veel mensen niet weten is dat borstkanker ook voorkomt bij mannen omdat mannen ook een klein beetje borstklierweefsel hebben. De kans dat dit bij mannen voor komt is vele malen kleiner dan