Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

of 26 /26
Ετυμολογία και δημιουργική γραφή Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Υπ. Εκπαιδευτικός : Μαγουλά Μαρία Β΄ τάξη του Γυμνασίου Πλατανιά 2013-14

Embed Size (px)

description

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατανιά, ανέλαβαν να εντοπίσουν την ετυμολογία κάποιων λέξεων που χρησιμοποιούμε σήμερα στη νεοελληνική γλώσσα. Κατόπιν, δημιούργησαν ένα κείμενο χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις (τουλάχιστον μια φορά). Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν κείμενο διαφορετικού είδους (διήγημα, παραμύθι). Παράλληλα εντόπισαν εικόνες σχετικές με τις λέξεις που τους δόθηκαν ή με την υπόθεση του κειμένου που έγραψαν. Στις περισσότερες ομάδες οι μαθητές ανέλαβαν να ζωγραφίσουν σχετικά με το θέμα του κειμένου.

Transcript of Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Page 1: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ετυμολογία και δημιουργική γραφή

Στο πλαίσιο των μαθημάτων

της Νεοελληνικής Γλώσσας

και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Υπ. Εκπαιδευτικός : Μαγουλά Μαρία

Β΄ τάξη του Γυμνασίου Πλατανιά

2013-14

Page 2: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ετυμολογία και δημιουργική γραφή

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατανιά (Β1, Β2, Β3) και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-14, ανέλαβαν να εντοπίσουν την ετυμολογία κάποιων λέξεων που χρησιμοποιούμε σήμερα στη νεοελληνική γλώσσα. Κατόπιν, δημιούργησαν ένα κείμενο χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις (τουλάχιστον μια φορά). Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν κείμενο διαφορετικού είδους (διήγημα, παραμύθι). Παράλληλα εντόπισαν εικόνες σχετικές με τις λέξεις που τους δόθηκαν ή με την υπόθεση του κειμένου που έγραψαν. Στις περισσότερες ομάδες οι μαθητές ανέλαβαν να ζωγραφίσουν σχετικά με το θέμα του κειμένου.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες.

Λέξη – λέξη ψάξε βρες

αν τη λέγαμε και χθες,

έχει ρίζα ελληνική,

τουρκική, λατινική;

Δεν τελείωσες εδώ,

ψάξε μες στο λεξικό,

σημασία να εντοπίσεις,

απορίες για να λύσεις.

Τώρα βάλε φαντασία,

κάνε πια λογοτεχνία

με τις λέξεις που ’χεις βρει

θα πετύχει η συνταγή!

Βιβλιογραφία •Ορθογραφικό- Ερμηνευτικό-Ετυμολογικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας Τεγόπουλου-Φυτράκη •Ορθογραφικό-Ερμηνευτικό-Ετυμολογικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας Μπαμπινιώτη •Internet •Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας •Η … φαντασία των μαθητών

Page 3: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ένα μεθυστικό όνειρο

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί αγρότες που καλλιεργούν αμπέλια. Ένας από αυτούς θεωρούσε πως είναι ευκαιρία της ζωής του να διαφημίσει το κρασί του ώστε να γίνει δημοφιλής και πλούσιος. Έτσι την επόμενη μέρα πήγε στην αποθήκη και εμφιάλωσε το κρασί του.

Αποφάσισε να μιλήσει με έναν διαφημιστή για το πώς θα διαφημίσει το προϊόν του. Μετά από αρκετή ώρα ανταλλαγής ιδεών, κατέληξαν να διαφημίσουν το κρασί στην τηλεόραση. Ο διαφημιστής είπε στον αγρότη ότι θα επωμιστεί την ευθύνη και θα δημιουργήσει το πρώτο σποτάκι.

Ο αγρότης ήταν φιλόδοξος, υπομονετικός και είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Πίστευε πως η διαφήμιση θα αναγνώριζε το προϊόν του και όλοι οι Έλληνες θα κατανάλωναν το κρασί του.

Έλαβε ένα μήνυμα από τον διαφημιστή του που έλεγε ότι ήταν έτοιμη η διαφήμιση. Μάζεψε τα πράγματά του και πήγε στην Αθήνα όπου βρισκόταν το κανάλι. Στο κανάλι φορούσε το τυχερό του πουκάμισο ώστε να έχει επιτυχία η τελευταία πρόβα.

Μπήκε στα καμαρίνια, η εικόνα ήταν αγχωτική. Όλοι ήταν σε εγρήγορση, έβλεπε τους ηθοποιούς να τους χτενίζουν με κομψές χτένες και τις ηθοποιούς να βάφονται με προσοχή. Ο αγρότης συνειδητοποίησε ότι η εμφάνιση κάποιες φορές έχει μεγάλη σημασία. Όταν ήταν όλα έτοιμα άρχισε η τελική πρόβα. Το σενάριο ήταν απλό: μια οικογένεια τρώει ένα πλούσιο γεύμα και εμφανίζεται το κρασί στη μέση του τραπεζιού. Η παρουσίαση της διαφήμισης ήταν καλή και ο αγρότης αποφάσισε να γίνει χορηγός στο κανάλι.

Έτσι το κρασί έγινε πασίγνωστο, ο αγρότης απέκτησε πολλά χρήματα και πραγματοποίησε το όνειρό του.

Ένας αγρότης εκλεκτό βγάζει κρασί,

δημοφιλής θέλει να γίνει, να ακουστεί.

Έτσι λοιπόν ένα κανάλι την ευθύνη θα αναλάβει

και ο αγρότης τον χορηγό πλέον θα κάνει!

Κι όταν η ώρα της διαφήμισης θα φτάσει,

όλη την πρόβα θα την δει, καμιά σκηνή δεν θα την χάσει.

Το τυχερό του το πουκάμισο έχει βάλει φυσικά

και όλοι σε λίγο το κρασί του απολαμβάνουν τελικά!

Αλέξανδρος Χατζηδάκης, Διονύσης Χατζηδάκης, Τζούλιο Ντόκο, Δημήτρης Πολάκης

(Β3)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: δημοφιλής, χορηγός, ευκαιρία, καταναλώνω, χτένα, εμφάνιση, κρασί, πουκάμισο, εικόνα,

επωμίζομαι.

Δημοφιλής < δήμος + φιλέω –ώ ( =αγαπώ). Ερμηνεία: ο συμπαθής, ο αγαπητός στον λαό.

Χορηγός < αρχαία λέξη χορηγός < χορός + ἡγοῦμαι. Ερμηνεία: πολίτης που καταβάλλει τη δαπάνη για την παράσταση δραματικών έργων (στην αρχαία Αθήνα). Πρόσωπο που χορηγεί, που παρέχει κάτι. Αυτός που καταβάλλει τη δαπάνη για κάποιον σκοπό, ιδιαίτερα για έργα κοινής ωφελείας. Προμηθευτής.

Ευκαιρία < αρχαία λέξη εὐκαιρία < εὔκαιρος < εὖ + καιρός. Ερμηνεία: ευνοϊκή περίσταση, διαθέσιμος χρόνος.

Καταναλώνω < αρχαία λέξη καταναλίσκω < κατά + ἀναλίσκω. Ερμηνεία: ξοδεύω. Μεταφορική ερμηνεία: εξαντλώ, αφιερώνω.

Χτένα: αιτιατική του αρχαίου κτείς, κτενός. Ερμηνεία: όργανο με πυκνή σειρά δοντιών για το χτένισμα των μαλλιών.

Εμφάνιση < αρχαία λέξη ἐμφάνισις < ἐμφανίζω. Ερμηνεία: φανέρωση, παρουσίαση. Το παρουσιαστικό. Ο σχηματισμός της αρνητικής εικόνας στη φωτογραφική πλάκα.

Κρασί < μεσαιωνική λέξη κρασίν < αρχαία λέξη κρᾶσις (οἴνου) < κεράννυμι. Ερμηνεία: προϊόν της ζύμωσης του χυμού των σταφυλιών, οίνος. Μεταφορική ερμηνεία: βάζω νερό στο κρασί μου, μετριάζω τις απαιτήσεις μου, γίνομαι συγκαταβατικός.

Πουκάμισο < μεσαιωνική λέξη πουκάμισον < ποκάμισον < ὑποκάμισον < ἐπικάμισον < λατινική λέξη camisia. Ερμηνεία: ένδυμα, κυρίως ανδρικό, από λινό, βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα που καλύπτει το πάνω μέρος του σώματος.

Εικόνα < αρχαία λέξη εἰκών < εἴκω ( =μοιάζω). Ερμηνεία: ομοίωμα, υλική αναπαράσταση πραγματικού ή φανταστικού αντικειμένου με πλαστικά μέσα, κυρίως η ζωγραφική. Το εικόνισμα. Αναπαράσταση αντικειμένου ή γεγονότος στη φαντασία. Είδωλο σε καθρέφτη. Ζωηρή περιγραφή με τον λόγο. Σκηνή θεατρικού έργου.

Επωμίζομαι < μεταγενέστερη λέξη ἐπωμίζομαι < αρχαία λέξη ἐπωμίς < ἐπί + ὦμος. Ερμηνεία: φορτώνομαι στους ώμους. Μεταφορική ερμηνεία: αναλαμβάνω την ευθύνη.

Page 4: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ένα ταξίδι … στον παράδεισο

Θεοδώρα Βάλτσεβα, Ίνα Γιονούζη, Βάνα Ιβάνοβα (Β1)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: καθιερώνω, μηχανή, μόχθος, μπουκάλι, νόστιμος, ξινός, πατροπαράδοτος, παχύς,

ρετσίνα, αμβροσία.

Καθιερώνω < αρχαία ελληνική λέξη

καθιερόω – ῶ< κατά + ἱερόω –ῶ < κατά + ἱερός. Ερμηνεία: αφιερώνω στο θεό. Θεσπίζω, θέτω ως κανόνα ζωής, ορίζω ως τρόπο συμπεριφοράς, εργασίας. Επιβάλλω στην κοινή συνείδηση.

Μηχανή < αρχαία ελληνική λέξη μηχανή < μῆχος (= μέσο, τρόπος βοήθειας). Ερμηνεία: σύνθετο εργαλείο που επιτρέπει την αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση της ανθρώπινης δύναμης. Κάθε συσκευή με την οποία κατορθώνεται η μετατροπή ενέργειας σε άλλη πιο εύχρηστη ή αποδοτική. Μεταφορικές ερμηνείες: η κρατική μηχανή, το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών. Τέχνασμα, απάτη. Μηχανικό μέσο στο αρχαίο θέατρο, με το οποίο οι θνητοί υποκρινόμενοι τους θεούς ή τους ήρωες εμφανίζονταν μετέωροι πάνω από τη σκηνή για να δώσουν λύση στο δράμα.

Μόχθος < αρχαία ελληνική λέξη μόχθος < μογέω < μόγος (= κόπος). Ερμηνεία: σωματικός κόπος, ταλαιπωρία.

Μπουκάλι < βενετική λέξη bocal < ιταλική λέξη boccale < λατινική λέξη baucalis < ελληνική λέξη βαύκαλις (= δοχείο). Ερμηνεία: φιάλη, μποτίλια.

Νόστιμος < αρχαία ελληνική λέξη νόστιμος < νόστος. Ερμηνεία: ο ευχάριστος στη γεύση. Μεταφορική ερμηνεία: κομψός, ωραίος.

Ξινός < μεσαιωνική λέξη ὀξινός < αρχαία ελληνική λέξη ὄξινος < ὄξος. Ερμηνεία: αυτός που έχει όξινη γεύση. Μεταφορική έκφραση: μου βγήκε ξινό, ενώ στην αρχή ήταν ευχάριστο, είχε δυσάρεστη έκβαση.

Πατροπαράδοτος < μεσαιωνική λέξη πατροπαράδοτος < πατήρ + παραδίδωμι. Ερμηνεία: αυτός που έχει παραδοθεί από τους προγόνους, πάτριος.

Παχύς < αρχαία ελληνική λέξη παχύς < πήγνυμι. Ερμηνεία: χοντρός, αυτός που έχει αρκετό ή υπερβολικό πάχος. Μεταφορική έκφραση: παχιά λόγια, κενές υποσχέσεις.

Ρετσίνα < μεσαιωνική λατινική λέξη recina < ελληνική λέξη ρητίνη. Ερμηνεία: κρασί που περιέχει ορισμένη ποσότητα ρετσινιού, ρητίνης (= κολλώδης, παχύρευστη ουσία που εκκρίνεται κυρίως από τα πεύκα).

Αμβροσία < αρχαία ελληνική λέξη ἀμβροσία < ἀμβρόσιος < ἄμβροτος < ἀ στερητικό + βροτός (=θνητός). Ερμηνεία: τροφή των αρχαίων θεών. Φαγητό εξαιρετικά εύγεστο.

Page 5: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ένα ταξίδι … στον παράδεισο

Η Μαρία και ο Φρανκ, δυο παιδιά οκτώ χρονών, αδέρφια, μικρά, αλλά ευφυέστατα, αποφάσισαν μια μέρα να βρουν τρόπο να «μιλήσουν» με τον παππού τους που πρόσφατα είχε πεθάνει. Μια ηλιόλουστη μέρα, στο γκαράζ του μπαμπά τους, τα παιδιά αποφάσισαν να φτιάξουν μια μηχανή που θα τους μετέφερε στον παράδεισο. Παίρνοντας κάποιες βίδες και κάποια κομμάτια μέταλλο και ύστερα από πολλή δουλειά και μόχθο έφτιαξαν τη μηχανή, η οποία όπως έλεγαν τα παιδιά θα καθιερωνόταν ως η μηχανή που θα σε μεταφέρει μακριά, σε έναν άλλο κόσμο. Δεν θα χρειάζονταν πολλά, παρά μόνο τη μηχανή ,ένα μπουκάλι σοκολατούχο γάλα και ένα νόστιμο μπισκότο και θα ταξίδευαν στον παράδεισο. Τα παιδιά αποφάσισαν να ταξιδέψουν στον παράδεισο αφού πρώτα μίλησαν σε όλο το σχολείο για τη μηχανή, χωρίς να αποκαλύψουν όμως τον λόγο που θα την χρησιμοποιούσαν. Άλλοι δεν το πίστεψαν, ο Δημήτρης που ήταν παχύς λιγουρεύτηκε τα μπισκότα με το γάλα, άλλοι έμειναν έκπληκτοι και, ως συνήθως, η ξινή Μαίρη γέλασε ειρωνικά κοροϊδεύοντας τα παιδιά και όσους το πίστεψαν. Μια παρέα μεγαλύτερων παιδιών, που άκουσαν τι θα γίνει, αποφάσισαν να κάνουν μια φάρσα στα παιδιά. Την επόμενη μέρα, η παρέα κρύφτηκε πίσω από έναν θάμνο, ενώ τα δυο παιδιά έβαλαν στον κήπο τη μηχανή, τα μπισκότα και τα δυο ποτήρια γάλα. Η Μαρία, αν και κορίτσι, ήταν πιο θαρραλέα από τον Φρανκ και έτσι πρώτη απόλαυσε το νόστιμο μπισκότο λες και ήταν αμβροσία των θεών, ήπιε το γάλα και ανέβηκε στη μηχανή.

Ο Φρανκ έκανε ό,τι και η Μαρία και ανέβηκε και αυτός στη μηχανή. Μέτρησαν μέχρι το δέκα κρατώντας τα χέρια τους και έχοντας τα μάτια τους κλειστά. -Που είμαστε; ρώτησαν. -Χαχαχαχαχα. ακούστηκε ένα σατανικό γέλιο.

-Παναγία μου, φώναξε έντρομη η Μαρία . -Σστ, είπε ο Φρανκ που για πρώτη φορά φαινόταν θαρραλέος. -Γυρίστε πίσω, δεν ανήκετε εδώ, είπε μια φωνή. -Τι θέλεις από εμάς; Ρώτησε ο Φρανκ. -Θέλω να σας πάρω μαζί μου ,όπως πήρα και άλλους -Αυτός έχει τον παππού μας. Ίσως να μπορούμε να του μιλήσουμε ή να τον δούμε, έστω και για λίγο, σωστά; αναρωτήθηκε η Μαρία. Άκουσαν γέλια και τα αδέρφια βγήκαν από τη μηχανή. Τότε αντίκρισαν τα παιδιά που τους έκαναν φάρσα κοροϊδεύοντας τα. Η Μαρία πληγωμένη και με δάκρυα στα μάτια φώναξε: -Είστε ανόητοι! Μου λείπει ο παππούς μου και σεις με κάνατε χειρότερα. Η μαμά μού είχε πει πως στον παράδεισο θα πάω αν είμαι καλό κορίτσι ,τρώω και πίνω το γάλα μου. Αν δεν ήσασταν εσείς θα έβλεπα τον παππού μου!

Τα παιδιά λυπημένα και στενοχωρημένα για την πράξη τους έφυγαν ζητώντας συγγνώμη. Την επόμενη μέρα η παρέα των παιδιών καθόταν σκεφτική σε μια γωνιά του σχολείου. Τίποτα δεν ήταν το ίδιο εκείνη τη μέρα. Μετά από μια εβδομάδα, η παρέα, ο Φρανκ και η Μαρία άρχισαν να γίνονται φίλοι. Ύστερα από χρόνια η παρέα με τα δίδυμα αδέρφια αποφάσισαν να μείνουν μαζί...Μέχρι που γέρασαν όλοι τους. Τότε, κάποια μέρα γιορτής, ο Στράτος, αφού ήπιε ρετσίνα, τηρώντας τα πατροπαράδοτα έθιμα, είπε: -Τότε δεν μπορούσατε να πάτε να δείτε τον παππού, τώρα όμως είναι μια ευκαιρία να τον δείτε. Τα δίδυμα αδέρφια χαμογέλασαν και ύστερα από δυο μέρες ο Φρανκ πέθανε. Όμως, όλοι ήξεραν πως εκεί που είναι θα περνάει καλά και πως κατάφερε να επικοινωνήσει επιτέλους με τον παππού του! ============================

Φρανκ και Μαρία δύο αδέρφια που τον παππού τους έχουν χάσει,

δεν τον ξεχνούν, έτσι λοιπόν μια μηχανή έχουνε φτιάξει!

Γάλα, μπισκότα θα γευτούν και περιμένουν να ακούσουν τον παππού τους,

θύματα πέφτουν κάποιων παιδιών που πονηρό έχουν το νου τους!

Μα η Μαρία που ’χει θάρρος νιώθει το δίκιο να την πνίγει

θα τους μιλήσει ειλικρινά και την καρδιά της τους ανοίγει!

Τα πονηρά λοιπόν παιδιά θα μετανιώσουν και συγγνώμη θα ζητήσουν

κι όλη η παρέα χρόνια μετά θα αποφασίσουν μαζί να ζήσουν!

Page 6: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ένας αλλιώτικος πόλεμος

Μάριος Μπουρδαντωνάκης, Στέλιος Μινωτάκης (Β2)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: πλεονέκτης, άγριος,

συμφωνώ, μαγαρίζω, αντίληψη, απογοήτευση,

Ευρώπη, κηλιδώνω, πρόοδος, ιδέα.

Πλεονέκτης < αρχαία λέξη

πλεονέκτης < πλέον + ἔχω. Ερμηνεία: άπληστος.

Άγριος < αρχαία λέξη ἄγριος < ἀγρός. Ερμηνεία: αυτός που δεν είναι εξημερωμένος (για ζώα). Ακήπευτος, ακαλλιέργητος, αυτός που φυτρώνει μόνος του (για φυτά). Φοβερός, τρομερός, βίαιος (για άψυχα, πράγματα ή καταστάσεις). Πρωτόγονος, απολίτιστος, βάρβαρος, σκληρός, ωμός, άσπλαχνος (για πρόσωπα).

Συμφωνώ < αρχαία λέξη συμφωνέω -ῶ < σύν + φωνή. Ερμηνεία: έχω την ίδια γνώμη ή αντίληψη, είμαι σύμφωνος. Συνάπτω συμφωνία. Έχω αναλογία προς κάτι, ταιριάζω. Συνταυτίζομαι ηχητικά (μουσικός όρος).

Μαγαρίζω < μεσαιωνική λέξη μαγαρίζω < αρχαία λέξη μεγαρίζω (= λατρεύω σε μέγαρα, δηλαδή σπήλαια, τη Δήμητρα, είμαι εθνικός και όχι χριστιανός). Ερμηνεία: κοπρίζω, λερώνω. Μολύνω, μιαίνω.

Απογοήτευση < απογοητεύω < από + γοητεύω < από + γόης. Ερμηνεία: απώλεια ελπίδας, προσδοκίας.

Αντίληψη < αρχαία λέξη ἀντίληψις

< ἀντιλαμβάνομαι < ἀντί + λαμβάνομαι. Ερμηνεία: η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς, να εννοεί. Άποψη, γνώμη, πεποίθηση. Βοήθεια, προστασία (η προστασία που παρέχεται σε ανήμπορους από την πολιτεία ή από κοινωφελείς οργανισμούς π.χ. η κοινωνική αντίληψη). Δικαστική αντίληψη, η ανατιθέμενη από δικαστήριο επιμέλεια ασώτου ή φρενοπαθούς.

Ευρώπη < εὐρύς + ὀπή < εὐρύς + ὄπωπα (παρακείμενος του ὁράω -ῶ). Ερμηνεία: η γυναίκα που έχει μεγάλα μάτια. Μία από τις πέντε ηπείρους της γης, η τέταρτη σε έκταση, αλλά η πυκνότερα κατοικημένη. Κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας που απήχθη από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία. Από τον Δία και την Ευρώπη γεννήθηκαν ο Μίνωας, ο Σαρπηδόνας και ο Ραδάμανθυς (σύμφωνα με τη μυθολογία).

Κηλιδώνω < αρχαία λέξη κηλιδόω –ῶ < κηλίς. Ερμηνεία: λεκιάζω. Ρυπαίνω, λερώνω. Μεταφορική ερμηνεία: ντροπιάζω, ατιμάζω.

Πρόοδος < αρχαία λέξη πρόοδος < πρό + ὁδός. Ερμηνεία: εξέλιξη προς το καλύτερο, βελτίωση, προκοπή. Αριθμητική πρόοδος, σειρά αριθμών από τους οποίους ο καθένας προκύπτει από τον προηγούμενο με πρόσθεση του ίδιου αριθμού (στα μαθηματικά). Γεωμετρική πρόοδος, σειρά αριθμών, από τους οποίους ο καθένας προκύπτει από τον προηγούμενο με πολλαπλασιασμό επί τον ίδιο αριθμό.

Ιδέα < αρχαία λέξη ἰδέα < ἰδεῖν του αορίστου εἶδον του ρήματος ὁράω –ῶ. Ερμηνεία: το είδωλο ενός πραγματικού αντικειμένου που σχηματίζεται στο νου. Κάθε αφηρημένη έννοια. Γνώμη, κρίση, εκτίμηση ή υπόνοια. Μεταφορικές εκφράσεις: δεν έχω ιδέα, μια ιδέα (ασήμαντη ποσότητα, κάτι ελάχιστο).

Page 7: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ένας αλλιώτικος πόλεμος

Το 2013 σε ένα δάσος της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη Γαλλία ζούσε ένας άγριος λαός που ονομαζόταν Αγκμπούλ – Νταλασιβαλέρ τον οποίο αποτελούσαν 257 άνθρωποι.

Ο αρχηγός της φυλής, ο οποίος στη γλώσσα τους ονομαζόταν «μαύρο φίδι», είχε μεγάλα οράματα και πίστευε πως θα κυβερνούσε τον κόσμο. Στις 24-9-2013 ο αρχηγός της φυλής και όλοι οι δυνατοί άντρες πήγαν σε μια πόλη την οποία λεηλάτησαν και εγκαταστάθηκαν εκεί αλλά δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τον στόχο του. Εξακολουθούσε να πιστεύει πως οι λευκοί ήταν πλεονέκτες, κηλίδωναν και μαγάριζαν τη Γη. Παρόλη την πρόοδο που σημείωσαν οι άνθρωποι της φυλής ως προς την προσαρμογή τους στη ζωή της πόλης, ο αρχηγός τους ένιωθε απογοήτευση επειδή δεν κατάφερε να αφανίσει τους λευκούς.

Μετά από δύο μήνες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας θέλησε να βρεθεί με τον αρχηγό της φυλής Αγκμπούλ – Νταλασιβαλέρ για να μοιραστούν τις ιδέες τους. Ο Γάλλος πρωθυπουργός γνώριζε τις αντιλήψεις του άγριου αρχηγού και έτσι ετοίμαζε συμφωνίες και προτάσεις ώστε να βρεθούν λύσεις. Δύο μέρες αργότερα ο άγριος αρχηγός βρέθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό αλλά δυστυχώς δεν συμφώνησαν σε κοινή λύση με αποτέλεσμα να υπάρξει άγρια και βίαιη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κήρυξε πόλεμο στους άγριους. Ο πόλεμος πραγματοποιήθηκε στις 7-11-2013 με τραγική ανατροπή που οδήγησε τους Γάλλους στην ήττα από τους άγριους, οι οποίοι πάλευαν με την ψυχή τους και όχι με το σώμα και τα όπλα τους.

Ο αρχηγός των άγριων πήρε τον λαό του και χάθηκαν για πολύ καιρό με αποτέλεσμα να έχει γίνει πρώτη είδηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώσπου στις 4-2-2014 οι άγριοι εμφανίστηκαν με βίαιες διαθέσεις έτοιμοι να ξαναχτυπήσουν στην Γαλλία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός έστειλε στρατό στην πόλη την οποία είχαν καταλάβει οι Αγκμπούλ – Νταλασιβαλέρ και τελικά οι Γάλλοι νίκησαν πανηγυρικά. Οι μόνοι που έμειναν ζωντανοί ήταν ο αρχηγός, η γυναίκα του και τα επτά παιδιά του. Σε ένα στρατόπεδο της Γαλλίας ο αρχηγός και η οικογένειά του βασανίστηκαν πάρα πολύ ώσπου όλοι πέθαναν από τον πόνο και την πείνα. Μόνο ο πρώην αρχηγός επέζησε μετά από όλα αυτά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας διέταξε να αφεθεί ελεύθερος.

Ο αρχηγός έζησε μόνος με ένα ανεκπλήρωτο όραμα και με την ιδέα του κόσμου που είχε στο μυαλό του. Στις 8-3-2014 βρέθηκε νεκρός σε μια παραλία της Γαλλίας. Από τότε έχει αφήσει το δικό του σημάδι και τη δική του ιστορία στη Γαλλία με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η φήμη του παγκοσμίως.

Ο τάφος του έφερε πολλούς τουρίστες στην Γαλλία και έκανε πλούσιους τους ξενοδόχους της περιοχής. Από τότε όλοι τον ευγνωμονούν γιατί χάρη σ’ αυτόν οι άνθρωποι, όχι μόνο της περιοχής αλλά και στις κοντινές πόλεις απέκτησαν λεφτά και ζουν τις οικογένειές τους. Επίσης, έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση γιατί παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, εκείνος ποτέ δεν άλλαξε τα πιστεύω του και τις ιδέες του και πέθανε υποστηρίζοντας την άποψή του για τον κόσμο και τη φύση τολμώντας να εναντιωθεί στη νοοτροπία των λευκών.

Είναι ηγέτης μαύρης φυλής,

που στόχο έχει την προστασία όλης της Γης, άγριος μοιάζει μα με προθέσεις πολύ αγνές

με τους λευκούς θα πολεμήσει που άπληστοι είναι και εγωιστές!

Με όπλο το πάθος οι λίγοι άγριοι θα τους νικήσουν

και οι λευκοί να εκδικηθούν θα επιχειρήσουν. Γρήγορα θα ‘ρθει αυτή η ώρα και οι λευκοί θα

θριαμβεύσουν και τον αντίπαλο θα καταφέρουν να

εξολοθρεύσουν! Μέρες αργότερα τον αρχηγό τον εντοπίζουν, μα είναι νεκρός, θα τον κηδέψουν, θα τον

τιμήσουν! Έτσι λοιπόν πλήθος τουρίστες τον χώρο

εκείνο θα κατακλύσουν, σύμβολο πάθους ο αρχηγός κι οι ντόπιοι

κάτοικοι πια θα πλουτίσουν!

Page 8: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ένας προβληματικός χαρακτήρας

Βασίλης Κατσαρός, Δημήτρης Κατσιφαράκης, Αντώνης

Κοκκινάκης, Γιώργος Δασκαλάκης (Β1)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: βελτιώνω, μέθοδος,

καθοδηγώ, δολοφόνος, εξαγοράζω, εδώλιο, διάρρηξη, ειδοποιώ, πένθος, εσκεμμένα.

Βελτιώνω < αρχαία λέξη βελτιόω –ῶ, βελτίων, συγκριτικός βαθμός του ἀγαθός. Ερμηνεία: κάνω κάτι καλύτερο από ό,τι είναι.

Μέθοδος < αρχαία λέξη μέθοδος < μετά + ὁδός. Ερμηνεία: εξέταση ενός ζητήματος με ορισμένους κανόνες, επιστημονικός τρόπος έρευνας. Ο τρόπος λύσεως μαθηματικών προβλημάτων. Ο κατάλληλος τρόπος για την επίτευξη ενός σκοπού με βάση τη λογική. Σύστημα.

Καθοδηγώ < μεταγενέστερη λέξη καθοδηγέω ῶ < κατά + ὁδηγώ < κατά + ὁδός + ἄγω. Ερμηνεία: οδηγώ κάποιον, του δείχνω τον δρόμο. Μεταφορική ερμηνεία: υποδείχνω την κατευθυντήρια γραμμή, κατευθύνω τις ενέργειες, το έργο κάποιου.

Δολοφόνος < αρχαία λέξη δολοφόνος < δόλος + φένω (= φονεύω). Ερμηνεία: ο δράστης προμελετημένης ανθρωποκτονίας. Μεταφορική σημασία: καταστροφέας.

Εξαγοράζω < μεταγενέστερη λέξη ἐξαγοράζω < ἐκ + ἀγοράζω < ἐκ + ἀγορά. Ερμηνεία: αποκτώ πλήρη κυριότητα με αγορά. Απαλλάσσομαι από υποχρέωση ή απαιτώ δικαίωμα καταβάλλοντας σχετικό τίμημα. Απελευθερώνω, γλιτώνω καταβάλλοντας λύτρα.

Εδώλιο < αρχαία λέξη ἑδώλιον < ἕδος. Ερμηνεία: έδρα, κάθισμα, σκαμνί.

Διάρρηξη < μεταγενέστερη λέξη διάρρηξις < διαρρήγνυμι. Ερμηνεία: σπάσιμο. Παραβίαση κλειστού χώρου με σκοπό την κλοπή. Μεταφορική ερμηνεία: διακοπή, ακύρωση π.χ. διάρρηξη συμβολαίου.

Ειδοποιώ < αρχαία λέξη εἰδοποιώ < εἶδος + ποιῶ. Ερμηνεία: πληροφορώ, γνωστοποιώ.

Πένθος < αρχαία λέξη πένθος < παθεῖν του πάσχω. Ερμηνεία: ψυχική οδύνη, μεγάλη θλίψη για δυστυχία ή συμφορά, κυρίως για θάνατο αγαπημένου προσώπου. Το διάστημα που πενθηφορεί κανείς. Μαύρη ταινία σε ένδυμα, που δηλώνει τον θάνατο συγγενικού προσώπου.

Εσκεμμένα < αρχαία λέξη ἐσκεμμένως < παθητική μετοχή ἐσκεμμένος του ρήματος σκέπτομαι. Ερμηνεία: με ενσυνείδητη πρόθεση.

Page 9: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ένας προβληματικός χαρακτήρας

Στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωνε ένα κακομαθημένο παιδί, ο Γιώργος. Στο δημοτικό ήταν «προβληματικός», έκανε συνέχεια φασαρία στην τάξη, αντιμιλούσε στους δασκάλους και έκανε ανυπόφορη τη ζωή των μικρότερων παιδιών. Όταν πήγε στο δημοτικό, οι δάσκαλοι προσπάθησαν να τον βελτιώσουν με διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας και γενικά να τον καθοδηγήσουν να αλλάξει συμπεριφορά, αλλά η προσπάθεια τους ήταν μάταιη. Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς στο Γυμνάσιο συμπλήρωσε το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών. Οι γονείς του τον παρότρυναν να σταματήσει το σχολείο και να δουλέψει λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας.

Σταματώντας το σχολείο, έμπλεξε σε μία συμμορία η οποία έκανε διαρρήξεις .Στην πορεία, το παιδί άρχιζε να κάνει μικροκλοπές και παρανομίες μέχρι που οι γονείς του και οι συγγενείς του δεν του μιλούσαν. Η συμμορία γινόταν όλο και «δυνατότερη» λόγω των μελών που συμμετείχαν. Νέος τους στόχος ήταν μία μεγάλη τράπεζα. Ο Γιώργος ακολούθησε το πλάνο, έσπασε την πόρτα της τράπεζας με ένα αμάξι που είχε κλέψει, πυροβόλησε εσκεμμένα τον φύλακα και έγινε δολοφόνος. Ακούγοντας τους πυροβολισμούς, οι ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία και τελικά ο Γιώργος συνελήφθη, και όλα αυτά για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Μετά από καιρό έγινε το δικαστήριο. Το πένθος των γονέων του θύματος ήταν βαρύ και η ατμόσφαιρα τεταμένη. Ο Γιώργος στεκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και προσπαθούσε να απολογηθεί θέλοντας να ελαφρύνει τη θέση του. Είχε πληρώσει έναν καλό δικηγόρο. Πίστευε ότι θα καταδικαζόταν σε κάποια χρόνια φυλάκισης και ίσως να μπορούσε να εξαγοράσει μερικά από αυτά πληρώνοντας ένα χρηματικό ποσό. Υπήρχαν όμως καταθέσεις μαρτύρων που επιβάρυναν τη θέση του. Στο τέλος, ο Γιώργος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονία. Ο Γιώργος πίσω από τα κάγκελα της φυλακής μετάνιωσε, αλλά πλέον ήταν αργά…

Τα σκάνδαλα τα αγαπούσε, προβλήματα δημιουργούσε,

με απουσίες θα γεμίσει και το σχολειό θα σταματήσει.

Μεγάλος πια με συμμορία, μέρος θα πάρει σε ληστεία,

αδίστακτος πυροβολεί και εν ψυχρώ δολοφονεί! Στη δίκη του απολογείται

και τον αθώο προσποιείται, ποινή ισόβια θα εκτίσει

κι ας έχει πια μετανοήσει!

Page 10: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης

Αντώνης Ορφανουδάκης, Γιώργος Παγωνάκης, Μιχάλης Ψαράκης, Βενιζέλος Πενταράκης (Β3)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: επαγγελματικός, ντουγρού, διευκρινίζω, αποκατάσταση,

παραβάν, κατόρθωμα, άποψη, υπάλληλος, υπερασπίζομαι,

εφημερίδα.

Επαγγελματικός < επάγγελμα < αρχαία λέξη ἐπάγγελμα < ἐπαγγέλλομαι < ἐπί + ἀγγέλλομαι. Ερμηνεία: ο σχετικός με το επάγγελμα ή τον επαγγελματία π.χ. επαγγελματική συνείδηση, επαγγελματική στέγη. Επαγγελματικός προσανατολισμός: η συστηματική και επιστημονική καθοδήγηση του ατόμου για εκλογή επαγγέλματος που ταιριάζει στις έμφυτες ικανότητες και την ψυχοσύνθεσή του.

Ντουγρού και ντογρού < τουρκική λέξη dogru. Ερμηνεία: κατευθείαν, ίσια.

Διευκρινίζω < αρχαία λέξη διευκρινέω -ῶ < διά + εὐκρινῶ < εὐκρινής < εὖ + κρίνω. Ερμηνεία: εξακριβώνω τη διαφορά, διασαφηνίζω, ξεκαθαρίζω.

Παραβάν < γαλλική λέξη paravent. Ερμηνεία: μέσο για την προφύλαξη από τον άνεμο. Προπέτασμα που εμποδίζει τη θέα κάποιου χώρου.

Αποκατάσταση < αρχαία λέξη ἀποκατάστασις < ἀποκαθίστημι < ἀπό + κατά + ἵστημι. Ερμηνεία: επαναφορά στην προηγούμενη θέση ή κατάσταση, επανόρθωση. Οικονομική εξασφάλιση. Αποζημίωση. Γάμος. Απόδοση δικαιωμάτων σε πρόσωπο που τα είχε στερηθεί. Εξασφάλιση όρων ικανοποιητικής διαβίωσης σε πληγείσες κατηγορίες πληθυσμού (πρόσφυγες, ακτήμονες, σεισμόπληκτοι κλπ.).

Κατόρθωμα < αρχαία λέξη κατόρθωμα < κατορθόω -ῶ < κατά + ὀρθόω -ῶ < κατά + ὀρθός. Ερμηνεία: επιτυχία ύστερα από πολύ κόπο, άθλος. Πράξη γενναία, ανδραγάθημα.

Άποψη < αρχαία λέξη ἄποψις < ἀπό + ὄψις < ἀπό + ὄψομαι του ὁρῶ. Ερμηνεία: θέα από απόσταση και κυρίως από ψηλά προς τα γύρω. Μεταφορική ερμηνεία: τρόπος αντιμετώπισης και θεώρησης των πραγμάτων, αντίληψη, γνώμη.

Υπάλληλος < αρχαία λέξη ὑπάλληλος < ὑπό + ἀλλήλων. Ερμηνεία: πρόσωπο που εκτελεί εργασία (σε γραφείο, κατάστημα κτλ.) υπό τις διαταγές προϊσταμένου ή άλλης ανώτερης αρχής.

Υπερασπίζομαι < αρχαία λέξη ὑπερασπίζω < ὑπέρ + ἀσπίς. Ερμηνεία: προστατεύω με τα όπλα, υπεραμύνομαι, υποστηρίζω, Συνηγορώ στο δικαστήριο (νομικός όρος).

Εφημερίδα < μεταγενέστερη λέξη ἐφημερίς < ἐπί + ἡμέρα. Ερμηνεία: έντυπο που κυκλοφορεί κάθε μέρα (ή και σε αραιότερα χρονικά διαστήματα) και περιέχει ειδήσεις, σχόλια και άλλο υλικό της επικαιρότητας.

Page 11: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης

Κάποτε ήταν ένας υπάλληλος που δούλευε σε μια εφημερίδα. Σε εκείνη λοιπόν την εφημερίδα η κατάσταση που επικρατούσε δεν ήταν καλή διότι γράφονταν πράγματα τα οποία ήταν ρατσιστικά και προσβλητικά για τις γυναίκες. Γι’ αυτόν το λόγο ο υπάλληλος υπερασπίστηκε τις γυναίκες εκφράζοντας την άποψή του: πως αυτά που γράφουν δεν ήταν σωστά. Τα λεγόμενά του δεν άρεσαν στους διοικούντες της εφημερίδας, με αποτέλεσμα να απολυθεί και να χάσει την επαγγελματική του αποκατάσταση, αν και είχε πολλά «κατορθώματα» στη μέχρι τότε επαγγελματική του ζωή.

Μετά από πολύ καιρό μην έχοντας πια δουλειά και οικονομική άνεση απομακρύνθηκε από φίλους και γνωστούς, ήταν σαν να ζούσε πίσω από ένα «παραβάν». Για να μπορέσει να επιβιώσει αποφάσισε να βγει στους δρόμους και να ζητιανεύει τραγουδώντας το πολύ γνωστό τραγούδι εκείνης της εποχής «ντουγρού στο θάνατο».

Μια μέρα τον είδε ένας φίλος του από τα παλιά, που ήταν μεγαλοεπιχειρηματίας. Μόλις τον αντίκρισε, ξαφνιάστηκε και του ζήτησε να του διευκρινίσει πώς κατάντησε έτσι. Εκείνος του εξήγησε πώς έφτασε σε τέτοια άθλια κατάσταση και τον ρώτησε αν είχε καμιά κενή θέση εργασίας. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας τον πήρε στη δουλειά προσφέροντάς του πολλά χρήματα.

Έτσι η αδικία αποκαταστάθηκε.

Άποψη έχει και τολμά να την εκφράσει,

μα το τίμημα βαρύ, τη δουλειά του θα την χάσει.

δίχως κουράγιο, αδικία, μοναξιά θα τις βιώσει

και ζητιάνος καταντά και το χέρι θα απλώσει.

Κάποια μέρα θα τον δει ένας φίλος, θα απορήσει,

εργασία του προσφέρει και καλύτερη ζωή πλέον θα ζήσει!

Η αδικία πια τελειώνει, χάνεται στ’ αγέρι

κι εκείνος με καλή δουλειά και τον παρά στο χέρι

Κι έτσι αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά:

αν είσαι πάντα δίκαιος η μοίρα σε αγαπά!

Κι αυτό είναι από όλα το πιο σημαντικό:

να βγεις στην κοινωνία ένα άτομο καλό.

Γι αυτό τον λόγο όλοι πρέπει να προσέχουν,

απέναντι σε άλλον τι συμπεριφορά θα έχουν

Γιατί όλες οι πράξεις μας τη μοίρα καθορίζουν

κι ένα μέλλον τραγικό για έναν ‘’κακό’’ ορίζουν!!!

Page 12: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Η ιστορία του Άρη

Μυρτώ Κουτσογιαννάκη, Αγγελική Λιοδάκη, Κυριάκος Κοντεκάς, Γιώργος Μαρουλάκης (Β2)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: ηθοποιός, παρουσία, γαμψός, οπτικός, όμορφος, πρόσωπο,

μανία, κατανάλωση, ντουλάπι, μάρμαρο.

Ηθοποιός < μεταγενέστερη λέξη ηθοποιός < ἦθος + ποιῶ. Ερμηνεία: καλλιτέχνης που υποδύεται πρόσωπα θεατρικών ή κινηματογραφικών έργων.

Παρουσία < αρχαία λέξη παρουσία < πάρειμι < παρά + εἰμί. Ερμηνεία: το να είναι κανείς παρών. Εμφάνιση, προσέλευση.

Γαμψός < αρχαία λέξη γαμψός < κάμπτω. Ερμηνεία: ο λυγισμένος σαν αγκίστρι, αγκυλωτός.

Οπτικός < αρχαία λέξη ὀπτικός < ὄψις < ὄψομαι < ὁρῶ. Ερμηνεία: αυτός που ανήκει ή αναφέρεται στην όραση. Ο σχετικός με το μάτι ως όργανο της οράσεως. Κατασκευαστής ή πωλητής οργάνων σχετικών με την ενίσχυση ή αποκατάσταση της οράσεως.

Όμορφος < έμορφος (από υπερίσχυση του ο στη φράση ο έμορφος < μεσαιωνική λέξη ἔμμορφος < αρχαία λέξη εὔμορφος < εὖ + μορφή. Ερμηνεία: ωραίος.

Πρόσωπο < αρχαία λέξη πρόσωπον < πρός + ὤψ -ὠπός του ὁράω-ῶ. Ερμηνεία: το μπροστινό μέρος της κεφαλής του ανθρώπου, μούτρο, όψη, φάτσα. Ο άνθρωπος ως άτομο. Ήρωας δραματικού έργου και ο ρόλος του. Ο ρόλος που διαδραματίζει κάποιος σε ορισμένη περίσταση. Ο τύπος ρήματος ή αντωνυμίας που φανερώνει το υποκείμενο (στη γραμματική). Νομικό πρόσωπο, καθετί που μπορεί να έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Μανία < αρχαία λέξη μανία < μαίνομαι. Ερμηνεία: παραφροσύνη, τρέλα. Σφοδρή οργή. Παράφορο πάθος. Έμμονη τάση π.χ. έχει τη μανία να ανακατώνεται σε όλα.

Κατανάλωση < μεταγενέστερη λέξη κατανάλωσις < καταναλίσκω < κατά + ἀναλίσκω. Ερμηνεία: ξόδεμα, δαπάνη. Η χρησιμοποίηση αγαθών και υπηρεσιών για την ικανοποίηση ανθρώπινων αναγκών.

Ντουλάπι < τουρκική λέξη dolap. Ερμηνεία: θήκη για τρόφιμα ή μαγειρικά σκεύη, ερμάριο.

Μάρμαρο < αρχαία λέξη μάρμαρον < μάρμαρος < μαρμαίρω (= λάμπω). Ερμηνεία: είδος σκληρού πετρώματος, λευκού ή και έγχρωμου που επιδέχεται στίλβωση ( =γυάλισμα).

Page 13: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Η ιστορία του Άρη

Σε ένα μικρό, απόμακρο και ορεινό χωριό ζούσε ένα μικρό αγόρι το οποίο λεγόταν Άρης. Έμενε με την οικογένεια του σε ένα μικρό ξύλινο σπίτι. Το αγοράκι αυτό είχε μεγάλο ταλέντο στην υποκριτική αλλά οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τον πάνε σε κάποια σχολή. Και έτσι το παιδί άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές στο χωριό για να τα βγάλει πέρα ώστε να καταφέρει να πάει σε αυτήν την σχολή. Ο Άρης δούλευε πολύ σκληρά για να αποκτήσει αυτό το ποσό με αποτέλεσμα να μην βιώσει τις εμπειρίες που ζούσαν τα άλλα παιδιά στην παιδική τους ηλικία.

Ο Άρης κατάφερε να μαζέψει το ποσό των χρημάτων και πήγε στη Θεσσαλονίκη για να φοιτήσει στη σχολή. Εκεί πέρα μετά από τέσσερα χρόνια τελείωσε τις σπουδές του και κατάφερε να παίξει σε πολλές σπουδαίες παραστάσεις. Παρόλο που ήταν ένα εμφανίσιμο παιδί με όμορφο πρόσωπο, είχε ένα μικρό πρόβλημα στην εμφάνιση του. Είχε μια μεγάλη γαμψή μύτη. Αυτή τον εμπόδιζε να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός, όπως ονειρευόταν. Αποφάσισε λοιπόν να κάνει πλαστική χειρουργική για να βελτιώσει την εμφάνισή του. Έκανε την επέμβαση και μετά από καιρό βρήκε μια σταθερή δουλειά σε ένα θέατρο και δούλευε συνήθως τα βράδια σε ένα μπαράκι ως μπάρμαν.

Ένα βράδυ, ενώ δούλευε, είδε μια όμορφη παρουσία να μπαίνει στο μπαρ. Ο Άρης κατευθείαν πήγε να την ρωτήσει τι θα παραγγείλει . Ο Άρης και η κοπέλα, που την έλεγαν Στέφη, άρχισαν να γνωρίζονται σιγά-σιγά. Όλη τη βραδιά την πέρασαν μαζί μιλώντας. Μετά από κάποιον καιρό άρχισαν να βγαίνουν συνέχεια. Είχαν περάσει πολλοί μήνες και οι δυο τους είχαν δεθεί πολύ. Ο Άρης πήρε την πρωτοβουλία να πάει στη μητέρα του και να πάρει το δαχτυλίδι που ήταν κειμήλιο της οικογένειας. Έτσι, το βράδυ έφτιαξε ένα ρομαντικό δείπνο στο μικρό του σπίτι και την κάλεσε τάχα να δούνε τηλεόραση. Μετά από πολλή ώρα ήρθε η Στέφη και μόλις αντίκρισε αυτό που είχε φτιάξει εντυπωσιάστηκε. Όταν έφαγαν, ο Άρης έβγαλε από την τσέπη του το δαχτυλίδι, της το έδειξε και την ρώτησε αν δέχεται να τον παντρευτεί.

Αυτή το σκέφτηκε λίγο και του απάντησε «ναι» και έτσι κοιμήθηκε στο σπίτι του Άρη. Πρωί- πρωί έπρεπε να φύγει η Στέφη για να πάει στο μαγαζί που δούλευε ως οπτικός. Εκείνη την περίοδο το θέατρο που δούλευε ο Άρης δεν μάζευε κόσμο στις παραστάσεις πια. Δεν ένιωθε πολύ καλά τον τελευταίο καιρό και άρχισε να παίρνει ναρκωτικά κρυφά από τη γυναίκα του. Είχε κρύψει τα ναρκωτικά σε ένα ντουλάπι του σπιτιού που κανείς άλλος δεν ήξερε ότι υπάρχει. Στην αρχή δεν κατανάλωνε τόσο μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Μετά από κάποιο καιρό έπαιρνε με μανία τη δόση του με αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσει η γυναίκα του ότι κάτι συμβαίνει. Όταν ο Άρης της είπε ότι εδώ και μισό χρόνο, επειδή δεν πάνε καλά οι δουλειές, έπαιρνε ναρκωτικά, αυτή τον χώρισε.

Δεν είχαν περάσει ούτε δυο εβδομάδες και έμαθε ότι οι γονείς του είχαν πεθάνει σε ένα ατύχημα. Είχε πάρει φωτιά το σπίτι τους γιατί είχαν ξεχάσει το τζάκι αναμμένο. Ο Άρης δεν άντεχε άλλο, δεν είχε που να μείνει, κανείς δεν τον στήριζε πια. Μια μέρα, όταν πήγε στη δουλειά του, το αφεντικό του είπε ότι απολύθηκε γιατί τον τελευταίο καιρό δεν ήταν συνεπής. Αυτός απελπίστηκε.

Κάθε μέρα η κατανάλωση των ναρκωτικών από τον Άρη γινόταν μεγαλύτερη. Λίγο καιρό αργότερα τον βρήκαν σε ένα πεζουλάκι νεκρό και δίπλα του κάτι χαπάκια. Προς τιμήν αυτού του ηθοποιού έχτισαν ένα άγαλμα από μάρμαρο έξω από το θέατρο που ανέβαζε παραστάσεις παλιά και έφτιαξαν μια οργάνωση κατά των ναρκωτικών που είχε αναλάβει να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Προβλήματα θα ξεπεράσει, θα καταφέρει να σπουδάσει ηθοποιού σπουδαία τέχνη

αφού ταλέντο, πείσμα έχει! Το όνειρό του θα το ζήσει

κι ένα κορίτσι θα αγαπήσει, θα φτάσει στην επιτυχία, μα όχι και στην ευτυχία!

Όταν η δουλειά καλά δεν πάει, το κέφι του Άρη το χαλάει, θα εθιστεί για να ξεχάσει,

μα τη ζωή του θα την χάσει!

Page 14: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

«Η τραγική ζωή του Νικηφόρου»

Ελευθερία Κτιστάκη, Ιωάννα Μάτση, Δέσποινα Μπριλλάκη,

Στέλλα Κρρίκου (Β2)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: ταΐζω, χασομέρης, χειραφετημένος, χλομός, χρήμα, μάζα, ανάλγητος, αναρρώνω, έφηβος, βούρδουλας.

Ταΐζω < μεσαιωνική λέξη ταγίζω < ταγή. Ερμηνεία: δίνω τροφή, τρέφω. Βοηθώ κάποιον να φάει. Μεταφορική ερμηνεία: δωροδοκώ.

Χασομέρης < χασομέρι < χάνω + μέρα. Ερμηνεία: αργόσχολος, που δεν εργάζεται. Αυτός που χρονοτριβεί.

Χλομός < φλομός < φλόμος, με επίδραση του χλωρός, χρώμα. Ερμηνεία: ωχρός. Μαραμένος, κιτρινισμένος. Άτονος, θαμπός.

Χρήμα < αρχαία λέξη χρῆμα (= χρήσιμο πράγμα) < χρῶμαι. Ερμηνεία: κοινό μέσο ανταλλαγής και πληρωμών, το νόμισμα. Η περιουσία σε νόμισμα.

Μάζα < αρχαία λέξη μᾶζα < μάσσω. Ερμηνεία: η ποσότητα ύλης που περιέχεται σ’ ένα σώμα (όρος στη φυσική). Το πλήθος του λαού, ο πολύς λαός (κυρίως στον πληθυντικό αριθμό).

Ανάλγητος < αρχαία λέξη ἀνάλγητος < ἀ στερητικό + ἀλγῶ (= πονώ). Ερμηνεία: ο αναίσθητος στον πόνο. Μεταφορική ερμηνεία: σκληρόκαρδος, άπονος.

Αναρρώνω < αρχαία λέξη ἀναρρώννυμι < ἀνά + ῥώννυμι < ἀνά + ῥώμη. Ερμηνεία: ανακτώ δυνάμεις, συνέρχομαι από αρρώστια.

Έφηβος < αρχαία λέξη ἔφηβος < ἐπί + ἥβη. Ερμηνεία: νέος ή νέα στην εφηβική ηλικία, στην πρώτη νεότητα.

Βούρδουλας < αρχαία λέξη βουδόρος (= ραβδί με το οποίο χτυπούν το βόδι) > βούρδορος > βούρδολος > βούρδουλας. Ερμηνεία: μαστίγιο.

Χειραφετημένος < μετοχή παθητικού παρακειμένου του χειραφετῶ < χειράφετος < χείρ + ἀφίημι. Ερμηνεία: ο απαλλαγμένος από κάθε εξουσία ή επιρροή, αυτεξούσιος, ανεξάρτητος.

Page 15: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

«Η τραγική ζωή του Νικηφόρου»

Πριν από κάποια χρόνια ήταν ένας έφηβος σε μια πόλη, ο Νικηφόρος, ο οποίος ζούσε σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι. Είχε δύο μικρά σκυλάκια που τα τάιζε και τα φρόντιζε πολύ. Επίσης τα αγαπούσε πολύ γιατί δεν είχε αδέρφια και ζούσε σε μία οικογένεια με πολλά χρήματα, η οποία τον είχε κακομάθει πολύ. Αυτό το παιδί πήγαινε σχολείο όπου όλα τα παιδιά τον ζήλευαν για τα χρήματα της οικογένειάς του, έτσι δεν είχε φίλους. Ο Νικηφόρος ήταν χασομέρης, βαριόταν να διαβάζει τα μαθήματα του και ο δάσκαλός του, ο οποίος ήταν ανάλγητος τον χτυπούσε με τον βούρδουλα. Αυτό γινόταν αρκετά συχνά, έτσι γυρνούσε σπίτι του χλομός από τον φόβο και τον πόνο. Μερικές φορές καθόταν μέρες σπίτι για να αναρρώσει από το ξύλο. Ο Νικηφόρος πίστευε ότι ο δάσκαλός του ήταν ανάλγητος γιατί τον έδερνε άδικα. Έτσι είχε πολλά νεύρα στο σπίτι αλλά οι γονείς του δεν τον μάλωναν ούτε του φώναζαν για τίποτα γιατί τον είχαν κακομάθει. Εξαιτίας των νεύρων του ήθελε να χειραφετηθεί και να φύγει από το σπίτι και το σχολείο που τόσο μισούσε.

Μετά από λίγα χρόνια, όλοι είχαν μεγαλώσει και ο Νικηφόρος είχε βρει δουλειά και φρόντιζε τη μικρή του οικογένεια, τον παππού του και τους δύο του σκύλους με τους οποίους επέλεξε να ζήσει.

Κάποτε ο παππούς αρρώστησε βαριά, είχε σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του. Μια μέρα λοιπόν πέθανε ενώ ο Νικηφόρος ήταν στη δουλειά. Ο ένας σκύλος την ίδια μέρα δεν βρήκε φαγητό στο πιάτο του και βγήκε να βρει τροφή.

Πέρασε τον φράχτη και πήγε σε ένα χωράφι, βρήκε δηλητηριώδη μανιτάρια και τα μάσησε χωρίς να ξέρει τον κίνδυνο που έκρυβαν. Σε λίγα λεπτά πέθανε. Ο Νικηφόρος γυρνώντας από τη δουλειά έψαξε τους σκύλους του όπως κάθε μέρα και βρήκε μόνο τον ένα. Ανησύχησε και βγήκε να βρει και τον άλλο. Μετά από ώρα τον βρήκε ξαπλωμένο σε ένα χωράφι χωρίς να κουνιέται. Τον πλησίασε και κατάλαβε ότι ήταν νεκρός. Έτρεξε κλαίγοντας να βρει τον παππού του να του πει τα άσχημα νέα. .Μόλις μπήκε σπίτι είδε τον παππού του νεκρό και σοκαρίστηκε ακόμα περισσότερο. Ύστερα από δύο μέρες ο Νικηφόρος με λύπη έμαθε ότι οι γονείς του σκοτώθηκαν σε σοβαρό τροχαίο. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν είχε μεταμορφωθεί σε άμορφη μάζα και οι ίδιοι πέθαναν ακαριαία. Όταν το έμαθε δεν άντεξε άλλο και έπεσε σε κατάθλιψη για δέκα μέρες. Μετά από τη στεναχώρια του πήρε χάπια και έφυγε από τη «χειραφετημένη» του ζωή. Τέλος, ο άλλος σκύλος αντιλήφθηκε ότι όλη η οικογένεια είχε πεθάνει και πέθανε και αυτός μετά από λίγες μέρες από την έλλειψη φροντίδας. Έτσι, η τραγική ζωή του Νικηφόρου τέλειωσε με πολλούς θανάτους. Νικηφόρος τ’ όνομά του, για κανέναν δεν

τον νοιάζει, πλούσιος είναι, το σχολείο του μισεί και

τεμπελιάζει, έχει μάθει απ’ τους γονείς του ό,τι θέλει

να το έχει, νιώθει μόνος, τις συνθήκες της ζωής του

δεν αντέχει! Στον παππού του που ακόμα αγαπάει πια

θα ζήσει, με τα δυό του τα σκυλιά μια καινούρια

πια ζωή θα ξεκινήσει, μα ό,τι αγάπησε πολύ, θα θρηνήσει, θα

το χάσει, δεν θα ζήσει για πολύ, την ευτυχία να

προφτάσει!

Page 16: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Μια φορά και έναν καιρό

Άννα Χαριτάκη, Αντωνία Ροζάκη, Άννα Μαρία Πέτροβιτς (Β3)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: άπληστος, αναπόφευκτος,

καθυστερώ, χόμπι, αναστάτωση, αμείλικτος, τιμωρώ,

εκμεταλλεύομαι, αντιμετώπιση, παροδικός.

Άπληστος < αρχαία λέξη ἄπληστος < ἀ στερητικό + πλήθω. Ερμηνεία: αχόρταγος, ακόρεστος, πλεονέκτης.

Καθυστερώ < αρχαία λέξη καθυστερέω -ῶ < κατά + ὑστερέω ­–ῶ. Ερμηνεία: αναγκάζω κάποιον να βραδύνει, να χάσει χρόνο. Δεν δίνω έγκαιρα ό,τι οφείλω. Αργοπορώ. Μεταφορική σημασία: μένω πίσω σε σύγκριση με άλλους.

Χόμπι < αγγλική λέξη hobby. Ερμηνεία: ευχάριστη ερασιτεχνική απασχόληση.

Αναστάτωση < μεταγενέστερη λέξη ἀναστάτωσις < ἀναστατόω -ῶ. Ερμηνεία: ακαταστασία, σύγχυση, ταραχή.

Αμείλικτος < αρχαία λέξη ἀμείλικτος < ἀ στερητικό + μειλίσσω ( =γλυκαίνω, καταπραΰνω). Ερμηνεία: αυτός που δεν καταπραΰνεται, που δεν μαλακώνει η καρδιά του. Σκληρός, δύσκολος.

Τιμωρώ < αρχαία λέξη τιμωρέω -ῶ < τιμωρός ( =που φρουρεί την τιμή) < τιμή + ὥρα ( =φροντίδα). Ερμηνεία: επιβάλλω τιμωρία, κολάζω. Εκδικούμαι. Βασανίζω, ταλαιπωρώ.

Εκμεταλλεύομαι < μεταγενέστερη λέξη ἐκμεταλλεύω < ἐκ + αρχαία λέξη μεταλλεύω < μέταλλον. Ερμηνεία: εξάγω μεταλλεύματα. Αξιοποιώ πλουτοφόρα πηγή. Μεταφορική ερμηνεία: αντλώ κέρδη νόμιμα ή αθέμιτα. Επωφελούμαι από τα αισθήματα, τις αδυναμίες κάποιου.

Αντιμετώπιση < αντιμετωπίζω < αντιμέτωπος < αρχαία λέξη ἀντιμέτωπος < ἀντί + μέτωπον. Ερμηνεία: η απέναντι σε κάποιον ή σε κάτι κατά μέτωπο (κατά πρόσωπο) τοποθέτηση.

Παροδικός < μεταγενέστερη λέξη παροδικός < πάροδος < παρά + ὁδός. Ερμηνεία: περαστικός, προσωρινός.

Αναπόφευκτος < α στερητικό + αποφεύγω < ἀ στερητικό + ἀπό + φεύγω. Ερμηνεία: αυτός που δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Page 17: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Μια φορά και έναν καιρό

Κάποτε ζούσε ένα παιδί που τον έλεγαν Όλιβερ σε ένα απαίσιο ορφανοτροφείο και όλοι του φέρονταν άσχημα όπως και στα άλλα παιδιά. Τους φώναζαν, τους τιμωρούσαν άδικα και τους ανάγκαζαν να δουλεύουν σε χωράφια. Έτσι, τα παιδιά το θεωρούσαν «χόμπι», να δουλεύουν στα χωράφια. Κάθε πρωί ξυπνούσαν στις επτά και γυρνούσαν το απόγευμα. Όταν γυρνούσαν έτρωγαν ψωμί με λάδι και το βράδυ λαχανόσουπα. Στο ορφανοτροφείο τους έβαζαν να δουλεύουν και εκμεταλλεύονταν τα παιδιά για να βγάλουν κάποια χρήματα.

Μια μέρα ο Όλιβερ κατά λάθος ξερίζωσε μια ντοματιά και ένα παιδί που δεν τον συμπαθούσε τον μαρτύρησε. Τότε η ιδιοκτήτρια του ορφανοτροφείου τον χτύπησε με τη βέργα της, την οποία όποιο παιδί την έβλεπε, έτρεμε. «Τι άπληστοι και αμείλικτοι που είναι όλοι τους», είπε μέσα του «εγώ ένα μικρό λάθος έκανα και με τιμώρησαν πολύ σκληρά». Έτρεξε με δάκρυα στα μάγουλα στο δωμάτιό του και εκεί για να ξεχάσει άνοιξε κάτι γράμματα από παλιά που έστελνε στην αγαπημένη του θεία και θυμήθηκε τις παλιές όμορφες αναμνήσεις των εννιά χρόνων του, πριν πεθάνουν οι γονείς του. Καθώς διάβαζε τα γράμματα ένιωσε ένα κρύο αεράκι. Κοίταξε γύρω και είδε ότι το παράθυρό του ήταν ανοιχτό. «Μάλλον το ξέχασε η καθαρίστρια», είπε ψιθυριστά. Πήγε κοντά στο παράθυρο και κοίταξε ένα δέντρο που βρισκόταν κοντά. Γρήγορα γρήγορα πήδηξε και γαντζώθηκε στο κλαδί. «Πρέπει να μην καθυστερώ» είπε από μέσα του, «αυτό το ορφανοτροφείο είναι ανυπόφορο» σκέφτηκε και έφυγε…

Άνοιξε τα μάτια του και είδε μια ταμπέλα να γράφει « Ντόνγκαστερ». Ήταν μια πόλη του Λονδίνου. Προχώρησε λίγα βήματα και είδε ένα σπίτι. Αναγκάστηκε να χτυπήσει την πόρτα γιατί διψούσε. Άνοιξε η πόρτα και ήταν μια μεγάλη γυναίκα. Τον κοίταξε με λυπημένο βλέμμα και για μια στιγμή δεν ακουγόταν τίποτα. Η αντιμετώπιση από την άγνωστη γυναίκα τον γέμισε χαρά. Μετά ήθελε να του ετοιμάσει μια έκπληξη. Και αργούσε. Έτσι ο Όλιβερ είπε να κάνει μια βόλτα στο μικρό σπίτι. Παρατηρούσε με προσοχή τα πάντα. Αναστάτωση υπήρχε σε κάποια μέρη του σπιτιού. Ξαφνικά έτσι όπως εξερευνούσε, είδε ένα ολόιδιο γράμμα πάνω σε ένα τραπεζάκι με αυτό που είχε ανταλλάξει παλιά με τη θεία του. Όταν η κυρία μπήκε μέσα, τον είδε να διαβάζει το γράμμα με δάκρυα και τότε κοιτάχτηκαν. Συνειδητοποίησαν ότι ήταν συγγενείς. Ότι αυτή ήταν η αγαπημένη του θεία και αυτός ήταν ο αγαπημένος της ανιψιός.

Κι έτσι έγινε το δικαστήριο και ο Όλιβερ έμεινε για πάντα με τη θεία του... «τελικά ήταν αναπόφευκτο να βρω την αγαπημένη μου θεια, τα βάσανά μου ήταν παροδικά» σκέφτηκε...Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

====================== Δίχως αγάπη και η μοναξιά να τόνε

πνίγει, νιώθει πως θέλει πλέον να ξεφύγει.

Μικρό παιδί φεύγει μακριά, περιπλανιέται,

χωρίς πια βία και αγγαρεία παρηγοριέται!

Σε σπίτι φτάνει, ζητά βοήθεια δίχως να ξέρει

και μια γυναίκα τη σιγουριά θα του προσφέρει!

Στο πρόσωπό της θα αναγνωρίσει τη στοργική, καλή του θεία,

σύμπτωση τάχα, τύχη καλή; Μα θα γνωρίσει την ευτυχία!

Page 18: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ο τέταρτος γιος

Ροχαλητό < μεσαιωνική λέξη ροχαλίζω < μεταγενέστερο ῥογχαλίζω < αρχαία λέξη ῥόγχος < αρχαίο ῥέγχω. Ερμηνεία: θορυβώδης αναπνοή κοιμώμενου.

Σεμνός < αρχαία λέξη σεμνός < σεβνός < σέβας. Ερμηνεία: κόσμιος, σοβαρός, ευπρεπής.

Τάβλι < μεσαιωνική λέξη τάβλιον < ταβλίον, υποκοριστικό του τάβλα < λατινική λέξη tab(u)la. Ερμηνεία: είδος παιχνιδιού, που παίζεται από δύο άτομα, από κύβους (ζάρια) σε ξύλινο άβακα.

Ταινία < αρχαία λέξη ταινία < ταινός < τανιός < τείνω. Ερμηνεία: στενόμακρο κομμάτι από δέρμα, ύφασμα, χαρτί κτλ. Καθετί που μοιάζει με λουρίδα. Κόσμημα από συνεχείς γραμμές (αρχιτεκτονικός όρος). Κινηματογραφικό έργο (φιλμ). Αρρώστια των ζώων και του ανθρώπου, σκουλήκι του εντερικού σωλήνα.

Ταξί < γαλλική λέξη taxi, συγκοπή του taximetre < ελληνικό τάξις + μέτρον. Ερμηνεία: αγοραίο επιβατικό αυτοκίνητο.

Ταυτότητα < αρχαία λέξη ταυτότης < τό αὐτό. Ερμηνεία: απόλυτη ομοιότητα μεταξύ δύο. Το σύνολο των ατομικών χαρακτηριστικών ενός ανθρώπου. Επίσημο δελτίο με φωτογραφία και με τα ατομικά στοιχεία του κατόχου. Βραχιόλι όπου αναγράφεται το όνομα του κατόχου.

Εγκατάσταση < αρχαία λέξη ἐγκαθίστημι < ἐν + κατά + ἵστημι. Ερμηνεία: τοποθέτηση, εγκαθίδρυση. Μόνιμη διαμονή. Εγκαταστάσεις = τα κτίσματα, μηχανήματα και γενικά τα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας.

Αντίρρηση < μεταγενέστερο ἀντίρρησις < ἀντί + ῥῆσις. Ερμηνεία: αντίθετη γνώμη, αντιλογία.

Θοδωρής Βασίλεβ, Άρης Δημητριάδης, Μάρκος Αποστολάκης

(Β1)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: καθρέφτης, ρίγα, ροχαλητό, σεμνός,

τάβλι, ταινία, ταξί, ταυτότητα, εγκατάσταση, αντίρρηση.

Καθρέφτης < μεσαιωνική λέξη καθρέπτης < καθρόπτης < κάθροπτον < μεταγενέστερο κάτροπτον και κάθοπτρον < αρχαία λέξη κάτοπτρον < κατοπτεύω. Ερμηνεία: επιφάνεια που γυαλίζει ή που αντανακλά εικόνες. Μεταφορική σημασία: καθετί που δίνει πιστή εικόνα ή που αντανακλά μια κατάσταση.

Ρίγα < ιταλική λέξη riga < γερμανική λέξη riga < Ρῆγλα < λατινική λέξη regula. Ερμηνεία: ξύλινος ή μεταλλικός χάρακας. Ευθεία γραμμή σε ύφασμα ή άλλη επιφάνεια.

Page 19: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ο τέταρτος γιος

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα παλάτι ήταν ένας γέρος βασιλιάς. Αλλά είχε βαρεθεί, γι’ αυτό άφησε όλο του το βασίλειο στους τρεις γιους του. Και ο τέταρτος γιος άρχισε να κλαίει. Πήγε στο μπάνιο του που είχε εκατό καθρέφτες και αντί για μπανιέρα μια ολόκληρη πισίνα. Τότε αναρωτήθηκε γιατί ο πατέρας του δεν του άφησε ένα μικρό μέρος από το βασίλειο, αλλά ήταν σεμνός και ντρεπόταν να ρωτήσει. «Μήπως γιατί είμαι κοντός;» Τότε πήρε μια ρίγα και μετρήθηκε, όμως ήταν 175 εκατοστά.

Μετά πήγε στον πατέρα του για να τον ρωτήσει, αλλά έπρεπε να ανέβει εκατό σκαλοπάτια. Πάλι καλά, ήταν έξυπνος και κάλεσε πενήντα εργάτες για να φτιάξουν ασανσέρ και μετά από ένα λεπτό, παφ, έτοιμο!

Μπήκε στο ασανσέρ, έφτασε στην κρεβατοκάμαρα του πατέρα του αλλά αυτός κοιμότανε βαθιά με το χαρακτηριστικό ροχαλητό του. Έτσι, τον ξύπνησε και του είπε:

-Καλέ μου πατέρα, ξύπνα!

-Τι θες, ρε Χρήστο;

-Ήθελα να σε ρωτήσω γιατί δεν μου άφησες ένα μέρος του βασιλείου ;

-Εσύ γιατί δεν νίκησες στο διαγωνισμό στο τάβλι;

-Γιατί μ’ αρέσει το σκάκι!

-Και μένα μ’ αρέσουν πολλά πράγματα, αλλά ό,τι θέλει η μητέρα σου και της αρέσει, το κάνω.

-Άμα νικήσω στον φετινό διαγωνισμό στο τάβλι, θα μου δώσεις ένα μέρος του βασιλείου;

-Φυσικά!

-Τότε, θα νικήσω!

Μετά από μια εβδομάδα, όταν όλοι βλέπανε μια ωραία ταινία, ο Χρήστος βγήκε κρυφά από τους αδερφούς του για να μην έρθουν μαζί του και ξανανικήσουν στον διαγωνισμό. Βγήκε από το παλάτι, πήρε ταξί και έφυγε. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως δεν ξέρει καθόλου τάβλι, γι’ αυτό μπήκε από το κινητό στο «google» και έγραψε «οδηγίες παιχνιδιού για τάβλι».

Έμαθε πολλά πράγματα για τιο τάβλι και κατάλαβε ότι είναι ωραίο παιχνίδι.

Όταν έφτασε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις όπου θα γινόταν ο διαγωνισμός, ένας κύριος του είπε:

-Για να μπείτε, πρέπει να δω την ταυτότητά σας.

-Ταυτότητα! Εγώ είμαι ο πρίγκιπας Χρήστος, φώναξε.

-Ναι κι εγώ είμαι ο Τσάκι Τσαν!

-Ορίστε, την ταυτότητά μου, είπε ο Χρήστος.

-Αλήθεια, είστε ο πρίγκιπας Χρήστος, συγγνώμη καλέ μου πρίγκιπα, περάστε!

Όταν μπήκε, είδε ότι είχε πολλά άτομα εκεί και για μια στιγμή νόμιζε ότι θα χάσει, αλλά ήθελε πολύ ένα μέρος από το βασίλειο και δεν τα παράτησε.

-Ο διαγωνισμός αρχίζει, είπε κάποιος. Τότε ο πρίγκιπας απειλούσε όποιον

έπαιζε μαζί του και νικούσε, ώσπου έφτασε στον τελικό. Τότε άρχισε να απειλεί τον αντίπαλό του, πως αν τον νικούσε θα τον έβαζε φυλακή, αλλά οι απειλές δεν βοηθούσαν. Έτσι, έπαιξε κανονικά και νίκησε.

Μετά πήγε στο παλάτι και είπε σε όλους ότι νίκησε στον διαγωνισμό στο τάβλι. Αλλά ένας από τους αδερφούς του είχε αντίρρηση.

-Όχι, δεν νίκησες, του είπε. -Νίκησα, και μου δώσανε και χρυσό

τάβλι! -Ναι, αλλά δεν νίκησες δίκαια,

απείλησες όλους τους αντιπάλους. -Πώς το ξέρεις, ρώτησε ο Χρήστος. -Έχεις ακούσει γι’ αυτό το πράγμα που

λέγεται ειδήσεις; -Τους απείλησες όλους και νίκησες;

ρώτησε ο βασιλιάς που ερχόταν από την κουζίνα.

-Ναι, μπαμπά, είπε ο Χρήστος. -Μπράβο, τώρα μπορώ να σου δώσω

ένα μέρος από το βασίλειο. Τότε ο Χρήστος χάρηκε και μετά

από χρόνια δημιούργησε τη δημοκρατία. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς … χειρότερα!

Page 20: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ο φούρνος του κυρ-Κώστα

Μαρία Μπουρδαντωνάκη, Βικτωρία Μπουρδαντωνάκη, Αιμιλία

Μαυρομμάτη, Κατερίνα Μαυρεδάκη (Β2)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: κόλπο, λανσάρω, καρβέλι, κιλό,

λιμάνι, δεινοπαθώ, λεμόνι, κανέλα, μέντα, λάδι.

Κόλπο < ιταλική λέξη colpo < λατινική λέξη colaphus < ελληνική λέξη κόλαφος ( =χαστούκι). Ερμηνεία: τέχνασμα. Απάτη.

Λανσάρω < γαλλική λέξη lancer. Ερμηνεία: χρησιμοποιώ πρώτος, παρουσιάζω πρώτος στην αγορά κάποιο είδος.

Καρβέλι < μεσαιωνική λέξη γαρβέλιν < ίσως ιταλική λέξη caravella. Ερμηνεία: ψωμί σε σχήμα κυκλικό. Τα απολύτως απαραίτητα για τη συντήρηση π.χ. μόλις που βγάζει το καρβέλι του ο φουκαράς.

Κιλό < γαλλική λέξη kilo(gramme) < ελληνική λέξη χιλιόγραμμον. Ερμηνεία: μέτρο βάρους ίσο με χίλια γραμμάρια.

Λιμάνι < τουρκική λέξη liman < μεταγενέστερη ελληνική λιμένιον, υποκοριστικό του αρχαίου λιμήν. Ερμηνεία: προστατευμένη περιοχή σε παραλία ή σε όχθη ποταμού ή λίμνης, που προσφέρεται για την ασφαλή παραμονή πλοίων. Μεταφορική ερμηνεία: άσυλο, καταφύγιο.

Δεινοπαθώ < αρχαία λέξη δεινοπαθῶ < δεινός + πάσχω. Ερμηνεία: υποφέρω.

Λεμόνι < μεσαιωνική λέξη λεμόνιον < ιταλική λέξη limone < περσική λέξη limun. Ερμηνεία: ο καρπός της λεμονιάς.

Κανέλα < μεσαιωνική λέξη κανέλα < ιταλική cannella, υποκοριστικό του λατινικού canna (=καλάμι).Ερμηνεία: αρωματική ουσία που παίρνεται από τη φλούδα του δέντρου κιννάμωμον το κεϋλανικόν.

Μέντα < ιταλική λέξη menta λατινική λέξη menta < μεταγενέστερη ελληνική λέξη μίνθα < αρχαία μίνθη. Ερμηνεία: το αρωματικό φυτό μίνθη. Ηδύποτο ή ζαχαρωτό με άρωμα μίνθης.

Λάδι < μεσαιωνική λέξη (ἐ)λάδιν < μεταγενέστερη ἐλάδιον, υποκοριστικό του αρχαίου ἐλάα < ἐλαία. Ερμηνεία: το ελαιόλαδο. Κάθε ελαιώδης ουσία φυτική, ζωική ή ορυκτή. Μεταφορικές εκφράσεις: του ’βγαλε το λάδι ( =τον ταλαιπώρησε, τον βασάνισε) / βγήκε λάδι ( =κατόρθωσε να αποδείξει την αθωότητά του).

Page 21: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Ο φούρνος του κυρ-Κώστα

Παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο και πλησιάζοντας την πρώτη στενή πάροδο, φτάνουμε στο φούρνο της συνοικίας μας. Αν περάσουμε από εκεί τις πρωινές ώρες, θα μυρίσουμε τη γνωστή μυρωδιά του φρέσκου λαχταριστού ψωμιού που βγαίνει τότε.

Ο φούρνος στεγάζεται σ` ένα από τα παλιά οικήματα της συνοικίας μας. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω εκεί και να κάθομαι με τις ώρες. Ο κυρ-Κώστας, ο φούρναρης, είναι γεροδεμένος, με γκρίζα μαλλιά. Χρόνια ολόκληρα κάνει αυτή τη δουλειά. Και είναι μια από τις πιο κουραστικές δουλείες, όπως μου έχει εξηγήσει ο ίδιος πολλές φορές. Ο φούρναρης πρέπει να ξυπνάει νωρίς το πρωί, από τα ξημερώματα, όταν οι άλλοι άνθρωποι κοιμούνται βαθιά. Πρέπει να πάει στο φούρνο του και να ετοιμάσει το ψωμί που θα αγοράσει ο κόσμος.

Και δεν είναι απλή υπόθεση να ετοιμαστεί το ψωμί. Πρέπει το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά να ανακατευτούν σε ορισμένες αναλογίες, ανά κιλό ή ανά γραμμάριο. Κατόπιν το ζυμάρι πρέπει να ζυμωθεί καλά και μετά να χωριστεί σε κομμάτια που ψήνονται σε ειδική θερμοκρασία. Στα παλιότερα χρόνια όλες αυτές οι εργασίες γίνονταν με τα χέρια και ο κυρ-Κώστας το είχε κρατήσει ακόμα στο φούρνο του. Φανταστείτε λοιπόν, πόσο κουραζόταν και πόσα εργατικά χέρια απαιτούσε αυτή η δουλειά.

Μια μέρα όμως απέναντι από το φούρνο του κυρ-Κώστα άνοιξε ένας καινούργιος φούρνος. Και κέρδισε όλους τους πελάτες αφού όλα ήταν τόσο διαφορετικά και καινούργια. Με λίγα λόγια είχε φέρει την τεχνολογία στη γειτονιά.

Στις μέρες μας, η τεχνολογία έχει καταφέρει να ανακαλύψει πολλές μηχανές που μπορούν να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τον άνθρωπο. Στις σύγχρονες αρτοποιίες οι εργάτες απλώς παρακολουθούν τις μηχανές, αν λειτουργούν καλά και αν όλα πάνε κανονικά. Οι μηχανές είναι αυτές που ανακατεύουν τα υλικά στις σωστές αναλογίες, ζυμώνουν, πλάθουν τα ψωμιά και τα ψήνουν.

Για όλα αυτά τα κόλπα ούτε σκέψη μπορούσε να περάσει από το μυαλό του κυρ-Κώστα. Δεινοπαθούσε αφού είχαν φύγει όλοι οι πελάτες του, μέχρι που σκέφτηκε να κλείσει τον φούρνο του. Τότε, εγώ και οι φίλοι μου σκεφτήκαμε να τον πείσουμε να μην παραιτηθεί και να αναβαθμίσει τον φούρνο του.

Ο κυρ-Κώστας το σκέφτηκε και αποφάσισε να τον αναβαθμίσει και να φτιάξει μια νέα συνταγή για ένα μοναδικό καρβέλι. Με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω όλοι οι πελάτες του και να έρχονται και από τις γύρω περιοχές, ακόμα και από το λιμάνι που είχε τόσες αρτοποιίες.

Η συνταγή του καρβελιού του ήταν πολύ πρωτότυπη και διαφορετική. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν αλεύρι, νερό, λάδι, μέντα, κανέλα, λεμόνι, μαγιά.

Πολλοί ιδιοκτήτες φούρνων προσπάθησαν να λανσάρουν στην αγορά τέτοιο ψωμί αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Ο φούρνος του κυρ-Κώστα ήταν μοναδικός.

Μες στη γειτονιά μας χρόνια ο κυρ-Κώστας φούρνο έχει

και την τέχνη του ψωμιού την γνωρίζει, την κατέχει.

Μα ο σύγχρονος ο φούρνος που στη γειτονιά του ανοίγει

τον κυρ-Κώστα θα τον βλάψει, η πελατεία θα του φύγει!

Μα αυτός θα επιμείνει, προσπαθεί να βρει μια λύση,

νόστιμο ψωμί θα ψήσει, γεύση που θα ξεχωρίσει!

Το καρβέλι δοκιμάζουν, από τ’ άλλα προτιμούνε

κι έτσι στον παλιό τον φούρνο οι πελάτες του γυρνούνε!

Page 22: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Τα εγκαίνια, οι ταινίες και ο … βραχνάς

Εύα Σοϊλεντάκη, Μάντυ Τερεζάκη, Στέλλα Ποντικάκη, Ειρήνη

Προβιδάκη (Β3)

Ετυμολογία και εργασία των λέξεων: αναντικατάστατος, μπρούμυτα, βραχνάς, βουτώ, σχήμα, πιάνο,

άξονας, εγκαίνια, χημεία, ακατάλληλος.

Αναντικατάστατος < α στερητικό + αντικαθιστώ < ἀ στερητικό + αρχαία λέξη ἀντικαθίστημι < ἀ στερητικό + κατά + ἵστημι. Ερμηνεία: αυτός που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Απολύτως αναγκαίος, απαραίτητος.

Μπρούμυτα < όψιμο μεσαιωνικό πρόμυτα < πρό + μύτη. Ερμηνεία: στάση με το πρόσωπο προς το έδαφος. Πρηνηδόν.

Βραχνάς < μεσαιωνική λέξη βαρυχνάς < βαρυφνάς < βαρυυπνάς. Ερμηνεία: εφιάλτης. Καθετί που προκαλεί άγχος.

Βουτώ < μεσαιωνική λέξη βουτῶ < βουτίζω < αρχαία λέξη βυθίζω. Ερμηνεία: βυθίζω σε υγρό. Αρπάζω, κλέβω. Χειρονομώ με ασελγή πρόθεση. Βυθίζομαι, κάνω βουτιά.

Σχήμα < αρχαία λέξη σχῆμα < σχεῖν, ἔσχον, αόριστος του ἔχω. Ερμηνεία: μορφή, όψη ενός πράγματος. Γραμμική παράσταση αντικειμένου, σχεδιάγραμμα. Παράσταση στερεού ή επιφάνειας ή γραμμής (στη γεωμετρία). Σχήμα λόγου, τρόπος διατύπωσης (στη γραμματική). Το εξωτερικό ένδυμα και η ιδιότητα ιερωμένου ή μοναχού (εκκλησιαστικός όρος). Είδος χαιρετισμού (στρατιωτικός όρος). Οι διαστάσεις των σελίδων (στην τυπογραφία).

Πιάνο < ιταλική λέξη piano ( =σιγά). Ερμηνεία: μεγάλο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, κλειδοκύμβαλο. Απαλά και με γλυκύτητα (ως επίρρημα).

Άξονας < αρχαία λέξη ἄξων < ἄγω. Ερμηνεία: νοητή ευθεία γύρω από την οποία στρέφεται ένα σώμα. Το κέντρο των τροχών. Κέντρο, κεντρική γραμμή. Μεταφορική ερμηνεία: το κύριο σημείο γύρω από το οποίο στρέφεται ένα θέμα, μια συζήτηση.

Εγκαίνια < μεταγενέστερη λέξη ἐγκαίνια < ἐν + καινός. Ερμηνεία: τελετή κατά την αρχή της λειτουργίας ενός έργου.

Χημεία < μεταγενέστερη λέξη χημεία < ίσως χυμεία < χύμα < χέω, ανεξάρτητο του ελληνοαραβικού αλχημεία. Ερμηνεία: η επιστήμη που μελετά τη σύσταση, τις ιδιότητες και τις αλλοιώσεις διαφόρων ουσιών.

Ακατάλληλος < αρχαία λέξη ἀκατάλληλος < ἀ στερητικό + κατάλληλος < ἀ στερητικό + κατά + ἀλλήλων < ἀ στερητικό + κατά + ἄλλος. Ερμηνεία: απρόσφορος, που δεν ταιριάζει σε κάτι ή δεν προσφέεται για κάτι.

Page 23: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Τα εγκαίνια, οι ταινίες και ο … βραχνάς

Αγαπητή Κορίνα,

Ελπίζω να είσαι καλά. Έχουμε να τα πούμε πολύ καιρό κι έτσι σκέφτηκα να σου γράψω για να σου πω τα νέα μου.

Σήμερα είναι Σάββατο και το απόγευμα η θεία μου έχει εγκαίνια για το καινούριο της μαγαζί. Μου είπε ότι θα έχει ένα μεγάλο μπουφέ και ότι θα έρθει ένας άντρας που θα παίξει πιάνο. Πιστεύω πως θα περάσουμε υπέροχα!

Το βράδυ θα πάω να κοιμηθώ στο σπίτι της φίλης μου της Άννας. Μου είπε πως, αν θέλω, μπορούμε να βουτήξουμε στη θερμαινόμενη πισίνα που έχει και αργότερα, αφού χαλαρώσουμε, θα δούμε δύο πολύ ωραίες ταινίες που έχει κατεβάσει από το internet. Η μία λέγεται «ο αναντικατάστατος κηπουρός» η οποία είναι θρίλερ και μετά θα δούμε την κωμωδία «ακατάλληλος για σπίτι» για να ξεχαστούμε. Επίσης, μου είπε η Άννα πως της πήραν οι γονείς της ένα άσπρο χνουδωτό μικρό σκυλάκι που κοιμάται μπρούμυτα. Νομίζω πως θα έχει πολλή πλάκα!

Ας αλλάξω θέμα, χθες στο σχολείο η μέρα ήταν βραχνάς! Πρώτη ώρα είχαμε Γλώσσα και κάναμε επανάληψη το ασύνδετο σχήμα. Μετά γράψαμε τεστ στα Μαθηματικά, μας έβαλε μερικά σχήματα κι εμείς έπρεπε να βρούμε τον άξονά τους. Την τελευταία ώρα γράψαμε διαγώνισμα στη Χημεία, οπότε καταλαβαίνεις πως αυτή η μέρα ήταν πολύ δύσκολη για μένα αφού δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το μάθημα και δεν έχω γράψει καλά.

Αυτά ήταν τα δικά μου νέα. Θα χαρώ πολύ να μου γράψεις κι εσύ τα νέα σου.

Σε φιλώ,

Νεφέλη

Ένα κορίτσι γράφει γράμμα στην Κορίνα

στης Άννας να ’ρθει της ζητά στη θερμαινόμενη πισίνα,

να δουν οι φίλες της λοιπόν, σκυλάκι όμορφο μικρό, χαριτωμένο,

μπρούμυτα στέκεται αυτό, όταν κοιμάται, έτσι πεσμένο!

Έχει μαθήματα πολλά η φίλη γράφει, ενημερώνει,

βραχνάς μεγάλος καταντούν που το μυαλό της το θολώνει!

Μάθημα που ’χει απαιτήσεις είναι η Χημεία,

ποια να ’ναι άραγε σ’ αυτό η βαθμολογία;

Page 24: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Το μαγικό ταξίδι στην Πάρο

Γεωργία Αγγελάκη, Ελένη Ακρωτηριανάκη,

Μαρία Δρακουλάκη, Σιλβέστρα Ιορντάνοβα (Β1)

Ετυμολογία και ερμηνεία των λέξεων: ένταση, μέρος, τετράδιο,

τεύχος, ιστορία, οδηγός, διοίκηση, μελέτη, γκάφα, όρεξη.

Ένταση < αρχαία ελληνική λέξη ἔντασις < ἐντείνω. Ερμηνεία: τέντωμα. Μεταφορικές ερμηνείες: επίταση δύναμης ή ενέργειας, όξυνση, επιδείνωση.

Μέρος < αρχαία ελληνική λέξη μέρος < μείρομαι (=μοιράζω). Ερμηνεία: τμήμα συνόλου, τεμάχιο, κομμάτι. Μερίδα, μερίδιο. Τόπος, θέση, σημείο. Πόλη, χώρα, πατρίδα. Ρόλος ηθοποιού. Μέρη του λόγου, οι μεγάλες ομάδες λέξεων στις οποίες διαιρείται το γλωσσικό υλικό κάθε γλώσσας.

Τετράδιο < μεταγενέστερο τετράδιον (=χαρτί διπλωμένο στα τέσσερα), υποκοριστικό του αρχαίου τετράς. Ερμηνεία: βιβλιάριο από συραμμένα φύλλα χαρτιού που χρησιμοποιείται για γράψιμο.

Τεύχος < αρχαία ελληνική λέξη τεῦχος < τεύχω (= κατασκευάζω). Ερμηνεία: μέρος βιβλίου ή συγγράμματος που τυπώνεται και κυκλοφορεί κατά διαστήματα, το φυλλάδιο.

Ιστορία < αρχαία ελληνική λέξη ἱστορία < ἵστωρ < εἰδέναι του οἶδα (= γνωρίζω). Ερμηνεία: γραπτή, ιδίως, αφήγηση σπουδαίων γεγονότων που αναφέρονται σε έθνη, πρόσωπα, χώρες, ορισμένες περιόδους της ζωής των λαών. Σύγγραμμα που περιέχει αφήγηση σημαντικών γεγονότων. Η επιστήμη που ερευνά και ερμηνεύει τα σημαντικά αυτά γεγονότα. Το σχετικό μάθημα που διδάσκεται στα σχολεία. Αφήγηση επεισοδίου.

Οδηγός < μεταγενέστερη λέξη ὁδηγός < ὁδός + ἄγω. Ερμηνεία: αυτός που δείχνει τον δρόμο, ο προπορευόμενος. . Ξεναγός. Αυτός που οδηγεί ένα όχημα, σοφέρ. Βιβλίο ή έντυπο με οδηγίες για οποιοδήποτε θέμα. Καθετί που χρησιμεύει για καθοδήγηση.

Διοίκηση < αρχαία ελληνική λέξη διοίκησις < διοικῶ < διά + οἰκέω –ῶ < διά + οἶκος. Ερμηνεία: διεύθυνση, διακυβέρνηση. Διοικητική αρχή. Το διοικητήριο.

Μελέτη < αρχαία ελληνική λέξη μελέτη < μέλομαι (=φροντίζω). Ερμηνεία: έρευνα για κατανόηση ή εκμάθηση. Μεθοδική έκθεση, ανάλυση του θέματος, πραγματεία.

Γκάφα < γαλλική λέξη gaffe. Ερμηνεία: απερίσκεπτη και επιζήμια ενέργεια.

Όρεξη < αρχαία ελληνική λέξη ὄρεξις < ὀρέγω. Ερμηνεία: διάθεση, επιθυμία για φαγητό. Διάθεση, πάθος για κάτι (γενικά).

Page 25: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Το μαγικό ταξίδι στην Πάρο

Επιτέλους ήρθε το καλοκαίρι! Τα σχολεία θα έκλειναν πια. Ήταν η τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς.

Οι δύο αδερφές η Αφροδίτη και η Μαργαρίτα, άρχισαν να ετοιμάζονται για το σχολείο. Το σχολείο βρισκόταν αρκετά κοντά οπότε δεν βιάζονταν. Η Μαργαρίτα ήταν η μικρότερη αδερφή και πάντα ένιωθε παραμελημένη. Ήταν κοντή με μαύρα σγουρά μαλλιά και μεγάλα καφέ μάτια. Είχε ένα υπέροχο χαμόγελο με το οποίο συνήθιζε να κρύβει τη στεναχώρια της. Δεν ήταν πολύ όμορφη για αυτό δεν έβγαινε πολύ. Προτιμούσε να διαβάσει κάποιο βιβλίο, να χαζεύει τον ουρανό και να γράφει στο ημερολόγιό της. Δεν ασχολιόταν με κουτσομπολιά της κοινωνίας ούτε με τη μόδα, φορούσε τα ρούχα που της άρεσαν και την έκαναν να νιώθει καλά.

Η Αφροδίτη ήταν τελείως διαφορετική από τη αδερφή της και είχε πολλούς φίλους σε σχέση με τη Μαργαρίτα που δεν είχε κανέναν φίλο. Ήταν ψηλή, όμορφη με μακριά ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια. Είχε αυθορμητισμό και δεν την ένοιαζε τι λένε οι άλλοι. Πάντα πετύχαινε ό,τι ήθελε, δεν το έβαζε κάτω μέχρι να γίνει το δικό της. Δεν ήταν της μελέτης όπως έλεγε, το μόνο που είχε στο μυαλό της ήταν να περάσει καλά και τίποτε άλλο. Συνέχεια έλεγε πως η ζωή είναι μικρή και πρέπει να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα λες και είναι η τελευταία μας. Τα δύο κορίτσια ήταν έτοιμα και έφυγαν για το σχολείο. Στη διαδρομή δεν μιλούσαν πολύ, είπαν μόνο κάτι λίγα. Όταν μπήκαν στο σχολείο η Αφροδίτη ξέχασε την αδερφή της και έτρεξε στις φίλες της. Η Μαργαρίτα βρήκε μια γωνιά και έκατσε να διαβάσει το αγαπημένο της βιβλίο. Μια ρομαντική ιστορία που την αντιπροσώπευε. Ήταν για ένα κορίτσι ντροπαλό που ήταν κρυφά ερωτευμένο με ένα από τα πιο δημοφιλή και ωραιότερα αγόρια του σχολείου. Όπως καταλάβατε της άρεσε ένα αγόρι που ποτέ δεν θα την κοίταζε ή θα της έδινε σημασία.

Το όνομα του αγοριού αυτού ήταν Χάρης. Ήταν το όνειρο κάθε κοριτσιού! Είχε ένα καταπληκτικό χαμόγελο και κάτι πανέμορφα λαμπερά, μαγικά μοναδικά μάτια. Ήταν αρκετά ψηλός, γυμνασμένος, έξυπνος, αστείος και μοναδικός για τη Μαργαρίτα. Ήταν καλός μαθητής αλλά όχι και σπασίκλας. Αλήτης αλλά και καλό παιδί, αστείος αλλά και σοβαρός! Είχε αυτοπεποίθηση, αλλά ήταν ντροπαλός και συναισθηματικός. Πάντα ξέφευγε με χιούμορ όταν βρισκόταν σε δύσκολη θέση.

Ήταν η τελευταία ώρα και στην τάξη, υπήρχε μια μικρή ένταση γιατί όλα τα παιδιά περίμεναν να ακούσουν το κουδούνι για να φύγουν. Μετρούσαν τα τελευταία δευτερόλεπτα. Ξαφνικά ακούστηκε ένα …ντριιιιιιιιιν και όλοι πετάχτηκαν έξω φωνάζοντας και γελώντας!

-Επιτέλους! Είπε η Αφροδίτη, τελείωσαν τα σχολεία και αρχίζουν οι διακοπές!!!

-Τι θα κάνεις το καλοκαίρι ; ρώτησε η Κυριακή.

-Θα πάμε οικογενειακώς στην Πάρο.9,,,,,

Το μαγικό ταξίδι στην Πάρο -Κι εμείς! Για στάσου νομίζω πως και η Ρούλα θα πάει Πάρο. -Α, να την. Ας την ρωτήσουμε. -Ρούλα που θα πας διακοπές ; -Πάρο, γιατί ρωτάτε; -Και εμείς εκεί θα είμαστε. Να κανονίσουμε να βρεθούμε. -Όχι μόνο στην Πάρο! Μη χαθούμε κιόλας, να βρισκόμαστε και το υπόλοιπο καλοκαίρι. -Βέβαια! Οι τρεις φίλες πήγαν στη στάση. Η Μαργαρίτα ήταν μόνη της, η Αφροδίτη δεν της έδωσε σημασία και συνέχισε να συζητά με τις φίλες της. Ώσπου ήρθε το λεωφορείο της Αφροδίτης. Ανέβηκε τα σκαλιά και φώναξε: -Καλό καλοκαίρι!!! -Επίσης, απάντησαν οι υπόλοιποι. Τα δύο κορίτσια έφτασαν σπίτι. Όλοι στην οικογένεια ήταν ενθουσιασμένοι για το ταξίδι και ετοίμαζαν με ανυπομονησία τις βαλίτσες τους! Στο δρόμο για το καράβι η Αφροδίτη μιλούσε στο κινητό με τις φίλες της και η Μαργαρίτα είχε πάρει το τετράδιότης και έγραφε τα τελευταία γεγονότα που της είχαν συμβεί. Ήξερε ότι θα περάσει υπέροχα στην Πάρο, αλλά θα της έλειπε το σπίτι της και η γαλήνη που υπήρχε. Μπήκαν στο καράβι, άφησαν τις βαλίτσες τους στην καμπίνα τους και άρχισαν να κάνουν βόλτες στα μαγαζιά και στις καφετέριες. Φάγανε με πολλή όρεξη στο εστιατόριο και βγήκαν έξω για να δουν τη θάλασσα. Ήταν τόσο ωραία! Άκουγες μόνο τη θάλασσα και στο βάθος τα φώτα της πόλης. Αργότερα πήγαν στην καμπίνα και κοιμήθηκαν. Το πρωί έφτασαν στην Πάρο. Κατέβηκαν από το καράβι και πήρε το λόγο ενθουσιασμένη η Μαργαρίτα. -Μυρίστε τον αέρα! Δεν είναι διαφορετικός; Κοιτάξτε την αυγή, δείτε τη θάλασσα, τους πελαργούς εκεί, δεν είναι τέλεια; - Ναι Μαργαρίτα, της είπε η μαμά της, κράτα όμως τον ενθουσιασμό σου και για μετά. -Ταξί, ταξί! φώναξε ο μπαμπάς των κοριτσιών. -Πού πάτε; Τους ρώτησε ο ταξιτζής. -Στο ξενοδοχείο «Όνειρα» είπε ο μπαμπάς. -Μπείτε μέσα, τους είπε ο οδηγός. Ο ταξιτζής ήταν πολύ καλός, τους μίλησε για την ιστορία του νησιού και τους πρότεινε κάποια μέρη να επισκεφθούν. Όταν έφτασαν ευχαρίστησαν τον οδηγό και πήγαν στη ρεσεψιόν. -Καλώς ήρθατε στο ξενοδοχείο «Όνειρα». Πως θα μπορούσα να σας βοηθήσω; Είπε η ρεσεψιονίστ. -Έχουμε κλείσει ένα δωμάτιο στο όνομα Καδράκης. -Ναι, βεβαίως! Ορίστε το κλειδί, το δωμάτιό σας είναι στο 2ο όροφο, το νούμερο 66. -Ευχαριστούμε! -Τις βαλίτσες σας θα τις φέρουμε εμείς οι ίδιοι. -Εντάξει. Άφησαν τις βαλίτσες και πήγαν στα δωμάτια.

Page 26: Ετυμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή

Το μαγικό ταξίδι στην Πάρο

Μπήκανε μέσα και τι να δούνε; Ένα μοντέρνο σαλόνι, μια κουζίνα και τρία διαφορετικά υπνοδωμάτια. Τα ερωτεύτηκαν! Ήταν όλα τόσο ωραία και το δωμάτιο είχε θέα στη θάλασσα. Τις πρώτες μέρες έτρεχαν από δω και από κει για να δουν τα αξιοθέατα της περιοχής. Ήταν Σάββατο βράδυ και γινόταν ένα πάρτι στο οποίο ήθελε να πάει η Αφροδίτη. Οι γονείς της όμως την άφησαν με ένα όρο, να πάρει μαζί της και τη Μαργαρίτα. Αυτή δέχτηκε και άρχισαν να ετοιμάζονται. Η Αφροδίτη ζήτησε από τη Μαργαρίτα να την αφήσει να την ντύσει και να τη βάψει. Η Μαργαρίτα δέχτηκε, αν και είχε τις αντιρρήσεις της.

Η Αφροδίτη έφερε τα καλλυντικά της και σιγομιλούσε:

-Μμμμ, θα χρειαστώ μολύβι, μάσκαρα, κραγιόν και την πρέσα. Όταν τελείωσε είπε στη Μαργαρίτα να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Η Μαργαρίτα πλησίασε τον καθρέφτη διστακτικά και σιγά σιγά άνοιξε τα μάτια της. Έμεινε άφωνη με το αποτέλεσμα, αγκαλιάστηκαν και η Μαργαρίτα ευχαριστούσε την Αφροδίτη. Εκείνη καμαρωτή και υπερήφανη της είπε:

-Είδες χαζούλα πως, αν προσέξεις λίγο τον εαυτό σου, είσαι πανέμορφη! Η Μαργαρίτα της χαμογέλασε.

-Έτσι θέλω να σε βλέπω, της είπε χαρούμενη. Αργότερα ξεκίνησαν για το πάρτι. Περνούσαν

υπέροχα οι δυο τους. Ξαφνικά η Αφροδίτη είδε κάποιες φίλες της και τις γνώρισε στην αδερφή της. Η Μαργαρίτα άλλαξε γνώμη για την αδερφή της και για τις παρέες της. Κατάλαβε ότι μπορεί να είχε δίκιο όταν έλεγε πως η ζωή είναι μικρή! Ήταν η πρώτη φορά που το χαμόγελό της ήταν αληθινό και όχι απλώς ένα μέσο με το οποίο έκρυβε τη θλίψη της.

Καθώς έκανε τη βόλτα της, η Μαργαρίτα σκεφτόμενη τα όσα συνέβησαν, κουτούλησε σε κάποιον. Όταν γύρισε κατάλαβε ότι αυτός ο κάποιος ήταν ο Χάρης. Δεν πίστευε στα μάτια της! Κοιτάζονταν για λίγη ώρα και μετά ο Χάρης της είπε:

-Γεια. -Γεια, είπε και αυτή ντροπαλά. -Εσύ δεν είσαι η αδερφή της Αφροδίτης, την

ρώτησε. -Ναι εγώ είμαι. -Μαργαρίτα, σωστά; -Εεε, ναι είπε ενθουσιασμένη και έκπληκτη που

ήξερε το όνομά της. -Εγώ είμαι ο Χάρης της είπε χαμογελώντας. -Χάρηκα, απάντησε. -Εγώ πιο πολύ, είπε κοιτώντας την στα μάτια. Εκείνη του χαμογέλασε ντροπαλά. -Θες να πάμε μια βόλτα; -Ε ναι, γιατί όχι, είπε με περισσότερη

αυτοπεποίθηση.

Πήγαν στην παραλία και κοιτούσαν τ’ άστρα καθώς ο καθένας έλεγε κάτι για τον εαυτό του. Αργότερα συνειδητοποίησαν πως είχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα π.χ. και στους δύο άρεσαν τα βιβλία και η γαλήνη. Ήταν ντροπαλοί και δύσκολα έδειχναν τα συναισθήματά τους. Είχαν έρθει τόσο «κοντά» που συμφώνησαν να ανταλλάξουν βιβλία και κάποια τεύχη κόμικς τα οποία δεν είχαν. Δεν μιλούσαν πολύ, αλλά οι ματιές τους τα έλεγαν όλα. Η ώρα είχε περάσει χωρίς να το καταλάβουν.

-Ωχ, πρέπει να φύγω είπε η Μαργαρίτα και πετάχτηκε πάνω όταν είδε την ώρα.

-Εεε, εντάξει! Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία και ανυπομονώ να σε ξαναδώ! Της είπε ντροπαλά.

-Κι εγώ επίσης είπε η Μαργαρίτα και του χαμογέλασε.

Όταν αποχωρίστηκαν δεν μπορούσαν να σταματήσουν να γελάνε και να σκέφτονται πώς πέρασαν. Και οι δύο ένιωθαν κάπως παράξενα. Ήταν κάτι που το είχαν ξανανιώσει, ένιωθαν πεταλούδες στο στομάχι τους. Όταν έφτασε η Μαργαρίτα στο ξενοδοχείο είδε την αδερφή της και της είπε όλα όσα είχαν γίνει. Ήταν η πρώτη φορά που μιλούσαν για κάτι τέτοιο και νιώθανε παράξενα. Δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ γιατί μιλούσαν. Είχαν τόσα πολλά να πούνε που δεν τους έφτασε η νύχτα.

Ήταν η τελευταία τους μέρα στην Πάρο. Δεν είχαν καταλάβει πόσο γρήγορα πέρασε το καλοκαίρι. Μιας και ήταν η τελευταία μέρα τα δύο κορίτσια ήθελαν να την περάσουν μαζί. Θα πήγαιναν σε όλα τα αγαπημένα τους μέρη και θα αγόραζαν δώρα για τους φίλους τους και τους συγγενείς τους. Συνέχεια έκαναν γκάφες και γελούσαν με αυτές. Δεν ήταν πια μόνο αδερφές αλλά και κολλητές. Οι διακοπές στην Πάρο είχαν φέρει πιο κοντά τις δύο αδερφές. Όταν γύρισαν στο σπίτι τους όλα ήταν διαφορετικά για τη Μαργαρίτα. Είχε βρει φίλους και πρόσεχε την εμφάνισή της χωρίς όμως να αλλάξει το στυλ της. Η Αφροδίτη άρχισε να διαβάζει ώστε να περάσει στη σχολή διοίκησης που ήθελε. Όπως φαντάζεστε η Μαργαρίτα και ο Χάρης ήταν ζευγάρι και το όνειρό της είχε πραγματοποιηθεί!

Η Αφροδίτη όμορφη με κέφι τη ζωή αντικρίζει, μες στη μόδα και κοινωνική εδώ και κει γυρίζει, μα η Μαργαρίτα δεν μιλά πολύ, νιώθει πιο καλά

μονάχη, δεν τραβά την προσοχή και στα χέρια ένα βιβλίο

θα ’χει! Κλείνει το σχολειό, διακοπές με τους γονείς τους

πάνε και στην Πάρο θα βρεθούν, όμορφες στιγμές

περνάνε! Εκεί η Μαργαρίτα θα ’ναι τυχερή, θα συναντηθεί

με κάποιον που θαυμάζει, όμορφο, δημοφιλή, που θα την προσέξει, νιώθει

πως με θαύμα μοιάζει! Έτσι η Μαργαρίτα σιγουριά αποκτά, πιο

κοινωνική θα γίνει, Με την Αφροδίτη πια μιλά και την αδερφή της

έχει πλέον φίλη! Χαρούμενες γυρνούν απ’ την ωραία Πάρο, νησί

γι’ αυτές ξεχωριστό Γεμάτες αναμνήσεις από ένα καλοκαίρι μαγικό!